Selamat Datang to KL!

Kuala Lumpur, Malesia 

Vietimme vuoden 2015 hiihtoloman hieman vähemmän lumisessa paikassa nimittäin Kuala Lumpurissa. Matkustimme sinne Turkish Airlinella samaan aikaan kun kyseinen lentoyhtiö sai vessan peiliin kirjoitettuja ”uhkauksia” (Iltasanomien juttu aiheesta). Itse lento meni mainiosti ja palvelu oli erittäin hyvää. Suurimman vaikutuksen teki kokki, joka oli matkustajia vastassa jo ovella. Myös alkudrinkiksi economyluokkaan tarjottu vastapuristettu sitruunamehu minttutwistillä teki vaikutuksen.

KL Tower

KL Tower

Lisäksi jokaiselle oli jaettu istuimelle kaikki lennon aikana tarvittava materiaali, kuulokkeista tyynyyn ja toilettipakettiin. Vielä kun heidän viihdejärjestelmästään löytyi suomalaista musiikkia kuten Reckless Lovea ja Santa Cruzia, voiko toivoa enää enempää. Ai niin, myös turistiluokassa jaetaan menu, josta voi valita ruokansa kahdesta eri vaihtoehdosta. En siis yhtään ihmettele, miksi yhtiö on valittu omassa kokoluokassaan useana vuotena peräkkäin parhaaksi lentoyhtiöksi Euroopassa.

Ensimmäinen ilta Kuala Lumpurissa

Ensimmäinen ilta Kuala Lumpurissa

Kuala Lumpurissa maahanmuuttotiskillä jono kului todella hitaasti. Viranomaiset olivat hyvin tarkkoja, eikä maahan pääsy näyttänyt olevan läpihuutojuttu. Lopulta pääsimme virallisesti maahan ja matka hotellille saattoi alkaa. Hyppäsimme laukkuinemme KLIA Ekspres-junaan, joka vei kaupungin rautatieasemalle. Juna oli hyvin moderni ja tv-ruuduista saatoimme saada jo ensimmäiset turisti-infot sekä seurata länsimaalaisia musiikkivideoita. Vaihdoimme suurella KL Sentral juna-asemalla pienempää KL monotrailiin, joka pyörii kaupungissa puiden yläpuolella ympyräradalla. Juna oli hyvin täysi ja tässä vaiheessa ilmankosteus täytti meidät, joten hikoilimme kuin pikkupossut. Näissä maissa missä kosteus on tätä luokkaa, ensimmäiset pari päivää on ”hieman” tukalia, ennen kuin kroppa tottuu uuteen ilmastoon.

Masjid Jamekin moskeija.

Kaupunki vaikutti mielenkiintoiselta, isoja pilvenpiirtäjiä ja vanhaa, eri aikakausilta olevia rakennuksia sekaisin. Sekä paljon ihmisiä ja mopoja. Jäimme trailistä pois ja raahasimme laukkujamme muutaman kadunvälin ennen kuin löysimme huoneistohotellimme. Olimme varanneet booking.comista kahden makuuhuoneen huoneiston ja vaalea, siisti huoneisto sijaitsi talon 25. kerroksessa. Näkymät olivat huikeat. Parasta kuitenkin oli, että huoneistossa oli pesukone ja kuivuri, joten matkaan ei tarvinnut ottaa niin paljon vaatteita (vaihtopaitoja), kuin normaalisti olisi otettu. Hotelli oli myös kivenheiton päässä Suria KLCC:stä (suuri ostoskeskus) sekä Kuala Lumpurin päänähtävyydestä 452 metriä korkeista Petronas Twin Towers-torneista (opas).

Hetken lepäämisen jälkeen lähdimme etsimään ruokapaikkaa. Marssimme suoraan ostarille ja sen ylimmästä kerroksesta löytyikin iso ruokailualue, josta oli mahdollista saada paikallista ruokaa suoraan wokissa pyöritettynä (opas). McDonald`sia tai muita länsimaalaisia ketjuja ei tästä kerroksesta löytynyt. Joten paistettua nuudelia ja kanaa soijakastikkeessa lautaselle ja ääntä kohti. Nam! Ostarilta ulos tullessa, kävimme katsomassa Petronas tornit iltavalaistuksessaan, ovat kyllä huikeita!

Petronas Twin Towers

Petronas Twin Towers

Hotellissamme oli uima-allas, itse asiassa kaksi ja syönnin jälkeen, pimeän laskeutuessa kävimme lillumassa linnun maidon lämpöisessä altaassa. Olo oli todella outo, Suomessa kun oli täysi talvi lähtiessämme ja nyt uiskentelimme lähes tyhjässä infinity uima-altaassa keskelle Kuala Lumpuria. Nämä on niitä hetkiä, jolloin on hieraistava silmiään kerran jos toisenkin. Kyllä olemme niin etuoikeutettuja!  Pääsemme lähtemään, jos vain raha- ja työpaikan lomatilanne sen sallivat, valtio ei rajoita menemisiämme ja meillä on yksi parhaista passeista maailmassa.

Ostarin puisto

Suria KLCC:n puisto

Seuraava aamu nousi yhtä aurinkoisena kuin edellinen päiväkin oli ollut ja vilkkaana. Kävimme ostarilla uudestaan, enemmän levänneenä ja huomiokykyisempänä. Siellä pääsisi kyllä rahoistaan, oli jokaiselle jotakin, monessa eri kerroksessa. Niin aasialaisia- kuin länsimaalaisia vaatemerkkejä.  Ostimme vastapuristettua mehua mukaamme ja kiersimme ostarin ulkopuolella olevalle suihkualtaalle. Altaan yhteydessä on puisto, joka tuntui olevan niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa.

Ja jotta kaikki mahtava tulisi heti koettua, hyppäsimme monotrailiin, joka vei meidän takaisin KL Sentraaliin. Siellä hyppäsimme KTM Komuter junaan joka vei meidät 13 kilometrin päähän Batu-luolille (junaopas). Junavaunu oli lähes tyhjä päästessämme perille. Asemalta on lyhyt kävelymatka itse nähtävyydelle. Jo asemalla, maassa istuvat myyjät, myivät lakanoidensa päällä kaikenlaista turisteille suunnattua tavaraa niin auringossa paahtuneista Colapulloista Nessuihin sekä erilaisiin Hindu-jumalien kuviin.

apinaVastaan tuli lähes välittömästi apinoita, joille turistit heittelivät hedelmiä syötäväksi. Kivan näköisiä ja erittäin vilkkaita karvakavereita. Kävimme katsomassa paria temppeliä ennen kuin saavuimme päänähtävyyteen eli Batu-luolille (Batu-caves). Luolille johtaa 272 rappusta ja portaita vartioi kultaisella maalilla päällystetty, jumalattoman kokoinen Hindu-jumala.

Batu Cavesin HIndujumala

Batu Cavesia vartioiva Hindu-jumala

Alkoi mieletön kiipeäminen, kun ottaa huomioon ilmankosteuden ja lähes 30 asteen lämmön. Portaat ovat myös ergonomisesti hieman oudot, meidän vartaloille. Mutta ylös päästiin. Pääluolan sisällä on vanha hindulainen temppeli, joka sinänsä ei ole kovin erikoinen. Toisessa luolassa taasen on mahdollista osallistua vedettyyn kiertokäyntiin, jossa esitellään englantia taitavan oppaan johdolla niin Malesian kuin luolienkin historiaa. Läpi käydään myös erilaisia luolien eläimiä ja kasveja, kuten lepakoita, erilaisia matoja ja etanoita. Tämä oli hyvin mielenkiintoista kun ottaa huomioon, että kuljimme luolassa pimeaässä taskulamppujen kanssa ja rakennuskypärät päässä mahdollisten kivien putoamisen vuoksi. Kaiken kaikkiaan luolat ovat vierailemisen arvoinen paikka.

Tutustumisen arvoinen paikka on myös seuraavana päivänä käymämme Sultan Abdul Samad Building ja talon ympäristö Merdeka Square. Sultanin talo on aikoinaan rakennettu 1897 Brittihallinnon käyttöön (opas). Isolla aukiolla on hyvin läsnä siirtomaa-ajan suuruus. Merdeka aukion laidalla on myös Kuala Lumpur City Callery, jossa voi tutustua Kuala Lumpurin historiaan lähinnä kuvien ja videoiden avustamana (City gallery). Kannattaa poiketa puiston laidalla vanhaan Royal Selangor Clubiin, josta saa Gin ´n Tonicia. Malaria ehkäisyyn siis… 😉

rakennus

Sultan Abdul Samad Building

Aika lähellä Merdeka Squareta on vuonna 1888 rakennettu Central Market (opas). Tarjolla on ruokaa, malesialaisia käsitöitä, matkamuistoja kuten magneetteja. Nyt kun olet tänne asti kävellyt, aivan vieressä on myös Petaling Street, Kuala Lumpurin aito Chinatown (opas). Tarjolla on lähes kaikkea yrteistä vaatteisiin ja ruoasta elektroniikkaan. Kannattaa varautua ryysikseen, meteliin ja armottomaan tinkimiseen.

Chinatownin portti

Chinatownin portti Petaling Streetillä

Mikäli ostokset kiinnostavat, kannattaa suunnata askeleensa paikallisten suosimaan SOGO tavarataloon. Tavaratalon ohimenevällä Jalan Tuanku Abdul Rahman-kadulla on myös kilometritolkulla pieniä liikkeitä. Esimerkiksi kangaskauppoja, joissa kankaiden hinnat ovat vain murto-osan kotimaan hinnoista. Vaatteiden osalta haaste tulee malesialaisten kokoluokituksesta. He ovat hyvin pieniä ja heidän isommatkin koot, eivät vastaa meidän kokoja millään muodolla. Osassa pieniä liikkeitä, ei ole sovituskoppeja, joten mennään aika lailla mututuntumalla.

Liikkuminen Kuala Lumpurissa on helppoa, halpaa ja turvallista. Kertaakaan matkan aikana ei tullut turvaton olo, vaikka kuljimme myös pimeään aikaan ja meillä oli koko perhe mukana. Kaupungissa liikkuu KL monotrailin lisäksi busseja ja metrolinjoja, mm. metrovuorot kulkevat muutaman minuutin välein.

Sogon edustalla paikalliset tapailevat

Sogon edustalla paikalliset tapaavat toisiaan

Siirryimme muutamaksi päiväksi ennen kotiin lähtöä Cyperjayaan, Selangoriin jossa nautimme olostamme Cyperview Hotel & Spassa (hotellin sivut). Aivan ihana hotelli! Tosin meillä oli hieman ongelmia huoneen kanssa: 1. huone ei ollut sitä mitä oli varattu, 2. huoneessa ei toiminut ilmastointi ja lopulta 3. huoneen saatuamme (ja hotellin upgreidattua meidät) olimme tyytyväisiä. 😉

huone

Kolmas huone näytti tältä.

Jossain on sanottu, että suomalaiset tyytyvät vähään, eivätkä ihan helposti mene selvistäkään epäkohdista motkottamaan respaan. Mitä enemmän matkustetaan, sitä helpommin tulee epäkohdista sanottua ja yleensä, epäkohdat kuten rikkinäinen ilmastointi, eivät ole hotellin puolelta tahallista.

hotellin aula

Cyperview Hotel & Span aula

Selangorissa on paljon hieman paremman tason hotelleja ja tietenkin hotelleissa asukkaille palveluita. Muuta näkemistä löytyy hotellialueiden ulkopuolelta mm. Iso ostoskeskus, Kuala Lumpurin hallintorakennuksia sekä Malesian suurin kasvitieteellinen puutarha Putrajaya Botanical Garden (puutarhan sivut). Vuokrasimme puistosta maastopyörät ja hurauttelimme pitkin poikin kaunista puistoa. Hyvin antoisa paikka, vaikka ei olisikaan varsinainen hortonomi. Puutarhassa menee helposti päivä.  Paikalliset järjestävät puistossa juhliaan, urheilevat ja viettävät aikaa puiden varjoissa.

Hotellin puutarhaa iltavalaistuksessa

Hiihtolomaviikkomme hurahti ohi liian nopeasti. Paljon jäi näkemättä ja kokematta. Ping tulevat unelmasuunnitelmat: matkalle Malesiaan vähintään kolmeksi viikoksi ja silloin reissataan koko maan halki rannikolta rannikolle!

Previous Post Next Post

33 Comments

 • Reply Heidi / Fiiliksiä & hetkiä sunnuntai, tammikuu 8, 2017 at 23:56

  Tuolla ei olekaan tullut käytyä, mutta tässähän tuli nyt hyviä vinkkejä myös niille, joita ostokset eivät niin houkuta 🙂

  • Reply reissaaja1 maanantai, tammikuu 9, 2017 at 09:49

   Kiitos kommentistasi! Emme myöskään ole himoshoppaajia, tärkeintä on matkalla karttuneet kokemukset. Kuala Lumpur tarjoaa jokaiselle jotakin.

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, tammikuu 9, 2017 at 09:40

  Mukava oli lueskella Kuala Lumpurista, jossa olen ollut päivän 19 vuotta sitten… Joitain kohteita tästä tule muistiin, mutta paljon oli uusia asioita. On ollut tässä harkinnassa, josko menisi lähiaikoina uusiksi ajan kanssa. Mielenkiintoiselta kaupungilta vaikutti päivänkin perusteella 🙂

  • Reply reissaaja1 maanantai, tammikuu 9, 2017 at 09:48

   Kuala Lumpur on varsin siisti kaupunki, joku voisi ehkä sanoa, että hieman tylsäkin moneen aasialaiseen kaupunkiin verrattuna. Paljon on kuitenkin nähtävää ja koettavaa.
   Kannattaa käväistä uudemman kerran!

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana maanantai, tammikuu 9, 2017 at 16:00

  Olis niin kiva lähteä Malesian rannoille ja Kuala Lumpuriin perheen kanssa. Lasten kanssa reissatessa on iso plussa, että liikkuminen on helppoa, halpaa ja turvallista. Meillä on ”lapsista huolimatta” tapana viilettää siellä täällä, niin helpottaa kaupunkiin tutustumista. Me tykätään rantaelämän lisäksi myös kaupungeista, on kiva yhdistää rantalomalle vastapainoksi kaupunkien vilskettä.

  • Reply reissaaja1 maanantai, tammikuu 9, 2017 at 16:57

   Malesia sopisi varmasti myös teiden perheen matkakohteeksi! 🙂

 • Reply Emma tiistai, tammikuu 10, 2017 at 10:27

  Mun kokemus KL:stä on työmatkalta 10 vuotta sitten ja silloin ei kyllä sytyttänyt. Mutta ehkä olisi aika antaa kaupungille uusi mahdollisuus, nuo luolat kuulostavat ainakin tosi kivoilta!

  • Reply reissaaja1 tiistai, tammikuu 10, 2017 at 13:42

   Kuala Lumpur on varsin siisti kaupunki, joku voisi ehkä sanoa, että hieman tylsäkin moneen aasialaiseen kaupunkiin verrattuna. Paljon on kuitenkin nähtävää ja koettavaa.
   Erityisesti nuo Batu cavesit olivat vierailemisen arvoinen kohde.

   Kannattaa käväistä uudemman kerran!

 • Reply Janni/Lentopelko tiistai, tammikuu 10, 2017 at 21:23

  Kuala Lumpurissa voisi todellakin käydä! Kivoja vinkkejä oli tässä postauksessa, eli jos joskus otetaan suunnaksi KL, pitää tää postaus kaivaa esille. Ja tän takia haluaisin myös päästä matkustamaan Turkish Airlinesilla, kuulostaa niin miellyttävältä. 😀

  • Reply reissaaja1 keskiviikko, tammikuu 11, 2017 at 09:27

   Turkish Airlines on nimestään huolimatta mielestäni Euroopan paras.
   Ennen olin tätä mieltä Lufthansasta, mutta silloin en ollutkaan vielä lentänyt TA:lla.

 • Reply Ella - Matkalla kaiken aikaa keskiviikko, tammikuu 11, 2017 at 18:49

  Ensi kerralla kannattaa käydä FRIMissa, joka on erittäin helppo luontokohde lähellä kaupunkia. Samoilla kulmilla pyöritty, jopa tuota ostoskeskuksen food courtia myöten 🙂 Seuraavan kerran Malesiaan helmi-maaliskuussa, ja tällä kertaa varmaan tuolla modernimmalla alueella Cyberjayassa yms. tulee käytyä. Meneekö siellä vielä julkiset kuinka hyvin vai pitääkö liikkua taksilla?

  • Reply reissaaja1 keskiviikko, tammikuu 11, 2017 at 19:31

   Kiitos vinkistä!
   Me kuljimme Cyperjayassa taksilla, mutta pääkaduilla olisi mennyt useita bussilinjojakin.

   Oikein hyvää matkaa! 🙂

 • Reply Asko Leppilampi /Appa matkustaa keskiviikko, tammikuu 11, 2017 at 23:53

  Olipa mielenkiintoista palata muistoissa Kuala Lumpurin tienoille. Täytyy kaivaa matkapäiväkirja esille ja laittaa se sivuilleni askoleppilampi.blogspot.fi. Sitä ennen kannattaa käydä katselemassa muita kertomuksiani. Kiitos!

  • Reply reissaaja1 torstai, tammikuu 12, 2017 at 12:54

   Kiitos vinkistä! 🙂

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi torstai, tammikuu 12, 2017 at 09:34

  Kuala Lumpurilla on hieman tylsä maine ja siksi mekin päätimme viettää aikaa nyt joulunkiepeillä mielummin Malesian Penangissa. Ajatus oli hyvä, mutta itse reissu meni sitten pepuilleen, koska sairastuin. Täytyy sanoa, että Malesiasta ei jäänyt oikein mitään mieleen, joten täytynee mennä takaisin.

  • Reply reissaaja1 torstai, tammikuu 12, 2017 at 12:54

   Tosi harmi kuulla! 🙁

 • Reply Outi torstai, tammikuu 12, 2017 at 16:42

  Itselle jäi ihan kiva kuva KL:sta, muttei mitään valtavaa paloa kaupunkia kihtaan syttynyt. Vinkkinä että ainakin silloin 3 vuotta sitten kaupungissa kulki ilmainen bussiliikenna nimeltään GOKL. Meillä ainakin ahkerassa käytössä 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta torstai, tammikuu 12, 2017 at 17:36

  Turkish airlines on mun suosikki!!! 🙂 Malesiassa oon kyllä vietellyt kuukauden ajan, mutta Kuala Lumpurissa käynyt vaan lentokentillä 😀 Hyvä opas kaupunkiin 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, tammikuu 12, 2017 at 21:15

  Kuala Lumpur ja itseasiassa koko Malesia on näkemättä.Tämä oli hyvä postaus, mitä kaikkea siellä voi tehdä. En muuten muista noita Turkish Airlinesiin kohdistuneita uhkauksia. Mistä ne johtuivat? TA on minusta hyvä lentoyhtiö ja mielelläni lennän heidän koneilla, jos mahdollista.

 • Reply Terhi / Muru Mou torstai, tammikuu 12, 2017 at 21:39

  Hauska kuulla, että muitakin suomalaisia on eksynyt Cyberjayaan! Me vietettiin siellä viikko vuosi sitten http://www.rantapallo.fi/murumou/viikko-cyberjayassa-malesian-piilaaksossa/

  • Reply reissaaja1 perjantai, tammikuu 13, 2017 at 07:54

   Niin, se on mielenkiintoista, miten pieni kansa olemme ja silti meitä löytyy mitä oudoimmista paikoista 😉
   Täytyypä lukea juttusi, kiitos vinkistä!

 • Reply Johanna Hulda perjantai, tammikuu 13, 2017 at 12:25

  Lensin Turkishilla samoihin aikoihin kuin sinäkin, mutta en muista kuulleeni tuollaisista uhkauksista! Ehkä hyvä niin, ja voihan olla että siitä ne edulliset lippuhinnatkin johtuivat. Kuala Lumpur vaikuttaa vehreältä kaupungilta, kiva siellä olisi poiketa jos joskus matkan varrelle osuu. 🙂

 • Reply Lotta | Watia.fi perjantai, tammikuu 13, 2017 at 21:53

  Kuala Lumpurissa olen käynyt pari kertaa ja se on oikein viihtyisä kaupunkikohde. Ja siellä on ihanaa vegesapuskaa! Tykkään myös, kun sieltä lähtee Air Asian halpoja lentoja joka puolille Aasiaa. Kätevä hubi kaakkois-Aasian kierrokseen! 🙂

  • Reply reissaaja1 lauantai, tammikuu 14, 2017 at 21:48

   Air Asiaa pitäisi päästä hyödyntämään ja kiertää aluetta hieman enemmänkin.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com lauantai, tammikuu 14, 2017 at 02:57

  Olipas mukavan ajankohtainen postaus, meillä nimittäin saattaa olla muutto Malesiaan edessä tänä vuonna, jos asiat menee putkeen. Kuala Lumpurissa ollaan toki seikkailtu ennenkin, mutta aina vaan parin päivän visiitillä ja monet noista upeimmista nähtävyyksistäkin on vielä näkemättä. Oon aina ajatellut, että tykkään siitä tropiikin kosteasta ilmasta, mutta voi olla että mieli muuttuu kun siellä asuu, saa nähdä 🙂

  • Reply reissaaja1 lauantai, tammikuu 14, 2017 at 21:51

   Lucky you! Mukava siellä olisi asustaa, ainakin jonkin aikaa. Vilukissana en saa siitä lämmöstä tarpeekseni.

 • Reply Fia-Lina / Tie-matkablogi lauantai, tammikuu 14, 2017 at 16:13

  Itse olen kanssa tykännyt kovasti Turkish Airlinestä, kun olen sillä Afrikan suuntaan matkustanut. Mukavan näköinen loma teillä Kuala Lumpurissa ollut 🙂 itse olen käynyt siellä vain 2 päivän pysähdyksellä, eikä suurkaupungit ole muutenkaan se omin juttu, joten jätti se hieman kylmäksi. Teidän kokemus vaikuttaa olleen paljon parempi!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, tammikuu 14, 2017 at 20:53

  Upean näköistä! Tuosta Turkish airlinestä olen kuullut kyllä niin paljon hyvää, että olisi kiva joskus kokeilla. Turkkilainen työkaverinikin aina jaksaa vaahdota siitä, kuinka hyvä palvelu siellä on. Mukavaa, että kaikki lentoyhtiöt ei kilpaile riisumalla palveluita.

  • Reply reissaaja1 lauantai, tammikuu 14, 2017 at 21:45

   Niin suosittelen minäkin! <3

  Leave a Reply