Hevimatkaajatar tositoimissa
Hevimatkaajatar tositoimissa

Far Far Away
Where no man has ever gone
Far Far Away
Heavy Metal Savior
Far Far Away
I will solve the mystery
And I will rewrite history
Stories of my journey will be told
Far Far Away

- Battle Beast

Hevipelastajaksi eivät rahkeet riitä, Olkaamme siis matkaajia.

Subscribe by Email

Completely spam free, opt out any time.

Email address
Hevijuomaa Matkakertomukset

Legendaarisen oluen synnyinsijoilla: Vierailu Urquellin panimolla

By on keskiviikko, syyskuu 6, 2017

Osallistuimme englanninkieliselle opastetulle kierrokselle, jonka kävijöiden paidoista kyllä näki että kaupungissa oli käynnissä metallimusiikille omistetut festarit.

Tšekin Plzeň, jossa vierailimme alkukesästä, on suomalaisille tuntemattomampi kaupunki. Mutta pilsneristä ovat kuulleet kaikki – ja kyllä, Plzeň on kyseisen oluttyypin kotipaikka.
Teollisesti sitä valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1841. Silloin kaupunkiin baijerilainen panimomestari Josef Groll käytti Baijerissa keksittyä pohjahiivamenetelmää ja loi oluen, jota tehdään yhä nimellä Pilsner Urquell.

Tuolla niitä menee, oluttölkkejä nimittäin.


Urquell onkin yhä kaupungin panimoista maineikkain. Nimikko-oluen lisäksi siellä tehdään myös esimerkiksi Velkopopovický Kozel -olutta. Ja itse asiassa panimon nimikin on virallisesti Plzeňský Prazdroj – mutta helpommin lausuttavana Urquellina se tunnetaan. Jättipanimo on Plzenin kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä, ja noin puolentoista tunnin mittainen kierros oli ihan suositeltava kokemus. Tällä pyhiinvaellukseksi kutsumallamme kierroksella niin kesto kuin mittasuhteetkin olivat aivan toista luokkaa kuin Stadin Panimolla, josta aiemmin kerroin.

Nämä komeat kattilat on jo poistettu käytöstä.

Kierron voi varata etukäteen netistä, ja niitä järjestetään englanniksi, tsekiksi, saksaksi ja venäjäksi opastettuina. Ryhmään mahtuu parisenkymmentä olutturistia. Kierros alkoi kokoontumisella laajan panimoalueen vierailijakeskukseen, josta meidät alkuesittelyjen jälkeen vietiin bussilla seuraamaan pullottamoa. Kyllä, bussilla – bussikuljetuksen avulla porukka saatiin pysymään kasassa, eikä kukaan päässyt harhailemaan asiattomille reiteille.
Pullottamon näköalatasanteelta näki massiiviseen halliin, jossa kilisi ja kolisi kun tuotteita pakattiin. Tuotanto on pitkälti koneistettua, joten työntekijöitä näkyi vähän. Modernista pullottamosta bussi vei meidät vanhoihin panimorakennuksiin, joihin oli rakennettu näyttelytiloja. Niissä pääsi tutustumaan oluen raaka-aineisiin sekä tuotantoprosessiin. Tilat oli rakennettu hauskan elämyksellisiksi, esimerkiksi vettä esitellessään tunsi kuin olisi kävellyt kaivon sisällä. Maltaita sai maistella ja humalaa haistella. Oluen käymistä ja yhtiön historiaa esiteltiin myös videoiden avulla.

Näissä on valmistumassa tuhansia litroja olutta.


Kierros päättyi viileisiin kellaritiloihin, joissa meille tarjottiin maistiaisiksi tuopilliset Urquellia suoraan tynnyristä valutettuna. Hyvältä maistui!
Urquellin panimoon tutustuminen on hauska kokemus, varsinkin jos ei ole aiemmin panimolla käynyt. Hintakin oli kohtuullinen, lippu maksoi vain noin 7,5 euroa. Maistiaisia tuohon tosin sisältyi vain yksi lasillinen, mutta eivätpä ne jatkotuopposet panimon ravintolassakaan paljoa maksaneet.
Plzeňissä on toki muitakin panimoita. Pienpanimoiden tuotteita suosivan kannattaa tutustua esimerkiksi Plzeňský Pašák -panimon juomiin, joita voi maistella panimon omassa ravintolassa U Pašákassa. Se ei muuten ole hinnoilla pilattu: alku- ja pääruoat kahdelle sekä useampi tuopponen maksoivat vain reilut kolmekymppiä.

Kierroksen huipentuma: visiitti kellarin viileyteen maistelemaan kylmää Urquellia.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT