Millaista on nukkuminen lentokentällä? | Eurooppa

hetamentaries travel blog

Nukkuminen lentokentällä on erikoinen kokemus. Minä olen nukkunut useammalla Euroopan kentistä ja päätinkin koota ajatukseni/kokemukseni niistä yhteen kirjoitukseen. Lentokentällä nukkumisella tarkoitan juuri sitä, nukkumista joko penkeillä tai sohvilla vaihtokentillä tai lähtöaulassa. Olenkin kokenut lentokenttäyön seuraavissa paikoissa: Edinburghissa, KööpenhaminassaReykjavikissaIstanbulissaAmsterdamissa ja Helsinki-Vantaalla. Olen lisäksi nukkunut Frankfurtissa ja Wienin kentällä, mutta niistä on niin kauan, etten muista näistä tarpeeksi, että osaisin kertoa niistä hyvin. Kokemukseni ovat vuosien 2010-2018 väliltä ja jokaisen kentän yhteydessä onkin vuosi, johon kokemukseni liittyy, sillä osa kentistä on varmasti muuttunut vuosien varrella. Voitkin hypätä suoraan tiettyyn kenttään klikkailemalla yläpuolen linkeistä.

Nukkuminen Edinburghin lentokentällä

Muutaman kerran vuosien 2010-2014 välillä

Viimeisin muistoni Edinburgin kentällä nukkumisesta on palatessamme Reykjaviksta vuonna 2014. Ennen tuota olin muutaman kerran nukkunut lähtöalueella, kun nyt uinailimmekin saapuvien puolella. Odotellessamme aamun bussiamme Aberdeeniin yövyimme lentokentällä, joka oli järkevin vaihtoehto meille. Edinburghin kenttä on pieni, joten yöpyjät poistuvat juuri tuloaulaan yöpymään, kun joillain kentillä on transit-alueella yöpyminen helpompaa. Kenttä on öisin hiljainen ja saapuvien alueella on monta tuolirivistöä joissa nukkua. Sinut tullaan todennäköisesti herättämään poliisin voimin yöllä. He vain tarkistavat, että sinulla on matkalippu jonnekin, ja antavat sinun jatkaa nukkumistasi. Nukkuminen niin lähtevien kuin saapuvienkin alueilla on kylmä kyyti, joten kaulahuivista ja takista on nukkuessa hyötyä. Tämä tietenkin riippuu siitä, miten kiireinen aika on kyseessä ja myös miten kylmä sää on ulkona. Kentällä on valot päällä kaikkina aikoina, joten pipo tai kaulahuivi auttaa pitämään valon poissa silmistä. Tärkeä omaisuus on hyvä pitää todellä lähellä, sillä nukut kuitenkin ns. yleisellä alueella.

Reykjavikin (Keflavik) lentokentällä

Kerran vuonna 2014

Emme nukkuneet kentällä, mutta vietimme siellä yömme, sillä lentomme oli naurettavan aikaisin aamulla. Vuonna 2014 Keflavikin kenttä kirjaimellisesti kuoli yöksi. Kentällä oli vain kourallinen ihmisiä, kaupat olivat kiinni eikä kentällä ollut mitään, mistä olisi vesipullon hankkinut. Kentällä ei ollut paljon ihailtavaa ja me viihdytimme toisiamme pelein ja seikkaillen muutamissa käytävissä. Muutamat ihmiset nukkuivat ympärillämme ongelmitta. Pienellä kentällä on kuitenkin rajallinen määrä hyviä nukkumistuoleja, joten sellaisten saaminen oli nukkujille ensisijaisen tärkeää.

Nukkuminen Kööpenhaminan kentällä

Useasti vuosien 2010-2016 välillä.

Kööpenhamina on lempi vaihto- ja nukkumiskenttäni Euroopassa. Ensinnäkin valot himmennetään öisin, joten siellä on helppo nukkua. Isolla terminaalialueella on helppo löytää paikka nukkumiseen. Oma suosikkini on on Tranfer Centre lentokentän keskiössä. Sieltä saat myös tietoa, jos lentolipussasi on ongelmaa. Alueella on pitkiä sohvia seinien vierellä, joissa voi mukavasti maata ja nukkua hiljaisuudessa. Sohvissa ei ole käsinojia joten pidempikin ihminen mahtuu levittäytymään. Aamulla useat lentokentän kahviot ja ravintolat aukeavat ja voit hankkia itsellesi kupposen ja jotain naposteltavaa. Lentokentän siivous alkaa 5:00, mikä on hyvä, sillä heräät ennen matkailijamassojen saapumista kentälle.

Vuorokausi Istanbulin (Ataturk) lentokentällä

Kahdesti vuonna 2014

2014 näyttää olleen minun lenttökenttäöiden vuoteni. Vierailin Ataturkin kentällä viime vuoden Kenian reissulla, joten nämä tiedot on nyt varmistettu. Vuonna 2014 vietin 24 tuntia Ataturkin kentällä. Kahdesti. Tiedän, minulla oli vaihtoehtoja, joista en vain tiennyt tuolloin, kuten nähtävyyskierros ja muita vaihtoehtoja. Istanbul onkin kiireisin kenttä, jolla olen elämässäni ollut. Se on jatkuvassa liikkeessä, lentoja tulee ja menee joka viides minuutti lähes kellon ympäri. Tämä tietysti tarkoittaa, että kentällä ei pääse olemaan yksin. Ataturkissa on helppo nukkua, sillä kenttä on valtava. Sieltä löytyy paljon erilaisia siipiä, joihin voi koettaa piiloutua suuremmilta massoilta. Kentällä on myös paljon alueita, joissa penkeissä ei ole käsinojia, mikä on tietysti helpompaa nukkumisen kannalta. Ataturkissa on myös kentän sisäinen hotelli, jossa voi yöpyä. Matkallani takaisin päädyinkin tuonne kolmeksi tunniksi. Koin, että kolme kuukautta Nepalissa huoneessa, jossa seuranani olivat ajoittain rotat, hämähäkit, kärpät ja lepakot olin ansainnut kolme tuntia hotellissa. Itkinkin, kun pääsin kuumaan suihkuun. Tämä hotelli on kuitenkin kallis, todella kallis, joten se oli minunkin “viimeinen vaihtoehtoni” (vaikkakin olen nyt oppinut, että minulla oli muitakin vaihtoehtoja). Kentällä ei ole koskaan rauhaisaa, joten jos haluat nukkua on järkevää kävellä mahdollisimman kauas “keskustasta”, sillä siellä on ainakin vähemmän ihmisiä. Ravintolat ovat kiinni öisin muutaman tunnin, mutta löydät kioskeja joista saat naposteltavaa, mikäli nälkä iskee.

Nukkuminen Amsterdamin (Schipol) lentokentällä

Muutaman kerran 2010-2014 välillä.

Jos minä olisin sinä, en nukkuisi Amsterdamissa. Vaikka se onkin yksi parhaiten varustelluista kentistä nojatuoleineen ja nukkumisalueineen, välttäisin siellä nukkumista jos voisin. Sillä jos nukut kentällä tulet tutustumaan kentän hiiriin. Tarkistin asian, eivätkä hiiret ole kadonneet kentältä 2014 vuoden jälkeen. Päivällä et välttämättä koskaan edes näe hiiriä, mutta yöllä näet kuinka ne nousevat lentokentän yleiselle alueelle. Ne ovat tietenkin täysin harmittomia eivätkä tee sinulle yhtään mitään, mutta ne ovat hieman ällöttäviä, kun koetat nukkua ja voit katsella samalla kuinka pieni hiiri tutkii tuolisi jalkaa uteliaana. Amsterdam on yksi niistä paremmista kentistä Euroopassa ja nautinkin päiväsaikaan siellä vaihdoista, mutten toivottavasti joudu nukkumaan siellä enää.

Yö Helsinki-Vantaalla

Muutaman kerran vuosien 2014-2017 välillä

Suomalaisena Helsinki-Vantaa tulee aika nopeasti tutuksi jos täältä haluaa lähteä yhtään mihinkään. Olen nukkunut niin kentän vaihtoalueen sisällä, kuin myös lähtö/saapumisterminaaleissa. Paras paikka unosille on terminaalien 1 ja 2 välinen käytävä sillä sieltä löytyy neliösohvia, joissa ei ole käsinojia, joihin voi ojentautua nukkumaan. Niitä on kuitenkin vain pari, joten ole nopea. Sisällä nukkuessani ei siellä viellä ollut sleeping podeja, mutta olen kuullut niistä erinomaisia kommentteja. Muutenkin lentokentän sisällä on paljon sohvia ja tuoleja, joissa voi nukkua helposti. Kentällä ei ole turhan monia ruokailu mahdollisuuksia öisin, joten illalla saapuessa on hyvä ostaa joku naposteltava öiseen nälkään.

Mitä itse ajattelet lentokentällä nukkumisesta? Oletko nukkunut lentokentällä, jos olet, niin missä? Kerro minulle tarinasi kommentissa!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Stacy Siivonen Sunday, February 25, 2018 at 16:52

  Ihmettelen, ettet maininnut lainkaan Helsinki-Vantaan Kainuu-huonetta, joka on nyt muistaakseni terminaalin 31 lähellä ja on nukkujien suosiossa. Siellä on kokolattiamatto ja WC. Useimmiten saa yönsä nukuttua melko rauhassa. Löysin kuvankin siitä: https://www.marmai.fi/uutiset/helsinki-vantaalla-voi-nyt-kuunnella-metsan-aania-kainuu-henkiseen-loungeen-on-kaikille-matkustajille-6291152

  Muistaakseni metsän äänet olivat vain vessassa.
  Kastrupista ei ole hyvää sanottavaa. Oikeasti Kainuu-huonetta parempaa en ole löytänyt mistään.

  • Reply hetamentaries Monday, February 26, 2018 at 17:48

   Hei, tämä jäi mainitsematta, sillä en tiennyt sen olemassaolosta aiemmin! Hyvä tietää, sillä yö kentällä odottaa ens kuun lopussa. Täytyy siis katsastaa tila ja päivittää tätä tekstiä kokemuksilla:)

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä Sunday, February 25, 2018 at 20:40

  Mielenkiintoista. En ole koskaan joutunut kentillä yöpymään, mutta jos sellainen tilanne vielä joskus eteen tulee, tiedän nyt paremmin miten toimia. 👍🏻

  • Reply hetamentaries Monday, February 26, 2018 at 17:50

   Toivottavasti näistä on apua, ja toivotaan salassa, ettei tuota tilannetta (kentällä nukkumista) välttämättä koskaan tulekaan, sillä onhan sänky aina kivampi! 🙂

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog Wednesday, February 28, 2018 at 15:19

  Nuoruusvuosina ajateltiin säästää hotellikuluista ja yövyttiin kentällä kun-eihän-se-ollut-kuin-viisi-tuntia. Siinä tulikin sitten ensimmäinen ja viimeinen kerta samassa paketissa, kun en nukkunut silmällistäkään 🙂

  • Reply hetamentaries Sunday, March 11, 2018 at 20:48

   Kuulostaa niin tutulta! Mää joka kerta kerron itelleni et ei enää, ja nyt pikkuhiljaa alan viimein kuunnella itteeni 😊

 • Reply Pirkko / Meriharakka Friday, March 2, 2018 at 16:04

  Ihan kentällä emme nuku ellei nyt sitten ihan pakottava tilanne tulisi vastaan.
  Tukholmaan tulimme syksyllä Beirutista aamuyöstä ja lento Turkuun lähti vasta n. klo 9, mutta onneksi bongasimme kentältä “tuntihotellin”, jonne pääsimme nukkumaan muutamaksi tunniksi lentojen välissä.
  Amsterdamin kentällä joudumme huhtikuun alussa luultavasti viettämään useamman tunnin lentojen välissä ja juuri tässä mietin, että varaisinko sielläkin päivähuoneen terminaalialueella olevasta hotellista vai luottaisimmeko vaan siihen, että elämä loungessa alkuillasta on riittävän rauhallista.

  • Reply hetamentaries Sunday, March 11, 2018 at 20:47

   Noi tuntihotellit on hieno keksintö kyllä just vaihtoihi 😊 vois kuvitella et elämä loungessa olis tohon aikaa siedettävä, mut on hienoo et on sit myös ns. Varavaihtis 😊

 • Reply Rosa Friday, March 2, 2018 at 16:06

  Tämä oli mielenkiintoinen postaus. En ole koskaan yöpynyt lentokentällä. Matkalla Ghanaan mietin Ataturkilla yöpymistä, mutta minulla oli niin pitkä vaihtoaika, että menin taksilla lentokentän läheiseen hotelliin. Muutaman kerran olisi kannattanut vain yöpyä kentällä, kun lähtö on ollut niin aikaisin, että yöunet ovat olleet joka tapauksessa olemattomat.

  • Reply hetamentaries Sunday, March 11, 2018 at 20:45

   Hotellisängyt aina voittaa lentokentän😊😊

 • Reply Johanna / Fin Nomads Saturday, March 3, 2018 at 04:15

  Me nukutaan kyllä ihan mielellään yö kentällä ja säästetään sekä majoitus- että taksikuluissa, jos lento on aikaisin aamulla! Soulin Incheonin kentältä on ainakin hyviä kokemuksia. Nukuttiin ihan lähtöhallissa ennen turvatarkastukseen menoa, ja siellä oli paljon tilaa ja sai olla rauhassa. Singaporen kentällä on ollut ehkä parhaat puitteet, sillä sieltä löytyy kaikkea leffateattereista hierontatuoleihin 😀 Aamuyöstä tulivat kyllä vartijat herättelemään ja kyselemään lippuja isot konekiväärit olalla…

  • Reply hetamentaries Sunday, March 11, 2018 at 20:43

   Leffateatteri!! Ihan uskomatonta. Määki haluan!

 • Reply jonnahah / Allergic to Kiwi Sunday, March 4, 2018 at 17:44

  Jos ei pakko oo, niin enää en kyllä vapaaehtoisesti lentokentillä nuku 😉 Viimeiseksi kerraksi taisi jäädä Pariisin De Gaullen, lentäkenttä jaettu kuin karsina ja mihinkään ei päässyt liikkumaan, tuoleja tosi vähän enkä muista että olisin koskaan ollut niin kylmissäni kuin tuona yönä. Ei tarvi varmaan edes mainita, että Charles de Gaullen on edelleen inhonkkikenttäni 🙂

  • Reply hetamentaries Sunday, March 11, 2018 at 20:50

   Hei! Ollaan samiksia! Charles on mun inhokki myös, saanu huonointa palvelua, huonoin kokemus ja en haluu sinne enää.

  Leave a Reply