Matkalla Grand Canyonille

Arizona, USA

Viimein oli aika putsata Nevadan pölyt jaloistamme ja suunnata auton nokka kohti Arizonan luonnonihmeitä. Bye bye Vegas! Jos kiinnostaa, tästä voit lukea Las Vegasin reissustamme. Nevada on todellakin autiomaata ja heti kun värivaloin koristeltu Vegas jää taakse, alkaa hyvin aukea maisema, tosin isoilla kivipaaseilla ja möhkäleillä ryyditettynä sekä hyvin matalan, lähinnä kuolleen kasvillisuuden peittämänä. Matka-aika oli arviolta noin 2,5h. Tosin yleensä reissumme vievät aikaa paljon kauemmin, koska tapana on pysähdellä matkan varrella mielenkiintoisten nähtävyyksien tai tapahtumien varrelle. Mielenkiintoista automatkassa oli se, että reittimme olisi menossa usean Intiaanireservaatin lävitse, joten nyt olisi ehkä mahdollisuus tavata ihka oikea ”inkkari”.

IMG_5344

Hienoja kivipaaseja oli matkana varrella muutama

Hienoja kivipaaseja osui muutama matkan varrelle

Valitettavasti reitti oli hieman tylsä, aavikkoa kilometri toisensa perään. Mukavaa oli, että tiet olivat kuin viivoittimella piirrettyjä, suoria ja suht´ hyvässä kunnossa. Yhtään sellaista länkkäreissä nähtyä Agaave-kaktusta emme päässeet matkanvarrella bongaamaan. Tien varrelle osui kyllä muutama kyläpahanen, joissa oli tarjolla huoltamo, pieni kauppa ja haja-asutusta. Olimme siis Grand Canyonin kansallispuistossa hyvinkin ajoissa (linkki).

Mahtavat ovat maisemat!

Mahtavat ovat maisemat!

Grand Canyonin kylään tullessa, ei voinut paikasta erehtyä. Täällä ”middle of nowhere:ssä”, näköpiiriin ilmestyy erätyyppinen, mutta värikäs kylä. Kylästä on mahdollista ostaa matkamuistoja ja ruokaa, majoittua sekä syödä. Kansallispuistossa on kaksi vierailukeskusta, pohjoinen- ja Gran Canyonin keskukset. Itse kansallispuistoon on sisäänpääsymaksu, jonka saa porttien luona olevasta rakennuksesta. Puistossahan on mahdollista viettää vaikka koko loma retkeillen ja seikkailen luonnonnähtävyyksien keskellä. Unohtamatta seikkailijoita, joiden on mahdollista saada lisää kicksejä, vaikka laskemalla Colorado-jokea kumiveneellä. Me olimme kuitenkin päiväseltään käymässä täällä maailman seitsemäksi luonnonihmeeksi mainitussa kansallispuistossa.

Näköalatasanteella on ruuhkaa

Näköalatasanteella on ruuhkaa

Grand Canyon on 446 km pitkä, leveys maksimissaan 29 kilometriä ja 1,6 kilometriä syvä. Jätimme auton parkkiin ja kiipesimme ensimmäiselle, Mather Point-näköalapaikalle. Kanjonille on tehty sopivin välimatkoin näitä aidattuja näköalapaikkoja, joissa opaskyltit kertovat mm. luonnonpuiston historiasta sekä puiston floorasta. Tämä oli varsin kiva idea! Mikäli et halua tai pysty vaeltamaan, niin kanjonin reunaa on mahdollista ajaa päällystetyllä tiellä. Näin me myös teimme. Lipputoimistosta saa kartan (grca_pano) josta voi valita, mitä haluaa nähdä tai mihin pysähtyä vaikka piknikille. Voi tosin olla, että loma-aikaan tiellä on aikamoista jonomuodostelmaa luvassa.

Näköalatasanteella

Näköalatasanteella

Ajoimme Desert View Drivea ja pysähdyimme lähes jokaiselle ”näköalapysäkille”. Kanjoni on hieno ja vaikka sitä katsoo ihan lähietäisyydeltä, ei oikein tajua sen kokoluokkaa. Grand Canyonille olisi ollut mahdollista ostaa Vegasista pieni helikopteritrippikin. Kopterista näkisi mutkittelevan kanjonin oikein lintuperspektiivistä.

IMG_5414

Desert View Watchtower

Desert View Drive-tien varrella on mm. Tusayan Ruins & Museum eli yli 800 vuotta vanha intiaanien asumuspaikka (opas). Pysähdyimme kuitenkin hieman pidemmäksi aikaa Desert View Watchtowerille. Kyse on 21 metrisestä tornista, joka on rakennettu vuonna 1932 (historia pläjäys). Ympärillä on vanhoja rakennuksia kuten Hopi-house, pakollinen matkamuistomyymälä sekä mahdollisuus ruokailuun.

Läsnä oli myös isoja, auringon valossa kiiltäviä lintuja, jotka odottivat turisteilta mahdollisesti putoavia herkkupaloja. Parasta oli kuitenkin aivan mahtavat näkymät yli kanjonin! Kannatti pysähtyä!

Namipalan toivossa?

Namipalan toivossa?

Muutaman tunnin ihastelun jälkeen, jatkoimme matkaamme San Diegoon, joka oli reissumme seuraava pysäkki. Pysy messissä!

Tiku vai Taku?

Tiku vai Taku?

PS. Matkan varrella sain myös etukäteen toivomani intiaanikontaktin. Pysähdyimme pienen kylän McDonaldsiin, josta ostimme herkkupirtelöt extra maltilla. Siinä sitä sitten kassalla huomasin tuijottavani alkuperäiskansan edustajaa silmästä silmään ja itse asiassa kaikki paikalla olevat edustivat heitä. Ja me olimme heistä jokaisen tarkkailun kohteena. 😉 Minun mielikuvat ”inkkareista” ovat niitä lännenfilmeistä peräisin olevia stereotypioita henkilöistä, mustine pitkine hiuksineen, kivestä veistettyine kasvoineen ja yläosa paljaana. Ja totuus on toisenlaista… Varsinkin kun istuu pikaruokaravintolassa, ryystämässä pirtelöä. 😀

Previous Post Next Post

22 Comments

 • Reply Anne | Metallia Matkassa sunnuntai, tammikuu 15, 2017 at 11:03

  Grand Canyon on kyllä yksi sellainen paikka tässä maailmassa, joka pitäisi kerran elämässään nähdä! Muutenkin roadtrippailu Jenkeissä kiinnostaa ihan kauheasti.. Upeita maisemia. Erikoinen kohtaaminen teillä Kultaisilla Kaarilla alkuperäiskansan kanssa. Niin se maailma muuttuu 😀

  • Reply reissaaja1 sunnuntai, tammikuu 15, 2017 at 18:09

   Samaa mieltä olen kanssasi Grand Canyonista! Vaikka Vegas on kerrasta pureskeltu, Canyonille voisi mennä toistekin. On se varsin ihmeellinen paikka! 🙂

 • Reply Asko Leppilampi sunnuntai, tammikuu 15, 2017 at 18:29

  Kiitos blogista. Tuolla pitää päästä käymään.

 • Reply Katri sunnuntai, tammikuu 15, 2017 at 19:36

  Ihan huikea mesta! En malta odottaa, että vielä joskus pääsen tuonne 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään Taas maanantai, tammikuu 16, 2017 at 11:54

  Heh, minäkin heti sain intiaanista puheen ollen mielikuvan päähäni pitkähiuksisesta kasvomaalatusta hepusta. Olisipa aika koomista, jos he siihen tyyliin olisivat taviskahviossa liikenteessä 😀

  • Reply reissaaja1 maanantai, tammikuu 16, 2017 at 12:55

   Usein ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus… 😀
   Tai sitten on vaan lapsena tullut liikaa tuijotettua länkkäreitä.

 • Reply Outi maanantai, tammikuu 16, 2017 at 16:48

  Jännä ajatus kyllä että siellä Jenkeissäkin on niin paljon asuttamatonta seutua ja isot kaupungit ovat sitten aivan täyteen tupattuja. Jenkki roadtrip on ollut haaveissa joskaa ei kamalan pitkään. Vasta viime vuodet ovat saaneet minut innostumaan tuosta mantereesta.

  • Reply reissaaja1 maanantai, tammikuu 16, 2017 at 17:10

   Kannattaa aloitella road trip vaikkapa ajamalla San Franciscosta Losin kautta San Diegoon. Siinä näkee jo paljon!

 • Reply Lotta | Watia.fi tiistai, tammikuu 17, 2017 at 16:14

  Grand Canyon on upea. Se on aivan sanoinkuvaamattoman upea. Ei sitä kuvissa samalailla näe, vaikka kuvissakin se niin upeana näyttäytyy. Kävin siellä toissakesänä, kun tehtiin roadtrip Yhdysvaltojen halki. Siellä on paljon nähtävää, mutta kuten sanoit, välillä niitä tylsiä aavikkopätkiäkin.

 • Reply Johanna Hulda tiistai, tammikuu 17, 2017 at 19:27

  Nuo maisemat löytyvät omaltakin ämpärilistalta, kuten roadtrippailu Jenkeissä noin muutenkin. Tuolla voisi varmaan tehdä uskomattomia vaelluksiakin. Alkuperäisamerikkalaisten kanssa olisi upeaa päästä ihan kunnolla juttusille, heillä kun tuntuu olevan sellaista ikiaikaista viisautta josta voisi moni muukin ammentaa, erityisesti ihmisten luontosuhteeseen liittyen.

  • Reply reissaaja1 tiistai, tammikuu 17, 2017 at 19:38

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana tiistai, tammikuu 17, 2017 at 21:57

  Ollaan autoiltu vain Floridassa, mutta kyllä veri vetää road tripille muuallekin jenkkeihin. Siellä olisi niiiin paljon nähtävää. Grand Canyon on pakko nähdä ennen kuolemaa. (Ettäs tiedät universumi!) Olen muuten just kirjoittamassa Miami – Key West -reissusta juttua, tällä viikolla pitäisi saada julkaistua – jos lapset antaa. 😀

  • Reply reissaaja1 keskiviikko, tammikuu 18, 2017 at 11:45

   :).
   Kiitos vinkistä! Pitääpä käydä kurkkaamassa, kun saat jutun julkaistua.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com torstai, tammikuu 19, 2017 at 23:38

  Road trip Jenkeissä on aika korkealla omalla sankolistalla, ja siihen tietenkin tullaan mahduttamaan Grand Canyon, onhan tuo niin eeppinen paikka. Toivon vaan, että aikaa sitten joskus on vaikka edes pariksi päiväksi, jos tuolla kerran viikonkin viihtyisi. Ja olishan se hienoa kohdata ehta oikea inkkarikin 🙂

  • Reply reissaaja1 perjantai, tammikuu 20, 2017 at 07:51

   Kiitos kommentistasi! 🙂

 • Reply Ella - Matkalla kaiken aikaa lauantai, tammikuu 21, 2017 at 17:52

  Mun Grand Canyon -visiitti oli aivan liian lyhyt, mutta onhan se mieletön fiilis, kun ekan kerran menee siihen reunalla seisomaan. Aika monen suusta pääsi vähän voimakkaampia sanoja 😀 Ensi kesänä taas tuolla suunnalla eli silloin uudemman kerran 🙂

  • Reply reissaaja1 lauantai, tammikuu 21, 2017 at 18:12

   Ihanaa matkaa! 🙂

 • Reply Pölönen torstai, maaliskuu 2, 2017 at 19:07

  Moi, Meillä suunnitteilla syksyllä Alaskan risteily, mietitty vaan saisko tuon canyonin katsottua samalla
  reissulla, seatlesta on lentoja Vegasiin, mietin vaan olisiko parempi auto vuokrata vai ottaa se heko lento, Mistähän noita hintatietoja löytyis, autonvuokra, heko firman osoitteet.
  Kovasti lueskellut blogiasi, kiitokset. Kari

  • Reply Reissaaja1 torstai, maaliskuu 2, 2017 at 19:58

   Kiitos paljon! 🙂
   Vuokra-autossa ja helikopterilennoissa on omat hyvät puolensa. Automatka on hitaampi, mutta ajomatkalla näkisi paljon (autiomaata) :). Lentäminen on tietysti paljon nopeampaa, mutta myös kalliimpaa. Vegasista tehdään myös erilaisia opastettuja retkiä niin autoilla kuin helikopterillakin Canyonille, joten sekin kyllä onnistuu. Me vuokrasimme tuolloin automme Ebookersin kautta. Kannattaa katsoa, että auton vuokraehtoihin kuuluu täysivakuutus sekä road service, joka auttaa jos auto kämähtää autiomaan laitaan. Tämä tuo hieman lisää kustannuksia, mutta helpottaa kovasti jos jotain matkan aikana tapahtuukin.
   Tässä muutama linkki autonvuokrausfirmoihin, jotka toimivat myös Vegasissa: http://www.rentalcars.com, http://www.sixt.fi ja https://www.budget.com/budgetWeb/html/rentals/lasvegas-rental.html.
   Sekä muutama helikopteriretkiin erikoistunut firma: https://www.getyourguide.fi/las-vegas-l489/, http://www.tours4fun.com/tours/grand-canyon/ ja http://www.maverickhelicopter.com/.
   Toivottavasti näistä on apua retkenne suunnittelussa! Ja kannattaa käyttää hyväksi ennakkovaraajan edut, joita netti tarjoaa. Näin voi säästää useita satoja taaloja. 🙂

  Leave a Reply