Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Puola

Matkaopas: Krakova

Lauri Pajunen Päivitetty: 14.03.2024
Edullisessa Krakovassa yhdistyy mielenkiintoinen historia ja keskieurooppalainen tunnelma.

Krakova sopii pitkän viikonlopun matkakohteeksi

Noin 700 000 asukkaan Krakova on Puolan tärkein historiallinen kaupunki, joka sijaitsee maan eteläosassa.

Krakova oli Puolan pääkaupunki 1500-luvun lopulle saakka, ja aikakaudesta muistuttaa kaupungin upea arkkitehtuuri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maantieteellisesti noin puolikkaan Helsingin kokoinen kaupunki sopii täydellisesti pitkälle viikonloppureissulle, jonka aikana matkailija ehtii tutustua Puolan vivahteikkaaseen historiaan keskiajalta aina toisen maailmansodan kauhuihin ja kommunismiin.

Nykyään Krakova tunnetaan lukuisten yliopistojen pääpisteenä, Puolan kulttuuripääkaupunkina ja vilkkaana teknologiayritysten hubina.

Puolan kieltä ei tarvitse pelätä, sillä turismi ja kansainvälisyys ovat tehneet Krakovasta kaupungin, jossa englannilla pärjää erittäin hyvin.

Krakovan ilmasto

Krakovassa koetaan kaikki neljä vuodenaikaa. Päiväkohtaiset lämpötilan vaihtelut voivat olla voimakkaita.

Siinä missä kesäkuukausina touko-elokuussa elohopea kiipeää päiväsaikaan herkästi jopa yli 30 asteen, voi lämpötila pudota jopa 10 asteen tienoille auringonlaskun jälkeen. Talvikuukausina lämpötilat vaihtelevat noin +5 asteesta aina -15 asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoHintataso Krakovassa
Krakovassa voi lomailla edullisesti suomalaisen mittapuun mukaan.

Kauneimmillaan kaupunki on alkukesästä, touko-kesäkuussa, jolloin lämpötilat eivät ole vielä pakahduttavan kuumia. Joulunalusaikaan Krakova hehkuu hartaan kristillistä tunnelmaa.

Krakovan hintataso

Puolan valuutta on zloty. Yhdellä eurolla saa noin 4,5 zlotya. Korttimaksut käyvät Puolassa melkein joka paikassa. Zlotyja saa paikallisista pankkiautomaateista sekä rahanvaihtopisteiltä.

Krakovan hintataso on yleisesti huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. Esimerkiksi merkkivaatteita saattaa löytää jopa kolmanneksen edullisemmin kuin kotimaassa.

Ravintolaruoka on noin kolmasosan edullisempaa kuin Suomessa. Tippikulttuuri on samankaltainen kuin Suomessa: tippiä ei odoteta, mutta hyvästä palvelusta on aina lupa maksaa ylimääräistä. Hyvä tapa tipata on pyöristää seuraavaan tasalukuun.

ShutterstockOstokset Krakovassa
Verkahalli on Krakovan tunnetuimpia rakennuksia.

Vanhankaupungin torin keskeltä löytyy historiallinen Verkahalli. Vanha suolakauppiaiden keskus on nykyään täynnä lähinnä rihkamakauppiaita, joiden kanssa tinkaaminen ei onnistu. Hintatason puolesta siellä kannattaa lähinnä käydä aistimassa tunnelmaa – matkamuistot voi hankkia kauempaa torin keskustasta, missä hintataso on kohtuullisempi.

Krakovasta kannattaa napata matkamuistoksi boleslavista keramiikkaa, meripihkakoruja sekä tietenkin puolalaista vodkaa.

Krakova on turvallinen kohde

Tapakulttuurin puolesta Puola on suomalaiselle kuin toiseen kotiin tulisi. Ihmiset ovat yleisesti ystävällisiä, mutta esimerkiksi myymälöissä työntekijät jättävät asiakkaan rauhaan tutkiskelemaan valikoimaa. Apua saa pyydettäessä, suomalaiseen tapaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puolassa kello on tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Krakova on erittäin turvallinen kaupunki, eikä katuhuijauksia tai -rikollisuutta tarvitse pelätä. Turistin on kuitenkin hyvä pitää mielessään, että alkoholin nauttiminen julkisella paikalla on kielletty sakkorangaistuksen uhalla.

ShutterstockMariankirkko Krakovassa
Mariankirkko on Krakovan kuuluisin kirkko.

