Kreeta – Kesälomailijan paratiisisaari

Kreeta, Kreikan saaristo

Mietitkö ensi kesän lomakohdetta? Paikkaa jossa varmasti paistaisi aurinko, olut olisi halpaa, ruoka herkullista ja jossa olisi myös mielenkiintoista paikalliskulttuuria tarjolla? Miten olisi matka Kreetalle?

Kreeta lyhyesti

Kreetan saari on yksi suomalaisten rakastamista matkakohteista. Saaren leuto välimerellinen ilmasto, mahdollisuudet rentoutumiseen ja koko perheen aktiviteetit kutsuvat kylmän kangistamia suomalaisia luokseen.

Saari on suurin Kreikan saarista sekä viidenneksi suurin Välimeren saarista. Saarella asuu vakituisia asukkaita noin 624 000. Lomakaudella asukasmäärä moninkertaistuu, miljoonien saarelle saapuvien turistien myötä. Saarella on pinta-alaa 8 336 neliökilometriä. Kreetan saaren pääkaupunki on Iraklion.

Kreetalla vaikutti minolainen kulttuuri vuosina 2600 – 1400 eaa, joka tunnettiin myös Euroopan ensimmäisenä korkeakulttuurina. Sittemmin saari on ollut osana Rooman valtakuntaa, Bysanttia, Venetsiaa ja Osmanien valtakuntaa. 1900-luvulla Kreeta tuli osaksi Kreikkaa. Saaren maaperästä onkin löytynyt kaivauksissa runsaasti historiallisia kerroksia sekä muinaista esineistöä.

Tunnetaanpa saari myös kreikkalaisissa tarustoissa hirviö Minotauroksen kotina. Kreetalaiset ovatkin hyvin ylpeitä menneisyydestään sekä tarunhohtoisista legendoista. Heraklionin eli Iraklionin lähettyviltä löytyy mm. 3700 vuotta vanha kuningas Minoksen Knossoksen palatsi.

Kohteessa

Kreetan saarille pääsee usean matkajärjestäjän mukana. Kesällä 2018 Kreetan matkoja myyvät ainakin Aurinkomatkat, Tui, Tjäreborg ja Apollomatkat. Ihanteellinen noin neljän tunnin lentoaika houkuttee kohteeseen entisestään.

Hotellit jakaantuvat usean saaren kylään ja tarjolla on hieman hiljaisemmasta menosta kaipaaville Paleohora tai Kalives, harrastusmahdollisuuksistaan kuuluisa Hersonissos tai kaupungin vilinää tarjoava Hania ja kuumien hiekkarantojen länsirannikko.

Meidän matkamme jatkui pieneltä Chanián kansainväliseltä lentoasemalta kohti länttä ja Rapanianan kylään, josta löytyy isolla uima-allasalueella varustettu Selini Suites. Selini on oikein mukava hotelli lähellä merenrantaa. Saarella on tarjolla hotelleja, majataloja, huviloita ja loma-asuntoja joka makuun, joten onkin melkein valinnan vaikeus missä matkailija haluaa päänsä tyynylle kallistaa.

Rapanianan kylä on todella pikkuinen, mutta hyvien linja-autoyhteyksien päässä suuremmista lomakylistä. Myös Haniaan kulkee useita linja-autovuoroja päivittäin, eikä bussilippu ole hinnoilla pilattu. Saaressa kulkevien linja-autojen aikatauluihin voit tutustua tästä.

Hania

Hania tai Chaniá on saaren toiseksi suurin kaupunki. Varsinaisia asukkaita kaupungissa on noin 54 000. Tänne on mukava tulla shoppailemaan kun auringon palvonta ja rantaleikit alkavat kyllästyttää. Kaupungissa on myös muutamia nähtävyyksiä joissa kannattaa vierailla.

Vanhankaupungin vilpoisilla kujilla on mielenkiintoista tallustella. Matkailija voi viettää aikaansa venetsialaisaikakautena rakennetussa satamassa, osallistua mukaan lasipohjaveneretkille tai vierailla Chanián arkeologisessa museossa ja merenkulkumuseossa.

Hania on toiminut Kreetan autonomisen tasavallan pääkaupunkina 1898 – 1913. Kreetalaisilla onkin herännyt kaipuu itsenäiseen Kreetaan, eikä ole vallan ihmeellistä törmätä kaupungilla graffiteihin jossa vaaditaan saaren itsenäistymistä Manner-Kreikasta.

Saari on lähes omavarainen ja kesäinen turistitulva pitää huolen siitä, että saarelaiset pärjäävät myös low seasonin yli. Manner-Kreikka vain on eri mieltä itsenäistymisasiasta. Kreetalaiset ovat myös muihin kreikkalaisiin verrattuna korkeasti koulutettuja, oppivelvollisuus on 6 – 15-vuotiailla lapsilla.

Kreetan luonto

Kreetan luonto on monimuotoinen. Saari on noin 250 kilometriä pitkä ja enimmillään noin 60 kilometriä leveä. Saarelta löytyy mm. 3000 luolaa, neljä suurikokoista vuoristoa, joista Lefka Orinin eli Valkoisten vuoriston huiput nousevat 2400 metriin.

Saarella on myös useita rotkoja joiden joukossa 16 km pitkä Samarian rotko, joka on Euroopan pisin sekä syvin. Puhumattakaan hienoista hiekkarannoista kuten Elafonissin rannasta, jossa hiekkaan on värjäytynyt vaaleanpunaisia raitoja hienoksi jauhaantuneiden näkinkenkien ja korallien ansiosta. Loistava rantapaikka mataluutensa vuoksi perheille joissa on pieniä lapsia!

Kreetan ruoka

Kreetan ruoka on luku sinänsä. Tuoreet merenelävät houkuttelevat matkustajaa nauttimaan pitkistä aterioista; oli sitten kyse simpukoista, kaloista tai mustekaloista. Lihanystäville on tarjolla lammasta, moussakkaa, paistettua kanaa tai nam, nam Kreikan omaa lihavarrasta -girosta.

Kasvissyöjien lautaselta löytynee saaren omia oliiveja, tuoreita yrttejä, viinilehtikääryleitä sekä tuoreita hedelmiä kuten aprikooseja, vesimelonia, granaattiomenia ja sitrushedelmiä. Vuohenjuustosalaatti isolla lirauksella hyvää tekevää oliiviöljyä vie kielen mennessään, oli ruokavaliosi sitten mikä tahansa! Ruoka huljautetaan vatsan täytteeksi kreetalaisen viinin säestyksellä.

Myös pieneen nälkään löytyy pieniä meze-aterioita, joiden lisukkeeksi voi ottaa filotaikinaan käärittyjä leivonnaisia. Jälkiruokana hedelmien lisäksi tarjolla on mm. hunajaa, manteleita ja rahkaleivoksia.

Kreetalaisten ruoka on tunnettua terveellisyydestään ja saarella eletäänkin keskimääräisesti pitkään.

Aktiviteetit

Saari tarjoaa jokaiselle jotakin. Jo mainittujen aktiviteettien lisäksi vaeltaminen on suosittua, tosin ei huonokuntoisilta. Esimerkiksi Samarian rotkoon ei ole asiaa mikäli matkaajalla on terveysongelmia, koska 300 metriä syvään rotkoon ei pysty kulkuneuvolla laskeutumaan. Kuuluisa E4-vaellusreitti kulkee saaren poikki.

Vesiurheilu ja erilaiset – harrasteet ovat suosittuja; haluat sitten uida, sukellella kirkkaissa vesissä tai meloa. Saarella on myös useampi vesipuisto jonka liu`uissa hurjapäät voivat viilettää.

Myös saarihyppely on suosittua ajanvietettä. Lähistöltä löytyy mm. Spinalongan jännittävä saari sekä perinteisempi Fallassarnan saari. Lue lisää aikatauluista tämän linkin takaa.

Himomatkaajan vinkit Kreetan matkalle!

Kesä – syyskuun lämpötilat ovat suomalaisittain ihailtavat; päivisin virallisesti yli 27 astetta ja öisinkin siinä 20 asteen tuntuvilla.  Juo siis vettä!

Myös hyvän suojakertoimen omaavaa aurinkorasvaa on hyvä lisäillä pitkin päivää. Merituuli viilentää oloa, mutta peittää pettävästi paahteen alleen.

Tutustu ennakkoluulottomasti kreetalaisiin ruokiin. Ovat herkullisia ja niin terveellisiä.

Seikkaile! Vuokraa auto tai hyppää bussiin ja kirmaile pitkin saarta.

Nauti lomastasi ulkona kaikin tavoin, kotona ehtii taas istua sisällä pitkän harmaan talven ajan.

Kalimera!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Sisko / Hieman_vino lauantai, tammikuu 6, 2018 at 14:01

  On kyllä kauniit maisemat ollut! Varmasti mieleinen matkakohde kaikenlaisilla kokoonpanoilla. 🙂

  • Reply Reissaaja1 lauantai, tammikuu 6, 2018 at 18:10

   Kiitos Sisko, kyllä siellä kelpasi lomaansa viettää. 😊

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi torstai, tammikuu 11, 2018 at 16:53

  Kreeta kuuluu ehdottomiin suosikkeihini ja tänä vuonna on suuri ilo matkustaa sinne jälleen pienen tauon jälkeen! 🙂

  • Reply Reissaaja1 torstai, tammikuu 11, 2018 at 20:50

   Kiitos Virpi kommentistasi! Ja oikein ihanaa matkaa! 🙂

 • Reply traveldreamer17 maanantai, tammikuu 15, 2018 at 18:11

  Kreeta on kyllä ihana. Elafonissin ranta oli kuin jostain paratiisisaarelta. Tykkäsin myös kovasti Haniasta ja juuri tuosta rantabulevardista ravintoloineen, josta sinullakin on kuva. Kreetan matkasta vain on jo monen monta vuotta. Viime kesänä pohdimme kovasti perhematkakohdetta ja Kreeta ja Rodos olivat loppusuoralla. Me päädyimme silloin Rodokselle ja viihdyimme erinomaisesti. Ehkäpä Kreetalle sitten joku toinen kerta.

  • Reply Reissaaja1 tiistai, tammikuu 16, 2018 at 08:31

   Kiitos kommentistasi Traveldreamer!
   Se on tuo valinnan vaikeus… kun voi mennä vain yhteen kohteeseen kerrallaan ja olisi niin monta paikkaa johon haluaisi mennä.
   No ehkäpä pääsette Kreetalle jälleen pian ja voitte muistella niin edellistä reissua saarelle kuin kerätä uusia muistoja. Kesäkohteena Kreeta on ihan ykkönen! Takuuvarma aurinko, pehmeät uimarannat ja hyvää ruokaa. 🙂

  Leave a Reply