Virrat – Suomen viehättävin Juhannuskaupunki

Virtain Perinnekylä, Marttisen saari

*Blogijuttu on päivitetty 14.6.2018

Sykkiikö sydämesi maalaisromantiikalle, Suomi-filmeistä tutuiksi tulleille punamulta-aitoille sekä haitarimusiikille?

Tule siis Virroille! Perinnetansseja, monipuolista musiikkitarjontaa, vanhanajan markkinoita sekä iloista kesämieltä, sitä on tarjolla Suomen virallisessa juhannuskaupungissa -Virroilla.

Perinteiset Juhannusjuhlat pidetään maalaisromanttisessa Marttisen saaren Perinnekylässä, jonne meidän tiemme vei tänä vuonna jo alkukesästä.

Tässä turinassa saat esimakua siitä, mitä kaikkea Virtain Juhannusjuhlilla ja Perinnekylässä on tarjolla juhannuksena.

Marttisen saari pähkinänkuoressa

Juhannusjuhlien lisäksi Marttisen saarella on matkailijoille tarjolla paljon erilaista toimintaa. Valittavanasi on Perinnekylä vanhoine rakennuksineen, Kanava- ja Sotaveteraanimuseo, Nuorisokeskus Marttisen majoitus- ja aktiivitoimintatilat, luontopolku sekä erilaisia palveluita kahvilasta näyttelyihin ja käsityömyymälöistä tapahtumiin.

Virtain Perinnekylä on rakennettu 1980-luvulla. Historialliset rakennukset on siirretty Perinnekylään Virtain eri kylistä.

Perinnekylään saavuttaessa silmiin pistävintä on vanha harmaa tuulimylly. Malliltaan mylly on harakkamylly ja on rakennettu vuonna 1828. Aikoinaan tuulimylly on sijainnut Kurjenkylän Isoniemen tilalla.

Tuulimyllyn viereisessä aitauksessa on usein hevosia. Aiempina vuosina on aitauksissa sekä 4H-yhdistyksen rakennuksen viereisissä häkeissä ollut myös muita maatalon eläimiä. Ja suosio pikkuväen keskuudessa on ollut taattu! Valitettavasti tiukentuneiden eläintenpitomääräysten myötä, hevoset joutuvat lähtemään Perinnekylästä pois. Tämä on kyllä iso menetys alueelle!

Perinteiset juhannusvihdat. Kuva: Päivi Ylimys.

Virtain juhannus

Juhannusjuhlien aikaan oheistoiminta levittäytyy koko Perinnekylän alueelle, mutta tapahtumat keskittyvät Rajalahden talomuseon pihaan.

Edellisinä vuosina on ollut tarjolla mm. Lavatanssiromantiikkaa Virtain Pelimannien säestyksellä, trubaduurifiilistelyä sekä Suomirokkia. Luvassa on myös lyhyitä puheita, unohtamatta perinteistä virtolaista Juhannusjulistusta sekä Suomen lipun nostoa klo 14.00. Katso päivän tarkempi aikataulu tästä linkistä.

Rannassa on myös viime vuonna valmistunut Marttisen Vihta-sauna.

Sauna odottaa jo kylpijöitä.

Se mikä vuosi toisensa jälkeen saa 5000 – 6000 virtolaista ja kesäasukasta liikenteeseen, on tapahtuman hyväntuulisuus sekä tietenkin tuttujen bongaus raitilta. Juhlien yhteydessä olevilla markkinakojuilla vaihtuu vuoden kuulumiset kuin luonnostaan. Myös yhteisöllisyyden tunne on vahvasti läsnä. Koska on keskikesä ja mittumaare, ihmiset ovat poikkeuksetta hyvällä tuulella, varsinkin jos aurinko suo meille loistettaan.

Juhannusjuhlilla on vilskettä. Kuva: Päivi Ylimys.

Perinnetansseja. Kuva: Päivi Ylimys.

Meidän perheen juhannus

Tänä vuonna alkaa meidän perheen 15. vuosi kesävirtolaisena. Meidän Juhannusjuhla-traditioihin kuuluu saunavihtan (tai – vastan, miten kukin ”koivukimpun” haluaakin nimetä) osto. Ja kyllä, mökkitontiltakin vihtoja saisi väännettyä, mutta markkinoilla tehdään niin viimesen päälle hienoja yksiköitä. Näillä on suorastaan ilo vihtoa itseään juhannussaunan pehmeissä löylyissä. Vihdan lisäksi Lättykahvilan letut kuuluvat meidän Juhannusjuhlien perinteisiin mukaan.

Rajalahden talomuseo.

Joka juhannus käymme myös Rajalahden talomuseon sisällä, vaikka nurkat ovat jo tutuiksi tulleetkin. Jotkut perinteet vaan kuuluvat kesään!

Rajalahden tilan päärakennus on rakennettu vuonna 1843. Talo on sisustettu 1800- ja 1900-luvun vaihteen mukaisesti. Päätalon pihapiirissä on neljä erilaisiin käyttötarkoituksiin suunniteltua aittaa 1700- ja 1800-luvuilta.

Vanha savusauna.

Päätalon takaa löytyy vanha savusauna, ja jos polkua jatkaa aina kanavauomalle saakka, löytyy katoksen alta suuri kirkkovene sekä Kanavamuseo. Museo esittelee Hämeen kanavien historiaa sekä niiden eri vaiheita.

Kanavamuseon yläkerrasta löytyy näyttely joka keskittyy täysin Herraskosken kanavaa, joka siis sijaitsee Perinnekylän vieressä. Museoon on vapaa pääsy. Aukioloajat kannattaa varmistaa tästä linkistä.

Herraskosken kanava Kanavamuseon valokuvassa.

Kanava tänään.

Paluumatkan voitkin kulkea kanavan viertä takaisin, ja jos sinulla käy oikein tuuri, voit nähdä nykyisen automaattikanavan toiminnassa.

Perinnekylästä löytyy myös maitolaituri.

Sepän paja.

Viljamakasiini.

Tuulimyllyä vastapäätä löydät Sepän pajan sekä viljamakasiinin. Näiden rakennuksien vierestä löytyy mm. Sotaveteraanimuseo, joka on perustettu 1990-luvulla.

Aarreaitta.

Parkkipaikkojen läheisyydestä löydät Helmien talon Aarreaitta-myyntipisteen. Tästä linkistä voit lukea Helmien talosta lisää. Vastapäätä Aarreaittaa on Perinnekylän taitokauppa ja riihigalleria. Iso varoitus, täältä et muuten tyhjin käsin poistu! 😉

Vierailun päätteeksi voit käydä nauttimassa kehuttua kotiruokaa Mikontalossa, käydä Marttisen päärakennuksen ravintolan Juhannuslounaalla tai piipahtaa jätskillä Perinnekylän jäätelökioskilla.

Juhannus on Virtain alueella kesän kohokohta, mutta mikäli et juuri tuolloin pääse mukaan sykkeeseen, ei hätää, Perinnekylä on avoinna koko kesän! Tervetuloa tutustumaan!

Virtain Perinnekylä löytyy tien 23 varresta, noin neljä kilometriä Virtain keskustasta.

Mikäli Marttisen saaren palvelut kiinnostavat, seuraavista linkeistä voit lukea lisää Nuorisokeskus Marttisesta sekä luontopolusta.

Yötön yö ja juhannuskokko. Kuva: Päivi Ylimys.

Blogijuttu on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Virtain kaupungin kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään Taas sunnuntai, kesäkuu 25, 2017 at 12:29

  Virrat on ihan paras kaupunki! 🙂 Opiskelin siellä vuosituhannen vaihteen paikkeilla. Sittemmin olen käynyt siellä kerran, ja on se vaan ihan mahtava kesäkaupunki <3

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, kesäkuu 25, 2017 at 12:57

   Kiitos Teija!
   Virrat on kyllä mainio kesäkaupunki, uskomattoman paljon tekemistä ja tapahtumia. Varsinkin tänä vuonna kun kaupunki täyttää 150v!

 • Reply Ne Tammelat maanantai, kesäkuu 26, 2017 at 17:59

  Kiva lukea noin aktiivisesta toiminnasta, tuo jos mikä saa ihmiset hyvälle tuulelle – myös Suomen kesäsäässä 🙂 Ihania nuo vanhat aitat. Viime kesänä tuli Seurasaaressa käytyä ihailemssa niitä.

  • Reply Reissaaja1 tiistai, kesäkuu 27, 2017 at 10:07

   Kiitos kommentistasi!
   Onneksi on vielä ihmisiä jotka jaksavat puuhata noita tilaisuuksia, usein talkoilla.
   Tulee samalla hyvä mieli monelle tuhannelle osallistujalle. 🙂

 • Reply Katja/jumalainenseikkailu torstai, kesäkuu 29, 2017 at 15:45

  Minua on pienenä kiikutettu kanavasta toiseen, joten Virrat ja Ruovesikin herättävät lämpöisiä muistoja. Nyt rupesi oikein kiehtomaan tälläinen perisuomalainen juhannuksenvietto, täytyypä pitää Virrat mielessä vuoden päästä!

  • Reply Reissaaja1 torstai, kesäkuu 29, 2017 at 21:22

   Kiitos Katja! Pieneksi kaupungiksi, Virroilla on tosi paljon tekemistä ja ennen kaikkea kokemista.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com perjantai, kesäkuu 30, 2017 at 06:02

  Oih ihanaa suomalaista maalaisromantiikkaa, just tuollaisia maisemia miulla on Suomesta ikävä! Ihana tuo tuulimyllykin. Vaikka, nolottaa myöntää, en edes tiedä missä päin Virrat on.. 🙂

  • Reply Reissaaja1 perjantai, kesäkuu 30, 2017 at 08:02

   Kiitos Anna! 🙂
   Virrat sijaitsee Pirkanmaalla, noin tunti Tampereelta pohjoiseen.

  Leave a Reply