Elämää sykkivä Marrakech

Marrakech, Marokko osa 1.

Marrakech, satujen ja tuhannen yhden yön kaupunki vai onko? Siitä lähdimme ottamaan selvää Norwegianin avattua suoran lentoreitin Suomesta Marokon sydämeen Marrakechiin.

Marrakech lyhyesti

Nykyisen Marokon juuret ovat neoliittisella kaudella. Alkuperäiset marokkolaiset ovat berbereitä, jotka edustavat edelleen maan suurinta vähemmistöä. Sijaintinsa vuoksi maa on ollut hyvin haluttu. Valloittajina ovat toimineet niin foinikialaiset, roomalaiset, visigootit ja tietenkin arabit. Viimeisimpänä maa toimi Ranskan siirtomaana aina 1950-luvulle asti. Ranskalaisten mukanaan tuomat tavat ja kieli ovat juurtuneet maahan syvästi.

Myös Marrakechin kaupungilla on pitkä ja värikäs historia takanaan. Kaupungin perusti Atlasvuoriston läheisyyteen vuonna 1062 almoravidi Yusuf ibn Tashfin. Maurien pääkaupunkina Marrakech toimi 1100 – 1200- luvulla. Saadienin dynastia hallitsi kaupunkia 1524 – 1659. Marrakechissa onkin nähtävillä paljon erilaisia historian kerroksia kuninkaallisesta loistosta sulttaanien palatseihin.

Marrakechin alueella asuu 2014 tehtyjen laskentojen mukaan noin 1 063 000 asukasta.

Tänään

Saavumme Marrakechin kansainväliselle lentokentälle Menaralle. Koska hotellimme sijaitsee Marrakechin vanhassa kaupungissa Medinassa, olimme aikoneet mennä lentokenttäbussilla (Express) nro 19 kaupunkiin, mutta varsin uudelta lentokentältä ulos päästyämme, ajattelimme kuitenkin kokeilla onneamme taksien kanssa. Lentokenttäbussin lipun hinta on muuten 30 Marokon dirhamia eli noin 3 euroa / hlö (vuoden 2017 hinta).

Pohdimme; jos saisimme taksin 100 dirhamilla (10€), sillä myös menisimme, koska taksi veisi meidät hieman lähemmäksi hotelliamme kuin mitä bussi tekisi. Alkoi matkan ensimmäinen rahaneuvottelu. Näihin saa Marokon matkalla varautua. Samalla tuli selväksi, että jos osaisimme hieman ranskaa, olisi Marokossa huomattavasti helpompi ”neuvotella”. Ranskan kieltä puhutaan alueella edelleen hyvin vahvasti.

Taksikuskin alkuperäinen pyyntö oli 200 dirhamia, mutta ”tiukkojen” neuvottelujen jälkeen hinta laski ensin 150 MAD:n ja lopulta sataseen. Ja niin sitä lähdettiin huristelemaan kohti 6,4 kilometrin päässä olevaan Marrakechin vanhaa kaupunkia.

Kaupungin yleisilme on yllättävän vihreä. Olimme etukäteen saaneet lukea useammastakin blogista ja matka-artikkelista, että kyseessä olisi ns. punainen, kuiva kaupunki. Sen vuoksi vihreys ja lukuisat, valtavat puistoalueet tulivat meille hieman yllätyksenä.

Ja suomalaisille tärkeästä säästä sen verran, että marraskuussa päivisin Marrakechin lämpötila on 23 – 28 asteen vaiheilla, illalla auringon laskiessa noin 18 astetta ja öisin 10 asteen huituvilla, joten matkalle tarvitsee mukaan niin lämpimiä kuin ”hellevaatteitakin”.

Vanhan kaupungin soukkeihin ei takseilla tai muillakaan autoilla ole asiaa, joten kävelimme loppumatkan. Ja tietenkin hieman eksyimme. Kapeat kujat ovat hyvin samankaltaisia, myöskään basaarialueen myyntiartikkelit ja myyjät eivät ensisilmäyksellä erottuneet toisistaan.

Kujat ovat myös likaisia, täynnä väkeä ja mopoja. Mopot ja skootterit ajavat ahtaissa väliköissä luokattoman aggressiivisesti, ja matkailija saakin olla varuillaan, ettei jää molemmista suunnista tulevien rämisevien kaksipyöräisten alle.

Mopojen tuoma suurempi ongelma on kuitenkin ilmansaasteet. Kujilla ei kierrä ilma jonka vuoksi soukkienkujat ovat paksun, harmaan savun peitossa. Ottaa kuulkaas keuhkoihin ja nenäonteloihin.

Vihdoin löydämme oman majapaikkamme Riad L´Arabisquen. Ulkoa päin majatalo näyttää yksinkertaiselta, punertavalta talolta (siis täysin identtiseltä alueen muihin punertaviin taloihin verrattuna), mutta sisään päästyämme paljastuu varsin viehättäväksi keitaaksi. Riadit toimivat aiemmin Marrakechin rikkaampien perheiden ja virkailijoiden koteina, nykyisin riadeissa on yksityisiä majataloja ja boutique-hotelleja.

Jos kujilla oli meteliä, saasteita ja epäjärjestystä, samaa ei voi sanoa riadistamme. Hotellimme pieni mosaiikkilaatoilla ja puukaiverruksilla koristeltu sisäpiha sekä kattoterassi henkivät seesteisyyttä, rauhaa ja puhdasta ilmaa. Myös meteli jää paksujen seinien ulkopuolelle. Miten voi näin ollakin?

Riadit ovat oiva tapa päästä tutustumaan lähemmin marokkolaiseen kulttuuriin ja elämään basaarialueen välittömässä läheisyydessä. Suosittelenkin varaamaan ainakin yhden yön jostakin kaupungin lukuisista majataloista.

Huoneemme oli nimeltään Gharnata, kolmelle hengelle suunnattu vaaleanpunainen viettelys, jossa paikallinen kulttuuri on vahvasti läsnä taulujen, kattostuccojen ja pehmeiden sisustusmateriaalien myötä.

Pienen breikin jälkeen jätämme tavarat huoneeseen ja lähdemme etsimään illallispaikkaa. Samalla pääsemme mukaan kuplivan Marrakechin sykkeeseen; Djemaa el-Fna aukion ja soukkien innokkaiden perinneasuihin pukeutuneiden myyjien, savuttavien mopojen, suulaiden torikauppiaiden, talon kulmissa kyyhöttävien rampojen, pienten työaasien, eksoottisten käärmeenlumoajien, apinan kesyttäjien sekä tietenkin lukemattomien muiden turistien joukkoon.

Ei kannata pelästyä, Afrikan suurin torialue Djemaa el-Fna läheisine soukkeineen on mielestäni Marrakechia parhaimmillaan. Tällaiselta kaupunki on näyttäytynyt jo vuosisatojen ellei tuhannen ajan. Jos siis haluat kokea jotain todella autenttisen tuntuista, on sinun ehdottomasti tultava Marrakechiin, muurien ja kissojen luvattuun kaupunkiin.

Seuraavana päivänä tutustuimme kaupungin upeisiin sulttaanien palatseihin. Niistä saatkin lukea seuraavasta Marokko-aiheisesta postauksesta, kunhan olemme ensin viettäneet ensimmäisen yömme Marrakechin sylissä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply tiatones torstai, marraskuu 30, 2017 at 10:11

  Kiva lukea kokemuksia tällaisista eksoottisista paikoista, vaikkei itse ehkä uskaltaisi ikinä lähteä… 🙂

  • Reply Reissaaja1 torstai, marraskuu 30, 2017 at 16:35

   Kiitos kommentistasi Tiatones!
   Marrakech on oikein mukava kaupunki, ja hieman itseäkin jänskätti tänne lähteä. Nyt voin jo sanoa, että aivan turhaan.
   Ihmiset ovat mielettömän ystävällisiä (paitsi taksikuskit) ja ennen kaikkea auttavaisia. Vaikka oma ranskan kieli ei taivukaan, niin elekielellä selvitetään loput. 😉

 • Reply Emilia Alexandra / Enkeleitä hiuksissani torstai, marraskuu 30, 2017 at 10:14

  Vitsi miten mahtavaa lukea Marrakechista ja oot saanut vielä ihania otoksiakin!<3 Oon ite matkustamassa sinne helmikuussa, joten ei enää kauaa 😉 Innolla odotan tulevia postauksia ja tärppejä omaan reissuun! 🙂 Mukavaa loppuviikkoa!

  • Reply Reissaaja1 torstai, marraskuu 30, 2017 at 16:30

   Kiitos Emilia!
   Tänne kannattaa todellakin tulla. Kulttuurinen shokki, mutta kiva sellainen. 🙂

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 12:50

  Marrakechista on tullut houkuttava kohde juurikin Norjalaisen lentoyhteyden takia. Me emme vain toistaiseksi ole saaneet liittymälentoja sopimaan niihin mitenkään järkevästi.

  ”Jos siis haluat kokea jotain todella autenttisen tuntuista, on sinun ehdottomasti tultava Marrakechiin, muurien ja kissojen luvattuun kaupunkiin.” – Eeeeh… Olen kokenut näitä autenttisia soukkeja Jordaniassa, Israelissa, Turkissa, UAE:ssa ja Egyptissä sen verran, että rupeaa savu nousemaan korvista kun kuulee sanan autenttinen souk. Suomennettuna kun se tarkoitaa jotakuta ählämänsähälämiä roikkumaan hihassa ja huutelemassa suomeksi perään. Titenkin siellä on paikallisiakin ostoksia tekemässä, mutta tosin aika lailla eri paikoissa, missä turistit kiertävät.

  Teinkin aikoinani sen päätöksen, että kaikki mausteet ostan ilmastoidusta supermarketista, mistä saan ne siististi ja hygieenisesti ilman tinkimistä. Ja yhtään posliinikuppoa, kirjailtua lasia, tuhannen ja yhdenyönlamppua tai muuta turistikrääsää en osta tähän talouteen 😀

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 13:52

   Kiitos Anna!
   Mausteita ei mekään enää basaareista kanneta. Egyptin reissun jälkeen mukana tuli ötökäitä, joiden ansioista saimme silloista keittiötä myrkyttää oikein urakalla ja tietty kaikki elintarvikkeet menivät roskiin. Mutta kukin tyylillään.

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 14:50

  Mielenkiintoista lukea, itsekin miettinyt kun olisi ihan edullisia lentoja tuonne 🙂

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 15:38

   Kiitos Jaakko!
   Viime yönä tultiin takaisin ja suosittelen!
   Kannattaa kyllä lähteä, hyvin edulliseksi tulee koko reissu.

 • Reply Merja / Merjan matkassa sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 17:33

  Marokko kiinnostaisi ja varsinkin kun sinne pääsee nyt helposti suorilla lennoilla. Ranskaa en osaa paria sanaa enempää, mutta ilmeisesti siellä pärjää englannillakin. Tinkiminen on ärsyttävää, mutta toisaalta kun siihen tottuu viikossa, niin kyllähän se sitten menee.

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 18:00

   Kiitos Merja!
   Toisaalta mitäänhän ei ole pakko ostaa, ja elekielelläkin pärjää kyllä! 🙂

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 18:45

  Kivan tunnelmapalan olit saanut aikaiseksi Marrakechistä! Samoja tunnelmia kuin meillä kuukausi sitten. Muuten nyt harmittaa, ettei käyty tuolla El Badi palatsissa. Olisi näemmä kannattanut!

