Makujen sinfoniaa – Ravintola Sydvestissä

Ravintola Sydvest, Rauma

Vanhan Rauman sydämessä sijaitsee pieni, kiva Ravintola Sydvest, joka avattiin vasta menneenä kesänä. Kävimme suuren suosion saaneessa ravintolassa illallisella. Jos haluat lukea samalla reissulla vietetystä yöstämme Hotelli Vanhassa Raumassa, löydät jutun tämän linkin kautta.

Olimme siis marraskuun pimeydessä tutustumassa Rauman salaisuuksiin. Moni varmasti ihmettelee miksi? Mielestäni kotimaassa on monia ihania paikkoja ja kaupunkeja jotka näyttävät todellisen puolensa vasta silloin kun sen vähiten huomaa. Tällainen on myös toimeliaana kesäkaupunkina tunnettu Rauma. Kun usea muu pienempi kaupunki nukkuu talvisin Ruususen unta, Raumalla sattuu ja tapahtuu myös tuolloin. Suosittelisinkin meistä jokaista tutustumaan ihanaan kotimaahamme tarkemmin -myös talvisin!

Palataan siis takaisin Raumalle. Kävelimme pitkin Vanhan Rauman tummia mukulakivikatuja. Vanhojen rakennusten ja kauppojen ikkunoista levisi lämpöistä valoa, joka houkutteli satunnaista kulkijaa astumaan peremmälle. Ohitimme useamman idyllisen kahvilan, kunnes saavuimme Kuninkaankadun ja Länsikadun kulmaan jonka vanhassa puisessa rakennuksessa sijaitsee Ravintola Sydvest.

Sisällä naurava naisryhmä näytti herkuttelevan aterioistaan samalla siemaillen elämän eliksiiriä perjantai-illan kunniaksi. Astuimme sisään.

Ravintolan tunnelmallinen lämpö tulvahti matkailijan merituulen viilentämille kasvoille. Meidät otti vastaan varsinainen ilopilleri tarjoilija Laura, joka silmät tuikkien ohjasi meidät istumaan pöytämme. Hän ehdotti meille menua numero kolme, samalla kysyen, kertooko hän meille sen sisällöstä vai haluammeko yllättyä? Tavoistamme poiketen, vastasimme, että yllätä meidät…

Ravintola Sydvest. Kuva: Jari Salli.

Juomia odotellessa silmäilimme niin ravintolaa kuin kanssakulkijoitamme. Ilmapiiri oli varsin kansainvälinen, naapuripöydissä oli useita ranskankielisiä pöytäseurueita. Ravintola on 30 paikkanen ja jokainen pöytä oli myös täynnä, mutta varsinaista kiireen tuntua ei tunnelma henkinyt.

Ravintola tai paremminkin gastropub on sisustettu skandinaavisen tyylikkäästi, samalla vähäeleisesti, Rauman historiaa merikaupunkina unohtamatta.

Siinä ravintolan varsin hurmaavia meriaiheisia esineitä ihmetellessä, alkuruoka saapui pöytää. Tarjolla oli maa-artisokkakeittoa ja kirjolohen mätiä, talon omaan juuren tehdyn maalaisleivän kanssa. Mmm… Alkukeitoksi annos oli yllättävän iso, mutta niin suussa sulavaa.

Pääruoaksi paljastui kala, ja olisikin hieman pettynyt, mikäli näin ei olisi ollut. Eikä mikä tahansa kala vaan paistettua kuhaa rapuvaahdolla, lisukkeena lehtikaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja perunoita. Jos kala maistuisi aina tältä kuin tämä annos, en ikinä muuta enää söisikään!

Kalan suolaus oli täydellinen ja filee sisältä herkullisen muhkea. Uskomaton annos. Herkuttelun lomassa meitä tuli jututtamaan myös keittiömestari Juho Jokela joka kertoi, että heidän annoksissaan maistuu lähiseutu. Kalat tulevat kalastajalta Uudestakaupungista ja juurekset laitilalaiselta maanviljelijältä. Leipä leivotaan itse. Ruoka on myös sesongin mukaista, joten raaka-aineet vaihtelevat tarjonnan mukaan.

Jokelan mukaan hänen käsissään pysyy paistilastan lisäksi myös maalaussuti, nimittäin hän sekä muut ravintolan osakkaat Jari ja Kaisa Salli sekä Juhon veli Tuomas remontoivat keväällä paikan mieleisekseen. Meriaiheinen sisustus on peräisin Rauman satamasta, jossa Tuomas työskentelee merikapteenina. Kannattaakin nostaa katse ylös kattoon, ja ihailla itse suunniteltuja lamppuja.

Vuorossa oli vielä illan kruunaus, nimittäin jälkiruoka. Pöytään tuotiin annokset joiden kerrottiin olevan ”after eight”. Luvassa olisi siis ainakin minttua ja suklaata. Tämä annos oli suoranainen makumaailman kliimaksi. Jälkiruoan jokainen yksityiskohta oli hyvin harkittu. Ja minttujäätelö niin hyvää, ettei minulla ole sanoja sen kuvailemiseen. Ehkä tämä kertoo kaiken; annoksen päätteeksi olisi tehnyt mieli nuolla lautanen tyhjäksi, mutta eihän se näin hienoon ravintolaan sovi, eihän?

Fine dining paikkaan nähden, annokset olivat isoja mutta ei kuitenkaan ”rekkamiehen annosten” kokoisia. Ruoka täytti mukavasti, mutta ilman ähkyn tunnetta. Jos ruoka oli suurenmoista, sitä oli myös paikan henkilökunta. Suosittelenkin vilpittömästi makumatkaa Raumalle sekä Ravintola Sydvestiin!

Ravintola Sydvest on avoinna tiistaista lauantaihin. Arkisin klo 11.00 – 14.00 tarjoillaan lounasta. Lounaslistoihin voit tutustua etukäteen tämän linkin kautta.

Illallinen on tarjolla klo 19.00 – 22.00. Lauantaisin ravintola on avoinna klo 16.00 – 23.00. Pöytävaraukset ovat suositeltavia!

Blogijuttu on tehty yhteistyössä Ravintola Sydvestin kanssa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply ananas2go lauantai, joulukuu 2, 2017 at 23:48

  Kuulostaapa ihanalta! Rauma on lojunut listalla jo ties miten pitkään; jokohan saisi aikaiseksi…

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 10:56

   Kiitos kommentistasi! Nyt on jo aika! 😉

 • Reply Martina sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 16:56

  Noniin, nythän tässä alkaa olla koossa Rauman matkan runko kun hotelli sekä illallisravintola löytyy. 🙂 Hyvä muistutus muuten tuo että kotimaata on syytä tutkia myös talvisin. Itsekin sorrun aina ajattelemaan, että josko sitten kesällä lähtisi taas tutkimaan Suomea, mutta miksei sitä voisi tehdä myös talvella. Tai syksyllä ja keväälläkin. Kiitos tästä oivalluksesta. Yksinkertainen asia, mutta ei vaan ole tullut ajateltua, että kotimaan matkailua voi harrastaa ympäri vuoden. Tunnen itseni todella tyhmäksi tuon viimeisen lauseen kirjoitettuani.. 😀

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 16:59

   Kiitos Martina!
   Höh, itse sorrun samaan, kesällä kotimaan kohteita ja ulkomaille talvisin… 😉
   Se ajatusmalli on jotenkin sisäänrakennettu.

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, joulukuu 4, 2017 at 10:43

  Nyt täytyy oikein tehdä muistiinpanoja (ainakin ravintolan nimen verran) ensi kesän matkasuunnitelmiin. Ajattelimme kerrata Rauman Unesco-kohteita ensi kesänä, joten on hyvinkin mahdollista, että päädymme jopa yöpymään Raumalla, luultavasti ainakin syömään, ja jo ravintolan nimi tuntuu mukavalta!

  • Reply Reissaaja1 maanantai, joulukuu 4, 2017 at 12:04

   Kiitos Pirkko!
   Raumasta voisi helposti tehdä jutun Suomen Tallinnana, ja kertomasi Unescon kohteiden kertaus kuulostaa mielenkiintoiselta.
   Usein lähdemme liian herkästi noiden kohteiden perään ulkomaille kun ihan lähietäisyydeltä löytyisi useampikin Unesco-kohde.

 • Reply Kaisa perjantai, joulukuu 8, 2017 at 20:23

  Todella ilahduttavaa kuulla, että Suomesta löytyy eläviä pikkukaupunkeja talvellakin. Tuntuu, että kivoja kesäkaupunkeja kyllä on, mutta tunnelmallisia talvikaupunkeja kuuluu kehuttavan vähemmän.
  Ja ehdotonta plussaa ravintolan paikallisruoalle!

  • Reply Reissaaja1 lauantai, joulukuu 9, 2017 at 13:08

   Kiitos Kaisa!
   Kannattaa pistäytyä pienissä ravintoloissa, ei koskaan voi tietää mitä löytää. 🙂

 • Reply Annukka lauantai, joulukuu 9, 2017 at 23:03

  Näyttää herkullisilta nuo annokset. Ja iso plussa pienille ravintoloille, jotka tuntuvat jäävän isojen ketjujen jalkoihin. Sellaisia toivoisin enemmän, varsinkin vähän pienemmille paikkakunnille.

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, joulukuu 10, 2017 at 15:46

   Kiitos Annukka kommentistasi!
   Nämä pienemmät ravintolat osaavat myös yllättää!
   Makuja yhdistellään ennakkoluulottamasti, toisin kuin suurimmissa ravintolaketjuissa usein tehdään.

 • Reply Sammallahdenmäki ja Vanha Rauma - kaksi Unescon maailmanperintökohdetta perjantai, heinäkuu 20, 2018 at 10:00

  […] Rauman vierailuamme varten olin jo joskus talvella laittanut muistiin Himomatkaajan turinoita -blogissa esitellyn ravintola Sydvästin, joten sinne. Suhtauduimme ensin skeptisesti mahdollisuuksiin päästä autolla kovin lähelle, […]

  • Reply Reissaaja1 perjantai, heinäkuu 20, 2018 at 23:06

   Kiitos Meriharakka!

  Leave a Reply