Hanoi jätti kylmäksi

Luang Prabangin pieneltä lentokentältä saavuin Lao Airlinesin siivin Hanoin miljoonakaupunkiin. Suomalaisena voit oleskella Vietnamissa ilman viisumia 15 päivää (joka ei muuten riitä koko maan kiertämiseen, voin kertoa), marssit vain hakemaan leiman passiin ja that’s it. Kentällä oli vastassa jos jonkin näköistä taksimiestä ja moni tyrkytti ”virallista” todistusta, että ovat oikeita taksikuskeja, suosittelen kuitenkin vaan astelemaan ulkopuolella olevalle taksitolpalle ja saat oikean mittaritaksin. Jotkut hostellit saattavat myös tarjota kuljetusta ja omalla kohdalla harmittaa kun en tätä käyttänyt sillä maksoin normitaksista lähes saman kuin oma privakuljetus olisi maksanut. Taksi on yleensä noin 13-18 dollaria vanhaan kaupunkiin.

Hostellini (Republik Backpackers) oli vanhan kaupungin reunamilla mikä oli ihan kiva, että se ei ollut suoraan kaiken hälinän keskellä. Hostelli oli melko uusi ja heidän kauttaan oli helppo hoitaa asioita ja kaikki sujui hyvin.

Nightmarketin vilinää lauantai-iltana.

Astelin ensimmäisenä tsekkaamaan vanhaa kaupunkia ja syömään illallista. Liikenteen kaoottisuus ja night marketin ihmismäärä oli kuin märkä rätti vasten kasvoja kun saavuit Laosin leppoisista pikkukaupungeista. Tien ylitys oli aluksi hyvin jännittävä kokemus ja tuntui, että koko ajan piti olla kaikki aistit valppaina ettei joku ajanut tai kävellyt päälle. Rohkeasti vaan pieneenkin väliin ja etene itsevarmasti mutta varoen. Jos pysähdyt, pysähdy ja jos etenet, etene, älä siis muuta mieltäsi sillä skootterikuskien on vaikea reagoida mielenmuutoksiin.

Englanti on kovaa valttia

Opiskelijoita riittää kaduilla.

Itse olin varannut Hanoihin vain pari päivää ja siitäkin osa meni sadetta pidellessä. Kiertelin kuitenkin kävellen vanhaa kaupunkia ja sen lähistöä. Etenkin Ho Hoan Kiem -järven ympärillä on paljon opiskelijoita ja lapsia, jotka haluavat tulla puhumaan kanssasi englantia ja esittävät sarjan kysymyksiä, olo oli kuin julkkiksella kun muutaman metrin välein oli jo seuraavat kyselemässä. Itse kuitenkin tykkäsin jutella näiden lasten ja opiskelijoiden kanssa, heidän ilonsa oli todella tarttuvaa ja pääsin myös ruokatuomariksi maistelemaan paikallisia herkkuja.

Jos juttelu ei kiinnosta niin toki voit kieltäytyä kohteliaasti, koululaisia tosiaan riittää paljon turistialueilla.

Kusetuksen uhrina

Kaupunkia kierrellessä liityin parin paikallisen seuraan kun he tulivat kaupungilla juttelemaan. Paikalliset olivat mukavia ja tarjosivat teetä, jonka jälkeen kysyivät olisiko mulla kiinnostusta mennä syömään lounasta. Ravintola oli normaali katuravintola muovituoleilla joten ajattelin, että pahimmassa tapauksessa menetän tyyliin 10 euroa. Paikallinen tilasi meille ruoat ja juomaa ja kun olimme jo syöneet jo lähes kaiken alkoi hän puhua tiikereistä. Noh, pieni yhteenlasku päässä ja tajusin, että söimme tiikerinlihaa ja myös juomassa oli käytetty tiikerin luita. Tässä vaiheessa jo iski jäätävät omantunnon tuskat. Kohta tuli laskun aika ja tässä vaiheessa olin paskoa alleni kun osuuteni laskusta oli lähemmäs 100 euroa. Paikallinen maksoi oman osuutensa ja mulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin maksaa omani.

Täytyy sanoa, että loppupäivä meni aikamoisen vitutuksen kourissa sillä kyseessä on kuitenkin budjettimatkaajalle tosi iso raha. Ja sen lisäksi se, että olin syönyt tiikeriä. Tai voihan se olla, että mulle syötettiin ihan jotain muutakin lihaa. Vieläkään en tosin tiedä oliko kyse huijauksesta vai oliko kyse vaan varakkaan paikallisen kohteliaasta yrityksestä tarjota jotain erikoista. Veikkaan kuitenkin ensimmäistä vaihtoehtoa. Mutta näistä oppii ja pitkällä matkalla näitä sattuu helpommin.

Oma vinkkini on, että jos jotain vastaavaa tapahtuu niin pyydä valita itse ravintola tai varmista hinnat etukäteen. Voit kertoa myös, että olet budjettimatkailija ja sinulla on vain muutama dollari mukana. Niin, ja älä lähde tuntemattomien matkaan.

Hyvää ruokaa ja juomaa

Olen kuullut kehuja Hanoista mutta itseni se jätti aika kylmäksi ja paikka oli jotenkin epäaito. Toki se pari päivää kaupungissa ei todellakaan riitä pääsemään syvälle katujen syövereihin. Vietnamilainen ruoka on kuitenkin paljon makuuni ja katuruokaa löytyy paljon ja suosittelen kokeilemaan rohkeasti ns. muovituoliravintoloita, varsinkin missä käy myös paikallisia.

Pho-cocktailin valmistusta.

Suosittelen maistamaan myös Pho-cocktailia, joka luonnollisesti perustuu samannimiseen keittoon, todella hyvää! Itse drinksun teossa palavaa alkoholia valutetaan pho-keitossa käytettävien mausteiden läpi, imien niistä makua ja aromeja. Juoma tarjoillaan limen ja chilin kera. Juomaa saa muutamasta paikasta mutta alkuperäinen paikka on Unicorn Bar.

Muutoksia suunnitelmiin

Tarkoituksenani oli käydä vaeltamassa Sa Passa ja risteilemässä Halonginlahdella, pieni laskutoimitus käytettäviin päiviin ja totesin, että en ehdi tehdä molempia. Varasin siis seuraavaksi yhden yön reissun Halonginlahden alueelle ja pitkin hampain jouduin luopumaan Sa Pan upeista maisemista.

Long Bien -silta, jonka arkkitehti on suunnitellut myös Eiffel-tornin.

Ho Chi Minh’n mausoleumi, itse ruumis oli matkustanut Venäjälle entisöitäväksi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply