UNELMIEN SIETÄMÄTÖN KEVEYS

Kaikki postauksen kuvat napsittu Bloubergstrandilta Kapkaupungista.

Se, joka keksi väittää, että matkustaminen on elämän suola, ei ihan kauhean väärässä ollut. Matkustaminen on myös elämän sokeri – toki ruoka maistuu paremmalta suolattuna, mutta sokeriin koukuttuu ja päivällä kun herkuttelee munkkipossulla, saattaa vielä samana päivänä löytää itsensä valitsemasta iltasuklaata kaupasta (terkkuja muuten lähikauppaan). Sillä tavoin minunkin tapauksessani kerran pari vuodessa tehdyt ulkomaanmatkat muuttuivat pikku hiljaa aina vaan eksoottisemmiksi, pidemmiksi kiertoreissuiksi, kunnes yhtäkkiä minulla oli Momondo pikavalinnassa ja vuositasolla reissasin aina yli 10 maassa. Samaan aikaan ymmärrän, että neljäsosa vuodesta reissuilla vietettynä on matkustusta paljon enemmän kuin keskivertosuomalaisella, mutta silti minusta tuntuu, etten ole nähnyt vielä mitään. Toisaalta taas kokemuksia eri paikoista tuntuu olevan enemmän kuin jaksan muistaa. Mitä enemmän näkee maailmaa, sitä suuremmin huomaa, että itse on vain pikkuriikkinen pulleaperäinen muurahainen puuskuttamassa omassa keossaan eli Turun seudulla, ja se ulkopuolinen maailma on aika kolossaalisen kokoinen.

Kuitenkin tärkeintä reissujen toteutumisen suhteen minulle itselleni on unelmointi. Heti kun alkaa aktiivisesti unelmoimaan, unelmien konkreettinen saavutuskin on ainakin valomailin lähempänä. Teen valintoja jatkuvasti sen puolesta, että unelmani toteutuvat – jos keksin jonkun kohteen, jonne välttämättä haluan, teen itselleni mahdollisimman helppoa siitä, että sinne myös menen. Olen saavuttanut monet unelmani reissaamisen ja monen muunkin asian suhteen, ja suosittelen mentalisoimaan ne unelmat juuri sellaisena kuin villeimmissä unelmissaan ne kokee. Unelma-sana siksi kursivoituna, että toisinaan yhteiskunnassamme unelmat koetaan hassutteluksi, arjen pakenemiseksi tai oman pakotetun roolin välttelemiseksi, ja aika nopeasti voi löytää itsensä tilanteesta, jossa joku sinulle tokaisee, että eikös tuo unelma ole vähän naivi.

Minusta unelmoimattomuus on naivia. Elääkö täällä yksi elämä täysin kyseenalaistamatta mitään? Täysin miettimättä, että voisiko elämä olla jotakin muuta? Olisiko minusta joksikin muuksi? Voisinko tehdä jotakin sellaista, josta tykkään, ja voisinko oikeasti asua jossakin paikassa, mistä minun ei tee mieli lähteä? Voisiko se paikka olla sellainen, jossa kotini on rinteessä merelle päin, jossa aamulenkin varrella on palmuja ja jylhää vuorta, jossa kuumana päivänä merivesi on silti niin jääkylmää, että etäisesti muistan, millaista Suomen kesäsää parhaimmillaan on? Voisiko elämäni jokainen ilta oikeasti päättyä siihen, että joisin itsepuristettua trooppista mehua omalla pihalla auringonsäteiden painuessa alas?

Koska minä unelmoin, että joskus, vielä joskus, asun Kapkaupungissa – pysyvästi. Olen menettänyt sydämeni aiemminkin eri maille, ihastunut kaupunkeihin tulisesti ja olen ikävöinyt melkein kaikkialle takaisin. Kapkaupunki kuitenkin huumasi, sokaisi, otti niin omakseen, etten melkein osaa sitä edes sanoittaa. Minulla oli heti ensikosketuksesta lähtien sellainen olo, että täältä ei tarvitsi koskaan lähteä. Siis koskaan. Se tuntui niin ihmeelliseltä. Heitin aluksi vitsillä – jonka olen toki heittänyt ainakin, kröhöm, Tokiossa, New Yorkissa, Mexico Cityssä, Hongkongissa ja Singaporessa – että kuvittele, jos me joskus asuttaisiin täälläKatseeni sisälsi ylistävän nyökkäyksen, ja heitto oli tietynlainen huokaisu, että niin, ajattele jos se olisi mahdollista.

Unelmoinnin voima on aivan käsittämättömän suuri. Teenkin unelmointia niin reissujen kuin muidenkin elämän osa-alueiden suhteen todella paljon – joku voisi sanoa jopa, että liikaa. Minulla unelmoinnista tulee kuitenkin niin vahva olo, että suorastaan voin olla varma, että halutessani saavutan unelmani.  Ja jos joku ajattelee, että unelmani on utopistinen tai minä lapsellinen, en minä piittaa siitä yhtä kuusenkerkkää. Olen aina muutenkin ollut vahvemmin viehättynyt utopiaan ja tietynlaiseen runollisuuteen kuin realismiin, enkä nää mitään syytä siihen, miksei minun utopiani voisi joskus olla realismia. Ja tuskin kukaan minua tulee myöhemmin muistuttamaan, että hei, et saavuttanut sitä unelmaasi.

Mutta jos täällä oikeesti asuis, ei täältä tarttisi koskaan lähteä minnekään. Korkeintaan Stellenboschiin parinkymmenen kilometrin päähän viinipuskien suojaan, tai Intian valtameren puolelle lämpimämpiin vesiin uimaan. Kiivettäisiin oikeesti ennen töitä Lion’s headille, vaikka se vasta ajatuksena utopistiselta tuntuu – sen verran kiipeämistä siinä oli. Meillä olis oma pieni piha, vaikka jossain kaukana, ja nurmikkoo, ja ehkä joku ihan pieni uima-allas. Meillä vois olla sen kokoinen kämppä, missä olis yks ylimääräinen makuuhuone, niin ehkä joku kävisi meitä Suomesta täällä katsomassa. 

Ja kun se on sanottu ääneen, se on kuin skitsofreeninen toinen persoona, josta tuntuu, ettei se jätä ikinä rauhaan. Nyt se unelma puhuu taustalla kun suunnittelet tulevaisuuden asuntoa, ja kun pohdit, että minne työpaikkaan sitä päätyy valmistumisen jälkeen. Se tunkeutuu kaikkiin ulottuvuuksiin, koska se tuntuu, että se voisi olla totta. Oikeastaan sitä löytää itsensä usein pohtimasta, että miksi se muka ei voisi olla totta?

Ei minulla ole yhtikäs mitään tarkkaa suunnitelmaa, miten minä sinne pääsisin, mitä minä siellä tekisin ja miten se kaikki onnistuisi. Ja ehkä joku voi ajatella, että viettämällä pari viikkoa jossakin paikassa lomalla, et pääse paikkaan riittävän syvälle, jotta voisit tietää, haluatko asua siellä. Ymmärrän huolenaiheen, mutta kaikista suurin huoli on oikeasti aika: jos elämässä jahkailee kaikkea, jos aina vaan tyytyy kun ei uskalla, jos aina vaan tekee niin kuin on aina tehty, aika loppuu joskus kesken. If you do what you always did, you will get what you always got. Olen oikeasti havahtunut siihen nyt 29-vuotiaana todella rajusti, että aika todella loppuu joskus kesken. Ja silloin mielelläni olen siellä omalla pihalla, se trooppinen tuoremehu kädessä, joka on jo vuosien saatossa muuttunut reseptiltään terveysmehusta mojitoksi. Siellä minä katson kun auringonsäteet painuvat alas ja pimeys laskeutuu, silloin kun aika loppuu.

Eli siis jos sanon, että unelmoin Kapkaupungissa asumisesta, tarkoitan, että minä ihan oikeasti asun Kapkaupungissa vielä joskus – pysyvästi.

Kirjoittaja on ammattilaisunelmoija. Unelmoikaa rohkeasti, välittämättä muista, leikkikää ajatuksilla ja pelatkaa unelmajahtia. Mutta varokaa – joskus unelmista voi tulla totta! 

INTRO

Olen katsonut läppäriä sellaisella silmällä ainakin kolme vuotta, että sinä senkin. Olen vaikeroinut tuskallisesti mielessäni, kun hyvät kirjoitusideat ovat jääneet pölyttymään muistiinpanolehtisiin ja muistikin on alkanut pyyhkimään vanhimpia reissukokemuksia antaen tilaa uusille. Minua on kutkuttanut tuhannet kerrat aloittaa kirjoittamaan horinoitani tänne netin syövereihin, mutta jokin tähtikuvio on ilmeisesti ollut (bitti)avaruudessa väärässä asennossa – aina tähän asti. Nimittäin tässä se nyt on: reissu- ja lifestyleblogini.

Olen reissuhullu hölösuu, joka rakastaa keskustella, katsoa silmiin niin että sydän pakahtuu, kokea ja koskettaa, olla aito ja vapaa. Normien rikkominen on vakioharrastukseni ja heikomman puolustaminen veressä. Olen kovaääninen, tykkään aiheuttaa epäjärjestystä ja mullistaa maailmaa, mutta samaan aikaan olen herkkä kuin voikukan mykerö, joka joskus hajoaa tuhanteen osaan kaiken tämän ihmeellisyyden alla. Sieluneläimeltäni olen varmasti pienikokoinen miniponi, ja sen sisäistääksesi sinun tarvitsee vain googlettaa miniponi, ja me jo melkein tunnemme.

Ikimatkalla on oodi maailmalle ja reissuille, visuaalisesti kutkuttaville asioille ja kaikelle sille, joka aiheuttaa vatsanpohjassa kuplia (muu kuin laktoosi) ja estää unensaannin illalla. Tulet löytämään täältä tarinoitani niistä 33 maasta, joissa olen jo matkaillut, mutta myös alati uusista seikkailuista  – niin maapallon päällä kuin mielessäni.

Toivottavasti jäät seuraamaan,

Frida Ingrid

Ps. Löydät minut Instagramista nimimerkillä fridaingridd (klik) ja Facebookissa täällä (klik).  Pystyt tilaamaan blogin myös sähköpostiisi oikeasta sivupalkista.