Jannen kanssa saunassa

Majatalo Onnela, Tuusulanjärvi

Keväällä tutustuimme Majatalo Onnelaan, mutta emme tuolloin valitettavasti päässeet vierailemaan kaikissa majatalon saunamaailman saunoissa. Voit lukea aurinkoisesta reissustamme täältä.

Tuo harmittava takaisku oli korjattava, ja niinpä elokuun tummuvassa illassa kävimme testaamassa Majatalo Onnelan Jannen saunan.

Jannen sauna lyhyesti

Jannen sauna valmistui vuonna 2013 ja kunnioittaa nimellään Tuusulanjärven Rantatiellä vaikuttanutta Jean Sibeliusta, jonka juhlavuotta vietettiin vuonna 2015.

Saunan käyttöaika on huhtikuusta syyskuuhun. Sauna sopii mainiosti perheille ja pienille porukoille. Virallisia laudepaikkoja on neljä.

Tänään

Kävimme ilmoittautumassa vastaanotossa ennen saunalle menoa. Vielä tässä vaiheessa meiltä kysyttiin, onko puusaunankäyttö tuttua, nimittäin jos ei olisi, apua sen käyttöön olisi saattavilla. Kokemusta on kyllä, joten matka jatkui polkua pitkin saunalle.

Sauna löytyy aivan Tuusulanjärven rannasta, lähes omasta rauhastaan. Saunan edustalla on suuri, osin katettu terassi, jossa voi nautiskella maisemista sekä vilvoitella löylyn jälkeen.

Saunarakennuksessa on pieni pukuhuone, jossa odotti tämän illan saunajuomat sekä pientä suolaista. Täällä odotti myös lisäkopallinen polttopuita sekä pyyhkeet.

Avasimme hienon vaaleaa puuta olevan oven saunaan. Vastaan tulvahti kiukaan pehmyt lämpö kun tuli nuoli kuivia koivuhalkoja saunanpesässä. Saunan seinät ovat perinteisen tummat, mutta katto ja hienot lauteet vaaleaa puuta.

Jannen sauna on perinteinen mökkisauna, joten täältä et hierovia suihkuja löydä, vaan kylpeminen tapahtuu ”eksoottisesti” pesuvadeilla ja Tuusulanjärvessä uiden.

Saunan seinällä saunatapahtumaa valvoo itseoikeutetusti Janne tai paremminkin Sibeliuksesta tehty taidokas puuveistos. Vesisaavissa odotteli kaksi saunavihtaa ja olipa vatiinkin jo laskettu vettä valmiiksi, unohtamatta pellavaisia pepunalusia. Kyllä nyt kelpaa saunoa!

Mukana olleet teinit suuntasivat askeleensa saman tien Tuusulanjärveen. Saunalla on aivan omat portaat pienelle laiturille, josta pääsee järveen. Naapurisauna Elvilällä, joka sijaistee pienen matkan päässä Jannesta, on oma uimalaiturinsa.

Elvilä.

Teinien uidessa asetuimme taloksi saunan lauteille. Saunassa on suuri ikkuna suoraan Tuusulanjärvelle, josta voit saunan lämmöstä nautiskellen seurata sorsien uimista ja kalojen loiskimista järvessä.

Kuului matala tuhahdus, kun vettä lensi kiukaalle. Sauna antoi pehmeät löylyt saunojilleen, en sellaisista tiukoista löylyistä tykkäisikään. Silti saunanmittari näytti 80-astetta, joten minun mittakaavassa aika kovissa lämmöissä olimme.

Teinien tullessa lämmittelemään, me vuorostamme astelimme laiturille, ja jonkin hetken päästä tämän vilukissan talviturkki oli Tuusulanjärvessä. KYLMÄÄ! Mutta onneksi sauna oli aivan vieressä.

Välillä nautimme hileistä limpparia suurella terassilla ja totesimme nachot yllättävän hyväksi saunasyömiseksi.

Jannen sauna on uskomaton paikka, niin lähellä Helsinkiä ja silti niin lähellä mökkimäistä perisuomalaista kylpytapahtumaa kuin olla ja voi. Lauteilla istuessa mietiskelin, että kyllä on viehättävää, kun on tällainen mahdollisuus kaikkien pääkaupunkiseudun saunojen lisäksi. Täällä todellakin pääsee eroon arkisista mietteistä ja lihasjumeista.

Olihan niitä koivuvastojakin testattava, kun siihen lauteille ne oli varta vasten kylmässä saavissa tuotu. Hieman sääliksi kävi saunan tulevaa siistijää, sen verran lehdet lensivät viuhtoessa. Arjen suurta luksusta!

Pukuhuoneen puolelta muuten löytyvät saunassa käyntiohjeet oikein ulkomaan kielellä. Useassa kohdassa kehotettiin, että: relax! Tottelimme ohjeita sananmukaisesti. 😉

Valitettavasti varaamamme kahden tunnin aika meni ohi hujauksessa, ja kun puimme vaatteet päällemme kesäauringon laskiessa, totesimme, että tänne tullaan pian uudestaan.

Terveisin: saunan rentouttama bloggaaja perheineen!

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Reason for Season lauantai, elokuu 19, 2017 at 20:42

  Ihana suomalainen kesämeininki <3. Tässä tulee jo ihan ikävä kesää, vaikka ehkä sitä on vielä vähän jäljellä. En tainnut oikein ollenkaan tänä kesänä viettää aikaa järven rannalla. Mikä vääryys!

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, elokuu 20, 2017 at 10:42

   Kiitos kommentistasi! Ja miten lähellä Helsinkiä tällainen perisuomalainen ihanuus on!! 🙂
   Kyllähän vielä ehtii käydä tunnelmoimassa järvenrannalla elokuun illassa… Menoksi siis!

  Leave a Reply