Hevimatkaajatar tositoimissa
Hevimatkaajatar tositoimissa

Far Far Away
Where no man has ever gone
Far Far Away
Heavy Metal Savior
Far Far Away
I will solve the mystery
And I will rewrite history
Stories of my journey will be told
Far Far Away

- Battle Beast

Hevipelastajaksi eivät rahkeet riitä, Olkaamme siis matkaajia.

Subscribe by Email

Completely spam free, opt out any time.

Email address
Heviä historiaa Matkakertomukset

Hämmentävä Stalin-museo haastaa pohtimaan totuutta

By on keskiviikko, elokuu 23, 2017

Stalin-supermarket on nimetty Gorin suuren pojan mukaan,

 

Georgialaisessa Gorin kaupungissa on yksi nähtävyys ylitse muiden. Tai ehkä kaksikin, koska kaupungin suuren pojan mukaan ristitty supermarket kyllä loksautti tämän matkaajan leuat auki. Shoppailisitko sinä Stalin-marketissa?

Niin, Gori on Josif Stalinina tunnetun neuvostojohtajan kotikaupunki. Tämän kunniaksi hänelle on pystetty kaupunkiin nimikkomuseo. Massiivinen aikansa prameinta neuvostotyyliä edustanut palatsi nousi jo hänen elinaikanaan, ja se näkyy. Museo on nimittäin hyvä esimerkki henkilökultista. Osa museon oppaistakin puhuu Stalinista kuulemma kuin pyhimyksestä. Kävin museossa viime syksynä, ja omalle kohdalleni sattui kuitenkin herraa suhteellisen neutraalisti käsitellyt nuori nainen. Hyvä niin, koska Stalin-museo oli muutenkin riittävän hämmentävä kokemus.

Palatsin pihalla seisoo vaatimattoman näköinen hökkeli, johon osa kävijöistä suhtautuu suurella kunnioituksella. Se oli nimittäin Stalinin synnyinkoti, paikka jossa hän asui vanhempineen toisen perheen kanssa. Sisään ei päässyt katsomaan, joten en tiedä miltä siellä näytti. Kuistilla vain kuikuilin.

Itse museossa huomio kiinnittyi paitsi kultauksiin ja marmoriin, myös kirjavaan kävijäkuntaan. Stalinin tarinaa oli ihmettelemässä nuoria hipstereitä, jotka ottivat ironisia selfie-kuvia johtajan patsaan edessä. Mutta löytyi myös niitä, jotka suhtautuivat Staliniin äärimmäisellä kunnioituksella ja poseerasivat saman patsaan edessä katse täynnä ihailua. Tämä kertoo hyvin paitsi

Stalin-museon pihalta löytyy johtajan synnyinkoti. Tästä kaikki siis alkoi.

ikäpolvien välisestä kuilusta myös siitä, että museossa käy eri kansakuntien edustajia: georgialaisia, venäläisiä sekä ulkomaisia turisteja. Heistä jokainen suhtautuu Staliniin vähän eri vinkkelistä.

 

Museon seinillä on lukuisia Stalin-maalauksia, joista tulee mieleen lähinnä hengellisten esitteiden kuvakieli. Suuri johtaja pitää sylissään pientä vauvaa, suuri johtaja puhuu ihailevien joukkojen edessä, suuri johtaja ja hänen enkelimäinen äitinsä. Äitiä lukuunottamatta perhesuhteita ei pahemmin käsitellä. Opas kyllä mainitsi pojan kuoleman sotavankina, vaimon itsemurhasta tai tyttären loikkauksesta länteen vaiettiin.

Muitakaan epämieluisia totuuksia ei viljellä.  Esimerkiksi etnisten vähemmistöjen vainot ja suoraksi kansanmurhaksi yltynyt nälänhätä Ukrainassa jäävät mainitsematta. Polittiset puhdistukset opas kuittasi kertomalla, että vastustajista hankkiuduttiin välillä eroon. Näiden sijaan kulttipaikaksi rakennetussa museossa esitellään ihmisten johtajalle lähettämiä lahjoja, ja esineitä joita Stalinille lahjoitettiin valtiovierailujen yhteydessä.

Niin museon prameudesta kuin vanhahtavasta tavasta käsitellä aihetta jää päällimmäisenä mieleen ummehtuneisuus: ihan kuin olisimme siirtyneet suuren ja mahtavan Neuvostoliiton aikoihin. Viimeistään Stalinin kuolinnaamion kohdalla alkaa pohtia, haluttiinko hänen ympärilleen luoda jonkinlaista palvonta- ja pyhimyskulttia? Osa museovieraista tuntuikin sellaisella matkalla olevan. Historiaa kun voi katsella niin monesta näkökulmasta.

Museokierros päättyi pihalle, jossa nököttää Stalinin junanvaunu. Siinä hän matkasi Neuvostoliiton kolkasta toiseen. Yksityisvaunun rappuset ovat kapeat ja käytävällä ahdasta. Jotkut venäjää puhuneet vieraat räpsivät hartaan oloisina kuvia hytistä, jossa johtaja junamatkoillaan nukkui. Se Stalinin kunniaksi on sanottava, että kovin pieneltä tuo koppero näytti. Sänkykin oli kapea, ja kaikki luksus loisti poissaolollaan. Vaan toisaalta, ehkäpä joku taitava propagandisti oli sen vain riisunut ennen vaunun tuomista näytille? Tässä museossa kun voi olla varma, että kaikella on taka-ajatuksensa.

Museokaupasta voi ostaa teemaan sopivia matkamuistoja. Stalin-patsaat etualalla ovat itse asiassa vodkapulloja.

 

Tästä käydään Stalinille pyhitettyyn museoon.

Stalin esitellään museossa muun muassa lasten ystävänä.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Vastaa

  Make

  keskiviikko, elokuu 23, 2017

  Itseasiassa museon taisi perustaa Stalin itse, mutta valmistui vasta hänen kuoltua. Itse tuolla käydessä pääsi tuohon syntymätaloon sisään. Tbilisissä on myös pieni Stalin museo, kommunistien päämajan takapihalla on vanha talo uudelleen rakennettuna.
  Gorin lähellä on myös mielenkiintoiset Uplistsikhen luolat

  • Vastaa

   Marianne/Heavy Metal Traveler

   maanantai, syyskuu 4, 2017

   Noihin luoliin ei meillä valitettavasti ollut aikaa, mutta olisivat kiinnostaneet kyllä kovasti.

LEAVE A COMMENT