Malo e lelei, tervehdys Tongalta!

Sydneystä nousimme koneeseen kohti Tongan kuningaskuntaa. Tonga on 176 saaresta koostuva noin sadantuhannen asukkaan valtio Tyynellä valtamerellä. Seinäjoelta linnunreittiä pitkin matkaa tulee noin 15500 km. Saamamme vaikutelman mukaan Tongalaiset ovat hyvin rentoa ja rennosti ottavaa sakkia. Tämän puolesta puhuu myös pykälä laissa, joka kieltää urheilemisen sekä työnteon sunnuntaina. Lepoaikaa vietetään myös päivittäin klo 13 ja 15 välillä. Lenkkeilevää tongalaista pidetään myös yleisesti tyhmänä tai vähintäänkin hyvin outona.

Valtaosa Tongalaisista on ylipainoisia ja suuri osa huomattavan ylipainoisia. Eräs paikallinen kertoi että Tongalaisista 90 % olisi liikalihavia. Heistä 60 % naisia ja 30 % miehiä. Keskustellessamme aiheesta hän nosti esiin lihavuuden syiksi ruokailemisen mukavuuden sekä lihavien ihmisten kauniimman ulkonäön. Innostuin sittemmin kyselemään, että minkä kokoinen ihminen alkaa lihavuutensa puolesta olemaan ihanteellinen. Hän arvioi, että naisella hyvä paino olisi 100 – 150 kg. Mikäli nainen on vielä pitkä ja lihava, on tämä hyvä bonus! Olemmekin viimeisen viikon sisällä tulleet siihen tulokseen, että sanonta ”lihavat on lepposia”, pitää ehdottomasti paikkansa!

Tongalle saavuttaessa majoituimme Tonin, tuon Madventures –sarjasta tutun miehen guest houseen. Olemmekin saaneet yllättyä kuluneen viikon aikana siitä kuinka suuri innoittaja Madventures –sarja on Suomalaisille backpackereille. Itse olemme tavanneet viikon aikana yhden suomalaisen sekä yhden suomea puhuvan norjalaisen, mutta kuulopuheet sekä guesthousemme vieraskirja puhuvat melko suuren suomalaisen-backpacker turismin puolesta.

Pari ensimmäistä päivää tutustuimme Tongaan kiertelemällä pääkaupunkia Nuku’alofaa sekä guest housemme ympäristöä ja keskustelemalla paikallisten sekä muiden reissaajien kanssa. Pari päivää Tongatapulla oltuamme, otimme lautan Tongaan kuuluvaan Euan saareen. Eua on pieni, hyvin vihreä sademetsämäinen saari. Saarella tutustuimme sademetsään. Patikoimme melkoisessa rämeikössä hieman epätietoisinakin sijainnistamme, sillä opaskylttejä metsässä ei ollut ja monet teistä oli kasvanut lähes kokonaan umpeen. Karttana meillä oli edellisenä päivänä piirtämäni vedos. Kolmisen tuntia rämmittyämme, löysimme etsimämme Lau´ua lookoutin. Sillä hetkellä kun astuimme ulos tiheästä sademetsästä katselupaikalle, sai kaikki tämä rämpiminen ehdottomasti vaivansa näköisen arvon. Maisema oli häkellyttävä! Ensin ympärillämme oli ainoastaan vihreää kasvillisuutta. Sitten näimme puiden välistä pienen ”aukon” josta näkyi merta. Kun astuimme ulos aukosta noin 2m x 2m kokoiselle ulokkeelle, oli allamme valtava pudotus, edessämme 180 asteen alueella merta silmänkantamattomiin ja sivuilla sademetsää, niin että kummallekin konkretisoitui missä todella olimme tarponeet. Mahtava kokemus!

Eualla ollessamme vietimme muuten aikaa rentoutuen rannalla. Hostellimme lähellä oli mukava hiekkaranta jossa ei muita turisteja ollut. Euan kylissä kierrellessämme tapasimme paljon ystävällisiä ihmisiä. Monet pysähtyivät tarjoamaan meille autokyytiä, osa ihmisistä tuli juttelemaan meille ja lähes kaikki saaren asukkaat tervehtivät meitä vastaan tullessaan.

Takaisin Tongatapulle tullessamme majoituimme jälleen Tonin guest houseen. Majatalossa tutustuimme suomalaiseen Artoon, sekä japanilaiseen pariskuntaan joiden kanssa päätimme viettää paikalliseen kulttuuriin kuuluvan kavaillan. Kava on erään kasvin juuresta tehtyä jauhetta, joka sekoitetaan veteen ja juodaan. Sen uskotaan parantavan ripulin, vatsataudin sekä se toimii myös särkylääkkeenä ja se helpottaa uniongelmista kärsiviä. Tongalaiset aloittavat kavan juomisen hyvin nuorena, noin 5-6 vuotiaina. Tai oikeastaan tongalaiset pojat aloittavat, sillä tytöt ja naiset eivät juo kavaa ollenkaan( syy ei selvinnyt illan aikana). Kava näyttää hieman kuravedeltä ja makua on vaikea kuvailla. Hieman ehkä perunajauhoveden makuinen, ei siis kovin hyvää .

 

Todennäköisesti levähdyksemme Tongalla jatkuu majatalomme riippumatossa tai Tongatapun rannoilla makoillen. Säät ainakin ovat suosineet kyseistä harrastusta.

Yksi vastaus artikkeliin ”Malo e lelei, tervehdys Tongalta!

  1. Hei! Hauska tutustua. Oletan, että kuvassa harmaa puseroinen, sini-valkoraitainen on JP, olet niin isäsi näköinen muistuttae kuitenkin muitakin sukuusi kuuluvia. Oletan, ettäpinkkipuseroinen on Minna. Pitäis nähdä useammin. Onnea matkallenne. Rauni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *