3 + 1 helppoa herkkureseptiä maailmanmatkaajan vappuun!

Tänä vuonna päätin nostattaa tämän kosteahkon kansanjuhlan tunnelmia jonkin tietyn keittiön vappuun sopivilla herkuilla, ja maavalintana päädyin Espanjaan. Espanjan ruokakeittiötä usein dissataan huonoksi, mutta siihen en voi kuin todeta, että sitten olet syönyt huonoissa paikoissa jos ruoka on ollut hanurista. Nimittäin huonoja ravintoloita mielestäni juuri Espanjasta löytyy, mutta vastapainona myös aivan hullun hyviä, ikonisia annoksia ja makuja. Joten jos haluat vappuusi muutakin kuin (simaa, tippaleipää ja) korillisen kaljaa, tsekkaa helpot vappuherkkureseptit alta à la Frida Ingrid!

Raikas cavasangria

Cavasangriaa ollaan tarjottu juhlissa ja tupareissa, ja se on joka ikinen kerta ollut menestys. Jos viinin ystävänä sangria pistää sinulla suun napsumaan, raikastakin raikkaampi cavasangria laittaa sen suorastaan paukkumaan!

Allaolevasta reseptistä tulee 5-6 lasillista. Lisäämällä appelsiinilikööriä tai vaihtoehtoisesti jättämällä sen pois saa säädeltyä juomasekoituksen alkoholipitoisuutta (itse jätin sen pois).

Tarvitset…

Pari desiä appelsiinimehua

Pari desiä hiilihapollista vettä

(Appelsiinilikööriä tai muuta hedelmälikööriä)

1/2 sitruunan

Appelsiinin

Mansikoita + muita marjoja tai hedelmiä oman maun mukaan

1 plo cavaa

1 tl sokeria tai oman maun mukaan

Pilko appelsiini ja mansikat (+ muut vapaavalintaiset hedelmät) saman kokoisiksi viipaleiksi. Sekoita appelsiinimehu ja hiilihapollinen vesi (ja appelsiinilikööri), purista joukkoon sitruunamehu, lisää sokeri, hedelmä- ja marjaviipaleet ja aivan lopuksi cava. Tarjoile laseista jääpalojen kanssa heti, jotta cavan kuplat eivät ehdi katoamaan! 

Suussasulavat parmankinkkuparsat

Parsasesongin ollessa parhaimmillaan vappuna, saa tähän työväenjuhlan herkkukattaukseen kivan lisän espanjalaistyylisillä parmankinkkuun käärityillä parsoilla. Nämä parsat käyvät suolaisina suupaloina sellaisenaan!

Tarvitset…

1 nipun parsaa

100 g parmankinkkua (itse käytin tiskiltä ostettua, juuri sekunti aikaisemmin siivutettua parmankinkkua ja meinasi kadota viipaleet omiin suihin jo ennen kokkailua…)

Pippuria myllystä

Oliiviöljyä

Laita uuni 225 asteeseen ja kuori parsat sekä katkaise niiden puumainen osa pois. Halkaise parmankinkkuviipaleet pituussuunnassa ja kääri yksi halkaistu kinkkupala aina yhden parsatangon ympärille. Sivele oliiviöljyllä. Paista uunissa ylätasolla noin 10 minuuttia kunnes kinkku on muuttunut rapeaksi. Heitä hiukan pippuria tankojen päälle ja – ime parsaa!

Churrot kaakaodipillä

Munkkien virkaa maailmanmatkaajan vapussa toimittaa herkulliset churrot, jotka ovat paksuun kaakaoon dipattavia espanjalaisia munkkitankoja. Churroja syödään myös joissakin lattarimaissa, mutta erityisesti Espanjassa ne tunnetaan baarireissun jälkeisenä tankkausruokana, joita aamuun asti juhlineet tilaavat aamupalaksi kahvilassa. Churrot käyvät hyvin myös juhlintaa ennakoivaksi tankkausruoaksi! Ohjeen taikinasta tulee noin 20 churroa.

Taikinaan tarvitset…

2,5 dl vettä

100 g voita

1/4 tl suolaa

2,5 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

hitusen sitruunankuorta raastettuna

1 l rypsiöljyä paistamiseen

( + lämpömittari öljylle)

+ pyörittelyyn sokeria ja kanelia

Laita kattilaan vesi, rasva ja suola. Kiehauta seos. Nosta liedeltä, sekoita joukkoon jauhot ja sekoita niin kauan, kunnes taikinasta on muodostunut kiinteä taikinapallo. Sekoita eri kulhossa munien rakenne rikki ja lisää seos lämpimän taikinan joukkoon. Lisää sitruunankuoriraaste. Sekoita, ja laita taikina pursotinpussiin (minä käytin paksua pakastuspussia, josta leikkasin kärjen auki).

Kuumenna öljy kattilassa 170-asteiseksi (huom. kaikista turvallisinta ja käyttömukavinta upporasvakokkailua on käyttää ruoanlaittoon tarkoitettua lämpömittaria rasvan kuumuuden mittaamiseen). Pursota taikinasta noin peukalon paksuisia, 10 cm mittaisia tankoja öljyyn varovasti. Käytä saksia tankojen katkaisuun. Paista muutamia tankoja kerrallaan, parin minuutin ajan siten, että pötkylöistä alkaa tulla kullanruskeita. Käytä reikäkauhaa churrojen öljystä nostamiseen ja jätä ne kuivumaan talouspaperin päälle, ja lisää seuraavat churrot öljyyn. Pyörittele churrot sokeri-kaneli- seoksessa. Tarjoa heti tuoreeltaan paksun kaakaon kera!

Kaakaodippiin tarvitset…

1 l täysmaitoa

2 dl tummaa kaakaojauhetta

1 dl sokeria

200 g tummaa suklaata

Kuumenna maito kattilassa ja siivilöi joukkoon kaakaojauhe samalla sekoittaen. Paloittele suklaa ja lisää se sokerin kera kuumaan kaakaomaitoon. Kuumenna kiehuvaksi, nosta levyltä ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

Näiden reseptien tiimoilta toivotan kaikille oikein hauskaa ja verisuonia tukkeuttavaa vappua! 🙂

Minkälaisia vappuperinteitä muilta löytyy? Ovatko nämä herkkureseptit entuudestaan tuttuja? 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply Janette sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 09:46

    Rakastan Churroja! Pitää ehdottomasti testat heti ensitilassa 🙂

    Jälleen ihana päivitys, ihanien kuvien kera.

    • Reply Frida Ingrid sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 09:56

      Kiitos paljon Janette! 🙂 Testaa ihmeessä, olivat meinaan aivan älyttömän herkullisia jälleen kerran ja tyhjeni tuo lautanen aika nopeaa. 😀

      Kiitos kommentista ja ihanaa sunnuntaita! 🙂

  • Reply Jenny sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 10:16

    Oon aina tehnyt noi parsat pekonilla mut lähiaikoina kuullut et parmankinkulla se ois jopa parempaa. Ehdottomasti menee vielä testiin 😜

    jennytokoi.com

    • Reply Frida Ingrid sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 10:23

      Joo, pekoni on ihan last season verrattuna näihin 😀 Jotenkin tulee niin paljon rapeampaa, ja kun tosta parmankinkusta kuivuu uunissa kaikki loputkin nesteet pois, niin ai että, mikä suolapala. 😀 Testaa ihmeessä ja kerro tykkäsitkö!

      Kiitos kommentista! 🙂

  • Reply auringonpaistetta sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 18:08

    Churrot on ihan lemppareita ja tuo sangria näyttää todella ihanalta! Hyvä idea korvata vappumunkit ja sima niillä 🙂

    • Reply Frida Ingrid sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 18:30

      Joo, churrot vie kyllä kielen mennessään 🙂 Kokeile ihmeessä cavasangriaa, se on niin ihanan raikasta!

      Kiitos kommentista! 🙂

  • Reply Terhi/Fammo matkalla sunnuntai, huhtikuu 29, 2018 at 23:35

    Kaikki näyttää herkulluselta, mutta noita parsoja täytyy kokeilla, nyt on tuoretta parsaa kaupoissa.

    • Reply Frida Ingrid maanantai, huhtikuu 30, 2018 at 09:11

      Joo! Nyt todellakin on parsasesonki 🙂 Voin luvata, että nuo parmankinkkuparsat todellakin maistuu! 🙂

      Kiitos kommentista!

  • Reply Marianne/Heavy Metal Traveler maanantai, huhtikuu 30, 2018 at 14:46

    Cavasangria menee kyllä joskus testiin! Vaikuttaa ehdottomalta kesäjuomalta, jota olisi kiva hörppiä helteisenä päivänä parvekkeella.

    • Reply Frida Ingrid tiistai, toukokuu 1, 2018 at 17:21

      Joo, se on just sellainen – kesäjuoma! 🙂

      Kiitos kommentista!

  • Reply Reissaaja1 maanantai, huhtikuu 30, 2018 at 16:26

    Kiitos vinkeistä! Ensi viikon juhliin lähtivät kokeiltavaksi. 🙂

    • Reply Frida Ingrid tiistai, toukokuu 1, 2018 at 17:22

      Jee, mahtavaa! 🙂 Voin kyllä luvata, että vievät kielen mennessään 🙂

      Kiitos kommentista!

    Leave a Reply