Loma-asunnon vuokraaminen sopii lapsiperheille

*Yhteistyössä Interhome Suomen kanssa

Loma-asunnon vuokraamisessa on ollut mielestäni monia hyviä puolia jo aikana ennen omia lapsia, ja nyt kun takana on kaksi viikkoa Kroatiassa yhteensä kolmen perheen voimin tuntuu, että niitä hyviä puolia paljastui roppakaupalla lisää. Kun laitetaan 6 aikuista ja neljä lasta ikähaarukalla 1-5 vuotta yhteiselle matkalle, tarvitaan sopivassa suhteessa sekä yhteistä tilaa että omaa rauhaa.

Matkan suunnitteluhan aloitettiin jo hyvissä ajoin reilu puoli vuotta sitten (!), ja pitkällisen etsinnän jälkeen päädyttiin vuokraamaan asunto meidän perheelle hyvinkin tutun Interhomen kautta. Kun matka oli kokonaisuudessaan maksettu, saatiin sähköpostilla asunnon tarkempi osoite, siihen mennessä oli ollut tiedossa kaupunki, kylä ja lähialueen kuvaus, mm. paljonko matkaa merelle, kauppaan ja ravintolaan.

Osoitteen lisäksi saatiin paikallisen yhteyshenkilön yhteystiedot (joissain paikoissa Interhomella voi olla myös oma paikallistoimisto, mutta Umagissa ei tätä ollut) ja Mieheni laittelikin hänelle jo etukäteen sähköpostia. Kyseltiin mm. missä on lähin ruokamarketti ja mistä löytyy isompi kauppa. Saatiin vastaukset ja sovittiin samalla kellonaikaa, jolloin nähtäisiin asunnolla. Yleensä asunto luovutetaan iltapäivällä, mutta kun kerroimme, että ajamme ihan kivenheiton päästä Slovenian Koperista, ja meillä on lapset mukana, niin sovittiin treffit jo aikaisemmaksi. Tämä oli ihan loistava juttu, koska näin pystyimme tyhjentämään auton matkatavaroista asunnolle ja suuntaamaan sinne isompaan ruokakauppaan tankkaamaan kaiken, mitä 10 hengen seurue voi muutaman seuraavan päivän aikana tarvita.

Koska ollaan useampi vuokra-asunto jo testattu aiemmin, osasin etukäteen ennen kauppareissua kurkata pikaisesti keittiön kaappeihin. Tokihan asunnoissa on tarvittavat astiat ja ruokailuvälineet, mutta kerran taidettiin yhteen asuntoon ostaa kaupasta uusi paistinpannu parillakympillä, koska valmiina ollut pannu oli sen verran rajua kohtelua nähnyt. Nyt tällaiseen ei ollut tarvetta, ja asunnossa oli itseasiassa kaksi keittiötä, joista kuitenkin vain toista, alakerrassa terassin vieressä olevaa, tuli oikeasti käytettyä.

Ostoslistalle meni perusjuttujen, leivän, juuston, veden, oluen, viinin, jugurtin, kahvin, grillattavien, hedelmien yms lisäksi mm. folio, tuorekelmu, leivinpaperi, talous- ja wc-paperi ja muutama pesuaine. Myöhemmin vielä keittiöpyyhe taidettiin hankkia, ja se toimitti samalla pannulapun virkaa. Helpottaa huomattavasti vaikkapa lohkoperunoiden paistamista, kun muistaa sen leivinpaperin ja on jotain, millä napata kuuma pelti uunista! Ensiimmäisen kauppareissun lopputulos oli vakuuttava, kaksi isoa ostoskärryä aivan kukkuroillaan  ostoksia. Lapset on siunattu jollain kauppageenillä, ne jaksoivat ihan superhienosti mukana eikä siihen tarvittu kuin pienet teleskooppikärpäslätkät (Reetta 2v sanoo: pääpäläppä), joista riitti iloa kaupassa ja ne tulivat hyödyllisiksi asunnollakin.

Kun asunnolla oli jääkaappi ladattu täyteen, päästiin tietysti uimaan! Allas oli riittävän iso, joskin sen vesi oli aavistuksen viileän oloista ihan koko loman ajan. Noh, olipahan ainakin virkistävää, eikä ollut tullut etukäteen mieleen että oltaisiin haluttu lämmitettyä allasta noilla ulkolämpötiloilla. Illalla istuskeltiin terassilla odotellen muita matkalaisia saapuvaksi Pulan ja Venetsian suunnilta. Saatiinkin istuskella yli puolen yön, kun vuokra-autojen lunastaminen ei ollut ihan läpihuutojuttu ja ruuhkaakin oli ollut teillä. Mutta olipa ihanaa saada lopulta koko jengi koolle!

Iso talo olikin kuin kolme erillistä asuntoa, jokaisella oma sisäänkäynti. Oltiin oltu ymmärryksessä, että yläkerran asuntoon olisi erillinen sisäänkäynti ulkoportaita pitkin, ja alakerta yhtenäistä tilaa, mutta myös alakerta oli jaettu kahtia. Hieman sitä siinä pähkittiin, mutta toisaalta kun meitä nyt oli matkassa kolme perhekuntaa, niin jako toimikin ihan hyvin. Kaikki saivat halutessaan vähän omaa rauhaa ja tilaa. Yläkerran asunnon iso olohuone jäi kuitenkin lähestulkoon käyttämättä, kun leijonanosa ajasta meni ulkona altaalla ja terassilla, jossa oli sopivasti 10 hengen pöytä.

Kun matkaporukan kemiat ja intressit toimii yhteen, homma sujuu. Myös pakollisia tehtäviä pystyi jakamaan ilman sen kummempaa suunnittelua, vapaaehtoisia ruuanlaittajia, keittiön siistijöitä ja allasvahteja löytyi aina ja hommia pystyi vaihtelemaan. Tai no itse en kyllä grillannut kertaakaan, mutta ehkä tein sitten jotain muuta sen sijaan? Teinhän? Ja ainahan voi lähteä ravintolaan! Joskin siinä on aina oma säätönsä näiden pienien kanssa, joten todettiin aika hyväksi tavaksi tehdä ruoka asunnolla, ruokkia lapset ensin ja sitten antaa heidän mennä keskenään leikkimään tai uimaan, ja aikuiset saivat syödä rauhassa. Terassilta oli suora näköyhteys altaallekin, joten uimaankin saivat halutessaan mennä.

Kaikenkaikkiaan toisten lapsiperheiden kanssa lomailussa on paljon niitä hyviä puolia. Kukaan ei pyörittele silmiään, kun joku saa itkupotkuraivarit tai jutut ovat tasoa pissa/kakka/potta/vessa aina, kun joku lapsista on hereillä (ja joskus muulloinkin…) ja jokainen ymmärtää syödä silloin, kun omalla kohdalla sattuu olemaan lautasellinen lämmintä ruokaa ilman erillisiä kehotuksia. Neljän uimataidottoman vahtiminen on yksi kokopäivätyö, mutta jälleen kerran ryhmässä on voimaa ja oli selvää, että tästä asiasta pidettiin yhteisesti huolta. Ja rasti seinään: kukaan ei tippunut vastentahtoisesti altaaseen, rohkeita hyppyjä sen sijaan nähtiin useampikin!

Meidän loma-asunnon tarkemmat tiedot voi vilkaista suoraan Interhomen sivuilta. Asunto vastasi esittelykuvia, joten en viitsi omia kuvia tänne jakaa, varsinkin kuin noin kaksi sekuntia oven avauksen jälkeen lapset olivat ”asettuneet taloksi”. Aikuisetkin ymmärsivät olevansa lomalla, joten jätettiin keittiön puunaukset yms minimiin.

Asunnon paikallinen yhteyshenkilö oli oikein ystävällinen ja avulias, saatiin mm. häneltä lainaan erikseen puutarhaletku pienen lastenaltaan täyttämistä varten, neuvoja läheisistä pikkukylistä ja vesijettien vuokrauksesta. Puhtaat pyyhkeet ja lakanat tuotiin puolessa välissä lomaa, ja yhteyshenkilö tuntui olevan aidosti kiinnostunut viihtymisestämme.

Tällaiselle lomalle asunnon vuokraus oli oikein hyvä ratkaisu. Arvostan erittäin korkealle sen oman tilan, oman terassin, uima-altaan, omat aikataulut ja erityisesti matkaseuran. Istuttiin joka ilta lasten mentyä nukkumaan terassilla, pelailtiin, juteltiin, nautittiin vaan. Aikuinen seura on aikuista seuraa, vaikka kuinka kiva lastenkin kanssa on puuhailla. Saatiinpa vielä jokainen pariskunta myös sitä tärkeimmistä tärkeintä, eli laatuaikaa kahdestaan muiden vahtiessa lapsia (tai iltaisin itkuhälyttimiä).

Oletko vuokrannut joskus loma-asuntoa? Millaisia kokemuksia sinulla on?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Make 1.8.2017 at 13:24

  Itse pidän hotelleista, ihan yhdestä syystä, se on lomaa kaikille. Monesti ”mökki”loma tarkoittaa yhdelle, usein perheen äidille, sitä samaa kuin kotona, aamiaisen laittoa. Ja jonkun pitää hoitaa tiskien siivous.
  Tietenkin homma on toiminut isolla porukalla, missä yhdet tekee aamiaisen kaikille, toiset siivoaa aamiaisen ja muilla vapaa. Tällöin on sopivasti vapaata kaikilla.

  • Reply Valkkis / http://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 1.8.2017 at 22:09

   No juuri samansuuntaisia ajatuksia minulla, eli jos oltaisiin oltu lomalla vain perheen kesken, niin oltaisiin varmasti päädytty hotelliin 🙂

 • Reply Terhi/ Fammo matkalla 7.8.2017 at 23:24

  Kolmen perheen voimin ollaan vuokrattu talo ja olihan se aikamoista tiskikoneen täyttöä ja ruuanlaittoa, mutta toisaalta hotellielämä on rajoittuneempaa. Ja jos mukana on monta lasta niin ei todellakaan tarvitse koko ajan ajatella muiden hotellivieraitten mahdollista häiriintymistä.

  • Reply Valkkis / http://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 15.8.2017 at 22:54

   Sitähän se on, mutta onneksi tiskivuorojakin saa jaettua. Sitten kun lapset on isompia, voisin kuvitella helpommin valutsevani taas hotellin 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa 12.8.2017 at 11:52

  En ole vuokrannut, mutta kiinnostaisi kyllä. Oman perheen kesken ehkä ei vastaavaa hyötyä, paitsi jos asuisi siellä useamman viikon. Jos useampi perhe reissussa mukana, niin sitten enemmän hyötyä.

  • Reply Valkkis / http://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 15.8.2017 at 22:54

   Juuri näin mäkin ajattelen 🙂

  Leave a Reply