Ensikertalaisen Disneyland Paris

Tarunhohtoinen Disneyland saa kyllä aikuisenkin pään pyörälle lapsista puhumattakaan. Ajattelin kerätä tähän muutaman vinkin muille ensi kertaa puistoon aikoville ja miksei muillekin. Otsikot kertovvat oleellisimmat, ja niiden alla sitten täysin subjektiivisia kokemuksia meidän reissulta maaliskuussa 2018.

Varaa matka ranskankielisiltä sivuilta

Varattiin liput puistoon ja yöpyminen hotellissa pakettina Disneylandin virallisten sivujen kautta. Selailtiin sivuja useammalla koneella samaan aikaan ja huomattiin, että kieli/maavalinnalla on merkitystä loppusummaan. Mies katsoi englanninkielisiä sivuja, kaveri saksaksi ja minä ranskaksi. Vaikka kuinka laitettiin samat päivät, samat henkilömäärät ja hotellit, niin hinta oli ranskaksi rehellisesti halvempi. Trés bien, varataan ranskaksi siis. Kannattaa siis tsekata tämä mahdollisuus jos ranska taipuu.

Yövy alueen Disney-hotelleissa

Pariisin Disneyland on noin kolmen vartin ajomatkan päässä Pariisista, ja siihen päälle sitten ruuhkat. Haluttiin maksimoida kahden päivän puistoaika, jolloin kannattaa yöpyä alueen hotelleissa, joita sitten löytyykin moneen eri makuun ja hintaluokkaan. Kaikista kallein on viiden tähden Disneyland Hotel, josta on suora pääsy puistoon. Seuravaksi lähin on neljän tähden Disney’s Hotel New York, josta luvattiin noin 10 min kävely puistoon. Tämä kuulosti hyvältä meille. Jos oltaisiin voitu olla puistossa useampia päiviä, majoituksen olisi voinut ottaa vähän kauempaakin. Mutta kerrankos sitä…!

Meillähän kävi tosiaan vielä mäihä, että meidän koko seurue upgreidattiin siihen Disneyland Hotelliin heti alkuunsa. Eli kävelymatkaa huvipuistoon oli hotellikäytävän verran, ihan huikeaa! Hotellihuone oli siellä ihan normaalitasoinen – ei mikään sviitti siis –  mutta pakko sanoa että vähän siinä ja siinä että täyttikö sitten sitä viittä tähteä. Huoneet varmaankin on tarkoitettu olevan satulinnamaisen romanttisia, mutta pieni freesaus olisi ollut paikallaan. Kokolattiamaton ruusukuviot näyttivät vähän mummon verhoilta ja huoneen ilmastointi eli ihan omaa elämäänsä. Mutta olen siis äärimmäisen kiitollinen, että päästiin lopulta olemaan yö tässä paraatipaikalla ilman lisäkustannusta. Alkuperäinen hinta Disneyland Hotelliin olisi mielestäni ollut aika posketon. Palvelu sekä hotellissa että pistossa oli kauttaaltaan ystävällistä, joskin välillä hieman hidasta.

Alueen hotelleissa yöpymisessä on etuna myös sisäänpääsy puistoon tuntia ennen muita kävijöitä. Tämä tunti on kullanarvoinen ja se kannattaa käyttää viisaasti. Me syöksyttiin heti Peter Pan’s Flight -laitteeseen, koska siihen oli edellisenä päivänä 90min jonot. Aamun kultaisena tuntina jonotusta oli 5min ja päädyttiin lasten kanssa vetämään lento Mikä-Mikä-Maassa heti perään uudelleen.

Suunnittele vierailua etukäteen, tutustu karttaan ja ohjelmaan

Eli tee niin kuin minä sanon, älä niin kuin minä tein. Olin ihan saman vinkin kuullut, mutta en sitten ottanut sitä tosissani. Vaikka mitään erityistä ei jäänytkään hampaan koloon, olisi pienellä karttaan tutustumisella ja suunnittelulla välttänyt turhaa edestakaisin kävelyä ja sitä kautta ”ajanhukkaa”. Vaikka Prinsessa Ruususen linnan ohitse kävely ei koskaan voi olla ajanhukkaa!

Puistossa tapahtuu pitkin päivää, ja nyt siellä oli huvipuiston 25-vuotisjuhlan kunniaksi kolmesti päivässä esitys, jossa suositut hahmot tanssivat ja lauloivat Frozen-henkeen koristellulla lavalla. Lisäksi on päivällä/alkuillasta paraati, jota varten kannattaa varata paikkansa paraatin reitin varrelta hyvissä ajoin. Meidän käynnillä tämä tarkoitti noin varttia ennen starttia, mutta uskoisin sesonkiaikana ihmisten seisovan nakutettuna eturivin paikoilla jo aiemmin.

Paraatin uutuus oli Prinsessa Ruususesta tulta syöksevä lohikäärme, ja se oli kyllä mahtava! Viimeisenä tuli Frozen-kärry, jossa tietenkin Anna ja Elsa – joskin hieman harmittavasti ne olivat niin korkealla, etteivät oikein päässeet lähelle yleisöä. Hieman nauratti, kun Frozen-kärryn perästä suihkusi tekolunta, vaikka maassa oli lunta muutenkin.

Etukäteen kannattaa myös varmistaa eri laitteiden pituusrajoitukset ja muut turvallisuusmääräykset (esim. ei raskaana oleville), sekä se, onko laite ylipäänsä auki. Näin maaliskuussa muutamakin iso laitekokonaisuus oli huollossa.

Varaa omaa evästä

Kuten valitettavasti kaikissa paikoissa, joissa on jumalattomasti ihmisiä eikä juuri lainkaan kilpailua, ovat aterioiden hinnat pilvissä. Näin myös Disneylandissä. Kahden aikuisen ja kahden lapsen pikaruoka-ateriat maksoivat reilut 50 euroa,  ja vaikka burgerissa olikin joku hyvä mauste, jäi kokonaisuus aika valjuksi. Pikaruoka ei myöskään tarkoita pikaruokaa  Disneylandissä, vaan jonot voivat olla täälläkin valtaisat – ainakin jos aikoo syödä lounaan suurinpiirtein lounasaikaan. Positiivisen asiana puistoon voi ihan hyvin viedä omaa evästä niin paljon kuin sielu sietää. Lisäaikaa olemiseen ja ihmisiksi elämiseen sai ostettua lapsilta aika ajoin yhdellä omenalla, pillimehulla, rusinapullalla tai mitä sieltä meidän eväskassista sattuikaan löytymään.

Hotellihuoneen minibaaria ei pystynyt hyödyntämään eväiden säilytykseen, joten pro-kävijät varustautuvat kylmälaukulla. Disney Villagen (kauppa-alue huvipuiston ja leffapuiston vieressä) tarjoaa myös ravintoloita, mutta käsittääkseni kauppaa ei ole sielläkään. Mutta ruokaan saa siis helposti uppoamaan rahaa, esim. pieni kupillinen maitokahvia automaatista maksoi 2,80 euroa. Alueella oli myös todella paljon erilaisia pikkukiskoja, joista olisi saanut popparia, lettuja, karkkia, jätskiä – mutta meidän huurteisella vierailulla valtaosa näistä oli kiinni.

Ota rattaat lapselle

Huvipuisto oli päästä päähän pienempi kuin kuvittelin, alle kilometrin halkaisijaltaan olevan suurinpiirtein ympyrän muotoinen alue. Prinsessa Ruususen linna kohoaa kaiken keskellä ja se olikin hyvä maamerkki puistossa suunnistettaessa. Kävelyä tulee kuitenkin kosolti, ja jonoihin ei saa ottaa rattaita vaan ne jätetään aina laitteen ulkopuolelle kärryparkkiin. Eli vähintäänkin seisomista on luvassa. Meillä vähän alta 3v kulki koko päivän rattaissa kun taas vähän alta 5v jaksoi ihailtavan reippaasti kävellä koko päivän – tai siis kaksi. Ensimmäisenä päivänä vieläpä kengät sukkia myöten märkinä, mutta pientäkään valituksen sanaa ei aiheesta kuulunut. Rattaita voi myös vuokrata suoraan puistosta ja niin moni oli näyttänyt tehneenkin. Vuokrattuihin rattaisiin oli aina merkitty isolla lapulla, minkä nimisen perheen käytössä ne ovat.

