Roermondin outlet-kylä Hollannissa

Olen useasti kuullut lähellä Saksan rajaa Hollannin puolella olevasta Roermondin kaupungista, joka on kuuluisa merkkivaatteiden outlet-kylästään. Ei siis mistään myymälästä, vaan kylästä. Meidän piti vierailla siellä jo helatorstain tietämillä, mutta koska Armin oli nostattanut jonkun jälkitaudin vesirokkorokotteesta (?) niin jäipä silloin lähtemättä.

Tästä Düsseldorfin kupeesta saa jo ensimakua kunnon keskieurooppalaisesta meiningistä, kuinka lähellä niin moni vierailun arvoinen paikka tai ihan kokonaan eri maa voi olla. Tänään sitten poikettiin Hollannin puolella, eikä siirtymä ollut yhtään sen kummempi kuin tavallinen puolen tunnin ajomatka. Rajan ylitys tapahtui shuih vaan  kun ohitettiin Hollannin kyltti. Kiitos EU, kiitos Schengen!

Saksalaiset suuntaavat Roermondin outlet-kylään erityisesti sunnuntaisin ja muina pyhäpäivinä, jolloin täällä kaikki kaupat pitävät ovensa visusti säpissä. Oltiin saatau vinkki, että Roermondiin kannattaisi suunnata jonain arkiaamupäivänä, mutta Miehen töiden vuoksi tämä on hankalasti järjestettävissä. Päädyttiin siis lähtemään matkaan helluntain jälkeisenä maanantaina, joka on täällä pyhäpäivä nimellä Pfingsten, englanniksi Whit Monday tai Pentecost Monday.  Jopa leipomot olivat aamulla kiinni! Tässä kevään aikana on ollut jo muutenkin vaikka minkä sortin kristillistä juhlapyhää katkomassa viikkoja.

Saatiin myös vinkki, että varautukaa ruuhkiin. Erityisesti tällaisena päivänä, joka on Saksassa arkivapaa. Outlet-kylän kaupat ovat auki 363 päivää vuodessa, vain joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä kylä hiljenee. Kaupat aukeavat aamulla klo 9.00. Oltiin suunniteltu lähtevämme liikkeelle klo 8.30, ja kaikkia lapsiperheen lainalaisuuksia uhaten oltiin autossa valmiina klo 8.29! Jättiläismäiseen parkkihalliin kurvattiin paria minuuttia vaille yhdeksän, ja paikkoja oli vielä runsaasti jäljellä. Tilanne oli kovin toinen iltapäivällä…

Ei olla kumpikaan mitään merkkivaatteiden asiantuntijoita tai suurkuluttajia, joten monet liikkeet voitiin ohittaa ihan suoraan. Minähän en maksa vaikkapa lompakosta yli sataa euroa, ihan sama mikä merkki siihen on kudottu silkkilangalla. Mutta onhan niitä hienoja laukkuja ja muita luxus-tuotteita aina hauskaa ikkunaostostella, ja mielelläni panostaisin omassa kuluttamisessa enemmänkin laatuun. Lisäksi jos tuolta haluaisi oikeasti tehdä todella edullisia ostoksia, pitäisi olla hyvin hinta- ja merkkitietoinen etukäteen.

McArthurGlen Designer Outlet oli kuitenkin oikein positiivinen kokemus, vaikka ei Pradaa tai Guccia harrastaisikaan. Kylän alue oli siisti, kävelykaduilla oli runsaasti penkkejä, joilla odotella kauppaan kadonnutta puolisoa (jätetään sukupuolineutraalisti sen tarkemmin määrittelemättä tätä) ja kukkaistutuksiin ja kauniisiin katulamppuihin oli panostettu. Välillä tuntui kuin olisi kävellyt elokuvalavasteissa, koska kyseessähän ei ole mikään ”oikea” kylä, vaan pelkästään tätä outlet-tarkoitusta varten rakennettu kokonaisuus. Kauppoja on nyt jo 200 vuonna 2017 valmistuneen laajennuksen jälkeen.

Taktiikkamme olla paikalla heti aamusta osoittautui oikeaksi. Heti kympin jälkeen liikkeissä alkoi olla enemmän ja enemmän väkeä, niin että esimerkiksi vaatteiden sovitukseen ei viitsinyt ihan huvin vuoksi jonotella. Suoritettiin jakautuminen, eli Mies, jolla oli enemmän ostostarpeita (!) suuntasi omin päin kaupoille ja mä päivystin lapsia leikkipaikalla, joka muistutti lähinnä Hoplopin jättimäistä kiipeilytelinettä verkkoineen ja liukumäkineen. Ihan erityisplussa kyllä tästä, se oli täysin maksuton ja jopa tuollainen 2-vuotiaskin pärjäsi telineessä ilman aikuisen apua. Pisteet tässä kohtaa myös isoveljelle, joka kärsivällisesti jaksoi aina odottaa, että sisko ehtii perään eikä hävinnyt vaan edeltä.

Oman ostosvuoroni jälkeen alkoi kuulua pienten suunnalta odotettu mankuna: nälkä! Alueella oli useampia kahviloita, ravintoloita, street food-kärryjä ja mm. aiemmin itselle Amsterdamista tuttu Wagamama. Päädyttiin kuitenkin italialaiseen Staccato-ravintolaan, jossa oli kivasti pöytiä ulkona, ja listalta löytyi pizzaa, pastaa ja salaattia. Palvelu oli ystävällistä ja tarpeeksi nopeaa, ruokakin oli oikein hyvää ja annokset reiluja. Jotenkin odotin, että tuollaisessa paikassa, jossa on vaihtoehdoista huolimatta vähän motissa ruokapaikkojen suhteen, olisi voinut olla ruoka vähän sinne päin, mutta onneksi olin väärässä.

Mukava yllätys oli myös siistit ja maksuttomat vessat, joskin ravintoloiden lähellä oleviin naistenvessoihin oli julmettu jono lounasaikaan.

Ruuan jälkeen yritettiin vielä poiketa muutamissa liikkeissä, mutta toki lapset alkoivat olla hieman väsyneitä jo – olivathan he vetäneet varmaan tunnin täysillä siellä leikkipaikalla. Lisäksi meille kävi pikku moka, kun kumpikaan ei ollut ottanut Reetalle matkarattaita mukaan. Neiti pääsikin sitten kävelemään ja toki osa matkasta mentiin isin harteilla.

Mietin heti, että olisipas kätevä markkinarako tai lisäpalvelu tarjota rattaita lainaan pienimmille shoppailijoille. Aikani tätä päiviteltyäni vastaan alkoi tulla outlet-kylän logoilla varustettuja autokärryjä. Eli kyllä joku muukin oli tämän keksinyt, me ei vaan sitten löydetty, mistä niitä kärryjä olisi saanut, eikä enää siinä vaiheessa sitten tarvitukaan. Mutta tämä hyvänä vinkkinä muille lasten kanssa kävijöille!

Nimensä mukaisesti Designers Outletissa oli lähinnä vaateliikkeitä, mutta lisäksi myös mm. keittiötavaraa ja kosmetiikkaa. Ihmismäärä vaan kasvoi ja kasvoi aamupäivän aikana, ja osa liikkeistä alkoi jo rajoittaa sisään pääsevien ihmisten määrää, joka näkyi ikkunoiden vierustoja kiertävinä jonoina.

Kun puoli yhden aikaan lähdettiin pois, oli parkkihallin edustalla oleva parkkikenttäkin aivan tykitetty täyteen autoja. Ihmisvirta valui meitä vastaan ja parkkiautomaatilla ei ollut jonoa. Pysäköinti on maksullista, 3 euroa / päivä. Koska hinta on kiinteä, parkin voi kätevästi maksaa milloin tahansa mihin automaattiin tahansa.

Päästyämme parkkihallista pois liikenteenohjaajat viittelöivät vastaantulevaa loppumatonta autoletkaa sisään outlet-alueelle. En todella tiedä, mihin ne kaikki autot oikein mahtavat mahtua, vaikka parkkitilaa olikin reilusti. Koko vastaantuleva liikenne oli ihan jumissa melkein 10 kilometrin matkan Saksan rajalle saakka. Onniteltiin toisiamme vielä kerran onnistuneesta aamulähdöstä!

Roermondin outlet-kylä oli mukava nähdä ja kokea, ja sinne tulee varmasti mentyä uudelleenkin. Ensi kerralla reissuun voisi hyvin yhdistää jonkun toisenkin paikan Hollannissa, ainakin Venlon kaupunki olisi samalla suunnalla pienen ajomatkan päässä.

Oletko käynyt Roermondissa? Kiinnostaako outletit?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani 6.6.2017 at 10:11

  Kuten instagrammin puolella jo selvisi, olimme myös eilen Roetmondissa ja tuolla outletissa. Olimme liikkeellä vähän myöhemmin ja se tosiaan oli suuri virhe. Liikaa ruuhkaa ja jonoja. Jopa outletin kauppoihin sisään olisi pitänyt jonottaa! Mentiin suosiolla Roermondin vanhaan keskustaan, joka siis ihan outletin vieressä. Kövellen alle 5 min! Suosittelen käymään siellä. On oikein viehättävä ja paljon kauppoja ja ravintoloita. On käyty jo useamman kerran Roermondin keskustassa, mutta outlettiin mentiin nyt ekaa kertaa. Myös se pienempi kauppakeskus, retailpark ennen Roermondia on ihan kiva ja vähemmän ruuhkainen. Sielläkin leikkipaikka lapsille.

  • Reply Valkkis / http://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 7.6.2017 at 14:26

   Täytyy ensi kerralla kipaista vanhan keskustaan kun on kerta noin lähellä 🙂

 • Reply Katariina 6.6.2017 at 13:53

  Phingsten? Tarkoitat ilmeisesti juhlaa nimeltä Pfingsten.

  • Reply Valkkis / http://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 7.6.2017 at 14:25

   No just sitä! Kiitos korjauksesta 🙂

 • Reply Timo 9.6.2017 at 07:37

  Noita laadukkaita Mc Arthur Glen – outlet -kyliä on ympäri Eurooppaa. Meille tutun Berliinin (Spandau/Wustermark) kylän kupeessa on lisäksi kymmenkunta ”villiä” outlettia. Kaikki http://www.mcarthurglen.com/en/outlets/

  Meidän reiteille sattuneista valikoimiltaan paras on ollut Ranskan Troyes.

  • Reply Valkkis / http://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 9.6.2017 at 13:13

   Mulla on kanssa ysävät käyneet muistaakseni Italian puolella vastaavassa outletissa, mielenkiintoinen bisnes kyllä 🙂

  Leave a Reply