Hausfraun vinkit hellepäiviin

Ilmastonmuutos on varmaan ottanut taas kunnon harppauksen eteenpäin, sen verran lämmintä pidellyt tässä lähipäivinä. Saksalaisessa talossa ei tunneta ilmanvaihtojärjestelmää, joten raikasta ilmaa saa silloin, kun avaa ikkunan – tai siis kaikki mahdolliset ikkunat, ovet ja räppänät. Mutta mites sitten kun heti aamusta meinaa pukata hellettä, ja haluaisit pitää kodin sisälämpötilan inhimillisenä?

Lämpötilojen kohotessa parhaimmillaan yli 30 asteeseen – varjossa – olin eräänä päivänä erityisen tyytyväinen itseeni, kun olin kuin olinkin onnistunut pitämään asunnon sisälämpötilan lähes kymmenen astetta viileämpänä! Miten tällainen voi olla mahdollista? Luvassa taas Hausfraun vinkkejä hellepäivien varalle, olkaapa hyvät!

 • Tuuleta ihan hulluna silloin, kun ulkolämpötila on matalimmillaan. Mulla tuli tänä aamuna kiire avata kaikki ikkunat ja ovet, kun yllättäen aamulla olikin vain +18c, ja sisällä rapiat +24c. Nopeus oli valttia, ei mennyt aikaakaan, kun asteet taas kohosivat tasalukemiin.
 • Kun kämppä on saatu niin viileäksi kuin mahdollista, sulje yhtä kiireellä ne kaikki avaamasi räppänät. Älä vaan unohda vaikkapa lasten leikkihuoneen ikkunaa edes yläosasta auki, koska lämpö hiipii salakavalasti sieltä päivän aikana sisään ja torpedoi kaiken viileyden eteen tehdyn uurastuksen.
 • Sulje kaikki verhot päiväksi. Jos niitä ei ole, ompele ne todella rivakasti paikalleen. Ripustuksen voi ihan hyvin tehdä vain murto-osalla verhonipsujen todellisesta tarvemäärästä. Sekä ompelun että ripustuksen voi tehdä kätevästi myös pikkuapulaisten kanssa, kunhan jaksaa toistaa jatkuvasti lauseita ”Älä työnnä sormia neulan alle”  ja ”Älä paina sitä poljinta kun äiti asettelee kangasta”.  Älä vaivaannu pienien silmäparien jatkuvasta syynäyksestä, meneekö ommel suoraan.

 • Kun kaikista toimenpiteistä huolimatta sisällä on liian kuuma, pumppaa lapsille pieni uima-allas pihalle ja täytä se kylmällä vedellä puutarhaletkusta. Aseta aurinkovarjo altaan päälle ja seiso itse kylmässä vedessä.
 • Syö jäätelöä. Kaikki maut käy. Mut erityisesti mango!
 • Tarkkaile illalla kärppänä lämpötilamittareita, jotta saisit optimoitua maksimaalisen viileän ilman tuuletuksen.
 • Totea reilun viikon jälkeen, että kroppasi on tottunut nyt lämpimiin keleihin ja nuku villasukat jalassa kun makuuhuoneessa on vain +24c.

Ja tässä vielä bonuksena Miehen vinkit hellepäivien varalle, olkaa hyvä!

 • Osta ilmastointilaite.

Millaisia vinkkejä helteen varalle sinulla on?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Liisa / Hollanninhippiäinen 1.6.2017 at 09:08

  Totta ovat kaikki vinkit. Seuraan sääsivustolta sellaista lämpötilakurvia, joka näyttää kehityksen tunti tunnilta: millä kellonlyömällä illalla kannattaa avata kaikki ikkunat, jotta sisälle tulee viileää? Ja peitto syrjään nukkuessa, tai sen vaihto lakanaan.

 • Reply Katriina 1.6.2017 at 10:20

  Osta turbotuuletin (Ventilator,shutters), Vordano tai Honeywell. Minä voin pitää kattoikkkunoitani ja kattoterassin ovia koko yön auki, koska tänne ei pääse kutsumattomia vieraita eivätkä hyttysetkään viitsi näin ylös lentää. (Matalammissa taloissa tarvitaan hyttysverkot.) Annan hiljaisen Vordanoni pyöriä koko yön asunnon keskellä käytävässä. Laske auringonpuoleisten ikkunoitten rullaverhot (Rolläden, shutters) alas ainakin osittain ja terassin markiisi alas, jos on. Italialaiset ripustavat märkiä lakanoita tai pyyheliinoja asuntoon ilmaa viilentämään. Nautitaan lämmöstä, kun sitä vihdoin tuli!

 • Reply Katriina 1.6.2017 at 12:01

  T´schuldigung, tuli virhe: shutters ei ole tuuletin vaan ikkunoitten ulkopuolella olevat rullaverhot eli Rolläden.

 • Leave a Reply