Hyödynnä Fast Pass -liput suosituimpiin kohteisiin

Hotelliyöpymisen tarjoamalla aamun lisätunnilla ei ihmeitä tehdä, joten Fast Pass -mahdollisuutta kannattaa hyödyntää myöhemmin päivällä. Fast Pass tarkoittaa mahdollisuutta olla jonottamatta suosituimpiin kohteisiin pahimmillaan pitkälti toista tuntia, vaan saapua sen sijaan tiettynä ajankohtana ”suoraan laitteeseen” eli käytännössä Fast Pass jonoon. Laitteesta riippuen Fast Pass on joko tosi hyvä tai ei niin hyödyllinen. Me otettiin Fast Passit Buzz Lightyear Lazer Blastiin, ja päädyttiin kuitenkin jonottamaan pitkä pätkä siinä missä muutkin.

Hotelliyöpyjän lippuun kuului respan sedän mukaan ”2-3 Fast Passia per päivä”, joka oli vähintäänkin hassua, ettei sitä määritelty tarkemmin. Nettisivuilta ymmärsin, että huvipuiston sisäänpääsylipulla saisi yhden Fast Passin per päivä jokaiseen sitä tukevaan laitteeseen. Tiedä häntä, meille nämä riitti hyvin.

Fast Pass toimii pähkinänkuoressa näin: Mene laitteen luo, jossa Fast Pass käytössä. Näytä huvipuiston sisäänpääsylippua Fast Pass laitteelle. Ota laitteen sylkemä tiketti, jossa lukee kellonaika, milloin lipulla pääsee laitteeseen. Ajat ovat aina puolen tunnin aikaikkunoita, eli ei ole onneksi niin minuutin päälle olla paikalla.

Varaudu jonottamaan

Kaikenlaisista Fast Passeistä huolimatta kannattaa henkisesti varautua jonottamaan. Me aloitettiin jonotus jo motarilla kohti puistoa, sitten jonotettiin parkkipaikalle, sen jälkeen hotellin respaan ja sen jälkeen sitten puistossa laitteisiin. Ruokaa jonotettiin, kahvia jonotettiin ja kauppojen kassoille jonotettiin. Lehmänhermot on aika hyvät olla mukana. Ja tämä siis maaliskuussa – en edes uskalla ajatella, mitä se olisi kesällä!

Yksi paikka, johon on jonoa satavarmasti ajasta riippumatta, on Princess Pavilion, jossa pääsee tapaamaan henkilökohtaisesti jotakuta Disney-prinsessaa. Me ajoitettiin tänne meno hotelliyöpymisen mahdollistavalle aamun extratunnille, ja siltikin vietettiin jonossa lähes tunti. Mutta päästiin tapaamaan Tuhkimo!

Älä vaan missaa illan ilotulitusta

Pitkän päivän kruunaa illan rehellisesti mahtava ilotulitus-, valo-, väri-, ääni-, laser- ja vesisuihkushow. Me tehtiin peliliike lasten kanssa ja vetäydyttiin hotellihuoneeseen päiväparaatin jälkeen hieman syömään ja lepäämään, jotta pienimmätkin jaksaisivat katsoa reilusti nukkumaanmenoajan jälkeen alkavan loppuhuipennuksen. Yritys oli hyvä, mutta meidän Reetta veti sikeitä rattaissaan lähes samantien kun hänet rullattiin toppavaatteissa pimeään ja viileään iltaan.

Me nähtiin iltashow siis vain kerran, ja muistan kuinka tasapainoilin sen kanssa, keskitynkö vaan puhtaasti nauttimaan esityksestä vai kuvaanko kännykällä vai kuvaanko järkkärillä. Päädyin tekemään tasaisesti kaikkea, koska show kesti lähes 20 minuuttia. Jo pelkkä alussa ollut Prinsessa Ruususen linnan juhlavalaistus oli mieletön, ja kun siihen lisätään äärettömän tarkkojen valoprojektorien luomat illuusiot, kaaressa taivaalle paukkuvat raketit ja linnan edustalla korkealle ilmaan kohoavat vesisuihkut, oli ainakin mulla ihan tippa linssissä siinä yltäkylläisyydessä.

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Pariisi oli todella kuin Frozen – huurteinen seikkailu

Pariisi tarjoili ylettömän määrän nähtävyyksiä, croissantteja, elämyksiä mutta myös räntää päin näköä. Meille taisi osua alkukevään kylmin viikonloppu, ja pakko myöntää että tunnelmaa sai pitää yllä välillä hammasta purren, kun kolmantena päivänä lämpöasteet oli nollassa, taivas pilvessä ja päälle tuli vuorotellen vettä, räntää ja lunta. Joo-o, lunta Pariisissa maaliskuun lopulla.

Mutta kun saadaan jätettyä tämä taka-alalle, jäljelle jääkin lähinnä vain hyviä muistoja.

Ajomatkat molempiin suuntiin sujuivat yhden pysähdyksen taktiikalla. Lähtö oli aikataulutettu klo 04.00 ja matkaan päästiin alle puoli tuntia myöhässä. Saksan autobahnoista ei saatu nauttia kuin pikkupätkä Hollantiin saakka, muuten mentiinkin sitten normaaleimmilla nopeuksilla. Pariisin päässä meitä tervehti mikäs muukaan kuin aamuruuhka, ja aika nopeasti kävi selväksi, että kyllä se vaan on iso kaupunki.

Oltiin alunperin ajateltu ajaa autolla ihan keskustaan, mutta muutettiin lennosta suunnitelmaa ja jätettiin auto 18. kaupunginosassa sijaitsevan Airbnb-kämpän eteen. Siitä sitten kohti metroasemaa, jossa vietettiin hetki lippuautomaatilla arpoen, mikä olisi kaikista paras hinta/laatusuhteen tiketti. Päädyttiin kolmen päivän turistilippuun, joka oli turistihintainen (yli 50€/3 päivää/2 aikuista), mutta helppokäyttöinen. Kertalippujen ostaminen olisi tullut halvemmaksi, mutta samalla hidastanut matkantekoa huomattavasti.

Kolmen päivän aikana ehdittiin vierailla turva-aidatussa Eiffelissä, Sacre Coeurin kukkulalla, risteillä Seinellä miljoonan kiinalaisen kanssa, vetää skumppahiprakat Moulin Rougessa, pakoilla sitä räntää l’Aquariumissa, tehdä passihakemus Arminille, nähdä kuinka katukaupustelijat pakoilevat ratsupoliiseja ja hakea aamulla boulangerista tuoreet patongit ja croissantit.

Näkymä Sacre Coeurin kirkon tornista sumuisena aamupäivänä

Disneylandistä kirjoitan vielä erikseen, mutta alkuunsa voisin sanoa että olihan se m a h t a v a. Kaksi päivää puistossa menivät hujauksessa ja etukäteen lukemani vihjeet siitä, että kannattaa suunnitella käyntiä etukäteen pitivät paikkansa. Meillä meni hieman aikaa turhaan palloiluun välillä, että nyt jos pääsisi uudestaan, niin homma menisi jo paljon helpommin.

Aikaa meni myös alussa hotelliin sisäänkirjautumiseen: etukäteen varaamamme Disney Hotel New York juuri puiston ulkopuolella oli ylibuukattu tai jotain siellä oli tapahtunut – en enää kysellyt sen jälkeen kun meiltä kysyttiin ”Madam, would you like to be upgrated to 5-star Disney Hotel directly in the park with no cost?”  Tietenkin haluttiin, vaikka se tarkoitti kaikkien matkatavaroiden ja lasten uudelleen lastaamista autoon, auton siirtoa ja sitten auton tyhjennystä.

Huurteinen seikkailumme jatkui myöhään illalla kotiin saapuessa, kun sisälämpötila oli koko asunnossa rapsakat 14c. Lämmitys oli prakannut poissa ollessamme, ja yöksi vedettiin lämpöasut ja tuplapeitot päälle.

Aamulla sitten arki löi avarilla naamaan, kun nukuin pommiin aamuvuorosta – tai siis olin matkaväsymyksestä ristissä olevilla silmillä laittanut kellon soimaan tuntia liian myöhään – ja lapset ovat kiukutelleet omaa väsymystään sitten loppupäivän. Palaan siis vielä mielessäni takaisin Pariisiin ja menen untenmaille itsekin.

Ps. Kiitos kaikille edellisen postauksen arvontaan osallistujille! Voittajat on arvottu ja heihin on otettu yhteyttä, onnea!

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Arvonta: Suklaata Pariisista ja Düsseldorfista

En tiedä kuinka rationaalista on puhua Pariisista ja Düsseldorfista samassa lauseessa. Toinen on kulttuuririkas romantiikan tyyssija ja toinen moderni bisneskaupunki. Halusin kuitenkin yhdistää nämä kaksi jotenkin, ja löysin yhdistävän tekijän: suklaan!

Düsseldorfissa, aivan puistomaisen bulevardikatu Königsalleen tuntumassa, sijaitsee Heinemann-konditoria. Olen useammankin kerran poikennut yltäkylläisessä myymälässä, jossa on tarjolla sen seitsemän sortin kakkuja, leivonnaisia – ja sitä suklaata! Konditoria on perustettu vuonna 1932 ja on kuuluisa champagne-tryffeleistään.

Pariisin vanhimman suklaapuodin paikkaa pitää À la Mère de Famille, joka on perustettu vaatimattomasti vuonna 1761. Yrityksellä on nykyisin useampi liike Pariisissa, mutta vanhin niistä sijaitsee Montmarten kaupunginosassa. Liikkeen pitäisi olla kuin aikamatka historiaan vanhoine kassatiskeineen ja sisustuksineen.

Tänään alkavalla Pariisin visiitillä olisi tarkoitus poiketa putiikissa ja eihän sieltä tyhjin käsin voi lähteä!

Arvonta x 2

Blogin statistiikan mukaan blogini lukijoista 80% on naisia, ja heistä valtaosa 25-44 -vuotiaita. Miettiessäni, mikä olisi sellainen mahdollisimman monen mieleen oleva palkinto, päädyin tuttuun ja turvalliseen vaihtoehtoon: Suklaaseen.

Arvonnan syyhän on niinkin yksinkertainen kuin se, että H niin kuin Hausfrau -blogin Facebook-sivuilla on pian 400 tykkääjää ja Instagramin puolella peräti lähes 500 seuraajaa – WAU! Tätä on syytä juhlistaa arpomalla hieman suklaata molemmista mainitsemistani liikkeistä.

Seuraavaksi ohjeet, miten voit osallistua:

Pariisilaisen suklaan arvonta Facebookissa: 

Käy kommentoimassa sivulle kiinnitettyyn kilpailujulkaisuun, minne olet matkustamassa / haluaisit matkustaa seuraavaksi?

Düsseldorfilaisen suklaan arvonta Instagramissa: 

Käy kommentoimassa Arvonta-tekstillä varustettua kuvaa, minne olet matkustamassa / haluaisit matkustaa seuraavaksi?

Osallistumisaika päättyy ma 19.3. klo 23.59 (Suomen aikaa), ja arvonta suoritetaan ti 20.3. Voit osallistua molempiin arvontoihin tai vain jompaan kumpaan. Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Facebook tai mikään muukaan instanssi ei ole arvonnassa mukana, vaan tämä on ihan minun ja blogini oma juttu!

Au revoir, me lähdetään nyt Pariisiin!

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Seuraava kohde: Pariisi ja Disneyland

Kesälomaa odotellessa voi hyvin tehdä pari reissua kuin lämmittelymielessä. Suunnataan ensi viikolla kohti katukahviloiden, croissanttien ja patonkien pääkaupunkia Pariisia! Lähdetään matkaan autolla, koska täältä Düsseldorfista hurauttaa perille (ainakin teoriassa) vaivaisessa 5 tunnissa.

Olen ollut Pariisissa aiemmin kahdesti, mutta edellisestäkin vierailusta on yhdeksän vuotta. Pääasialliset nähtävyydet on lähes kaikki koluttu taannoin, mutta on aika tehdä uusintakierros. Ohjelmassa tulee olemaan ainakin Eiffel-torni, Sacre Coeurin kirkko ja mietittiin myös päiväristelilyä Seinellä. Kyseessä on tällä kertaa kolmen päivän pikareissu, joten liikaa ei voi ahnehtia, mutta toisaalta jotain on pakko suunnitella etukäteen.

Tai ainakin näin me tykätään tehdä, koska silloin ei tarvitse paikan päällä käyttää aikaa turhaan palloiluun, varsinkin kun lasten kanssa voi aina olla pari muuttujaa matkassa.

Minä Pariisissa 2009 – ah tuota tyyliä!

Pariisissa olisi myös tarkoitus uusia Arminin vanhaksi menevä passi paikallisessa Suomen suurlähetystössä. Ulkosuomalaiselle, varsinkaan alaikäiselle, ei passin uusiminen ole lainkaan niin näppärää kuin Suomessa aikuisen passin uusiminen parhaimmillaan. Kirjoittelen tästä vaikka myöhemmin erikseen, että miten meni.

Reissuun lähdetään yhdessä Düsseldorfissa asuvan suomalaisperheen kanssa, joilla lähes samanikäiset lapset kuin meillä. Neljän aikuisen ja neljän lapsen kombo oli hyvä majoittaa Airbnb:n kautta löytyneeseen huoneistoon hyvien metroyhteyksien varrelta.

Jardins du Trocadéro kuvattuna Eiffel-tornista 2009

Sen lisäksi, että lapsilla tulee olemaan seuraa toisistaan, on tilanne myös vanhemmille totaalinen win-win. Ollaan jo sovittu molempien pariskuntien vapaaillat, jotka saa käyttää parhaakseen katsomallaan tavalla.

Pohdittiin pitkään, mitä haluttaisiin tehdä kaksin Pariisin illassa, ja päädyttiin varaamaan illalle show mistäs muualtakaan kuin itse Moulin Rougesta! Odotukset ovat korkealla, vaikka netistä lukemieni arvostelujen kirjo oli laaja. Mietin kilpailevana vaihtoehtona myös Lidoa, mutta toivottavasti tehtiin nyt oikea valinta. Vielä pitäisi etsiä ravintola, jossa illallistaa ennen showta, ehdotuksia?

Pariisin keskustasta jatketaan kahden päivän visiitille Disneylandiin – jota sitkeästi haluaisin kutsua Euro-Disneyksi, mutta Wikipedian mukaan tuo nimi ei ole ollut käytössä enää vuoden 1994 jälkeen. Ja taas voi tuntea itsensä vanhaksi…

Disneylandista kirjoittelen ihan satavarmasti pitkät pätkät reissun jälkeen, mutta pakko kertoa heti alkuun yksi mielenkiintoinen juttu huvipuistolippujen ja hotellin varaamisesta virallisten sivujen kautta. Surffailtiin ystäväperheen kanssa sivuja yhteistuumin, yksi tutki englanninkielisiä sivuja, toinen saksankielisiä ja minä ranskankielisiä. Hukkaan ei mennyt mun parinkymmentä vuotta kestänyt ranskan opiskeluni, koska kokonaishinta en français  oli parisataa euroa halvempi!

Olen yrittänyt opettaa lapsille kaikkia tutuimpia Disney-hahmoja, erityisesti prinsessoja, jotta tästä osiosta reissua saisi vähän enemmän irti. Viimeisimpänä ollaan tutustuttu Jasmineen Aladdinista ja Belleen Kaunottaresta ja Hirviöstä.

Ja mun pitäis itse vastaavasti katsoa Moulin Rouge – supikoiran mentävä aukko leffasivistyksessä, tiedän!

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä