Selamat Hari Raya Nyepi

Meillä täällä Balilla vietetään uuttavuotta, mikä tarkottaa näin länkkärin näkökulmasta sitä, että on päiväks lukittuna hotelliin. Me tultiin kahen päivän minilomalle noin 100m päähän meijän kodista ja huone on niin hulppee ettei tekis mieli poistuu täältä ikinä. Säädin viime yöks ilmastoinnin tahallani superkylmälle koska mulla meillä on maailman lämpösin ja ihanin kunnollinen peitto. Normaalisti nukkuu pelkällä lakanalla tai lentokoneesta pöllityllä lainatullla viltillä. Ainut vaan että nautin peitosta niinkin paljon että olin kietoutunu siihen rullalle ja heräsin yöllä siihen ku toi yks yritti epätoivosesti saada jotain peitonkulmaa päälleen.

pic2992

Pee lähetti tän kuvan mulle joskus, en tiedä mistä on kysymys.

Poikkiksen puol sukua on täällä joten päätin antaa niille vähän sukulaisten välistä laatuaikaa ja hiippailin huoneeseen tekememään ”töitä.” Oltiin neljän tunnin mittasella aamupalalla enkä tainnu viimeseen tuntiin sanoa sanaakaan ja tuijotin vaan seinään kun puhuttiin jostain random pikkuserkuista. Siinä vaiheessa ku lähin ja huikkasin see ya:t ni kaikki näytti semijärkyttyneiltä, että osaan sittenkin puhua. Mä inhoon kaiken small talkin vääntämistä ja puhun muutenkin sillon kun on jotain asiaa. Tollasissa tilanteissa viel enemmän. Sääli vaan, että aussimaasssa se tarkottaa sitä, että oon epäkohtelias. Onneks kaikki tärkeimmän tädit ja sen broidi (ja broidin vaimo) tykkää musta ei niillä muilla niin väliä. Puhuin eilen Pee mamin kanssa puhelimessa ja se oli kauheen huolissaan että miten selviin koko suvusta kerralla ja oli kuulema laittanu Peen tädille viestin että Meriä ei saa sitten pelottaa tiehensä.

Bali Ogoh-Ogoh demon statues on Nyepi in Pecatu

Taisin kertoa tästä jo viime vuonna, mutta siis Balilla vuos vaihtuu maalis-huhtikuussa. Päivä vaihtelee, viime vuonna se oli joskus ennen maaliskuun puoltaväliä. Bali on kiinni, lentokenttää myöten. Nyepi on uskonnollinen juhla, joten eilen on poltettu rannalla isoja paperimassasta valmistettuja demoneita. Noi niiden patsaat on ihan mielettömiä ja niihin käytetään tosi paljon aikaa. Yks tuttu tatuoija oli parin viikon ajan joka päivä maalaamassa jotain noista patsaista, tai jotain niiden osaa useemman tunnin. Siihen päälle sit viel omat duunit.

Nyt kun vanhat demonit on tuhottu niin seuraavana päivänä ollaan pois kaduilta, valoja ei sytytetä 24 tuntiin ja ne paikalliset jotka tätä viettää, ei käytä mitään elektroniikkaa, kaikki huvitukset on nollaan ja päivä omistetaan meditoinnille ja mietyskelylle. Ideana se, että saaren yli lentävät demonit ajattelee ettei tää paikka oo vierailun arvonen ja jatkaa matkaa. Kadut on suljettu eikä ulos oo asiaa muilla kun niillä muutamalla vartijalla jotka vahtii sitä, että tätä sääntöä myös kunnioitetaan. Jos tonne nyt erehtyis harhailee niin ois sakot aika tuntuvat. Meillä saa hotellilla olla altaalla ja hotellialueella normaalisti kunhan ei turhaan mekkaloi, mutta porteilla kyllä istuu sedät vartiossa ettei kukaan epätietonen turisti lähe harhailemaan mihinkään. En tiedä miten täällä toimii valojen kanssa, mutta toisaalta mua ei haittaa ollenkaan kunnioittaa paikallisten perinteitä sen verran että pidän ne valot poissa. Ilmastoinnista ja Candy Crush Sagasta en kuitenkaan luovu.

Ogoh-Ogoh Effigies Are Paraded As Part Of The Balinese Nyepi Ceremony

Mua harmittaa että missasin eilen noi kokkojutut, oli tarkotus mennä kattomaan mutta sitten tavallaan nukahdin ennen yheksää. Heräsin tänään aamuneljältä ja nyt puolen päivän aikaan alkaa jo silmä painaa. Unirytmit vähän sekasin. Olin melkein viikon kuumeessa ja nukuin 20h päivässä. Pari päivää meni silleen etten jaksanu kävlelä ees lähimpään raflaan syömään ku oli niin paska olo. Tytöt onneks kanto mulle vettä ku Pee oli töissä.

nyepi1

Hyvää Balilaista Uutta Vuotta 1936!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 Comments

 • Reply emmmma maanantai, maaliskuu 31, 2014 at 11:16

  Onko mahollista et näin sut eilen jossainpäin (oon pihalla näistä kaduista, ehkä poppies 2?) Kutaa? Meinasin testiks huutaa ”Meriii” mut en sit kumminkaa kehannu :D me käytiin kattoo se kulkue ja oli kyllä näkemisen arvonen! Oisko sulla jotai vinkkejä missä olis edullista surffiopetusta, ihan vaan pariks tunniks?

  • Reply Meri torstai, toukokuu 22, 2014 at 09:52

   Rantapojat on hyviä :)

 • Reply säppä maanantai, maaliskuu 31, 2014 at 14:44

  Kuulostaa vähän Las Fallasilta, mikä oli täällä Valenciassa hetki sitte – siis noi paperimassa rakennelmat ja niiden polttaminen.. Valoja ei tosin sammuteta ja mekkalaa riittää aamusta iltaan, mutta sanoinkin että vaan vähän. :D

  • Reply Meri maanantai, huhtikuu 14, 2014 at 19:16

   No mut jotain yhteistä:D Ilmeisesti bali on ainut joka vietää tätä näin .)

 • Reply Anse tiistai, huhtikuu 1, 2014 at 13:13

  Moi, en tiedä onko joku jo vinkannut, mutta tässä sulle neule :D
  http://eu.riverisland.com/women/sale/t-shirts–vests–sweats/Red-home-boy-print-sweatshirt-639423

  • Reply Meri maanantai, huhtikuu 14, 2014 at 19:14

   HAhah nice!!

 • Reply Emmi tiistai, huhtikuu 1, 2014 at 14:28

  Bali on kyllä ihana paikka :) http://finestprocrastination.blogspot.co.uk/

  • Reply Meri maanantai, huhtikuu 14, 2014 at 19:14

   Onhan tämä :)

  Leave a Reply

  Previous Post Next Post