Siis minun mielestäni. Kyse ei ole currywurstista eikä kebabista. Hapankaaliakaan ei annokseen kuulu. Minun suosikkini on nimittäin flammkuchen, tuo pizzan tapainen mutta silti erilainen herkku.
Nykyään Ranskaan kuuluvasta Alsacesta lähtöisin oleva ruoka näyttää pizzalta, josta vain juustoraaste ja tomaattikastike on unohdettu. Pohjalle on tomaatin sijasta levitetty hapankermaa, ja sen päällä voi olla erilaisia täytteitä. Sipulia, lihaa, kasviksia… Flammkuchen on pizzaa rapeampaa, ja varsin makoisaa!
Herkkua tilatessaan kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei sorru vanhanaikaiseen mokaan (samaan, johon olen itse asiassa haksahtanut ihan suomalaisessa pizzapaikassakin). Nimittäin viimeksi tilasin meksikolaisittain maustetun piiraan, ja kuvittelin saavani sellaisen jossa on päällä pepperoni-makkaraviipaleita. Sainkin kasviskuchenin, joka oli päällystetty jalapenosiivuilla. Hyvää oli sekin, vaikkei sitä mitä olisin kaivannut. Vielä parempi oli siis Braunschweigissa syömäni versio, jossa oli rucolaa ja ilmakuivattua kinkkua.
En ole vielä Suomessa tähän ruokaan törmännyt, mutta Tallinnasta Rotermannin kortteleista löytyy yksi flammkucheniin erikoistunut ravintola. En voi taata, että tekevät siellä yhtä hyviä piiraita kuin Saksassa, koska en ole päässyt testaamaan. Paikka kun on ollut täpötäynnä aina, kun olen sisään yrittänyt.









Flammkucheneita saa Helsingissä Cafe DaJa sekä sai ainakin Bistro Kuja. Voi olla muitakin.
Pitää ehdottomasti käydä testaamassa, kiitos!
Flammkuchen on kyllä hyvää! Itse pidän eniten kylmäsavulohi tai pinaatti/vuohenjuustoversioista 😛 Flammkuchenia saa myös Suomesta, ainakin Viinitupa Mäntänvuori Mäntässä tarjoilee sitä ja muita saksalaisherkkuja. Suosittelen.
Kylmäsavulohi kuulostaa kyllä just täydelliseltä täytteeltä 🙂