Hevimatkaajatar tositoimissa
Hevimatkaajatar tositoimissa

Far Far Away
Where no man has ever gone
Far Far Away
Heavy Metal Savior
Far Far Away
I will solve the mystery
And I will rewrite history
Stories of my journey will be told
Far Far Away

- Battle Beast

Hevipelastajaksi eivät rahkeet riitä, Olkaamme siis matkaajia.

Subscribe by Email

Completely spam free, opt out any time.

Email address
Heviä historiaa Kotimaa Matkakertomukset Yleinen

Kun paikka käy tunteisiin: pala kurkussa ristien metsässä

By on maanantai, syyskuu 25, 2017

Bomban talon esikuva on Suojärvelle 1850-luvulla rakennettu suurperheen koti.

Työskentelen toimittajana, ja työn puolesta pääsen aina välillä jopa pois toimistolta. Viime viikolla kiersin juttumatkalla Pohjois-Karjalassa. Kotimaan kohteet eivät ehkä ole niitä eksoottisimpia, mutta kyllä niissäkin voi kokea elämyksiä. Yllättäviäkin.
Olen viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Pohjois-Savossa, ja isäni on kotoisin Joensuusta. Hänen puoleltaan minulla on sukujuuria myös rajan taakse jääneessä Karjalassa. Tällä taustalla ei ole mikään ihme, että jo paikallisten isäntien ja emäntien puheen nuotti kuulosti korvaan hyvin kotoisalta. Mielessä läikkyi lämpö, ja muistoihin tulvahtivat niin sukulaisvierailut kuin mummon vastapaistamat karjalanpiirakatkin. Hassua, mitä kaksoiskonsonantit ja itäsuomalainen puheenparsi saavatkaan aikaan.
Lempeän ja lämpimän nostalgian lisäksi matka tarjosi myös toisenlaisia tunne-elämyksiä. Odottamatta.

Bomban tsasouna on metsäisellä niemellä Pielisen rannalla.

Kierros karjalaisessa kulttuurissa

Olin osa toimittajajoukkoa, jolle esiteltiin matkan aikana muun muassa Nurmeksen Bomban uudistettu kylpylää sekä Bomban karjalaiskylää. En ollut kyseisessä paikassa aiemmin käynyt, mutta Bomban talo oli toki käsitteenä tuttu. Tiesin sen myös olevan kopio rajan taakse jääneelle alueelle joskus aikoineen pystytetystä talosta. Siinäpä lähes kaikki.

Karjalaiskylän toiminta oli jo kesän jäljiltä hiljennyt, mutta oli silti kiinnostavaa kierrellä siellä paikallisen asiantuntijan opastamana. Saimme kuulla talon olevan kopio Bombinin suurperheen 1800-luvulla Suojärvelle rakennetusta kodista, ja meille esiteltiin karjalaista elämänmuotoa. Vaikka oma sukuni eri suunnalta onkin, oli silti kiinnostava kuulla tuosta Karjalan osasta ja sen perinteistä. Bomballa järjestetään myös karjalaiseen kulttuuriin liittyviä tapahtumia, ja kylteissäkin näkyy karjalan kieltä. Hienoa, ettei sen anneta painua unohduksiin!

Suojärven siviiliuhreista kerrotaan muistomerkissä nimet ja iät. Nimet on ryhmitelty sen mukaan, missä vaiheessa menehtynyt on kuollut.

 

Pakahduttava muistomerkki siviiliuhreille

Matkan suurimman elämyksen koin kuitenkin karjalaiskylän rukoushuoneen eli tsasounan edustalla. Hiljaisuuden poluksi ristityt liukkaat pitkospuut johdattivat kellastuvan syysmetsän läpi tsasounalle, jonka pihalle on pystytetty muistomerkki talvisodan aikana kuolleiden suojärveläissiviilien muistolle. Kaikkia ei ehditty evakuoimaan sodan alta, ja moni siiviili jäi venäläisten vangiksi. Pienen pitäjän siviileistä kuoli sodan aikana kaikkiaan 101 väkivallan, nälän ja kulkutautien vuoksi. Listalla oli paljon naisia, lapsia ja vanhuksia. Nuorimmat uhrit olivat vain muutaman päivän ikäisiä vauvoja, vanhin oli 90-vuotias.
Nimilistan ja ikien tavaaminen alkoi kuristaa kurkussa ja toi vedet silmiin. Jotenkin se vain osoitti konkreettisesti, miten julmaa sota on, kun se kohtaa viattomat ja siviilit. Suojärveläisille uhreille oli muuten tarkoitus pystyttää muistoristit rajan taakse heidän kotipitäjäänsä. Ristit ehdittiin myös hankkia, mutta niiden Venäjälle tuomiseen ei hellinnyt lupaa. Niinpä nekin on pystytetty Bomballe tsasounan kupeeseen.
Hiljaisuuden polun päästä löytyvää valkoisten ristien metsää ja muistomerkkiä kannattaa käydä katsomassa, jos Bomballe sattuu. Matkailukohteellakin voi olla syvempää merkitystä.

Suojärveläisten siviiliuhrien muistoristejä

 

Pielisen kauniita rantamaisemia ja alkavaa ruskaa.

 

Bomban talon tuntumaan on pystytetty runonlaulaja Ogoi Määräsen patsas. Määränen oli yksi suojärven siviiliuhreista. Hän menehtyi karanteenissa 83-vuotiaana.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT