Saksan kielikurssi on alkanut

Wuhuu!

Saatiin vihdoin (tai no vihdoin ja vihdoin, malttamaton kun vaan olen…) järjestettyä minulle saksan kielen kurssi. London & Beoynd -blogin Lena suositteli minulle erästä pientä kielenopetuspaikkaa, ja heillä sattui juuri alkamaan pitkien pääsiäispyhien jälkeen uusia ryhmiä. Olin laittanut kielikouluun sähköpostilla tiedustelun, onko alkeisryhmässä tilaa, ja hieman hämmästyin kun asiaa ei saatukaan sovittua suoraan maililla, puhumattakaan jostain sähköisestä ilmoittautumisesta, vaan minut pyydettiin paikan päälle käymään. Selvä, mennään sitten. Ilmoitin jo etukäteen, että minulla on sitten lapset mukana ja onneksi tämä oli ihan ok.

Viime viikon lopulla Mies oli juuri sattumalta etäpäivällä kipeän kurkkunsa vuoksi, joten pääsin käymään koululla autolla. Vartin ajomatkaan olisi mennyt julkisilla lähemmän tunti, huokaus sentään. Meidät vastaanotti oikein mukava nuori nainen, joka opettaa itse puoliksi brittinä koulussa sekä englantia että saksaa. Tapaamisen tarkoituksena oli esitellä kurssin sisältöä ja selvittää tarkasti, minkä tason kurssi olisi minulle paras.

Lähtötasonihan käytännössä nolla, siitä ei pääse yli eikä ympäri, koska en ole kurssin kurssia opiskellut saksaa koskaan. Toki nyt sanan sieltä ja fraasin täältä on osannut ennestään ja täällä nyt jotain pientä parissa kuukaudessa oppinutkin. Kirjoitettuja sanoja on tietyissä tilanteissa helppo arvata kontekstin perusteella, mutta lopputulemana aloitan tasolta A1.

Näissä tasoluokituksissa on muuten eräs todella hämäävä seikka, joka sotki käsityksiä kurssien sisällöistä alkuunsa ainakin minulla. Suomessa puhutaan, että olen lukenut A-kielenä ranskaa, tarkoittaen että se on ensimmäinen vieras kieli ja sitä on luettu ns. pitkä oppimäärä, joka viittaisi kielen laajaan osaamiseen. B-kieli aloitetaan sitten seuraavana jne. Saksalainen ja käsittääkseni koko Euroopan laajuinen taitotaso taas ilmaistaan juuri toisinpäin: A1 tarkoittaa aivan alkeita, B-taso edistynyttä ja C2 merkitsee sitten jo täysin sujuvaa puhetta ja ymmärrystä. Lisätietoja kielitasoista löytyy mm. Europassin sivuilta.

Alkeiskurssini on lyhyt ja vain kerran viikossa ilta-aikaan, mutta parempaan ei oikein tällä hetkellä pysty, katsotaan uudestaan syksyllä kun saadaan lapset hoitoon aamupäiviksi.

Ensimmäinen parituntinen on nyt takana ja ai että! Miksei kielten opiskelu ollut tällaista tai erityisesti tuntunut tältä silloin kouluaikoina? Jos tänne blogin sivuille nyt eksyy joku nuoremman polven koululainen tai opiskelija, annas kun täti antaa nyt vinkin: Älä snäppäile siellä ruotsin tunnilla äläkä piirtele pulpettiin espanjan kurssilla!! 

Ryhmässämme on kahdeksan oikein mukavaa oppilasta. Tai no oppilas tuntuu vähän huonolta ilmaisulta, kun ikähaarukka oli suurinpiirtein 25-60v. Opettaja aloitti kertomalla oman nimensä ja kysymällä ranskalaisen markkinointialan naisen nimeä. Hän vastasi ja kysyi sitten saman seuraavalta. Tällä tavoin tehtiin monta kysymys-vastaus harjoitusta, ja ryhmän henki tuntui heti alusta lähtien oikein tsemppaavalta ja lämminhenkiseltä. Mukana on myös IT-alan nainen Intiasta, NATO:n kanssa työskentelevä mies Kreikasta, yhteiskuntatieteitä opiskeleva nuori mies Intiasta, brittiläinen nainen, joka on toiminut aiemmin bisnesenglannin opettajana Espanjassa ja vanhempi pariskunta Australiasta.

Kahden tunnin aikana ehdittiin käydä läpi itsensä perusesittely vastakysymyksineen, harrastuksia, lempiruokia ja -juomia ja yleisimmät tervehdykset. Kotiläksyjäkin saatiin, ja Vapun vuoksi seuraava kerta on vasta parin viikon kuluttua.

Motivaatiokäyrä nousi kyllä koilliseen nyt, ja täytyy kaivaa iltalukemiseksi se Miehen jo aiemmin minulle antama ”Hallo! Saksaa aikuisille” -kirja esiin, jotenkin se on jäänyt ihan liian vähälle huomioille. Myöskin puhelimeen ladattu Babbel-sovellus sai valitettavasti lähteä vähän aikaa sitten, kun huomasin että maksan turhasta. Odotan nyt vaan innolla, että näkisin huomenaamulla naapurin herrasmiehen pihalla, pakko mennä suoltamaan ulos nämä muutamat lauseet mitkä tänään opin.

Gute Nacht!

Ps. Kiitos kaikille FB-sivujen kilpailuun osallistuneille, voittajalle lähti tänään postissa pussillinen saksalaisia nallekarkkeja!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ulla 25.4.2017 at 08:32

  Hyvältä kuulostaa teidän ryhmä!

  Minä silloin joskus 18 vuotta sitten kävin kansalaisopiston kurssilla. Opin siellä ihan hyvin, sillä ope oli hyvä ja motivaatiota löytyi. Löysin sieltä myös ruotsalaisen naisen ystäväksi. Muutaman vuoden asuivat täällä ennen lähtöä Jenkkeihin.

  Oletko tutustunut maksuttomaan Duolingo appsiin?

  • Reply Valkkis / http://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 25.4.2017 at 23:21

   Kiva kuulla! Duolingosta oon kuullut, mutten ole testannut, täytyykin kokeilla, kiitos vinkistä! 🙂

 • Reply Riikka / Vihreän saaren emäntä 25.4.2017 at 10:18

  Hei, ihan mahtavaa että olet päässyt kurssille. Kuulostaa juuri passelilta tuo ryhmä! Kunpa tuo täti olis kouluaikoina kertonut tuon viisauden mullekin 😉
  Nyt ei muuta kun lähikauppaan heittämään fraaseje!

  • Reply Valkkis / http://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 25.4.2017 at 23:22

   Voidaanpa ainakin omille lapsille sitten tankata päähän tämä totuus 😀

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani 25.4.2017 at 13:18

  Hienoa, että olet päässyt saksan kurssille! Pitäisikin taas aktivoitua ja kaivaa oppikirjat esille ja aloittaa joku nettikurssi. Esimerkiksi Deutsche welle -sivustolta löytyy todella hyvä (ja ilmainen), josta olen tykännyt kovasti. Sitä voisi taas itsekin jatkaa. Sanavarastoni on kohtuullinen, mutta kielioppia pitäisi petrata ja paljon.

  • Reply Valkkis / http://www.rantapallo.fi/hausfrau/ 25.4.2017 at 23:24

   Kiitoksia vinkistä, täytyy tsekata nuokin sivut! Kielioppi on varmaan ihan loputon suo, pelottaa jo nyt 😀

  Leave a Reply