Lomalla vihdoinkin – Rauhallinen Lanzaroten saari

Lanzarote on kiva pieni kohde perheen yhteisiin ranta- ja vesileikkeihin. Rauhallinen saari tarjoaa mahtavat puitteet rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Vietimme hiihtolomamme muutama vuosi sitten Lanzaroten auringon alla. Tässä jutussa tutustutaan saaren tarjoamiin mahdollisuuksiin hieman paremmin.

Lanzarote lyhyesti

Lanzarote on yksi pienimmistä Kanariansaariin kuuluvista saarista. Pinta-alaa saarella on 807 neliökilometriä ja asukkaita noin 142 000 verran. Saaren pääkaupungissa Arrecifessa asuu lähes puolet saaren asukkaista.

Saari nousi merestä noin 19 miljoonaa vuotta sitten. Saaren luonto on hyvin karua ja tulivuorten rytmittämää. Lanzarotelle saa rakentaa vain matalia ja valkoiseksi kalkittuja taloja. Toisenlaisten rakennusten rakentamiseen tarvitaan poikkeuslupa.

Saari tunnetaan Puerto del Carmenista, noin 10 000 asukkaan aurinkoisesta lomakaupungista, jossa hiekkarantoja hyväilevä merivesi on harvoin alle 18 astetta ja ilman lämpötila talvellakin parinkymmenen asteen luokkaan.

Omasta kokemuksesta voi sanoa, että helmikuussa päiväsaikaan tarkenee kyllä kesävaatteilla, mutta illaksi kannattaa ottaa mukaan pitkähihaisia vaatteita. Auringon laskiessa saapuu viileys.

Saaren nähtävyyksiin kuuluu Timanfayan kansallispuisto sekä saaren oman ”pojan”, taiteilija Cesar Manriquen Jameos del Agua kulttuurikeskus.

Kohteessa

Suosittelen vuokraamaan auton koko loman ajaksi. Näin pääsee tutkimaan saarta helpommin ja yksityiskohtaisemmmin kuin suurten matkanjärjestäjien retkillä. Olimme vuokranneet auton niin, että otimme sen saapuessa ja palautimme Arrecifen kansainväliselle lentokentälle lähtiessä. Näin lentokenttäkuljetuksetkin hoituvat näppärästi.

Auton hankkiminen vaikuttaa tietenkin myös majapaikan valintaan, on hyvä että hotellilla on tarpeeksi iso parkkipaikka, joka on myös mieluiten ilmainen. Joissakin maissa on lisäksi etua siitä, että parkkipaikka on vartioitu. Tällaista tarvetta ei kuitenkaan Lanzarotella ole.

Majapaikkanamme toimi Costa Sal, joka tarjoaa villoja ja sviittejä noin neljän kilometrin päässä Puerto del Carmenin keskustasta. Kaksiossamme oli hieman kulahtaneet puiset huonekalut, mutta varsin hyvä huoneiston lay out isolla keittiöllä ja olohuoneella. Ainoa moite koskee huoneiston lämminvesivaraajaa, se oli tilavuudeltaan niin pieni, että vesi loppui kesken jo yhden henkilön pikasuihkun aikana.

Costa Sal:n sisäpiha on varsin mainio, kaksi suurta uima-allasaluetta eri puolilla pihaa sekä välkehtivä meri aivan vieressä. Merivesi oli tosin helmikuussa meidän hipiälle vielä hieman liian kylmää joten uiminen suoritettiin lämmitetyssä uima-altaassa.

Puerto del Carmenin kaupunki jakaantuu kahteen osaan, kuusi kilometriä pitkän hiekkarannan kehystäessä kaupunkia mereltä päin. Uudessa osassa on melkoinen ostos- ja ravintolakatu, josta jokainen taatusti löytää itselleen palan painiketta. Ja illan tulleen alueen klubit ja yökerhot kutsuvat kansaa juhlimaan. Vanhan kalastajakylän perinnettä jatkaa kaupungin satama jolta pääsee halutessaan erilaisille meriretkille mukaan.

Lapsiperheille kohde on mainio, täällä on kaikki mitä voi kaivata lomaviikkonsa viettoon; matala, hienohiekkainen ranta, ravintoloiden halvat lastenannokset sekä kivoja pieniä seikkailukohteita. Sekä tietenkin perheen omaa laatuaikaa!  Hieman isommille lapsille ja lapsenmielisille on kaupungin laitamilla tarjolla mm. cartingrata.

Ilman vuokra-autoakin pärjää, pääkaupunkiin kulkee paikallisbusseja tiuhaan ja taksikyyti verottaa kukkaroa vain noin 11 euron verran. Välimatkaa Puerto del Carmenilla ja Arrecifella on 20 km. Myös saarihyppelyt onnistuvat, Playa Blancasta lähtee Fuerteventuralle lauttoja päivittäin. Menolipun hinta on 26 euroa (vuoden 2017 hinta).

Timanfayan kansallispuistoa

Näkymä Jameos del Agua kulttuurikeskuksen keinotekoiselle altaalle.

Retkikohteita koko saaren lisäksi on koruton Timanfayan kansallispuisto sekä hyvin erikoinen Jameos del Agua, joka on yhdistelmä tulivuorimuseota, harvinaisten valkoisten rapujen kotia sekä idyllistä tekoallasta. Jos kiinnostaa, niin käy lukemassa meidän vierailuistamme kyseisissä matkakohteissa näiden linkkien kautta Timanfayan kansallispuisto ja Jameos del Agua lisää.

Saaren pienissä kylissä on vilkasta markkinatoimintaa tarjolla, joten matkailija voi ostaa hyödyllisiä matkamuistoja mukaansa kotiin paikallisilta käsityöläisiltä.

Arrecifen ulkopuoleiselta teollisuusalueelta Barco Telamosta löytyy ruosteinen rahtilaiva joka on ikuistettu useampaan Internetistä löytyvään valokuvaan. Rannalla juokseva kalastajan herttainen turre, on hellyttävä.

Vuodesta 1852 alkaen Lanzaroten pääkaupunkina toimineen Arrecifen kapeilla kujilla kannattaa käydä ostoksilla. Kaupunki on pieni, joten hurjan isoja ostoskeskuksia et täältä löydä. Saari ja saaren kaupungit sopivatkin matkustajille jotka eivät kaipaa suuren kaupungin humua.

Kaupungin rannasta löytyy myös Castillo de San Gabriel-linnoitus sekä museo. Rantabulevardilla on kiva kävellä merituulen muokatessa kampausta uusiksi.

Lanzarote on varsin mukava kohde viikon kestävään lomaan ja varsin mainio paikka aloittaa saarihyppely Kanariansaarten välillä. Vaya con dios!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, tammikuu 23, 2018 at 22:58

  Lanzarotella en ole käynyt, mutta Gran Canaria on tuttu ja tarkoitus olisi nämä kaikki saaret kahlata läpi jossain vaiheessa. Lanzarotea olen monen kuullut kehuvan.

  • Reply Reissaaja1 keskiviikko, tammikuu 24, 2018 at 10:53

   Kiitos Virpi kommentistasi!
   Saaret ovat aivan erilaisia, vaikka niin lähellä toisiaan.
   On oikeastaan mukava löytöretkeillä saaret läpi ja tutustua ”uusiin maailmoihin”.

 • Reply Marianne/Heavy Metal Traveler perjantai, tammikuu 26, 2018 at 08:49

  On muuten hienoja kuvia! Tuo koira ja rahtilaiva varsinkin. Kanarian tuliperäinen luonto on kyllä todella kiinnostavaa, tuo Timanfayankin maisema on tavallaan kuin avaruudesta. Erikoisen näköistä, mutta myös karunkaunista.

  • Reply Reissaaja1 perjantai, tammikuu 26, 2018 at 11:15

   Kiitos Marianne kommentistasi!
   On se jännä kuinka erilaisia nuo Kanarian Saaret ovatkaan, löytyy niin kuumaisemaa kuin viidakkoa, puhumattakaan rannoista.

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi lauantai, tammikuu 27, 2018 at 10:53

  Heh. Luin omia kirjoituksiani Lanzarotesta ja huomasin, että samoja kohteita ollaan kuvattu ahkerasti. Tosin se ruosteinan rahtialus puuttuu minulta.

  Olisi ollut äkkilähtömahdollisuus Lanzarotelle tässä muutama päivä sitten. Saaren hotelleista oli Booking.comin mukaan 96% varattuja?? Ne mitä oli jäljellä, olivat aivan kamalia tai sitten ihan liian kalliita. Ei sitten lähdetty, vaan otettiin äkkilähtö Thaikkuihin 😀

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, tammikuu 28, 2018 at 10:51

   Kiitos Anna kommentistasi!
   Taitaapi olla niin, että katsotaan maailmaan ”samojen lasien kautta”. On surkuhupaisaa katsoa blogien kuvia ja todeta, kuinka blogistit/kuvaajat näkevät maailman.
   Luulen, että Thaikku antaa teille paljon enemmän kuin Lanzarote, varsinkin kun ja jos Lanzaroten saari on nyt noin tupaten täynnä matkaajia.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas lauantai, tammikuu 27, 2018 at 20:06

  Kanarian kohteet on kyllä täydellisiä lapsiperhenäkökulmasta, kun lennot on suht lyhyet, eikä ole Thaimaan aikaeroja. Ja tosiaan näyttää kovinkin rauhalliselta – ihanaa!

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, tammikuu 28, 2018 at 10:52

   Kiitos Teija kommentistasi!
   Ja kyllä, Kanarian saaret ovat kuin tehty lapsiperheille!

  Leave a Reply