Matkailijoiden kannattaa varoa paikallisia strippiluolia. Asiakkaita kalastetaan kadulta asti halpojen shottien ja naisseuran houkuttelemina, mutta tyrmäystippojen käyttäminen on näissä yleistä.

Puola on katolinen maa, ja tämä näkyy Krakovassa esimerkiksi suurimpien ruokakauppojen ja kauppakeskusten sulkeutumisena sunnuntaisin ja katolisina pyhäpäivinä. Ravintolat ja pienimmät kulmakioskit ovat pyhinäkin auki.

Englannin kieli on kohteessa välttämättömyys. Likipitäen kaikissa turistikohteissa palvelu ja opasteet on saatavilla englannin kielellä. Myös sairastapauksen sattuessa hoitoa on yleensä saatavilla englanniksi.

Puolalaiset ymmärtävät puolan kielen mahdottomuuden ulkomaalaisille. Siksi he arvostavat syvästi matkailijaa, joka on opetellut sanomaan tavanomaisimmat tervehdykset ja kiitokset puolan kielellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puolan kielen lyhyt oppimäärä
Hyvää päivää – dzień dobry, lausutaan tsien topri
Kiitos – dziękuję, lausutaan chin-kuje
Näkemiin – do widzenia, lausutaan kuin kirjoitetaan

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin Krakovassa suhtaudutaan maltillisesti. Sateenkaaribaareja kaupungista löytyy muutamia. Samaa sukupuolta olevat pariskunnat saavat yleisesti olla rauhassa kaupungissa ja pieniin julkisiin hellyydenosoituksiin suhtaudutaan neutraalisti.

Matkustaminen Krakovaan

Finnair lentää suorin lennoin Helsinki-Vantaalta Krakovaan. Lento kestää hieman alle kaksi tuntia.

Norwegian ja Ryanair lennättävät Krakovaan välilaskun kautta Arlandassa. Välilasku lisää matka-aikaan muutamia tunteja.

Touko-syyskuussa edestakaiset lennot Krakovaan maksavat noin 200–300 euroa. Turistikauden ulkopuolella, esimerkiksi lokakuussa matkaan voi päästä jopa 120 eurolla, mutta joulukuussa hinnat pomppaavat takaisin kesäisiin lukemiin.

Pakettimatkoja ja äkkilähtöjä Krakovaan järjestetään ympäri vuoden ja niitä järjestävät useimmat matkatoimistot, kuten TUI, Aurinkomatkat ja Tjäreborg

Krakovan lentokenttä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kätevin tapa liikkua lentokentältä kaupungin keskustaan on juna, jonka matka-aika on noin 20 minuuttia. Muutaman euron hintaisen lipun voi ostaa junasta.

Lentokenttätaksilla keskustaan pääsee ruuhkasta riippuen noin 20–30 minuutissa ja se maksaa noin 20–25 euroa Krakovan keskusta-alueelle. Boltin ja Uberin kaltaiset kyytipalvelut eivät vastaanota kyytejä lentokenttäalueelta.

Lentämättä kohteeseen

Paula Hotti

Suomesta pääsee lentämättä Krakovaan vajaassa kahdessa päivässä Baltian kautta. Helsingistä Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Line vievät Tallinnaan.

Tallinnasta kätevintä on jatkaa linja-autolla Vilnaan esimerkiksi LuxExpressin tai FlixBusin kyydissä.

Vilnasta suora junayhteys vie Krakovaan 12 tunnissa. Juna kulkee kerran päivässä kumpaankin suuntaan. Kesäsesongin aikaan varaa lippu hyvissä ajoin. Lippuja voi ostaa esimerkiksi Liettuan valtiollisen rautatien sekä Puolan Intercityn nettisivuilta.

Kesästä 2023 lähtien FlixBus on kulkenut myös suoraan Vaasasta Varsovaan. Reitti vie Suomen länsirannikon kaupunkien kautta Helsingin Länsisatamaan. Tallinnasta matka jatkuu esimerkiksi Pärnun ja Riian kautta. Matka kestää 27–32 tuntia.

Varsovasta voi jatkaa joko junalla tai linja-autolla Krakovaan, jolloin perillä on nopeimmillaan muutamassa tunnissa.

Majoitus Krakovassa

Krakovasta löytyy majoitusvaihtoehtoja niin Sheratonin luksuksesta tavanomaisiin huoneistohotelleihin ja aina rustiikkisempiin hostelleihin – ja kaikkea siltä väliltä.

Hotelleihin kyllästyneet löytävät myös lukuisia vaihtoehtoja Airbnb:stä, missä valikoima on hyvin pitkälle huoneistopainotteista.

Mikolaj NiemczewskiKrakovan hotellit
Kazimierz on suosittua aluetta majoittua Krakovassa.

Kaksi aikuista saa hotellihuoneen edullisimmillaan noin 30 eurolla yö. Villiä viikonloppua viettävät reppureissaajat sen sijaan kuittaavat punkan hostellista jopa parillakympillä, vilkkaimman turistikauden ulkopuolella halvemmallakin.

Valtaosa kaupungin majoituspalveluista sijaitsee vanhankaupungin tai Kazimierzin ympäristössä. Syrjäisempää sijaintia ei tarvitse säikähtää, sillä Krakovan julkinen liikenne toimii erinomaisesti ja kaupunki sopii myös kävelyyn.

Liikkuminen Krakovassa

Krakovassa liikkuminen on tehty helpoksi. Raitiovaunu- ja bussiverkosto kattaa koko kaupungin, ja sillä pääsee kulkemaan ympäri vuoden aamuviiden ja puolenyön välillä.

Julkisen liikenteen reittejä voi tutkia englanninkielisellä Jakdojade-reittioppaalla. Sovelluksella voi ostaa lippuja. Lippuja saa myös käytännössä jokaiselta bussi- ja raitiovaunupysäkillä. Kolmen päivän lippu maksaa noin 12 euroa ja seitsemän päivän lippu noin 13 euroa.

ShutterstockLiikkuminen Krakovassa
Krakovassa on hyvät kulkuyhteydet paikasta toiseen.

Yöaikaan Bolt ja Uber toimivat hyvin ja näyttävät hinnan suoraan applikaatiossa. Perinteiset taksit ovat luotettavia ja niissä käytetään perinteistä taksamittaria. Hinta-arvion kysyminen tai hinnan sopiminen etukäteen on arkipäivää.

Kaupungin sisällä on helppo vuokrata Boltin tai Tierin sähköpotkulautoja tai -polkupyöriä. Liikkuminen näillä maksaa noin euron avausmaksun lisäksi noin 20 senttiä per minuutti. Urheilullisempi turisti voi myös vuokrata matkansa ajaksi polkupyörän noin viiden euron päivähintaan. 

Ravintolat ja ruoka Krakovassa

Krakovan keittiöstä löytyy iloinen sekoitus välimerellistä, keskieurooppalaista ja slaavilaista makumaailmaa. Kulinaristille Krakova on loistava kohde, sillä paikallinen hintataso on noin kolmanneksen suomalaisesta.

Puolan kansallisruoka on bigos, eli kaalivoittoinen metsästäjänpata, joka perinteisesti tarjoillaan leipäkulhosta.

Pikaruuan ystävän on kokeiltava zapiekankaa, eli sieniä, juustoa ja muita täytteitä sisältävää paahdettua patonkia. Zurekin kaltaisilla ruokaisilla keitoilla on myös oma roolinsa Puolan keittiössä.

Shutterstock / Agnes KantarukKrakovan ravintolat
Krakovassa on laaja ravintolatarjonta.

Krakova on ystävällinen kasvis- ja vegaaniruokailijoille. Kaupungista löytyy lukuisia vegaanisia ravintoloita.

Puolan vesijohtovesi on niin sanottua kovaa vettä. Se on täysin juomakelpoista, mutta paikalliset juovat hanavetensä yleensä suodatettuna. Siksi turistin on hyvä keskittyä pulloveden juomiseen.

Krakovan nähtävyydet

Pitkälle Krakovan viikonloppumatkalle kannattaa ottaa ainakin kolme kohdetta: Auschwitz, Wieliszka sekä Wavelin linna.

Pidempää matkaa pohtivien kannattaa vilkaista Facebookista tapahtumailmoituksia, sillä kaupungissa on vilkas englanninkielinen kulttuurielämä.

Pakettimatkojen välittäjät tarjoavat matkoja Auschwitziin ja Wieliczkaan, mutta säästäväinen ja viitseliäs matkailija varaa matkat paikan päältä. Vanhastakaupungista löytyy lukuisia matkantarjoajia, ja useimmat hotellit välittävät myös reissuja yleisimpiin kohteisiin.

Auschwitz

Natsien keskitysleireistä pahamaineisin, Auschwitz, sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Krakovasta. Opastettu kierros muistuttaa, kuinka ihmisen absoluuttisella pahuudella ei ole rajoja. Reissu maksaa noin 60 euroa ja kestää kokonaisuudessaan noin seitsemän tuntia. Natsien hirmuhallinnosta muistuttaa myös Oskar Schindlerin emalitehtaan museo, jonne lippu maksaa noin seitsemän euroa.

ShutterstockPäiväretket Krakovasta
Auschwitzissa vierailu on pysäyttävä kokemus.

Omatoimisesti Auschwitziin pääsee Krakovasta kätevimmin bussilla, mutta myös junalla pääsee noin kahden kilometrin päähän. Auschwitz koostuu Auschwitz I:stä ja parin kilometrin päässä sijaitsevasta Auschwitz II -Birkenausta. Leirien välillä on bussikuljetus.

Wieliczkan suolakaivos

Wieliczkan suolakaivoksen historia ulottuu yli 700 vuoden päähän. Unescon maailmanperintökohde pitää sisällään hämmästyttävän määrän puhtaasta suolasta tehtyä taidetta kristallikruunuja ja patsaita myöten. Matka kaivokseen vie satojen metrien syvyyteen maan alle.

Kohde sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Krakovan keskustasta. Opastetulle kierrokselle pääsee noin 60 euron hintaan. Matka kestää kokonaisuudessaan noin 5 tuntia.

Wawelin linna

Wavelin linna oli Puolan keskiaikaisten kuninkaiden linna ja muistutus siitä, että Krakova on Puolan suuruuden ajan pääkaupunki. Linnan sisäpihalle ja muureille on ilmainen pääsy. Historialliset ja taiteelliset näyttelyt on jaoteltu teemoittain ja liput maksavat noin 3–7 euroa.

ShutterstockKrakovan nähtävyydet
Wawelin linnakukkula on Krakovan tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Matkailijan kannattaa huomioida, että maanantaiaamuisin osaan näyttelyistä on ilmainen pääsy, mutta näyttelyihin päästetään vain rajattu määrä vieraita päivittäin.

Vanhakaupunki

Krakovan vanhakaupunki keskittyy Rynek Główny -aukion ympärille, jonka keskellä seisoo renessanssin ajalta peräisin oleva Verkahalli. Aukion laidalla kohoaa kuuluisa Mariankirkko. Krakovan keskiajalta peräisin oleva vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja se on säilynyt erittäin hyvin. Suurimmassa osassa vanhaakaupunkia voi liikkua vain kävellen, sillä autolla ajo on kielletty.

Kazimierz

Juutalaiset pakotettiin muuttamaan Krakovasta Kazimierziin 1400-luvulla, ja myöhemmin alueesta muodostui myös muualta Euroopasta karkotettujen juutalaisten koti. Toisen maailmansodan aikaan juutalaiset siirrettiin Podgórzeen sekä keskitysleireille ja alue autioitui kymmeniksi vuosiksi.

Nykyään Kazimierzista löytyy useita synagogia sekä juutalaisten ja alueen historiasta kertovia museoita. Kazimierz on tunnelmaltaan ja arkkitehtuuriltaan aivan erityinen, ja siellä kannattaa myös maistella perinteisiä juutalaisia ruokia tai tutustua yöelämään.

Krakovan kaupunginosat

Stare Miasto, vanhakaupunki: Maisemat kuin postikortista. Täältä löydät historiallisen Pyhän Marian katedraalin, Verkahallin, Wavelin linnan ja lukemattomia museoita.

Kazimierz: Päivisin unelias ja boheemi juutalaiskaupunginosa, öisin kaupungin kovin bilekeskus.

Nowa Huta: 1950-luvulla rakennettu, utopistiseksi kaupunginosaksi tarkoitettu stalinismin monumentti henkii edelleen kommunismin henkeä.

Błonia: Euroopan suurimpiin kuuluva nummialue. minkä 48 hehtaaria luonnonkauneutta saa helposti unohtamaan kaupungin sykkeen.

Veiksel: Krakovaa halkova joki tarjoaa upeita näkymiä ja lukuisia pienempiä nähtävyyksiä. Parhaiten joki pääsee oikeuksiinsa miniristeilyllä.

Krakovassa asuvaa Lauria kiehtoo erityisesti kulttuuri- ja historiamatkailu sekä luontokohteet.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gdansk, Puola

Gdanskin 15 parasta nähtävyyttä – tiesitkö, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä?

Puolan nähtävyydet

Puolan parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka tekevät matkasta unohtumattoman

Varsova, Puola

Mikä Puolan kaupungeista sopii sinulle? Vertaa kaupunkilomat Gdanskiin, Krakovaan ja Varsovaan

Wroclaw, Puola

Finnair avaa uuden lentoreitin Puolaan: lennot Wroclawiin alkavat kesällä 2024

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja