Vastauksia – Australia osa 1

Mulla muuten vähän meni ohitse mitä töitä päädyit Australiassa tekemään?
Olin kaverin firmassa assarina, tein mitä millonkin tartti :) Lähinnä väänsin excelltaulukkoa toisensa perään :D

Olikos se niin, et sillä Working holiday visalla ei saa edes tehdä kerralla kuin 3kk töitä samassa työpaikassa?
Periaatteessa joo, mutta siitä ei olla kovinkaan tarkkoja…

Mitä teitte muuttaessa kaikelle vuoden aikana kertyneelle kamalle? Varmaan aika paljon joutuu hankkimaan kaikkia arkisia tavaroitaa.
Osa lähetettiin suomeen ja paljon lahjotettiin kavereille.. Ei loppujenlopuks ihan kauheesti keritty tavaraa haalia (jossei niitä vaatteita siis lasketa :D )

hei missä merkeissä erositte prinssi harryn kaa ja pidättekö enää yhteyttä?
Ihan hyvissä :D Lähetin sille viestin viime viikol et terkkui suomesta ja blabla ja ollaan tekstailtu varsin ahkeraan sen jälkeen… :)

Oliko toi vuosi millanen suhteutettuna sun alkuajatuksiin? tai oliko kivempaa vai tylsempää?
Mulla ei ollu kauheesti ennakko-odotuksia niin en osaa sanoa :D Mutta oli kyllä ihan huippuvuosi, joten kivempaa?

Jäikö jotain tapahtumatta mitä olit toivonut?
En oppinu surffaamaan!

Mietin vaa kun alussa vaikutit vähän depikseltä, tai siis että oliko aussimenoon heittäytyminen hankalampaa ku mitä olit odottanut?
Kuten jossain tuolla todettiin niin mun mummo kuoli ihan aussinalkuaikana, olin siitä tosi huonona ja se välitty myös blogissa. Mutta siis joo, oli muutenkin aika vaikeeta ku aikaero oli niin iso, ettei voinukkaan pitää kavereihin yhteyttä samalla lailla ku ennen…


Oon koht lähdössä ausseihin ja mietin että minkä numeroisella aurinkorasvalla kannattais vuorata tää talvisuomi-iho?
Alkuun varmaan 30 varsinki nyt ku ausseissa on kesä. Mä käytin ihan loppuajastakin vielä 15-20 kertoimia ja silti poltin itteni pari kertaa…

Tuli vielä toinenkin kysymys mieleen: kuinka nopeesti englantia tottu puhumaan kun muutitte ausseihin? :)

Kyllä siinä meni hetki. Mä oon niin tuskasen ujo, että jännitin sitä puhumista vielä vähän normaalia enemmän..

Ja puhutko nykyään englantia yhtä hyvin kun suomea?
En läheskään!

Huomasitko että aloit ajatella ja nähdä unia englanniksi?
Yleensä ne on sellasia sekotuksia… Tosin saatan nähä unta Harrysta jossa sen suomenkielentaito on ihan sujuvaa.

Mikä oli kamalinta sun aussivuodessa?
Mummon kuolema ja se voimattomuus mikä siitä seuras.

voisitko kuvitella muuttavas sinne lopullisesti?
Kyllä mä voisin…

mikä on sun lemppari kaupunki australiassa?
Kävin säälittävän vähän missään.. Rakastin Byron Bayta vaikka se taitaa olla ennemmin kylä ku kaupunki :)

lihoitko paljon kuluneen vuoden aikana?
En oo vielläkään käyny vaa’alla! Täytyy käydä :D

menikö sulla siellä enemmän vai vähemmän rahaa, kun suomessa?
Aika samoissa varmaan.. Söin esim huomattavasti useemmin ulkona, mutta sit muita kuluja oli vastaavasti vähemmän.. Toki reissasin paljon, että niihin uppos sit enempi rahaa…

Mitä tapahtui sulle ja Harrylle?
No mä halusin keskittyä A:n kanssa hengailuun niin Hartsalle ei jääny oikein aikaa… Ollaan kyllä ihan kavereita edelleen :)

Miten ausseissa ne lausu sun nimen? Oliko se niille vaikeeta?
Yleensä se oli aika lähellä sitä, miten lausut ”merry” tai ”Mary” tai jotain niiden väliltä :D Yleensä esittelin itteni Merrynä kun se suomalaisittain lausuttu tapa vaan hämmens ihmisiä :D A oppi aika hyvin sanomaan mun nimen niinkun kuuluu, mutta kavereilleen sekin puhu musta merrynä :)

Mitä tapahtui niille Australian kalusteille (sänky, lipasto, astiat yms.)?
Asunto oli kalustettu ku muutettiin, että esim sänky sielä oli valmiina. Lipastot oli halpikset Ikeasta, ne jäi kämppään ja ne astiat mitä ostettiin niin annettiin kavereille

Nyt kun katsot vuotta taaksepäin, tekisitkö jotain toisin
Olin aika kuutamolla sen alkuvuoden, sen oisin voinu tsempata :D Tosin kulttuurishokki otti aikansa, että ehkä mä tarttin ne pari kuukautta asettumiseen

Mikä olisi ykkösneuvo Ausseihin lähtevälle?
Oo avoin ja puhu kaikille :D Valmistaudu henkisesti alun paperisotaan varsinkin jos meinaat hankkia kämpän… Äläkä missään nimessä ota Vodafonea puhelinliittymäks :D

Löytyikö töitä helposti ja minkälaisissa työpaikoissa olit?
Ei löytyny, toki riippuu varmaan millasta duunia on valmis tekemään… Ite tein toimistotyötä :)

Missä asuit?
Ootko koskaan lukenu tätä blogia? :D Asuin kämppikse kanssa asunnossa joka vuokrattiin, Gold Coastin Mermaid Beachillä.

Jääkö working holidaylla jotain käteenkin?
Mä tein suomeen niin paljon töitä, että mulla jäi, mutta jos on pelkällä WH:llä niin ei siinä varmaan kauheesti säästöjä kerry…

Ja onko tuo Franklin sinun kissa vai kenen se on? :D
Naapurin kissa.

Meinaatko jäädä Ausseihin ?
Saa nähä mitä tulevaisuus tuo tullessaan..

Oon kuullu, et siel Ausseissa krokotiilit tulee ihmisten uima-altaisiin, onko totta ?
No mä en oo koskaan kuullu kenestäkään jonka pooliin ois kroko tullu ;D

Ja viimesin: mistä sä oikeein revit noita miehiä ?!! :D
Postimyynnistä ;D

Mistä sä oot biksuja täältä ausseista löytäny (vai ootko tilannu netistä kaikki), kun mäkin tarviin sen mahd. suurimman koon yläosasta, mut alaosasta silti riittää se S/M, ja en sitten viitti 100 dollaria kuitenskaan viitti biksuista maksaa, joiden alaosa ei mätsää, u know? kun perus Cotton Bodysta se koko 14 on aika intsipintsi, ei pysy päällä uidessa :D
Joo Cotton Onin biksukoot on lähinnä hyvä vitsi :D Mutta esim Valley Girlin ja Allyn jotkut L koot oli ihan sopivia! Ei tosin kaikissa malleissa.. K-Martissa oli yllättävän kivoja biksuja samaten Targetissa, muttaq suurimmanosan tilasin netistä.. Asos toimittaa about viikossa paketin perille, kannattaa kattoa sieltä :)

Tosta working holidaysta olisi kiva tietää kaikki mahdollinen, kun ollaan joskus syksyllä kaverin kanssa lähössä sellaselle :) Ei olla oikeestaan mitään viellä suunniteltu, niin jos osaat sanoa, että mitä pitää ottaa huomioon ja siihen malliin? Kiitoos paljon!
Kannattaa alottaa lukemalla esim tämä juttu.

Mitä kautta te hommasitte teille asunnon ja miten töitä? 
Netistä ihan paikallisen asuntovälitysfirman sivuilta löyty kämppä. Duunihakusivuja on vastaavia netti pullollaan, sieltä varmaan löytää. Mä olin kaverin firmassa duunissa.

Kun olitte ausseissa porukalla jossain hengailemassa niin puhuitteko annan kanssakin englantia toisillenne?
Vaihteli. Puhuttiin välillä suomea koska tuntu oudolta puhua englantia toiselle… Ne joiden kanssa hengaili enemmän oli jo tottunu siihen et saatettiin sanoa jotain suomeks välissä.

Onko eläminen Ausseissa minkä hintaista vaikka Suomeen verrattuna?
Aika samoissa… Jotkut asiat oli kalliimpia ja jotkut edullisempia, mutta yhteensä varmaan aika samoissa…

Jos ottaa ton working holidayn vaan puoleks vuodeks ja jos haluaisi sen  myöhemmin uudelleen, niin onko se yhtä vaikea saada uudelleen, kuin jos  olisi aikaisemmin ottanut sen koko vuodeksi? Eli onko sillä mitään  merkitystä, ottaako sen koko vuodeksi vai ei, sen uudelleen saamisen vaikeuteen? 
Sanokaa jos oon tosi väärässä, mutta sen voi ottaa vaan vuodeks, ei oo mitään puolenvuoden WH-visaa. Eli ne rajotteet saada se toiseks vuodeks on ihan samanlaiset vaikka oisit ollu ekalla visalla maassa vaan 4kk

Mä oon ens viikolla tulossa länsirannikolle ja mietin että miten tarkkoja ne siellä rajalla oikeen on sen ruuan kanssa? Haluaisin viedä tuliaisiks jta suklaata/karkkia, joten saanko mä sakot ja joudun australialaiseen linnaan jos niitä tuon? Ootko sä tuonut mitään herkkuja sinne? :)
Suklaata ja karkkia saa helposti tuotua, jopa sellasta missä on pähkinöitä. Kannattaa vaan kiltisti merkitä siihen maahantulo lomakkeeseen, että on ruokaa mukana ja sanoa virkailijalle että laukku on täynnä karkkia :)

Millanen kielitaito sulla oli Ausseihin lähtiessä ja millaseks se kehitty ton vuoden aikana? :)
Ihan kamala :D En ollu juurikaan puhunu englantia lukion jälkeen ku duunissa ne muutamat sanat mitä asiakkaille oli pakko puhua. Kyllä se siitä pikkuhiljaa kehitty, ei se vielläkään oo lähelläkään täydellistä, mutta ymmärrän mitä mulle sanotaan ja muut ymmärtää mitä mä sanon, se ehkä riittää :D

Haluaisin kysyä matkabudjetista. Usein ihmiset eivät halua puhua raha-asioista tai kokevat sen kiusalliseksi jonka kyllä ymmärrän mutta koska itselläni ei ole kokemusta niin olisi mukava tietää mikä olisi _realistinen_ summa hengailla Ausseissa jos ei saisi töitä? Olin Ausseissa pari viikkoa lomalla ja kauhistelin jo pelkästään hostellien hintoja….
Riippuu tietysti kauan sielä aikoo hengailla. Mulla tais olla säästöjä noin 5000e ku lähin, enkä juurikaan tehny duunia ekaan kolmeen kuukauteen… Jos meinaa olla pidempään ku pari viikkoa, ni kannattaa melkein yrittää vuokrata huone ja muuttaa jonkun kämppikseks, tulee huomattavasti halvemmaks ku hostellissa asuminen :)

Kauanko kannattaa varata/varasitte aikaa Suomessa aussivuoden valmisteluun? (siis kauanko kaikkiin paperihommiin yms meni aikaa, ennen kuin olitte valmiita lähtöön)
Viisumin sai parissa päivässä ja muita paperihommia ei juurikaa oo :) Toki liput saa halvemmalla mitä aiemmin on liikkeellä, samoin vuokrakämpän ja muiden sopparien irtisanomiseen kannattaa varata aikaa, mutta periaatteessa muutama kuukaus riittää kyllä

Löytääkö Ausseissa helposti töitä?
Toiset on löytäny heti toisilla kestää pidempään. Jos oot valmis tekemään mitä tahansa duunia ja matkustamaan vähän, niin varmasti löytää aika helposti.

Semmonen on vähän jäänyt mietityttämään, että onko sulle tullu sellastan aussi-korostusta kun puhut englantia? :)
Ei kai :D Aussisanoja on toki puheessa paljon, mutta kyllä mä meen tällä mun omalla MikaHäkkis-aksentilla edelleen…

Millainen aussitalvi oli? Oliko millaiset kelit yleensä ja mikä oli kylmin lämpötila? Ja miten ihmiset pukeutui talvella?
Mä niin vihaan käsitettä aussitalvi kun se vaihtelee aika reippaasti sen mukaan ootko Tasmaniassa vai Cairnsissa :) Tai sama ku kysyis et millanen talvi Euroopassa on. Mutta meillä Gold Coastilla oli kylmimmät yöt jossain viiden asteen tietämillä. Päivisi lukemat pyöri jossain 15-20 asteen välillä ja oli yleensä aika kivan aurinkoista. Ihmiset pukeutu farkkuihin ja ohuisiin takkeihin.. Aika samoihin mitä suomessakin keväällä/syksyllä :)

Jatketaan huomenna tai ylihuomenna :)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Katri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 12:17

  Mä kans Lontoossa ensin esittelin itteni Katrina niiku se suomeks lausutaa mut luovutin, kun mun nimeks luultiin monesti Gaytria tai Catherinea :D Lähimmän osunu oli kai Katrin. Nykyää sanon vaan käthri sit. Joskin sain joululahjaks sellasen Carrie-nimikorun ni se varmaan avittaa nyt montaa, haha :D Ja yää mä inhoon tota jos on läsnä sekä brittejä että suomalaisia että pitäskö tässä nyt puhua enkkua vai suomea jos puhun suomikaverille ja loukkaanko nyt kamalasti tota enkkulaista tossa…

  • Reply Meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 13:34

   meillä kaverit tajus olla loukkaantumatta.. :D Ja yleensä jos joku kysy ni käännettiin se se keskustelu kyl sit ja yleensä se oli sellasta ”mitäköhän maustetta tässä ruoassa on käytetty” tms yhtä mielenkiintosta…

 • Reply Roosa maanantai, tammikuu 23, 2012 at 12:25

  Haluisitko ehkä tehä jonku lyhyen videon jossa puhut enkkua? :) vaikka ihan pari lausetta, olis tosi kiva kuulla miltä se kuulostaa. :)

  • Reply Meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 13:33

   ehkä joskus :D

 • Reply kat maanantai, tammikuu 23, 2012 at 13:09

  Ootko lukenu Cecilia Ahernin Sateenkaaren tuolla puolen suomeks? Siinä on aika olennaisessa osassa vielä-sanan kirjoitusasu, se ei ole vieLLä kuten sä kirjotat vaan vieLä yhellä L:llä :D Alan aina nauramaan ku sä kirjotat viellä kun tulee se kirja mieleen. Ja tää ei ollu loukkaus, piristää vaan päivää aina ku bongaan viellän sun tekstistä. Ja kannattaa lukee se kirja muutenki, tosi hyvä, ei voi lopettaa ennen kun on saanut sen loppuun

  • Reply Meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 13:31

   haha oon, mä en tiiä miks mul on ongelma ton viellä:n kanssa :D Aina välillä oikoluen teksteistä ihan vaan ne vieLLät, mutta nyt en oo taas jaksanu :D Sanon sen kahella l:llä niin ehkä siks myös itsepintasesti myös kirjotan sen väärin :)

 • Reply NannaK maanantai, tammikuu 23, 2012 at 13:26

  Mikahäkkis-aksentti, ihanaa :) Mulla on ihan sama. Sain tästä taas reilusti luottamusta omaan päätökseen karata ulkomaille, vaikka en Ausseihin olekaan menossa..Kiitos! :)

  • Reply Meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 13:32

   joo kannattaa ehdottomasti karata, aksentti on vaan persoonallinen :D

 • Reply Srapers maanantai, tammikuu 23, 2012 at 15:56

  Olin kolme viikkoo kiertelemässä eurooppaa viime kesänä ja mulla kans tuo nimi ongelma :D Siellä kuitenki tapas niin paljo ihania ihmisiä ja sit ku esittelin itteni suomalaisittain Sarina, nii ne katto mua ?sorry? ”ai ääm saRi” ”sori? is that name?” Vaikka en sitä edes enkkuärrällä esitellyt vain ihan kovana ärränä :D
  Aattelin että ens kerralla ku esittelen itteni jollekkin niin sanon itteni vaikka sitten HEIDINÄ (haidi!) koska joka päivä joutu vänkään ja tavaamaan omaa nimeä :D

  • Reply Meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 16:11

   hahah, joo Meri taipuu onneks tosi helposti Maryks niin ei tarvi kauheena muotoilla, mutta jos ois joku vaikeempi nimi ni luulen et mäki oisin haidi (from the mountains!) Fijillä ku kukaan ei koskaan ollu kuullukkaan Suomesta, niin sanoin kaikille et ollaan Ruotsista, se jostain syystä tiedetään aina. Ainakin suunnilleen.

  • Reply heidi tiistai, tammikuu 24, 2012 at 05:01

   Autenttisena Heidinä on todettava, että tämäkään ei ole ihan helpoin nimi, paikasta riippuen. Englanninkielisenä onneksi ymmärrettävä, kun näitä Heidejä nyt löytyy, mutta kyllä tätäkin saa tavata aika tavalla toisinaan.

   • Reply Meri keskiviikko, tammikuu 25, 2012 at 19:45

    Joo siis ei varmasti oo helppo :D Varsinkaan suomalaisittain lausuttuna :)

  • Reply Heidi tiistai, tammikuu 24, 2012 at 11:56

   Välttäisin Heidi (Haidi) nimen käyttöä varsinkin saksankielisissä maissa :D Mä en oo vieläkään päässy yli niistä Little-Heidi-vitseistä enkä siitä että aina kun olin paikalla alkaa muut laulamaan sitä Pikku-Heidi tunnaria.. Haaidi…Haaidi..

   Voi jeesus :DD

   • Reply Meri keskiviikko, tammikuu 25, 2012 at 19:44

    Hahaha :D voin kuvitella!

 • Reply jetset maanantai, tammikuu 23, 2012 at 16:45

  Voisitko tehdä jonkun videon englanniksi?:D I’d love to hear your mikahäkkis-accent!

  • Reply Meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 17:32

   pitää kattoo..

 • Reply meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 20:34

  Tykkään tästä sun blogista ihan älyttömän paljon ja erityisesti kaikkia Australia-juttuja on ollu tosi mielenkiintosta lukea, kun iteki haaveilen jossain vaiheessa muuttavani jonnekki ulkomaille ainaki vähäks aikaa.

  Oon myös huomannu, että Meri on sillee suomalaisittain lausuttuna monille ulkomaalaisille aika hämmentävä. :D Erityisest vahva r-kirjain tuntuu olevan aika vaikee ja muutamat tanskalaiset ei joskus ees uskonu, että mun nimi kirjotetaa vaan yhellä r-kirjaimella. Sen takia iteki tyydyn yleensä siihen merryyn ei-suomalaisten kanssa…

  • Reply Meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 22:40

   mun ruotsalainen kaveri oli sitä mieltä et mun nimi kirjotetaan Merrie, että joo, näinkin yksinkertanen nimi voi olla hankala :D

 • Reply Mia maanantai, tammikuu 23, 2012 at 21:49

  hei kiitti rehellisestä vastauksesta tohon rahakyssäriin! 5000 kuulostaa ihan jäätävältä summalta… asun ite Arabiassa ja saisin tollasen rahan säästöön ehkä 3 vuodessa :D masentavaa. Pitäiskö harkita kuitenkin jotain Kontulaa niin jäisi ehkä jotain käteenkin….

  • Reply Meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 22:37

   mulla oli ehtiny just tulla aika mojovat veronpalautukset ja sain tosi hyvän lopputilin tammikuussa ku lähin, en mäkään muuten ois tota summaa saanu säästettyä :) Siitä Töölössä asumisesta en suostunu luopumaan :)

 • Reply Heidi J. maanantai, tammikuu 23, 2012 at 22:10

  Pakko korjata, että WH-viisumilla saa tehdä samalle työnantajalle töitä 6 kuukautta putkeen, ja ainakin Melbournessa säännön noudattamisesta oltiin tosi tarkkoja. Kyseistä viisumia ei tosiaan voi ottaa pätkissä, eka WH on voimassa vuoden siitä päivästä kun astuu maahan. Turistiviisumin sitten voi hankkia 3 kuukaudeksi maximissaan. Eräs erittäin hyvä sivusto etsiä tietoa näistä asioista on myös suomalainen http://www.dundernews.com.

  :)

  • Reply Meri maanantai, tammikuu 23, 2012 at 22:36

   aa okei kiitos selvennyksestä :) Meillä ei kukaan kyselly ketään, tosin en oo varma tieskö mun pomo koko rajotuksesta :)

  Leave a Reply

  Previous Post Next Post