Pariisi oli todella kuin Frozen – huurteinen seikkailu

Pariisi tarjoili ylettömän määrän nähtävyyksiä, croissantteja, elämyksiä mutta myös räntää päin näköä. Meille taisi osua alkukevään kylmin viikonloppu, ja pakko myöntää että tunnelmaa sai pitää yllä välillä hammasta purren, kun kolmantena päivänä lämpöasteet oli nollassa, taivas pilvessä ja päälle tuli vuorotellen vettä, räntää ja lunta. Joo-o, lunta Pariisissa maaliskuun lopulla.

Mutta kun saadaan jätettyä tämä taka-alalle, jäljelle jääkin lähinnä vain hyviä muistoja.

Ajomatkat molempiin suuntiin sujuivat yhden pysähdyksen taktiikalla. Lähtö oli aikataulutettu klo 04.00 ja matkaan päästiin alle puoli tuntia myöhässä. Saksan autobahnoista ei saatu nauttia kuin pikkupätkä Hollantiin saakka, muuten mentiinkin sitten normaaleimmilla nopeuksilla. Pariisin päässä meitä tervehti mikäs muukaan kuin aamuruuhka, ja aika nopeasti kävi selväksi, että kyllä se vaan on iso kaupunki.

Oltiin alunperin ajateltu ajaa autolla ihan keskustaan, mutta muutettiin lennosta suunnitelmaa ja jätettiin auto 18. kaupunginosassa sijaitsevan Airbnb-kämpän eteen. Siitä sitten kohti metroasemaa, jossa vietettiin hetki lippuautomaatilla arpoen, mikä olisi kaikista paras hinta/laatusuhteen tiketti. Päädyttiin kolmen päivän turistilippuun, joka oli turistihintainen (yli 50€/3 päivää), mutta helppokäyttöinen. Kertalippujen ostaminen olisi tullut halvemmaksi, mutta samalla hidastanut matkantekoa huomattavasti.

Kolmen päivän aikana ehdittiin vierailla turva-aidatussa Eiffelissä, Sacre Coeurin kukkulalla, risteillä Seinellä miljoonan kiinalaisen kanssa, vetää skumppahiprakat Moulin Rougessa, pakoilla sitä räntää l’Aquariumissa, tehdä passihakemus Arminille, nähdä kuinka katukaupustelijat pakoilevat ratsupoliiseja ja hakea aamulla boulangerista tuoreet patongit ja croissantit.

Näkymä Sacre Coeurin kirkon tornista sumuisena aamupäivänä

Disneylandistä kirjoitan vielä erikseen, mutta alkuunsa voisin sanoa että olihan se m a h t a v a. Kaksi päivää puistossa menivät hujauksessa ja etukäteen lukemani vihjeet siitä, että kannattaa suunnitella käyntiä etukäteen pitivät paikkansa. Meillä meni hieman aikaa turhaan palloiluun välillä, että nyt jos pääsisi uudestaan, niin homma menisi jo paljon helpommin.

Aikaa meni myös alussa hotelliin sisäänkirjautumiseen: etukäteen varaamamme Disney Hotel New York juuri puiston ulkopuolella oli ylibuukattu tai jotain siellä oli tapahtunut – en enää kysellyt sen jälkeen kun meiltä kysyttiin ”Madam, would you like to be upgrated to 5-star Disney Hotel directly in the park with no cost?”  Tietenkin haluttiin, vaikka se tarkoitti kaikkien matkatavaroiden ja lasten uudelleen lastaamista autoon, auton siirtoa ja sitten auton tyhjennystä.

Huurteinen seikkailumme jatkui myöhään illalla kotiin saapuessa, kun sisälämpötila oli koko asunnossa rapsakat 14c. Lämmitys oli prakannut poissa ollessamme, ja yöksi vedettiin lämpöasut ja tuplapeitot päälle.

Aamulla sitten arki löi avarilla naamaan, kun nukuin pommiin aamuvuorosta – tai siis olin matkaväsymyksestä ristissä olevilla silmillä laittanut kellon soimaan tuntia liian myöhään – ja lapset ovat kiukutelleet omaa väsymystään sitten loppupäivän. Palaan siis vielä mielessäni takaisin Pariisiin ja menen untenmaille itsekin.

Ps. Kiitos kaikille edellisen postauksen arvontaan osallistujille! Voittajat on arvottu ja heihin on otettu yhteyttä, onnea!

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Arvonta: Suklaata Pariisista ja Düsseldorfista

En tiedä kuinka rationaalista on puhua Pariisista ja Düsseldorfista samassa lauseessa. Toinen on kulttuuririkas romantiikan tyyssija ja toinen moderni bisneskaupunki. Halusin kuitenkin yhdistää nämä kaksi jotenkin, ja löysin yhdistävän tekijän: suklaan!

Düsseldorfissa, aivan puistomaisen bulevardikatu Königsalleen tuntumassa, sijaitsee Heinemann-konditoria. Olen useammankin kerran poikennut yltäkylläisessä myymälässä, jossa on tarjolla sen seitsemän sortin kakkuja, leivonnaisia – ja sitä suklaata! Konditoria on perustettu vuonna 1932 ja on kuuluisa champagne-tryffeleistään.

Pariisin vanhimman suklaapuodin paikkaa pitää À la Mère de Famille, joka on perustettu vaatimattomasti vuonna 1761. Yrityksellä on nykyisin useampi liike Pariisissa, mutta vanhin niistä sijaitsee Montmarten kaupunginosassa. Liikkeen pitäisi olla kuin aikamatka historiaan vanhoine kassatiskeineen ja sisustuksineen.

Tänään alkavalla Pariisin visiitillä olisi tarkoitus poiketa putiikissa ja eihän sieltä tyhjin käsin voi lähteä!

Arvonta x 2

Blogin statistiikan mukaan blogini lukijoista 80% on naisia, ja heistä valtaosa 25-44 -vuotiaita. Miettiessäni, mikä olisi sellainen mahdollisimman monen mieleen oleva palkinto, päädyin tuttuun ja turvalliseen vaihtoehtoon: Suklaaseen.

Arvonnan syyhän on niinkin yksinkertainen kuin se, että H niin kuin Hausfrau -blogin Facebook-sivuilla on pian 400 tykkääjää ja Instagramin puolella peräti lähes 500 seuraajaa – WAU! Tätä on syytä juhlistaa arpomalla hieman suklaata molemmista mainitsemistani liikkeistä.

Seuraavaksi ohjeet, miten voit osallistua:

Pariisilaisen suklaan arvonta Facebookissa: 

Käy kommentoimassa sivulle kiinnitettyyn kilpailujulkaisuun, minne olet matkustamassa / haluaisit matkustaa seuraavaksi?

Düsseldorfilaisen suklaan arvonta Instagramissa: 

Käy kommentoimassa Arvonta-tekstillä varustettua kuvaa, minne olet matkustamassa / haluaisit matkustaa seuraavaksi?

Osallistumisaika päättyy ma 19.3. klo 23.59 (Suomen aikaa), ja arvonta suoritetaan ti 20.3. Voit osallistua molempiin arvontoihin tai vain jompaan kumpaan. Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Facebook tai mikään muukaan instanssi ei ole arvonnassa mukana, vaan tämä on ihan minun ja blogini oma juttu!

Au revoir, me lähdetään nyt Pariisiin!

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Seuraava kohde: Pariisi ja Disneyland

Kesälomaa odotellessa voi hyvin tehdä pari reissua kuin lämmittelymielessä. Suunnataan ensi viikolla kohti katukahviloiden, croissanttien ja patonkien pääkaupunkia Pariisia! Lähdetään matkaan autolla, koska täältä Düsseldorfista hurauttaa perille (ainakin teoriassa) vaivaisessa 5 tunnissa.

Olen ollut Pariisissa aiemmin kahdesti, mutta edellisestäkin vierailusta on yhdeksän vuotta. Pääasialliset nähtävyydet on lähes kaikki koluttu taannoin, mutta on aika tehdä uusintakierros. Ohjelmassa tulee olemaan ainakin Eiffel-torni, Sacre Coeurin kirkko ja mietittiin myös päiväristelilyä Seinellä. Kyseessä on tällä kertaa kolmen päivän pikareissu, joten liikaa ei voi ahnehtia, mutta toisaalta jotain on pakko suunnitella etukäteen.

Tai ainakin näin me tykätään tehdä, koska silloin ei tarvitse paikan päällä käyttää aikaa turhaan palloiluun, varsinkin kun lasten kanssa voi aina olla pari muuttujaa matkassa.

Minä Pariisissa 2009 – ah tuota tyyliä!

Pariisissa olisi myös tarkoitus uusia Arminin vanhaksi menevä passi paikallisessa Suomen suurlähetystössä. Ulkosuomalaiselle, varsinkaan alaikäiselle, ei passin uusiminen ole lainkaan niin näppärää kuin Suomessa aikuisen passin uusiminen parhaimmillaan. Kirjoittelen tästä vaikka myöhemmin erikseen, että miten meni.

Reissuun lähdetään yhdessä Düsseldorfissa asuvan suomalaisperheen kanssa, joilla lähes samanikäiset lapset kuin meillä. Neljän aikuisen ja neljän lapsen kombo oli hyvä majoittaa Airbnb:n kautta löytyneeseen huoneistoon hyvien metroyhteyksien varrelta.

Jardins du Trocadéro kuvattuna Eiffel-tornista 2009

Sen lisäksi, että lapsilla tulee olemaan seuraa toisistaan, on tilanne myös vanhemmille totaalinen win-win. Ollaan jo sovittu molempien pariskuntien vapaaillat, jotka saa käyttää parhaakseen katsomallaan tavalla.

Pohdittiin pitkään, mitä haluttaisiin tehdä kaksin Pariisin illassa, ja päädyttiin varaamaan illalle show mistäs muualtakaan kuin itse Moulin Rougesta! Odotukset ovat korkealla, vaikka netistä lukemieni arvostelujen kirjo oli laaja. Mietin kilpailevana vaihtoehtona myös Lidoa, mutta toivottavasti tehtiin nyt oikea valinta. Vielä pitäisi etsiä ravintola, jossa illallistaa ennen showta, ehdotuksia?

Pariisin keskustasta jatketaan kahden päivän visiitille Disneylandiin – jota sitkeästi haluaisin kutsua Euro-Disneyksi, mutta Wikipedian mukaan tuo nimi ei ole ollut käytössä enää vuoden 1994 jälkeen. Ja taas voi tuntea itsensä vanhaksi…

Disneylandista kirjoittelen ihan satavarmasti pitkät pätkät reissun jälkeen, mutta pakko kertoa heti alkuun yksi mielenkiintoinen juttu huvipuistolippujen ja hotellin varaamisesta virallisten sivujen kautta. Surffailtiin ystäväperheen kanssa sivuja yhteistuumin, yksi tutki englanninkielisiä sivuja, toinen saksankielisiä ja minä ranskankielisiä. Hukkaan ei mennyt mun parinkymmentä vuotta kestänyt ranskan opiskeluni, koska kokonaishinta en français  oli parisataa euroa halvempi!

Olen yrittänyt opettaa lapsille kaikkia tutuimpia Disney-hahmoja, erityisesti prinsessoja, jotta tästä osiosta reissua saisi vähän enemmän irti. Viimeisimpänä ollaan tutustuttu Jasmineen Aladdinista ja Belleen Kaunottaresta ja Hirviöstä.

Ja mun pitäis itse vastaavasti katsoa Moulin Rouge – supikoiran mentävä aukko leffasivistyksessä, tiedän!

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Blast from the past: Askartelua saksalaisittain

En yleensä seuraa elämässäni aktiivisesti erilaisia sattumuksia, tai ”merkkejä”. Joskus on kuitenkin hauska huomata, että tietyt asiat tuntuvat tapahtuvat tarkoituksella, joka selviää vasta myöhemmin. Osa on merkityksellisempiä, osa vähäpätöisempiä. Kerron teille nyt jälkimmäisestä, joten kevyellä ajatuksella mennään tänään.

Tykkäsin lapsena askarrella. Aika moni on taitanut näin tehdä, mutta minä todella tykkäsin askarrella. Ainoana lapsena kukaan ei koskaan sotkenut luomuksiani tai pilannut keskeneräistä työtä. Jatkuvasti läsnäolevien leikkikavereiden puute myös varmaan ajoi keksimään jotain omaa tekemistä.

Olin saanut lapsena äidiltäni paksun askartelukirjan, jonka ohjeiden mukaan tuli tehtyä työ jos toinenkin. Olin varmastikin alakouluikäinen, koska osasin lukea ohjeet itse. Kirjassa oli muutamia lempiohjeita, ja erityisesti minulle on jäänyt mieleen kuumailmapallo, jota varten opettelin taittelemaan korin paperista ja käytin tätä monen monituisessa muussakin jutussa.

Tykkäsin myös kovasti saksanpähkinäeläimistä. Kuinka helposti iso pähkinänkuoi herää eloon oikean muotoisella kartonginpalalla ja silmien ja suun piirtämisellä. Minulla on mielikuva, että 1990-luvun alussa saksanpähkinöitä ei myyty jokaisessa K-Marketissa. Jostain kuitenkin pussillinen näitä löydettiin, ja pian takan reunustaa koristivat kilpikonna ja hiiriarmeijat. Hetkinen, saksanpähkinä….

Tällä viikolla olen pyörittänyt kotona sairastupaa. Vaikka lapset varmaan mielellään olisivat liimaantuneina piirrettyjen pariin aamusta iltaan, äiti on sitä mieltä että muutakin on tehtävä. Sitten muistin askartelukirjan, ja olin kuin olinkin oikeassa muistaessani nähneeni sen yläkerran kirjahyllyssä.

Kirja auki ja täydellinen nostagiahuuma valtasi minut samantien. Innoissani esittelin lapsille, että tällaisia äiti on tehnyt pienenä, tuon, ja tuon ja tuon…

Kurkkasin samalla miltä vuodelta kirja mahtoi olla: Suomalainen painos 1990. Ja sitten: ”Saksankielinen alkuteos, painettu Saksan Liittotasavallassa”. Kappas! Olen tuonut kirjan siis kotiin.

Kuin taikaiskusta koko opus sai aivan uuden tarinan taustalleen. Ohjeet on jaoteltu teemoittain, ja yksi teemoista on ”Naamiaisten ja karnevaalien aikaan”, ja se sisältää ohjeet pahvilautasnaamareihin, yksinkertaisiin naamiaisasuihin ja somisteisiin. Siis tämä koko kappalehan ei kerro suinkaan vapusta, vaan karnevaaleista, useamman kuukauden bakkanaaleista jotka huipentuvat viisipäiväiseen hulabalooseen, ja joita juhlitaan päiväkodeista vanhainkoteihin.

Toinen vastaava ahaa-elämys tuli heti perään kappaleen ”Lyhtyjen loisteessa”. Kovin montaa ohjetta en tästä osiosta ole tehnyt, mutta hei – tämähän ei ole mikä tahansa lyhtyjen ylistys vaan liittyy syksyiseen St. Martinin juhlaan. Kirjassa on oikein kuvakin lapsista kantamassa lyhtyjään kulkueessa. Kuva, joka avautuu minulle nyt aivan eri tavalla, kun on itse ollut osallisena tuollaiseen kulkueeseen.

Hassua ajatella, kuinka en ole pariinkymmeneen vuoteen koskenut koko kirjaan muulloin kuin siirtäessä sitä kirjahyllystä muuttolaatikkoon ja sitten takaisin. Ja nyt käy ilmi, että olen lapsena askarrellut saksalaisten perinteiden mukaan tietämättäni, että omat lapseni tulevat tekemään samaa oikeasti Saksassa.

Ihmeellistä on elämä. Tulin tästä pienestä sattumasta todella hyvälle mielelle.

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä