Hobart, Tasmania, Australia

To 15.3.2012, Hobart (Tasmania, AU)

Tiistain ja keskiviikon välinen yö Melbournen lentokentällä meni ilman ongelmia eikä ennakkotiedoissa suositellussa Virgin Bluen lähtöaulassa tarvinnut nukkua yksin. Muitakin kentällä yöpyneitä lienee ollut ainakin parikymmentä. Kenttähenkilökunta ei yöpymiseen mitenkään puuttunut. Pientä häiriötä oli läpi yön jatkuneista kenttäkuulutuksista sekä terminaalin kirkkaista valoista. Rauhallisin aika ainakin mainitussa lähtöhallissa oli puolen yön tietämistä aina aamu neljään. Neljän maissa nimittäin alkoivat päivän ensimmäiset lähtöselvitykset ja halliin tuli enemmän säpinää, joka tosin ei näyttänyt useimpia nukkujia häiritsevän.

Yöpyjiä Tullamaren lentokentällä Melbournessa. Virgin Bluen terminaalissa bonuksena on kokolattiamatto.

Keskiviikkoaamuinen lento kesti vain hieman yli tunnin ja lentoyhtiön (Jetstar) kone oli sangen uusi ja siisti. Hieman pilviseen mutta lämpötilaltaan yli +20 asteiseen Hobartiin kone laskeutui kahdeksan jälkeen aamulla. Kaupungin lentokenttä on sangen pieni eikä sieltä näytä pääsevän vajaan kahdenkymmenen kilometrin päässä olevaan keskustaan kuin lentokenttäbussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Varsinaista julkisen liikenteen bussia tai junaa ei siis ole. Itse valitsin vaihtoehdoista halvimman eli terminaalin edestä lähteneen Airport Shutle –bussin. Matka keskustaan maksoi 16 dollaria ja bussin reitti tuntui olevan riippuvainen siitä, mihin matkustajat olivat menossa. Itsekin pääsin lähes keskustasta varaamani hostellin etuovelle.

Osa taustalla näkyvän sillan kannesta romahti 70-luvulla huonosti ohjatun rahtilaivan törmättyä siihen ja katkaistua kaksi pylonia (siltaa kannattelevat tolpat). Onnettomuus katuvalottomalla sillalla tapahtui pimeään aikaan ja muistaakseni neljä autoa ajoi alas katkenneelta tieltä ennen kuin liikenne saatiin pysäytettyä. Toistakymmentä ihmistä kuoli. Laiva on kuulemma yhä pohjassa sillan alla.

Bussimatkan kestäessä naispuolinen kuljettaja kertoili matkustajille juttuja. Sain kuulla, että Hobartissa on asukkaita noin 200 000 ja koko Tasmaniassa noin puoli miljoonaa. Tasmaniassa sanotaan kuulemma olevan maailman puhtaimman ilman, saaren kolmella sivulla kun on valtavat merialueet, joista epäpuhtauksia ei juurikaan Tasmaniaan kulkeudu. Kuulin myös 70-luvulla sattuneesta siltaonnettomuudesta, jossa kaupungin halkaisevan joen ylittävä silta romahti osin rahtilaivan törmättyä siihen. Nykyään silta on korjattu ja liikenne sillä keskeytetään aina laivan alittaessa sen. Ajoimme kentältä tultaessa tuon sillan yli, mutta tällä kertaa pysähtyä ei tarvinnut.

Hobart vaikuttaa pieneltä ja rauhalliselta kaupungilta ja se lienee aika pitkälle nähty täällä viettämieni kahden päivän aikana. Kaikki liikkeetkin tuntuvat sulkevan ovensa viimeistään iltakuudelta. Kontrasti kiireiseen ja väenpaljouden täyttämään Melbourneen on melkoinen. Bussilla kaupunkiin tultaessa jotenkin mieleen tuli Norja ja joku sen rannikolla sijaitseva kaupunki. Hobartin halkaisevassa joessa kun on jotain vuonomaista.

Matka jatkuu huomenna ja toivoakseni se jatkuu vuokra-autolla. Auto on jo varattu ja noudan sen aamupäivällä. Mikäli se siis minulle ajokortillani annetaan. Kartankin ostin. Mitään ajatusta siitä, minne ajan ei tosin vielä ole.

Näkymä Hobartin satamasta. Taivas oli koko tortain kovin tumma, mutta sade alkoi vasta pimeän tultua.

Hobartin keskusta päivällä. Keskusta-alue on sangen pieni ja hiljenee illalla nopeasti Lähes kaikki liikkeet ovat kiinni jo kuudelta illalla. Kauppakeskusten aikaisen sulkeutumisen olen pannut merkille monessa muussakin Australian kaupungissa. Shoppailuun lienee ihmisillä aikaa päivisinkin.

 

Facebooktwittergoogle_plusmail

4 vastausta artikkeliin ”Hobart, Tasmania, Australia

 1. Hupsista,minä jo hain Tasmanin jäätikköä,onkin sillä naapurin saarella kuten
  Rotoruan lähteet myös.
  Eikös Islannin Vatnajökull ole vastaava.

  Soffamatkaaja vähän hukassa,mutta nyt takaisin Tasmaniaan.

 2. Nyt on paikka, jonka näkymät miellyttää meikäläisen silmää jostakin syystä. Ja lämpötilakin liikkuvaan elämään sopiva, sadetta ei tietenkään tarvittaisi. Erilaista kuin tähän asti, vielä kun joskus pääsisi ne itse katselemaan.
  Mutta kiitos että saan olla edes silmäparina selän takaa kurkkimassa kuvien välityksellä. Kyllä on maailmassa paljon näkemättä, ei ihmisikä tätä menoa piisaa…

 3. Kieltämättä täällä on monipuolisia maisemia ja säätilakin sangen leuto ja miellyttävä. Tosin en osaa sanoa minkälaiset kelit täällä on keskikesällä tai sydäntalvella. Saattahan tuo olla että sattumoisin osuin tänne säätilallisesti juuri oikeaan vuodenaikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *