Suomen Joulumarkkinoiden aatelia -Turku

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat, Turku

Juuri kun olemme lähes joulusta päässeet niin pistin muutaman rivin virtuaaliselle paperille viime vuoden Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoista Turussa. Ehkäpä oletkin jo lukenut turinoitani muista Suomen joulutapahtumista?

Markkinaväkeä

Markkinaväkeä

Tämä tapahtuma on kuitenkin yksi yli muiden, niin kesäiset Keskiaikaiset markkinat (Keskiaikaiset markkinat) kuin Joulumarkkinatkin (Joulumarkkinat). Sanoisin, että joulutapahtumissa puhutaan nyt ”grandoldmamasta” kun mainitaan Turun markkinat. Ja näillä markkinoilla on tullut käytyä aina kuin se vain on ollut mahdollista, vaikka en Turusta päin olekaan kotoisin. Tällä kertaa yhdistimme reissuumme niin pulikoinnin Holiday Clubin Caribian kylpylässä (linkki Caribian juttuuni) kuin jouluvierailut Raumalla. Monta ”kärpästä” yhdellä iskulla siis!

Suurtorin kuusi

Suurtorin kuusi

Lauantai-aamu valkeni Turussa harmaana ja sumuisena. Luovutettuamme hotellihuoneen pois, suuntasimme auton nokan kohti Suurtoria ja markkinoita. Jätimme automme salaiseen paikkaamme, autoja kun lähes mahdotonta saada parkkiin lähelle toria. Ei siksi, ettei siellä olisi parkkipaikkoja vaan siksi, että ne ovat aina markkinoiden aikaan täynnä. Kävelimme Turun Tuomiokirkon ohi, jonka ympärys oli täynnä kuusen myyjiä. Mitä tuuheimpia, isompia, käpyisempiä, helmalla tai ilman, olevia kuusia. Jokaiseen sisustusmakuun siis sopivia.

Ennen kuin ehdimme ylittää varsin vilkkaan kadun, hajukiehkurat saapuivat nenäreseptoreihimme. Mmmmm… Tuoksut lupailivat savustettuja makkaroita, lohta, glögiä ja herkkuja jos minkälaisia. Vaikka aamiaisesta ei ollut kuin hetki, hajut saivat suupielet kostumaan.

Perinteisiimme kuuluu nauttia partiolaisten myymää glögiä Brinkkalan sisäpihalla, samalla kuunnellen tiernapoikaesitystä. Tosin glögiä yleensä siksi, että kiertely kylmässä saa sormet kohmeisiksi. Nyt ei sitä vaaraa ollut. Sisäpihalla oli muuten koju, jonne olisi ollut mahdollista tuoda vanhoja joulukoristeita ja ottaa vaihtarina ”uusia”. Kierrätystä siis. Tosi hyvä idea!

Vuoden 2015 Tiernapojat

Vuoden 2015 Tiernapojat

Sisäpihalta siirryimme jälleen torille ja teinit kokeilivat onneaan jouluisessa onnenpyörässä. Toinen sai palkkioksi Marianne-karkin ja toisella kävi parempi tuuri, voitti itselleen muistikirjan. Kaino vilkaisu seuraavaan kojuun, jossa Joulupukki ja – muori ottivat vastaan lahjatoiveita polven kokoisilta ihailijoiltaan. Teinejä ei saanut lähellekään kojua.

Tällä kertaa Tiernapojat tai paremminkin – tytöt esiintyivät Suurtorilla, ja hetken kuuntelimme heidän lauluesitystään markkinoilla. Ohjelman mukaan markkinoilla olisi ollut myös joulunäytelmä, jossa näyttelijät kiertävät yleisön seassa, mahdollistaen satunnaisen kulkijankin päätymään esitykseen mukaan. Sekä lisäksi sirkustelua temppuilun ja tulitaituruuden merkeissä, mutta tällä kertaa nämä esitykset jäi näkemättä.

Vuoden 2016 Tiernatytöt

Vuoden 2016 Tiernatytöt

Parasta antia markkinoilla oli kuitenkin ”virallisissa huomioliiveissä” kulkeneet karvakaverit eli neljä erirotuista koiraa omistajineen, jotka suostuivat kävijöiden hellittäväksi ehdoitta (koirat siis ;)). Kun hauva ruskeilla silmillään oikein tapittaa ja istuu sinun jalkasi päälle, ei siinä voi kuin alkaa rapsuttelemaan.

Herkkuja monenmoisia

Herkkuja monenmoisia

Rapsuttelun lomassa kiersimme myös myyntipöydät. Paljon ihania käsintehtyjä tuotteita. Mukaan tuli virolaisten kojulta suklaalla päällystettyjä omenia, turkulaista joulukalaa ja saariston joululimppua. Tällä kertaa makkarat jäivät nauttimatta, vaikka mieli kovasti tekikin.

Mukava jouluinen fiilis tulee eri kojujen somisteista, myyjien puvuista sekä leppoisista ihmisistä. Tällä kertaa myös turisteja oli joukossa, erityisesti aasialaisia.

Käsitöitä pukin konttiin?

Käsitöitä pukin konttiin?

Mikäli pääset vierailemaan joulumarkkinoilla hämärän laskeutuessa, tunnelma on lähes maaginen. Vierailijoita kävi 2016 markkinoilla 105000 henkeä, silti kauheita ruuhkia ei myyntikojuilla päässyt syntymään, koska Joulumarkkinat järjestetään Turussa neljänä peräkkäisenä viikonloppuna ja juuri ennen joulua. Kannattaa tulla piipahtamaan kauempaakin ja yhdistää vierailuun, vaikkapa käynti Luostarinmäen jouluisessa käsityöläismuseossa (Käsityöläismuseon sivut).

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply