Indo-Kiinan valloitus 1/3

Koh Taolta matkamme jatkui kohti Vietnamia. Suuntasimme Taolta laivalla Chumphoniin ja bussilla Bangkokiin josta lensimme Vietnamiin Ho Chi Minhin kaupunkiin.

Vietnam on 88577000 asukkaan maa. Paikallisen miehen kertoman mukaan väestöstä 60 % viljelee työkseen riisiä. Riisin viljely on varsin raskasta työtä, etenkin kun työt tehdään täällä koneitta. Työn raskauden vuoksi monen nuoren tavoitteena onkin saada itselleen jokin muu ammatti.

 
Peruskoulu Vietnamissa on maksullinen. Perheiden vanhimmat lapset joutuvat usein keskeyttämään koulunkäynnin varhaisessa vaiheessa ja siirtymään töihin. Mikäli olet perheen nuorin poika, on onni potkaissut sinua osaltaan, sillä tällöin on todennäköistä että perheellä on varaa kustantaa koulunkäyntisi.

 
Mikäli vietnamilainen mielii töihin valtion hommiin, tulee hänen tutkailla sukujuuriaan. Jos joku isovanhemmistasi kolme sukupolvea taaksepäin, on ollut sodassa Amerikkalaisten tai Ranskalaisten puolella, et voi päästä valtion hommiin. Poliisien palkat ovat täällä kohtalaisen kehnoja, jostakin syystä kuitenkin heidän lapsensa kouluttautuvat muita useammin ulkomailla sekä maallinen mammona pääsee näissä perheissä kertymään tavanomaista ruhtinaallisemmin.


Aloitimme Vietnamin vierailumme tutustumalla Ho Chi Minh cityyn sekä maan historiaan vierailemalla Vietnamin sodasta kertovassa museossa. Museolla käydessämme tajusimme todella kuinka vähän sodasta on aikaa ja että valtava osa kadulla vastaan tulevista ihmisistä on todella nähnyt sodan. Kaiken lisäksi sota elää vielä konkreettisestikin nykypäivässä, sillä maastossa lojuu tuhansia tonneja räjäyttämättömiä miinoja, joihin maanviljelijät välillä osuu. Miinojen lisäksi amerikkalaisten käyttämät kemialliset aseet aiheuttavat päänvaivaa monissa perheissä niiden aiheuttamien vammojen vuoksi.

Ho Chi Minhistä jatkoimme matkaa muutaman päivän veneretkelle Mekong joelle. Ensimmäisenä päivänä vierailimme eri saarilla, joissa tutustuimme paikalliseen elämään ja elintarvikkeiden kuten riisinuudelin valmistamiseen. Toisena päivänä ajelimme ympäri jokialueita, sekä vierailimme kelluvalla torilla. Torialue täyttyi veneistä, joissa ihmiset möivät lähinnä omien maidensa tuotoksia. Myynnissä oli laaja kirjo eri hedelmiä ja juureksia, oli myös kylmiä ja kuumia juomia sekä vaatteita. Kokemus oli ainutkertainen! Joensuistot täyttyivät ihmisten kodeista. Valitettavasti jokea käytetään liikenneväylän lisäksi jätteiden sekä eritteiden hävittämiseen, ei kaikissa talouksissa, mutta useissa.


Mekong joen vierailumme jälkeen siirryimme Vung Tau nimiseen kaupunkiin odottamaan ja juhlistamaan kiinalaisen uudenvuoden vaihtumista. Vung Taun kaupunki on Ho Chi Minhin asukkaiden mielestä paratiisiin verrattava paikka. Kuvista päätellen erittäin kaunis ja rentouttavan oloinen paikka. Odotuksemme olivatkin ehkä hieman liian korkealla muutaman päivän rantalomaa ajatellen. Ranta oli auringonottoa varten ihan ok, mutta meri oli öljyteollisuuden ja roskien pilaama. Tästä johtuen uiminen ja rannalla löhöily eivät oikein maistuneet, joten päätimme keskittyä viettämään kiinalaista uuttavuotta. Juhla onkin Vietnamissa suuressa arvossa. Se on ikään kuin yhdistetty joulu ja uusivuosi. Ihmiset antavat lahjoja toisilleen, syövät sukulaisten kesken, pelaavat uhkapelejä ja juhlivat 4 – 5 päivää putkeen.

 
Vung Tausta suuntasimme takaisin Ho Chi Minhiin, josta tarkoituksena oli siirtyä Kambodzaan seuraavana päivänä. Lähteminen kuitenkin venyi muutamalla päivällä, koska kaikki bussit olivat aivan täynnä, eikä lentokaan kuulostanut houkuttelevalta. Näiden päivien aikana vierailimme mm. vesipuistossa. Puistossa oli aivan liikaa alle 150 cm pituisia ihmisiä, jotka kaikki (iästä ja sukupuolesta riippumatta) ryntäilivät kaikista mahdollisista raoista toistensa edelle ilman mitään jonotussääntöjä. Nyt kuitenkin olemme päässeet Kambodzaan, jossa jopa facebook toimii.  Tästä on hyvä jatkaa Indo- Kiinan valloitusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *