Pettu-Eerikin pauloissa

Pettu-Eerikki, Kankaanpää

Kivenheiton päästä Venejärvestä löytyy runsauden ihmemaa nimittäin Pettu-Eerikki joka tarjoaa niin juhlapalveluita, antiikkia kuin yhden Suomen suurimmista yksityisistä kokoelmista; Sortokausista vaaran vuosiin.

Pettu-Eerikistä lyhyesti

Pettu-Eerikki on Aira ja Jorma Aukeenpään uurastuksen tulos. Ravintola on toiminut talossa vuodesta 1994 alkaen. Samassa yhteydessä isännän rakkaus kotimaiseen antiikkiin on pysynyt. Lähes jokaisella Pettu-Eerikissä olevalla tavaralla onkin tarina.

Mutta koska kyse ei ole museosta, on antiikkia mahdollista ostaa mukaan. Ei olekaan tavatonta, että morsian hääjuhlansa jälkeen ostaa koko pöytäserviisin mukaansa.

Juhlapalveluiden ja antiikin lisäksi tiloissa pääsee tutustumaan ainutlaatuiseen Sortokausista vaaran vuosiin näyttelyyn. Näyttely on esineistöltään hyvin runsas, mutta samalla myös hyvin mielenkiintoinen katsaus erityisesti Suomen sota-aikaan. Onhan Niinisalon varuskunta hyvin lähellä.

Esineistön joukosta löytyy mm. Mannerheimin sota-aikana käyttämä suikka.

Juhlavieraille näyttelyyn tutustuminen on ilmainen, muut henkilöt pääsevät tutustumaan mielenkiintoiseen näyttelyyn 4€ pääsylipun hinnalla.

Pettu-Eerikki on lisäksi kuuluisa paikan päällä tehdystä ruoastaan sekä uunituoreista leipomotuotteistaan. Pettu-Eerikki tarjoaa helpotusta joulukiireisiin, joululaatikot mahdollista tilata heidän keittiöstään.

Halutessa vierailija pääsee myös ratsastamaan pitkin Venesjärven metsiä tai saunomaan 30 hengen järvisaunassa.

Tänään

Marraskuun iltapäivä ei ole paras aika pistäytyä luonnonkauniilla paikalla kuten Venesjärven ympäristö on. Käännyimme Porista Venestielle ja ajelimme suurien lumihiutaleiden laskeutuessa taivaalta tuulilasiimme. Muutamien tien varrella olevien talojen ikkunoista heijastui lämmintä valoa juuri sataneelle lumipeitteelle. Kaunista!

Pettu-Eerikki sijaitsee hyvin yrittelijän kylän risteyksessä, nimittäin lähes jokaisen talon vieressä on kyltti joissa tarjotaan erilaisia palveluita.

Jätämme auton vanhojen hirsiaittojen vierustalle. Läheisessä aitauksessa hirnahtelee hevonen. Astumme punaisen rakennuksen sisälle ja samalla alkaa matka varsinaiseen runsauden sarveen.

Yksi käynti Pettu-Eerikissä ei riitä huomaamaan kaikkia yksityiskohtia ja esillä olevaa esineistöä vaikka kuinka yrittäisi. Joka puolella on erilaisia asetelmia ja valokuvakollaaseja.

Aira Aukeenpää johdattaa meidät korkeaan Eerikin juhlasaliin. Näissä tiloissa on useat perhejuhlat pidetty ja häät tanssittu. Juhlatilaa on yli sadalle henkilölle. Tilassa on tarjolla äänentoisto, kokousvälineet sekä piano.

Jatkamme Pettu-Eerikkiin tutustumista nousemalla portaat ylös näyttelytilaan. Ja millainen näyttelytila! Usean kymmenen metrin pituisen käytävän laidalla on molemmin puolin lasivitriinejä, joiden taakse on laitettu, satoja ellei tuhansia, aihepiireittäin järjesteltyjä tavaroita.

Sortokausista vaaran vuosiin näyttely keskittyy esittelemään Suomen vaiheita 1800-luvulta 1950-luvun loppuun. Sota-aiheista materiaalia on runsaasti, mukana mm. sotilaiden puhdetöinä tekemiä puutöitä. Nähtävillä on myös paljon valokuvasuurennoksia, jotka eivät sovi herkimmille ja lapsille.

Sortokausista vaaran vuosiin näyttelyyn tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Esineistö luo omalta osaltaan kuvan ankarista vuosista joita esi-isämme ovat eläneet. Mukana on myös ihmiskohtaloita, joiden matka päättyi nuoruusvuosiin.

Aira johdattaa meidät alas kidutuskammioon. Luit oikein – kidutuskammioon. Kyseinen kammio tai nahkurin orret on todellisuudessa mukavan intiimi juhlapaikka, jossa harmaiden seinien ja suuren tiilitakan lämmössä pääsee todella eroon arkisista ympyröistä.

Täällä noin 35 henkilön juhlatilassa on mahdollista viettää Keskiaikapäiviä, pikkujouluja tai polttareita. Seinillä riippuvat esineet henkivät Keskieurooppalaista mennyttä kulttuuria ritarin kilvestä kahleisiin ja kidutuspyörästä pään katkaisupölkkyyn. Tila on varsin hurmaava, eikä välineistö suinkaan niin hurjaa kuin tekstistä voisi kuvitella.

Tässä vaiheessa oli aika jatkaa matkaa pitkin jo pimentynyttä Satakuntaa. Autossa käy mielessä, että kyllä kotimaahamme mahtuu aivan uskomattomia paikkoja. Suosittelenkin jokaista ottamaan selvää lähiseutunsa palvelutarjonnasta sekä käyttämään niitä, naapurista voi löytyä todellisia helmiä!

Blogijuttu on tehty yhteistyössä Pettu-Eerikin kanssa. Kuvien julkaisuun on saatu käyttöoikeus.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply