Opas Seychelleille: pääsaarien parhaimmat paratiisirannat

Seychellit on maanpäällinen rantaparatiisi, ja omasta reissustamme tuleekin jo kaksi vuotta ensi kuussa. Nyt kun synkän marraskuun hurma on jälleen valovoimaisimmillaan, on ajatuksissa pyörinyt tavanomaista enemmän rantahiekkaan uppoavat varpaat ja kosteankuumat kirjanlukuhetket palmupuiden alla. Seychellien pääsaaret, Mahé, Praslin ja La Digue, ovat täynnä toistaan upeampia rantoja, mutta päätinkin listata parhaimmista parhaimmat. Katso alta kuusi Seychellien parasta rantaa (omalla vastuulla matkakuumetta ajatellen)!

Seychellien parhaimmat rannat x 6

1. Baie Lazare, Mahé

Kun ensikertaa parkkeerasimme vuokra-autoamme Mahén eteläosassa sijaitsevan Baie Lazaren kupeeseen, en ollut uskoa silmiäni. Rannalla ei ollut yhden yhtä ihmistä, meri hohkasi smaragdin lailla kirkkaanturkoosina ja vitivalkoista hiekkaa ympäröi vaakatasoon kaartuneet jättipalmut sekä Seychelleille tyypilliset kivimuodostelmat.

Olimme Seychellien reissun aikana muutamaan otteeseen tällä rannalla, ja näimme yhteensä kourallisen muita turisteja – muuten jaoimme aina hiekkarannan hurmaavan rantakoirapoppoon kesken. Aallot löivät rantaan rauhallisesti, merenpohjaan näki useiden kymmenien metrien päästä ja välillä korallin päälle nököttämään jäänyt pitkänokkainen haikara lähti liihottelemaan meidän ylle – paikka oli oikeasti paratiisi. Ottaen huomioon rannan karisman kokonaisuudessaan, Baie Lazare on kenties upein ranta, missä olen koskaan ollut!

2. Anse Soleil, Mahé

Anse Soleil sijaitsee Baie Lazaresta hiukan pohjoisempana, joten nämä kaksi rantaa on helposti yhdistettävissä samaan päivään. Soleilkin on pitkä ja valkohiekkainen ranta, jonka takaa nousee tiivis vihreä sademetsä. Vaikka Soleilin varrella on muutamakin resortti, ei rannalla silti ollut kuin muutama lisäksemme.

Tämä ranta on supernätti, ja sopii snorklaukseen!

3. Grand Anse laskuveden aikaan, Praslin

Tälle rannalle päädyimme täysin sattumalta. Olimme yrittäneet livahtaa eräälle Praslinin tunnetulle rannalle ilman lounasvarausta kyseisen rannan resorttiin, mutta suunnitelman mennessä mönkään (meidät pysäytettiin sniikkailemasta resortin porteilla…) lähdimme ajelemaan takaisinpäin ja bongasimme Grand Ansen rannan, jossa laskuvesi laski kovaa vauhtia keskellä päivää. Olimme käyneet tällä rannalla aiemmin nousuvesiaikaan, jolloin ranta ei Seychellien spekseissä ollut mitenkään kummoinen. Tällä kertaa kuitenkin se oli suorastaan taianomainen, sillä laskuvesi mahdollisti meille kävelyreitin yli kilometrin päähän mantereesta, vitivalkoisella, jo vähän kuivuneella pohjahiekalla.

Käveltiin hiekkasärkkää pitkin melko kauas, ja jätettiin tavarat ja pyyhkeet vielä kostealle hiekalle. Lilluimme hiekkasärkän ympärillä monta tuntia matalassa merikylvyssä, kun aurinko oli paahtanut meriveden lähes tulikuumaksi. Koko ranta oli kaikessa kauneudessaan suorastaan surrealistinen, ja jälleen kerran saimme jakaa tuonkin parituntisen täysin keskenämme ilman yhtäkään muuta turistia.

4. Port Launay, Mahé

Launay on tyypillinen paikallisten ajanviettopaikka, ja meidän ollessa siellä lauantaipäivänä, oli rannalla käynnissä useammat grillibileet. Ranta sijaitsee kapeassa poukamassa, jossa merivesi oli meidän visiitillämme todella korkealla, ja rantahiekalla tallustelun sijaan ranta soveltui enemmän uintiin ja vedessä huljutteluun – suojaisan sijaintinsa vuoksi täysin tyynenä tönöttävä merivesikin muistutti lämpötilaltaan enemmänkin tulikuumaa paljua.

Tälle rannalle kannattaa mennä, jos haluaa turistien sijaan jakaa rantansa paikallisten kesken!

5. Petite Anse, La Digue

Kun vietimme saaripäivää La Diguella, pyöräilimme saaren kaakkoispuolelle suuntanamme Anse Cocos. Jätimme pyörät parkkiin ja lähdimme muutaman muun turren kanssa rämpimään viidakon läpi samassa sumpussa. Keli oli aivan tajuttoman kuuma, ja Petite Ansen auetessa eteemme, päätimme oitis, että Kookosranta jää tällä kertaa väliin, sillä sinne olisi ollut vielä jonkin verran matkaa.

Rannalla oli lisäksemme yksi turisti, joka makasi varmaankin lämpöhalvauksen partaalla yhdessä rannalle kyhätyistä pienistä bambumajoista. Bambumajojen suojiin sai mennä lekottelemaan, mikäli osti rannan takaosassa hääräävältä paikallismieheltä kookoksen. Rento reggae kantautui pienestä kaiuttimesta miehen kookospisteen lomasta, kun hän kannabislippujen tuoman varjon alla rikkoi meille viidakkoveitsellä yhden kookoksen.

Asettuessamme omaan bambumajan suojaamme, tuo ainokainen turisti häippäsi mestoilta ja kuten lähes aina Seychelleillä – olimme jälleen rannalla kaksin. Tai no, kolmisin kookosmiehen kanssa.

Petite Ansella aurinko paahtoi niin, että korvissa soi viidakkohyönteisten päästämä kimeä ääni, ja aallokko löi rantaan pauhaten, eikä veteen oikeastaan voinut ihan turvallisuussyistä mennä. Siltikin Petite Ansessa oli omaa eksotiikkaansa jättiaaltojen, supervalkoisen rantahiekan ja taustalla vaimeasti kaikuvan kookosmiehen reggaen vuoksi. Petite Anse olikin jälleen hyvä esimerkki Seychellien rantatarjonnasta: matkalla päärannalle saatatkin löytää sen todellisen helmen matkan varrelta!

6. Anse Lazio, Praslin

Praslinin saaren kenties suosituin ranta, Anse Lazio, oli itse asiassa melkein ensimmäinen ranta koko reissulla, josta emme saaneet nauttia pelkästään keskenämme. Turisteja oli siis jonkin verran, mutta ei kuitenkaan häiritsevän paljon.

Lazion ranta ei pääse listalleni sen vuoksi, että se olisi ulkonäkönsä puolesta parhaimpia Seychellien rantoja, vaan siksi, että siellä kirjaimellisesti uidaan rauskujen seassa! Matala rantavesi kuhisee eri kokoisia rauskuja, ja me huomasimme rauskutyypit vasta kahlailtuamme rannassa hyvän tovin. Toisinaan sitä suorastaan säikähti, kun aivan jalkojen juuresta suhahti terävä parimetrinen rauskun häntä, ja välillä jossakin kauempaa ihmiset kiljahtelivat, kun varmaankin huomasivat rauskut ensikertaa. En tiedä, ovatko juuri nämä rauskut erityisen vaarallisia, mutta suosittelen katsomaan tarkkaan, mihin tämän rannan vesistöissä – tai ylipäätään minkään rannan Seychelleillä – astuu, sillä näimmepä me rauskujen ja isojen merikilpikonnien lisäksi yhdellä rannalla aivan rantaviivan tuntumassa parimetrisen hainkin. 😉

Yleistä Seychellien rannoista

Seychelleillä on tajuton määrä häikäisevän kauniita rantoja, ja suosittelenkin tsekkaamaan suosittujen rantojen lisäksi aivan sattumanvaraisesti matkan varrella eteen tulevia uima- ja rantapaikkoja. Jos jossakin rannalla on paljon turisteja, etkä niistä niin välitä, niin vaihda suosiolla rantaa, sillä niitä todellakin riittää ja jokainen löytää itselleen aution postikorttiparatiisin taatusti.

Lisäksi kannattaa miettiä, haluaako joistakin turistien vetonaularannoista oikeasti maksaa sisäänpääsymaksua (tai resortille), sillä juuri niillä rannoilla ryysis on taattu, ja saarilta löytyy huikeita rantoja ihan ilmaiseksikin. Mahén saaren Beau Vallon- rantaa myös usein tunnutaan kehuttavan, vaikka minusta siihen käytetty aika kannattaa laittaa mieluummin jonkin muun rannan tutkimiseen. Myös matkustusajankohta vaikuttaa, ja meidän aikanamme esimerkiksi Praslinin saaren Cote D’orin suosittu ranta oli täynnä levää, eikä veteen tehnyt mieli mennä.

Itse olimme Seychelleillä pari viikkoa joulukuun puolivälin tienoilla, joka on sadekauden alkamisesta huolimatta Seychellien korkeinta sesonkia. Olimmekin todella yllättyneitä, että ensinnäkin sää oli aivan täydellinen, enkä muista, että muutaman minuutin satunnaisia tihkusateita lukuun ottamatta olisi satanut muuta kuin öisin. Vielä säätäkin enemmän meitä hämmästytti kuitenkin se, että monesti tuntui kuin olisimme olleet saarella lähes ainoat turistit – ja meitä oltiin ennakkoon varoiteltu hirveästä turistirysästä. Postauksen kuvat eivät siis suinkaan ole taitavasti rajattuja, vaan oikeasti olimme yleensä rannoilla yksinäisessä ylhäisyydessämme.

Sellaisia rantaparatiiseja! Lähtisitkö, vai näyttikö ihan hirveän rumalta? Itselläni ei ainakaan yhtään helpottanut rantakaipuu ja aurinkoikävä tätä listausta tehdessäni…

Lue lisää Seychelleistä: Totta vai tarua – 12 asiaa Seychelleistä 

Ja rantakaipuuseen: 4 x upeimmat rantakohteet ja Belizen rantaparatiisi, jossa en koskaan voisi asua


Lähde mun kanssa ikimatkalle seuraamalla mua Instagramissa (@fridaingridd) sekä Facebookissa (@fridaingridd) ja Blogit.fi– sivustolla! 🙂

Lumoavan kaunis Pohjois-Espanjan Asturia – 4+1 kohdevinkkiä

Asturia taitaa olla kaikista upein paikka koko Espanjassa – tai ainakin yksi upeimmista. Yleensäkin koko Pohjois-Espanja on kuin luontoäidin vehreä taideteos metsineen, vuoristoineen ja jylhine kallionkiellekkeineen sekä rantoineen. Asturian maakunta kätkee sisäänsä harvinaisen paljon näkemisen arvoisia kolkkia, joista mekin ehdimme kokemaan vain murto-osan syksyisellä Pohjois-Espanjan roadtripillämme. Älä epäröi Pohjois-Espanjan suhteen, vaan suuntaa sinne näkemään kauneinta Espanjaa ja nappaa kohdetärpit Asturiaan alta!

4 + 1 mieletöntä paikkaa Pohjois-Espanjan Asturiasta

1. Mirador del Fitu

Löysin Fitun näköalapaikan oikeastaan sattumalta Instagramista, ja paikka taisi tarjota koko reissun parhaimmat näkymät. Näköalapaikalle hurauttaa autolla vartissa rantatieltä, ja serpentiinimäisen reitin varrella voi morottaa niin laiduntavia lehmiä kuin kuntopyöräilijöitäkin.

Me pamautettiin mestoille heti aamupalan jälkeen, jolloin Sierra del Sueven vuoriston alle jäävää laaksoa peitti vielä utuinen pilvihattara ja espanjalaiseen tapaan luonto heräili vasta yöuniltaan aamupäivällä. Näky oli aivan käsittämättömän upea, ja jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisi mekko ja maiharit vaihtuneet lenkkipöksyihin ja vaelluskenkiin, sillä Fitulta lähtee monenlaista patikointireittiä, joiden maisemat eivät varmasti jätä kylmäksi!

2. Ribadesella

Pikkuruinen reilun 6000 asukkaan Ribadesella on aivan mielettömän söpö paikka! Kaupungin halkaisee Pohjois-Espanjalle tyypillinen joentörmä, jonka reunoilla komeilee kutsuvan näköisiä hiekkasärkkiä. Toisella puolella horisonttia kimaltelee Picos de Europan vuoristo, ja pastelliväriset talot punaisine tiilikattoineen värittävät maisemaa entisestään. Vaikkakin Pohjois-Espanja ei kerää (vielä) samanlaista turistimäärää kuin etelän rantakaupungit, oli Ribadesella sen verran tukossa aivan tavallisena arkiaamuna lokakuun alussa, ettemme löytäneet parkkipaikkaa koko kaupungista. Muutaman maisemapysähdyksen perusteella kaupunki on kuitenkin ehdottomasti sellainen, jonne vielä joskus palaan paremmalla ajalla!

3. Bufones de Pría

Varsinaista nähtävyyden virkaa pitää Bufones de Príassa kallioon ajan saatossa eroosioituneet tunnelit, joista nousee korkeat suihkaukset aallokon paiskautuessa niihin. Meidän piipahduksellamme Atlantin tuuli oli aivan hervoton, mutta siltikään aallot eivät vielä lyöneet kiellekkeisiin niin kovaa, että kuvatunlaisia hönkäyksiä olisi muodostunut. Talviaikaan aallokko on varmasti niin myrskyisä, että meininki on taatusti aika erilainen – ympärivuotinen tuuli kertoo myös jotakin Pohjois-Espanjan ilmastosta, joka kylläkin karuudellaan tuo vain lisää charmia luontokohteisiinsa.

Tuli kolosuihkauksia tai ei, kannattaa Asturian reissulla tsekata Prían kiellekkeet joka tapauksessa, sillä maisemat ovat kaikin puolin huikeat!

4. Cudillero

Cudillero on varmasti Asturian tunnetuin kalastajakylä, sillä se on suloisen ulkomuotonsa vuoksi päätynyt turistien suosikiksi. Omalla visiitillämme aurinko oli jo ehtinyt laskea kukkulan taa, jolloin suoraan Atlantilta pauhaava merituuli tunki kirpeytensä luihin ja ytimiin asti parinkymmenen asteen lämmöistä huolimatta, ja vasta illallisajan alkaessa kaupunkiin alkoi valumaan muitakin ihmisiä. Lämpimämmällä kelillä olisi ollut hauskaa lähteä seikkailemaan syvemmälle rinnetalojen sekaan, mutta kylmä tuuli pakotti meidät hörppäämään vain pikaisesti kupilliset kuumaa ja jatkamaan matkaa.

+ Llanes

Llanes oli jälleen yksi rannikkokylä, jossa olisimme voineet viettää pidemmänkin tovin. Kaupunki on värikäs, vanha ja uninen, ja lounasajan päätyttyä paikka oli kuin teatterilavastus, eikä siellä pyörinyt lisäksemme kuin muutama muu turisti. Kesäaikaan Llanes taitaa olla Cudilleron lisäksi yksi Asturian parhaimmista vetonauloista, enkä yhtään sitä ihmettele, sillä niin oma tunnelmansa näissä Asturian pikkukaupungeissa on.

Pohjois-Espanja oli kaikin puolin todella kaunis, ja voin suositella sitä jokaiselle luontofanille ja sympaattisten pikkukylien perässä matkaaville. Eikö olekin kuvissa näkyvä Espanja aika erilaista, mitä yleensä on tottunut näkemään? 🙂

Espanja-himoissa kannattaa mennä lukemaan lisää Espanjasta täältä!


Lähde mun kanssa ikimatkalle seuraamalla mua Instagramissa (@fridaingridd) sekä Facebookissa (@fridaingridd) ja Blogit.fi– sivustolla! Näin saat uudet postaukset reaaliaikaisesti luettavaksesi! 🙂