Viimeinen ilta Japanissa

Ti 19.2.2013, Tokio (JPN)

Japani alkaa olla paketissa. Kirjoitan nimittäin tätä Tokion kansainvälisen lentokentän Naritan lentokenttähotellissa, lentoni Taiwaniin kun lähtee huomenaamuna seitsemältä ja kenttä sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Tokion keskustassa. Aamulla, tai aamuyöstä, ei kentälle olisi päässyt kuin taksilla ja se olisi ollut kallista lystiä se. Taksit maksavat täällä kutakuinkin saman kuin Suomessakin, joten matka olisi tullut varmaankin kustantamaan toista sataa euroa. Lentokenttäjunalla välin taittoi noin kympillä. Oikeastaan säästöä tuli myös majoituksessa, sillä Naritan hotellit näyttävät olevan keskimäärin halvempia kuin vastaavat varsinaisessa Tokiossa.

Siitäpä sunnistamaan. Tokion metrokartta, jossa itse asiassa ei edes ole kaikkia junia. Englanninkielisiäkin karttoja toki löytyi, mutta ajoin siirtyminen vaati hieman ajatustyötä.

Aikaa siirtymiseen kaupungista kentälle on syytä varata toista tuntia, riippuen hieman siitä, mistä päin Tokiota liikenteeseen lähtee. Kaupunki nimittäin on suuri ja laaja. Ilmeisesti varsinaista hallinnollista Tokio-nimistä kaupunkia ei oikeastaan ole olemassakaan, vaan metropolialue koostuu pienemmistä kokonaisuuksista jotka ovat kasvaneet yhteen ja joita kutsutaan yleisesti nimellä Tokio.

Tokio on suuri. Näkymä yli kaupungin, kuvattuna Skytree-tornista sumuisena päivänä.

Suur-Tokio on maailman väkirikkain metropolialue, muuten. Joitain vilkkaita asemia ja keskeisiä paikkoja lukuun ottamatta tämä ei kuitenkaan mielestäni valtaisana väenpaljoutena kaupungissa näy. Tämä johtuu varmaankin Tokion laaja-alaisuudesta – tilaakin kun ihmispaljoudelle on, päinvastoin kuin joissain muissa suurkaupungeissa. Erityistä wau-efektiä Tokio ei siis tässä, tai muussakaan mielessä oikeastaan aiheuttanut. Vaikka toisaalta mikäpä paikka sellaisen kaiken nähneelle nykyihmiselle aiheuttaisikaan. Omalla kohdallani ainut lievän oho-tyyppisen reaktion aiheuttanut kokemus viime vuosilta on ollut Manhattan New Yorkissa, siis jos kaupungeista ja rakennetusta ympäristöstä puhutaan.

Katuvilinää Shibuyan kaupunginosassa.

No entäpä sitten itse Japani kokonaisuutena? Tähän kysymykseen vastaisin, jotta helppo maa matkustaa, aivan kuin Koreakin. Hommat tuntuvat toimivan ja asiat ovat tutunoloisessa järjestyksessä, vaikkakin tietysti japanilaisin vivahtein. Moni Japanissa kohtaamamme matkailija ei pitänyt paikallisten kielitaitoa kaksisena. Kuten jo jossain aiemmassa artikkelissani taisin mainita, itse en japanilaisia tässä asiassa kovin ankarasti tyrmää. Toki palvelutilanteissa lähes kaikki puhuvat länsimaisellekin takaisin japania, mutta ilmeisesti lähes kaikki kuitenkin englantia jossain määrin ymmärtävät, minkäänlaisia kielellisiä väärinymmärryksiä tai vaikeuksia kun ei ainakaan kohdalleni tainnut Japanissa sattua kertaakaan.

Tämäkin siis maassa toimi. Ja tietysti käsitykset kielitaidosta tai –taidottomuudesta riippuvat siitä, mihin niitä vertaa. Moneen länsimaahan verrattuna japanilaisten kielitaito voi olla jossain määrin puutteellinen. Toisaalta Kiinaan verrattuna tilanne on äärimmäisen paljon helpompi, siellä kun joskus tuntui että kommunikointi ei muuta ollutkaan kuin erilaisia kielellisiä väärinymmärryksiä tai silkkaa suoranaista ja totaalista ymmärtämättömyyttä, puolin ja toisin.

Tokiossa tupakointi on tiettyjä tupakkapaikkoja lukuunottamatta kaduilla kielletty. Kuva kadussa olleesta opasteesta. Kieltoa myös noudatetaan tunnollisesti.

Toinen seikka jota taisin jo joskus aiemminkin sivuta, on Japanin siisteys. En ole varmaankaan nähnyt missään niin siistejä kaupunkeja kuin täällä näin. Hieman ihmeellistä on, että tästä huolimatta Japanissa on välillä ollut vaikeaa löytää kaduilta roskiksia. Esimerkiksi puistoissa tai bussipysäkeillä niitä ei juurikaan tunnu olevan. Takin taskut täyttyvät roskista ja vaikkapa vartin kävely tyhjä juomapullo kädessä alkaa jo hieman turhauttaa, sitä kun ei mihinkään epäviralliseen paikkaankaan voi jättää, pistäisihän se täysin roskattomassa ympäristössä kiusallisesti silmään. Tässäkin lienee tosin takana japanilainen logiikka. Roskaaminen on kai tarkoitus hoitaa yksityisissä tiloissa. Julkisissa tiloissa se näyttää olevan kaikin tavoin kielletty. Ja tehokastahan tuo näyttää olevan.

Sää muuttui tänään kehnompaan suuntaan ja päivällä Tokiossa tuli jopa hieman lunta. Taitaa siis olla tässäkin mielessä hyvä aika poistua täältä, Taipeissa kun kelit taitavat olla huomattavasti lämpimämmät. Yleisesti ottaen Japanin sää on ollut melko vaihteleva vertautuen ehkä Suomen alkukeväiseen ilmastoon. Lämpötila on tosin ollut jatkuvasti plussalla mutta mitään erityisen lämmintä täällä ei ole ollut. Aurinkoisiakin päiviä on yleensä vaivannut kylmä tuuli.

Tänään kuunnellaan:

Dingo – Huumeita Japaniin

Koska Japaniin lunta sataa.

Facebooktwittergoogle_plusmail

2 vastausta artikkeliin ”Viimeinen ilta Japanissa

  1. Joissakin kaupungeissa metrokartasta älyää heti miten pääsee paikasta toiseen, joissakin taas ei millään. Oliko Tokiossa myös metrokartat epäloogisessa asennossa?

    Kielitaidon puutetta voi paljolti korvata oikealla asenteella. Jos ei muu auta niin otetaan paperia ja kynä ja piirretään asia. Sitä hauskempaa mitä huonommat piirtäjät kyseessä.

    Japanin kaikenlaisella toimivuudella ja tehokkuudella on varmaan osansa myös esimerkiksi siihen, minkä maalaiset autot ovat yliedustettuja erilaisissa vikatilastoissa, siis vikojen vähyyden osalta. Ja kyllähän japanilainen elektroniikkakin oli aikoinaan huippua. Nykyään kaikki tuntuu tulevan Kiinasta.

  2. Tokion metrokartat näyttivät alkuun melko sekavilta, mutta paljastivat loogisutensa kun niitä oli vähän käyttänyt. Oikeassa asennossa olivat. Oikeastaan suurempi ongelma oli se, että metrosysteemiä pyörittää monta eri yritystä ja instanssia, eikä kaikkia junia oltu merkitty kaikkiin karttoihin. Lippua ostaessa tämä oli hyvä tiedostaa myös. Jos nimittäin aikoi vaihtaa toisen firman junaan, oli ostettava oikeanlainen vaihtolippu. Junathan tietysti olivat kaikki firmasta riippumatta paljolti saman näköisiä, ainakin omaan silmääni.

    Taitavat todellakin olla aika huolellisia japanilaiset edelleen. Tämä varmaan heijastuu teollisuustuotteisiinkin. Sääli, että hinta taitaa olla määräävä tekijä nykyään kun firmat päättävät missä tuotteet tehdään. Siispä Kiinassa. Joitakin laatutuotteita lukuunottamatta, tietenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *