Jylhä Napuen taistelun muistomerkki

Napuen kylä, Isokyrö

Isonkyrön laitamilta löytyy muistomerkki, joka on omistettu yli 300 vuotta sitten käydylle veriselle Napuen taistelulle.

Ajoimme muistomerkin suurelle parkkipaikalle happihyppelylle ja samalla lähdimme viereiseen metsikköön tutkimusretkelle. Emme aiemmin ole tällaisesta taistelusta kuulleetkaan, joten olihan se otettava asiasta selvää.

Napuen taistelu lyhyesti

Napuen viereisessä kylässä Laurolan kylässä 19.2.1714 käyty suurtaistelu oli viimeinen Suuren Pohjan sodan kenttätaistelu, joka käytiin Suomessa. Vanhoissa asiakirjoissa taistelu tunnetaan nimellä Slaget vid Storkyro eli Kyrön tappelus. Taistelussa venäläiset taistelivat ruhtinas Galitzinin johdolla Ruotsi-Suomi karoliinijoukkoja ja pohjalaisia nostoväkenä toimineita talonpoikia vastaan. Karoliinisotilaita ja talonpoikia johti kenraali Armfelt.

Venäläiset voittivat pari tuntia kestäneen taistelun valtavalla miesylivoimallaan. Venäläisiä joukkoja oli 11 000 miestä, altavastaajana Ruotsi-Suomen joukot, joita oli 5 500 miestä. Taistelussa kaatui noin 1500 venäläistä sotilasta sekä 3000 suomalaista, mukana vajaat 1000 köykäisesti varusteltua talonpoikaa. Taistelun jälkeen venäläiset ryöstivät, polttivat ja raiskasivat lähitienoon kylät ja siellä eläneet asukkaat. Venäläisjoukot olivat saaneet ohjeet tuhota laajoja alueita Pohjanmaalla. Napuen taistelusta katsotaan alkaneen vaikea isonvihan aikakausi.

Lisää Napuen taistelusta voit lukea tämän linkin takaa.

Kuvataiteilija Matti Björklund-Visantin suunnittelema Napuen muistomerkki paljastettiin Napuen kylässä vuonna 1920.

Muistomerkille johtava kävelytie on hyvin hoidettu.

Tänään

Muistomerkille vie suurien puiden kehystämä kuusikuja, joka on raskaalla metallisilmukkakettingillä aidattu. Napuen muistomerkki on varsin massiivinen, sanoisinko tietyllä tavalla myös hyvin suomalainen kohde. Ennen varsinaiselle muistomerkin portaille astelemista, on vastassa tykkivartio, joista toinen on venäläinen ja toinen ruotsalainen tykki. Molemmilla taisteluosapuolilla kun oli taistelussa 10 tykkiä käytössään.

Jyhkeät kiviportaat.

Muistomerkkiä vartioivat kaksi lähes samanlaista tykkiä.

Hieno muistomerkki.

Muistomerkin ympärillä on jyhkeä kivimuuri, joka on taidokkaasti tehty. Muistomerkki itsessään on valtava kivijärkäle, jonka keskellä on Suomen leijonavaakuna kivilaatalla. Järkäleen ympärillä on hyvinvoivia saniaisia. Oikealla puolella on kiviaidassa lisäksi kivilaatta, jossa muistellaan Pohjanmaan lakeuksilla kuolleita talonpoikia.

Muistomerkin takana on varsin tiheä metsikkö, josta löytyy myös muinaismuistoalue.

Napue on muuten yksi Isostakyröstä löytyvän Kyrön Distillery Companyn Gini-tuotteen nimi. Yritys löytyy ”kivenheiton” päästä muistomerkiltä.

Muistomerkki ja varsinkin sen ympäristö on kiva piipahduskohde, vaikka ei kaukainen sotahistoria kiinnostaisikaan.

Kiinnostavatko muistomerkit sinua?

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Virpi/Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 12:44

  Isokyrö on minulle tuttu paikka, koska äitini on sieltä kotoisin ja on tullut lapsena usein vierailtua Kyröön mummun ja paapan luona. Olen itsekin kirjoittanut blogiin Isokyröstä, joka on täynnä mielenkiintoisia paikkoja.

  http://virpihannele.fi/blog/2015/09/16/kyronjoen-helmi-isokyro/

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 14:50

   Kiitos Virpi!
   Pitääpä tutustua ensi kesän blogijuttuusi ensi kesän juttuja silmällä pitäen, kiitos vinkistä!

 • Reply Futuri filmi tiistai, tammikuu 2, 2018 at 12:21

  Olemme tehneet Isovihan-tapahtumista dokumenttielokuvan, joka on nähtävissä ilmaiseksi Youtubessa:

  https://www.youtube.com/watch?v=XjFglWuwn6g&t=382s

  • Reply Reissaaja1 tiistai, tammikuu 2, 2018 at 12:33

   Kiitos vinkistä!
   Täytyypä käydä katsomassa!

  Leave a Reply