Hevimatkaajatar tositoimissa
Hevimatkaajatar tositoimissa

Far Far Away
Where no man has ever gone
Far Far Away
Heavy Metal Savior
Far Far Away
I will solve the mystery
And I will rewrite history
Stories of my journey will be told
Far Far Away

- Battle Beast

Hevipelastajaksi eivät rahkeet riitä, Olkaamme siis matkaajia.

Subscribe by Email

Completely spam free, opt out any time.

Email address
Heviä historiaa Kotimaa Retkeillen

Tunnetko Kaivopuiston himosurman?

By on tiistai, syyskuu 5, 2017

Pauli Jokinen on kirjoittanut useita Helsingin kävelyoppaita. Hän on myös perehtynyt kaupungin henkirikoksiin,

Pauli Jokisen järjestämä kävelykierros johdatti Etelä-Helsingin läpi kuuluisien henkirikosten perässä. Siis aikanaan kuuluisien ja paljon huomiota herättäneiden – minulle noissa viidessätoista karussa tapauksessa oli mukana paljon uusia.

Murhakävely kuuluu viikonloppuna alkavan Helsingin kävelyfestivaalin ohjelmaan. Törmäsin tapahtumaan jo jokin viikko sitten Facebookissa, ja innostuin juuri tästä teemasta. Vähän kyllä mietin, mahdunko mukaan kierrokselle – mutta sitten pääsin työn puolesta tutustumaan siihen jo ennakkoon, kun Jokinen veti retken kenraaliharjoituksen toimittajajoukolle. Puolitoistatuntiseksi suunniteltu setti oli aika tarkkaan sen pituinen, ja hyvin mies oli myös taustatyönsä tehnyt. Rikospaikkojen kohdalla esiteltiin esimerkiksi lehtileikkeitä ja valokuvia, jotka kertoivat tapauksesta.

Tutustuin tällaisiin teemoitettuihin kävelykierroksiin vajaa kymmenen vuotta sitten Ison-Britannian Yorkissa, jota mainostetaan maan riivatuimmaksi kaupungiksi. Keskiaikaisen vanhankaupungin kapeilla kujilla järjestetään aavekävelyjä, joilla teatraalisesti pukeutunut ja maskeerattu opas kertoo paikkoihin liittyvistä kummitustarinoista. Yorkin kävelykierros oli totta puhuttuna melkoisen viihteellinen, Jokisen kierros selvästi asiallisempi. Hyvä niin, koska turhapa noilla tapauksilla on totuutta kummemmin makustella.

Esimerkiksi juuri tuosta vuoden 1905 himosurmasta riittivät pelkästään karut faktat: 5-vuotias pikkutyttö katoaa kirjastoreissullaan, ja löytyy myöhemmin murhattuna. Hän oli joutunut seksuaalirikollisen uhriksi. Dramaattinen tapaus, joka keräsi aikanaan paljon julkisuutta. Jokinen ei ole löytänyt tietoa siitä, että tekijää oltaisiin saatu koskaan kiinni. Moni muukin kierroksella käsitelty tapaus on jäänyt ikuiseksi mysteeriksi – näihin kuuluivat esimerkiksi vuodesohvaan kätketyn vainajan tapaus sekä 1980-luvun alun kellarisurmat.

Mutta ei kierros ollut pelkkää sosiaalipornoa ja mässäilyä – itse asiassa asiallisuudessaan kaukana siitä. Lisäksi rikokset ja tapa jolla media niitä käsitteli kertoivat myös paljon ajastaan ja silloin vallineesta kulttuurista.
Opin myös kierroksena aikana paljon uutta Suomen historiasta. Esimerkiksi 1900-luvun alussa toimineen terroristijärjestö Verikoirien tarina kuului tähän sarjaan. Verikoirat onnistuivat surmaamaan yhden poliisin, mutta sen sijaan heidän suurmpi tavoitteensa tsaari Nikolai II:n murha ei onnistunut.

Punavuoren, Kaivopuiston ja Tähtitorninmäen maastoissa liikkuneelta kierrokselta puuttui monta kuulua surmaa, koska ne eivät olleet reitin varrella. Jokinen kertoikin pohtineensa joskus kuuluisia murhatapauksia esittelevän kävelyoppaan kirjoittamista – sen kanssa voisi sitten kierrellä muuallakin Helsingissä. Itse voisin hyvinkin kirjaan tarttua!

Helsingin kävelyfestivaalin ohjelmaan kuuluu myös muita kiinnostavia kävelyretkiä. Murhakierros on nyt nähty, mutta esimerkiksi taival Helsingin pommitusten jäljillä kiinnostaisi kovasti. Ehkäpä siis suuntaan ensi viikolla sille! Noita kävelykierroksia miettivälle sellainen vinkki, että varaa ihmeessä jalkaan hyvät kävelykengät ja katso eteesi, vaikka oppaan johdolla liikuttekin. Itse nimittäin astuin jo ennen kierroksen alkua puiston nurmikon kätkemään koloon ja lensin komeasti turvalleni. Onneksi ei sentään saatu yhtä vainajaa lisää seuraavan kierroksen täytteeksi.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Vastaa

  Sini / Sini matkakuumeessa

  tiistai, syyskuu 5, 2017

  Mä oon lukenut tästä, kun joskus hain googlesta Helsingin opastettuja kierroksia. Pitää testaa tuo joku päivä. Kuulostaa kiinnostavalta. Ennen tuli tv:stä sarja selvittämättömistä suomalaisista rikoksista. Vastaava on kai tulossa lähitulevaisuudessa. Itse elin Jammun aikaan ja se jotenkin on painunut syvälle mieleen lapsuudessa. Jammun uhrit olivat vielä mun ikäisiä.

  • Vastaa

   Marianne/Heavy Metal Traveler

   keskiviikko, syyskuu 6, 2017

   Joo, minäkin muistan sen sarjan. Nimi taisi olla Ei vanhene koskaan, tosi vaikuttavia juttuja siinä kyllä oli. Tuolla kierroksella käsitelty Inga Myllärin tapauskin oli siinä sarjassa.

LEAVE A COMMENT