Lemmenlaakso – pyrähdys luontoon

Lemmenlaakso, Järvenpää

Eipä uskoisi, että vain 40 kilometriä Helsingin keskustasta löytyy paikka, joka on kuin toisesta maailmasta. Järvenpääläisille Lemmenlaakson alue on tullut tutuksi niin päiväkoti-ikäisten kuin vanhempienkin retkeilykohteena sekä pidemmän iltalenkin paikkana. Muille alue ei välttämättä olekaan kovin tuttu.

Keväinen Keravanjoki

Lemmenlaakso pähkinänkuoressa

Lemmenlaakson lehdon luonnonsuojelualue on perustettu vuonna 1991 ja sijaitsee Järvenpään ja Sipoon rajalla. Alue kuuluu Natura 2000-ohjelmaan. Pinta-alaltaan luonnonsuojelualue on 91,2 ha kokoinen. Tästä linkistä pääset kurkistamaan alueen kävijöille tehtyä opasta.

Mikä Lemmenlaaksosta sitten tekee erityisen?

Jääkauden muovaama Lemmenlaakso myötäilee Keravanjokea. Alueella on pääkaupunkiseudulle poikkeuksellisia korkeuseroja ja alueella kävellessä voit lyhyellä matkalla samoilla vehreästä lehtometsästä aina synkkään ”peikkometsään” ja jälleen vihreille pelloille asti.

Alueen kasvisto on myös erikoinen, erityisesti keväisin erilaiset vuokot valtaavat lehtoalueet, kuten valko- ja keltavuokko, joka on muuten myös Järvenpään nimikkokukka. Täällä voit ihailla myös hieman orkidean näköistä näsiää, pystykiurunkannusta, kevättähtimöä sekä herkkää lehtokieloa.

Lehtoimikkä. Kuva: Marjo Ranta-Irwin.

Alueella elää luonnonvaraisena liito-orava ja onpa joessa nähty saukonkin uiskentelevan. Lintubongareille Lemmenlaakso on ihanteellinen, kiikareista voi nähdä mm. peukaloisen, sirittäjän ja kuningaskalastajan. Näin linnuista tietämättömälle bloggarillekin keväinen linnunlaulu on korvia huumaavaa. Tsirp, tsirp kevät on tullut!

Lemmenlaaksossa kulkee erilaisia polkuja, joista pisin noin 2,5 km kulkee nuotiopaikalta Pelkohaudaksi nimetyn lehdon läpi. Keväisin maa on usein hyvin märkä, mutta kävelyä helpottamaan on tehty leveät pitkospuut. Niin leveät, että mahtuu ohittamaankin tarvittaessa. Pelkohaudan kohdalla Keravanjoki on vuosien saatossa kovertanut hiekkamaata muodostaen alueelle ”laakson”.

Pelkohaudan portaat. Kuva: Marjo Ranta-Irwin.

Pitkospuiden loppuessa on vuorossa vuonna 2010 uusitut jyrkät portaat ylös. Portaiden päästä voit jatkaa matkaasi kahteen suuntaan: toinen vie pienen mutkan jälkeen takaisin paikoitusalueelle ja toista seuraamalla, pääset lopulta metsän siimeksestä peltojen läpi aina eteläiselle infotaululle asti. Lemmenlaakson infotaulut on muuten uusittu vuonna 2011.

Keväinen Lemmenlaakso eteläpuolelta. Kuva: Marjo Ranta-Irwin.

Luonnonsuojelualueella kun ollaan, kaatuneet puut jätetään niille sijoilleen, ainoastaan polkujen päälle kaatuneista puista raivataan osa pois.

Kevätiltaisin metsässä liikkuessa on lähes epätodellista; puiden takaa laskeutuvan auringon kajo oksissa, virtaavan joen liplatus kaatuneissa puiden rungoissa, grillikatoksesta ilmassa leijailevat kiehkuraiset makkaran- ja pihkaisen puuntuoksut sekä lintujen äänekäs kevätkonsertti. Ainoa ärsyke joka muistuttaa, että olet todellakin pääkaupunkiseudulla, ovat autojen ja lentokoneiden tuottamat huminat ja äänet.

Laavun käyttöohje

Nuotiopaikka ja laavu

Lemmenlaaksossa uusittiin vuonna 2012 alueen nuotiopaikka ja samalla rakennettiin myös hieno laavu. Mikäli haluat mennä laavulle grillaamaan, muista ottaa omat puut mukaan!  Onneksi loppukesästä laavulla on usein muiden retkeilijöiden jättämiä puita, joten hätä ei ole tämän näköinen jos puut unohtuvatkin. Tosin, laavulle on myös ruuhkaa, onneksi penkeillä on paljon tilaa ja nopeammin ne makkaratkin paistuvat valmiilla hiilloksella. 🙂

Uusi Frisbeegolf-lava

Frisbeegolfia

Kesälle 2017 valmistui frisbeegolfrata. Käydessämme huhtikuun alussa Lemmenlaaksossa, hartaimmat alan harrastajat kokeilivatkin rataa jo lumisohjossa.

Ensisilmäyksellä katsottuna, rata on huomattavasti haastavampi verrattuna Järvenpään Vanhankylänniemestä löytyvään frisbeegolfrataan. Rata kulkee osin Lemmenlaakson edustalla olevassa vanhassa hiekanottopaikassa, joka näin frisbeen myötä on löytänyt uuden tarkoituksen.

Luonnonsuojelualueen porteilla ei ole epätavallista törmätä niin retkeilijöiden koiriin kuin hevosiinkin. Alueella kun on useampikin talli. Lemmenlaaksossa liikkuessa on kuitenkin muistettava, että 1.4. – 15.7. välisenä aikana poluilta ei saa poiketa! Näin taataan siivekkäille ystäville pesimärauha.

Menneinä vuosina Järvenpään kaupunki on järjestänyt maksuttomia ja kaikille avoimia luontoretkiä luonnonsuojelualueelle. Retkille lähdetään Lemmenlaakson eteläpäästä, Sipoontien ja Skogsterintien peltotieltä. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa seurata Järvenpään kaupungin ajankohtaista palstaa.

Jos saavut Lemmenlaaksoon pohjoisesta, joudut väkisinkin ylittämään pienen sillan. Romantikkona on sanottava, että valitettavasti silta uusittiin viime vuonna, nimittäin Keravanjoen ylittävä todella kapea silta oli enemmän minun mieleeni. Mylly ja pato ovat alkujaan 1700-luvulta ja on varsin ihmeellinen pala vanhaa maailmaa erityisesti Lemmenlaaksosta päin tullessa.

Lemmenlaakson jylhyyden ja erikoisuuden toteaa parhaiten vain paikan päällä, joten pieni retkeily kannattaa yhdistää vaikka tulevan kesäloman suunnitelmiin. Takaan ettet pety!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

40 Comments

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 10:48

  Suomi on onneksi täynnä tämänkaltaisia ulkoilupaikkoja <3 Lemmenlaaksossa en ole käynyt, mutta täällä Mikkelissä on monia paikkoja joissa hakeutua samoihin fiiliksiin 🙂 Kyllä tälläiset postaukset saa tämmöisenä matkailu intoilijana muistamaan kuinka hienossa maassa mekin elämme 🙂

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 10:57

   Suomi todellakin tarjoaa jokaiselle jotakin, niin merenrantaa kuin tuntureiden tuulia ja kaikkea siltä väliltä. 🙂

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 10:50

  Luonnollisestikin olen käynyt Lemmenlaaksossa, mutta valitettavasti käyntini oli vain pieni pyrähdys. Taisi olla sellainen vuodenaika, että tipit olivat jo pesimässä ja sen takia siellä oli hiljaista.

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 10:56

   Kannattaa tulla uudestaan vaikka jo ennen vappua, tsirpatus oli vallan mieletöntä! <3

 • Reply Viherjuuria sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 13:20

  Onpa luonnonpuistolla hauska nimi! Tiedätkö, mistä se on peräisin?
  On kyllä mukavan näköinen paikka 🙂

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 16:15

   Olin itsekin kiinnostunut tuosta nimen tarinasta, mutta valitettavasti siihen en löytänyt vastausta.

 • Reply Suunnaton sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 19:51

  Ihana tuo mylly! Lemmenlaakso on minullekin entuudestaan tuntematon. Kiva saada vinkkejä uusista ulkoilualueista.

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 19:54

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Reetta / Matkasto maanantai, huhtikuu 17, 2017 at 00:11

  Paljasjalkaisena järvenpääläisenä noloa myöntää, että kävin Lemmenlaaksossa ensi kertaa vasta vuosi sitten (nyt jo 15 vuotta muualla asuneena). Paikka on keväällä ja kesällä kiva lenkkikohde, mutta ei se niin ihmeellinen ole, että sitä kovin kaukaa kannattaisi lähteä katsomaan. Asutuksen läheisyys näkyy valitettavasti roskina luonnossa etenkin tulipaikalla. Myllyllä asti en olekaan käynyt, täytyypä etsiä se ensi kerralla!

  • Reply Kaisa perjantai, huhtikuu 21, 2017 at 22:23

   On kyllä ikävä ilmiö, että asutuksen/autoteiden lähellä olevat retkikohteet on roskaisia – niistä kun olisi lyhyin matka kantaa roskat pois!
   Mutta lähimetsät on tosi tärkeitä suojella. Siitä on viime aikoina tullut paljon tutkimustuloksiakin, miten lyhytkin metsässä liikkuminen vaikuttaa terveyteen myönteisesti. Päivittäistä arkiliikuntaa varten metsiä pitää olla asuinalueiden lähellä, ei pelkästään isoina kaukaisina erämaina.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas tiistai, huhtikuu 18, 2017 at 13:02

  Kiitos vinkistä! Pääkaupunkiseutu on tosiaan täynnä hienoja ulkoilupaikkoja!

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, huhtikuu 18, 2017 at 15:01

  Ihana nimi paikalla! 🙂 Upea ulkoilukohde, tuollaisia on täällä luonnon puolesta todella tylsässä Tanskassa ikävä!

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana tiistai, huhtikuu 18, 2017 at 22:35

  Täytyy sanoa, että koko Kerava on jäänyt ihan paitsioon kaiken muun, paitsi Koffin osalta. 😀 En todellakaan ollut tiennyt Lemmenlaaksosta ja mielenkiintoinen vinkki se onkin! Aivan upea pato rakennuksineen!

  • Reply Reissaaja1 keskiviikko, huhtikuu 19, 2017 at 16:54

   Kannattaa poiketa jos täällä päin seikkailee! 🙂

 • Reply Heidi / Seikkailujen helmiä keskiviikko, huhtikuu 19, 2017 at 10:25

  Etelä-Suomen luontokohteet on sattuneesta syystä tälle Lapin tytölle ihan tuntemattomia. 😀 Mutta kivalta paikalta näyttää! 🙂

  • Reply Reissaaja1 keskiviikko, huhtikuu 19, 2017 at 16:53

   Siellä teillä on niin paljon omiakin luonnonihmeitä omasta takaa. 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu.com torstai, huhtikuu 20, 2017 at 01:00

  Onpa kivannäköinen paikka kävelylenkille, monipuolista kaunista Suomen luontoa! Ihana tuo nuotiopaikkakin, voin vaan kuvitella ne tuoksut tuolla nenässä <3 Näin suurkaupungissa eläessä alkaa arvostaa luonnon rauhaa ihan eri tavalla. Aika kauas täältä Melbournesta saa ajaa, ennen kuin pääsee kunnon metsään.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, huhtikuu 20, 2017 at 11:55

  Eilen kävimme Lumoava Helsinki -kirjan julkkareissa: 200 luontokohdetta ihan Helsingin kaupungin alueella! Kesällä olemme enimmäkseen kotimaassa, joten niitä kaikkia – ja myös näitä vähän kauempana Helsingistä olevia kohteita kierrämme varmaan innolla kesäviikkoina.

  • Reply Reissaaja1 torstai, huhtikuu 20, 2017 at 13:04

   Ja kyllä kannattaakin! Kesä jos mikä on Suomessa parasta aikaa.

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia torstai, huhtikuu 20, 2017 at 18:58

  Naapurikaupungissa 80-luvulla asuneena vähän ihmetyttää etten ole edes kuullut koko paikasta. Hyvä että tällaisia luontoihmisille löytyy. Itsellä loppuisi kunto kesken 😀

  Frisbeegolf on ihan hauskaa, muutaman kerran käynyt kokeilemassa. Ei edes niin vaikeaa kuin miltä ensi alkuun vaikutti, ts treenaamalla voisi syntyä jotain tulostakin 😉

  • Reply Reissaaja1 torstai, huhtikuu 20, 2017 at 19:11

   Frisbeegolf on kivaa, varsinkin hyvässä seurassa mukavana kesäiltana. 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, huhtikuu 20, 2017 at 22:02

  Minullekin tämä oli uusi tuttavuus. Lyhyt matka olisi vaikka täältä Lahdesta tehdä päiväretki tuonne. Tosin näitä hienoja ulkoilureittejä löytyy täältäkin vaikka kuinka paljon enkä ole niistä nähnyt kuin muutaman 🙂

  • Reply Reissaaja1 perjantai, huhtikuu 21, 2017 at 06:59

   Niinhän se on, että Suomessa on paljon hienoja ulkoilumahdollisuuksia. 🙂

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi perjantai, huhtikuu 21, 2017 at 10:07

  Frisbeegolfrata löytyy itselläni liki naapurista. Oulun Toppilassa on kyllä maisemiltaan minusta upea rata, jossa järjestetään paljon kisojakin. Kulkee merenrannassa liki koko matkan. Kelpaa siinä heitellä.

  • Reply Reissaaja1 perjantai, huhtikuu 21, 2017 at 10:15

   Kiitos Anna! Mukavaa, että näitä ratoja on tehty ympäri Suomea.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita perjantai, huhtikuu 21, 2017 at 20:10

  Onneksi löytyy tälläisiä ihania alueita joihin vetäytyä luonnon rauhaan. Suomessa on paljon nähtävää ja koettavaa ja paikkoja josta en ikinä ole kuullutkaan – kuten vaikka tämä. 🙂

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, huhtikuu 23, 2017 at 10:51

   Kiitos Virpi! Niin on, mutta onneksi voimme jakaa kokemuksia erilaisista paikoista.

 • Reply Lotta | Watia.fi lauantai, huhtikuu 22, 2017 at 11:10

  Meinasin jo kommentoida, että ”ihan kiva, mutta aika samanlainen kuin monet muutkin paikat”, mutta sitten tuli loppuun toi kuva myllystä ja padosta. Niin magee! Toi pitää sittenkin päästä näkeen. 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, huhtikuu 22, 2017 at 16:52

  No enpäs tosiaan ollut kuullutkaan koko paikasta mutta mitä kauemmin asuu ulkomailla, sitä enemmän vaeltelu Suomen luonnossa kiinnostaa. Ja kevät on ihan parasta aikaa luonnossa samoiluun. Ihania nuo kukat!

 • Reply Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi lauantai, huhtikuu 22, 2017 at 23:39

  no enpä ollut tästäkään koskaan edes kuullut! Kiitos kierroksesta!

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä lauantai, huhtikuu 22, 2017 at 23:57

  Lähiretkiä pitäisi tehdä useammin! Sitä lähtee aina merta kauemmas kalaan, kun ihan vieressä polskii parvi vonkaleita. Pistetäänpä Lemmenlaakso korvan taa!

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, huhtikuu 23, 2017 at 10:39

   Kiitos Pia kommentistasi! Juuri näin se on minullakin, sitä lähtee aina kauemmas vaikka ihan naapurissa olisi kivoja juttuja tarjolla.

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, huhtikuu 24, 2017 at 15:13

  Tällaiset lähiretket on mukavia. Tosin ei ollut vesi nyt kauneimmillaan värin puolesta, mutta sellaista se välillä on. Mukava retkipäivä varmasti takana!

  P.S. Edellinen kommentti katosi ”jokeen”, eli uusi yritys.

  • Reply Reissaaja1 maanantai, huhtikuu 24, 2017 at 15:28

   Kiitos Rami kommentistasi! 🙂

  Leave a Reply