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 20:14

   Kiitos Sari!
   Pitäähän sitä jättää hotain ensi kertaakin! 😉
   Meillä jäi nuo puutarhat käymättä, vaikka olinkin niistä lukenut sinun blogistasi.

 • Reply C sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 21:56

  Marokko on samaan aikaan ihana ja kamala maa 🙂 Olen käynyt siellä kahdeksan kertaa viimeisen neljän vuoden aikana ja taas kahden viikon kuluttua lähdemme puolisoni kanssa sinne, paikka tuntuu jo toiselta kodilta. Vähän yli vuosi vierähtänyt minun viimeisimmästä visiitistä joten oli mukava lukea postaustasi ja virittäytyä tunnelmaan. Norwegianin suorat lennot on ollut kyllä iso pelastus, aina ennen olen saanut monenkin stopin ja monen tunnin odottelun kautta lentää. En voi uskoa että nyt oikeasti pääsee perille yhdellä lennolla 🙂

  • Reply Reissaaja1 maanantai, joulukuu 4, 2017 at 12:05

   Kiitos C!
   Ja oikein antoisaa suoraa lentomatkaa ja reissua yleensäkin! 🙂
   Harmitti oikein, kun ei voitu jäädä pidemmäksi aikaa…

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, joulukuu 4, 2017 at 19:08

  Marrakech kyllä kiinnostaa kovasti! Erityisesti innostuin tuosta ajatuksesta yöpyä riadissa lähellä soukeja, jolloin olisi lähellä sitä paikallista elämää. Mukavia tuhannen ja yhden yön -tunnelmia välittyi tästä. 🙂

 • Reply Sofia tiistai, joulukuu 5, 2017 at 11:49

  Voi vitsit miten ihanalta näyttää ja kuulostaa! Kun Norwegian avasi lentoyhteyden Marokkoon, oli niin lähellä etten ostanut lentoja tälle talvelle, mutta Dubai vei matkaseuralaisten toiveesta voiton tänä vuonna. Toivon kovasti, että Norski jatkaa lentojaan Marokkoon vielä tulevinakin vuosina, sillä Marokko on ehdottomasti mun listallani!

  • Reply Reissaaja1 tiistai, joulukuu 5, 2017 at 13:17

   Kiitos Sofia!
   Toivottavasti ihmiset ostavat lentoja jotta suora yhteys Marrakechiin säilyy myös tulevina vuosina.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää perjantai, joulukuu 8, 2017 at 06:04

  Viime aikoina olen lukenut monta juttua Marokosta ja kiinnostaisi kyllä käydä itsekin siellä. Varsinkin Maarakechissä. Muistan kun vanhempani kävivät siellä vuosia sitten ja jo silloin ajattelin, että ompas eksoottinen paikka. Näitä on mukava lukea.

  • Reply Reissaaja1 perjantai, joulukuu 8, 2017 at 09:16

   Kiitos Paula!
   Marokko tekee uutta tulemistaan. Muistelen, että muutama vuosikymmen sitten, omatkin sukulaiset kävivät eksoottisessa Marokossa ihmettelemässä Afrikan ihmeitä.
   Mukavaa vaihtelua Välimeren kohteille.

 • Reply Henna / Kulkutautiset lauantai, joulukuu 9, 2017 at 19:42

  Onpas eläväisen näköistä 🙂 Noista riadeista olen haaveillut. Tekisi mieli joskus majoittua johonkin oikein luksusriadiin, mutta sitä varten täytynee hieman säästää. Varmasti ihania pakopaikkoja ovat siinä vaiheessa, kun tuo muutoin ympäröivä hälinä käy liialliseksi.

  • Reply Reissaaja1 lauantai, joulukuu 9, 2017 at 22:43

   Kiitos Henna!
   Toivottavasti pääset pian luksusriadiin nauttimaan!
   On varmasti hieno kokemus, kun tuollainen hieman vaatimattomampikin riad teki vaikutuksen. 🙂

  Leave a Reply