Singapore – perfektionistin märkä päiväuni

Oli aika jättää taakse Indonesia, kiitos maalle ja kaikille ihanille ihmisille joita siellä tapasin. Ystävät jäivät siis taakse ja lentokoneen keula vei seuraavaksi kohti Singaporea.

Lentoni saapui Singaporen kentälle yhdeltä yöllä ja maahantulovelvollisuuksien jälkeen oli aika etsiä kyyti keskustaan. Koska kello oli niin paljon niin metrolla ei enää olisi päässyt joten seuraava vaihtoehtoni oli ottaa 9 SGD shuttle bus, joka kiertäisi isommalla porukalla useamman hotellin. Tiskillä kuitenkin kerrottiin, että seuraava tulisi vasta puolen tunnin päästä ja kyyti tulisi kestämään noin tunnin. Ei siis muuta kuin taksijonoon ja maksamaan rapeat noin 30 SGD kyydistä, mutta onneksi pääsin suoraan hostellille.

Singaporessa hotellien ja hostellien hinnat ovat yleisellä tasolla aika rajuja verrattuna vaikka Indonesiaan, kuten on kaikki muukin kalliimpaa. Vastassa oli siis itselleni ensimmäinen hostellikokemus (siellä tosimatkaajalukijat jo haukkoo henkeä) ja paikaksi valikoitui Beary Best hostelli Chinatownissa. Paikka on värikäs ja täynnä nalleaiheista materiaalia, ehkä asteen oudonkin puolella. Kahden aikaan yöllä sitten könysin kuin Kardemumman yössä omaan kerrossänkyyni. Hostellin henkilökunta oli mukavaa, sijainti hyvä (lähellä MRT-pysäkkiä) ja vaikka pesuaineen haju välillä ällöttikin (en tiedä mitä ruumiin hajua sillä koitettiin peittää) niin kokemuksena muuten jees. Paitsi kun Indonesiasta mukaan tarttui vatsaoireita niin jaettu huone ja wc-tilat ei aina ollut se kivoin juttu.

Liikkumisen helppoutta

Kaupungissa on helppo liikkua myös kävellen mutta jos kuumuus tai alkelmittarin kuumeneminen ahdistaa niin hyppää metroon tai bussiin. Itse tykästyin liikkumaan metrolla (MRT), asemat ja metrot ovat älyttömän siistejä ja liikkuminen selkeää. Ostin itse vain yksittäisiä lippuja, voit samalle lipulle ostaa uuden matkan 6 kertaa. Lippujen hinta vaihtelee etäisyyden mukaan mutta noin 1,5 SGD. Lataa vaikka kuva metroverkosta puhelimeesi niin se kulkee aina mukana.

Siisti juttu

Orchard Roadin ostosparatiisi vai -helvetti?

Sisäistä perfektionistiani hymyilytti Singaporessa; kadut äärimmäisen siistejä, ei graffiteja, ei töhryjä, ei juoppoja. Tavallaan välillä jopa liian organisoitua, joka vie tietyn särmän pois kaupungilta. Mutta silti nautin omalla tavallani, vaikka toisaalta takaraivossa sykki aina tunne, etten vaan tee mitään väärää. Esimerkiksi metrossa syömisestä ja juomisesta saa 500 SGD rapsut, siis jos jää kiinni.

Ensimmäisen päivän haahuilua

Uuteen aamuun herättyäni lähdin etsimään sim-korttia, ehdinkin kävellä jo aikamoisen maratonin kunnes selvisi, että hankintaan tarvittiinkin myös passi. Kävelyreissulla kuitenkin jo hahmottui, että kaupunki on tosi kätevän kokoinen ja siellä on helppo liikkua. Kävellessä oli hauska huomata kuinka suuri osa nähtävyyksistä tuli lähes vahingossa vastaan, joskus suunnittelemattomat reitit ovat niitä parhaita. Aamukävelylläni oli jännittävää kuinka hiljaista voi olla suurkaupungin ytimessä, useat kauppakeskuksetkin aukeavat vasta klo 11. Tämä ei tietysti minua haitannut, että sain nauttia kaupungista ilman sen suurempaa hälinää.

Lounaan ja lepohetken jälkeen lähdin tutustumaan Fort Canning Parkiin, Singaporessa on säilytetty paljon vihreää mikä on hieno asia. Puisto on kaunis paikka kävellä, vaikka onkin siis iso kukkula joten pakaroille tulee myös töitä rappusia noustessa. Puisto itsessään sisältää paljon historiaa, täällä ovat Malesian hallitsijat heiluttaneet tahtipuikkoaan ja Britannian joukot antautuneet japanilaisille toisen maailmansodan aikana. Maksua vastaan pääset myös sodanaikaiseen bunkkeriin. Puistossa on myös paljon pääsy kielletty -aluetta sotilasalueen takia.

Gardens by the Bay oli näyttävä.

Illalla suunnaksi tuli Gardens by the Bay, joka pysäytti vaikuttavuudellaan. Puisto sijaitsee Marina Bay Sands -hotellin vieressä, joka sekin itsessään on näyttävä nähtävyys. Sen katolla sijaitsevalle uima-altaalle pääsevät vain hotellin asukkaat ja huonehinnat ovatkin hyvin suolaisia. Myös pelkästään katolle pääsy maksaa vierailijoille 20 SGD ja mitään Onnelan euron siideriä on turha ylhäällä odottaa. Vaikka hotellin katto olikin yksi paikka missä halusin käydä niin se jäi nyt kuitenkin kokematta. Mutta itse Gardens by the Bay oli kuin jostain toisesta maailmasta, taivaanrannassa iskevät salamat nostivat tunnelmaa omalta osaltaan. Joka päivä klo 19.45 puistossa on myös musiikin säestämä valoshow, asetu siis lämpimälle katukivetykselle, ota mukava asento ja nauti.

Päiväkävelyä hien virratessa

Toisena päivänä tapasin Indonesiassa tapaamani reissaajan ja hänen paikallisen tuttavaperheensä, oli hauska nähdä tuttuja naamoja. Nautimme nyt päiväsaikaan Gardens by the Bayn vihreydestä ja lapset pääsivät juoksemaan vesisuihkuja täynnä olevassa lasten puistossa, jossa päivän kuumuus unohtuu. Lounas nautittiin läheisessä hawkerissa. Hawkerit ovat Singaporelaisittain siistitty versio katuruokailusta, eli ravintolat on rakennettu omiin keskittymiin, jossa voit ostella eri ravintoloista ruokia ja sitten syödä yhteisillä pöydillä.

Michelin-ruokaa pikaruokatyyliin.

Lounaan jälkeen kävimme tutustumassa läheiseen ostoskeskukseen, joka oli täynnä luksusmerkkejä ja täysin oman lompakkoni ulkopuolella, #köyhä. Kiertelimme myös rantabulevardeja ja suuntasimme lopulta Chinatowniin. Chinatownissa on maailman ainoat Michelin-katuruokapaikat, testasimme Liao Fan Chanin ravintolan ja täytyy sanoa, että eipä tuo nyt kovin erikoista ollut. Michelin-hypetys saa ravintolan ulkopuolelle välillä aikamoiset jonot, mutta pitäähän se muutaman euron Michelin syödä ihan vaan kokemuksena. Chinatown on hauska paikka kierrellä muutenkin ja läheisistä isommista rakennuksista löydät lisää hawkereita, joissa ruoka on edullista.

Chinatownin tunnelma ja rakennukset olivat valloittavia.

Suunnitelmat muuttuu vauhdissa

Kolmannen päivän suunnitelmiini kuului Little India ja Botanical Garden. Tien päällä suunnitelmat kuitenkin muuttuu ja kävin tsekkaamassa Orchard Roadin ostoshelvettejä, täältä löydät useita ostoskeskuksia mutta suurin osa vaikutti olevan kalliimmille brändeille suunnattuja. Pistäydyin myös Little Indiaan, joka oli sekin myös kiva kohde käydä ja hauska oli huomata kuinka rajan yli astumalla ihmiset vaihtuivat oikeasti intialaisen näköisiksi. Kirjaimellisesti, pieni Intia kaupungin sisällä. Kauaa aikaa tämän kiertelyyn ei kuitenkaan mene ja rihkaman lisäksi ei shoppailtavaa juurikaan löydy.

Little India jäi osittain vähän etäiseksi itselleni.

Sovin jälleen treffit reissaajakaverini kanssa ja lähdimme tsekkaamaan suosituksesta Mount Faber Parkin. Pienten suunnistusvaikeuksien, viidakon läpi oikaisun ja lukuisten hikipisaroiden jälkeen löysimme huipulle, josta aukeaa kivat näkymät aina Sentosan saarelle asti. Kukkulalta laskeuduimme Henderson Waves -sillalle, joka on ihan hieno siltarakennelma mutta ei ehkä kannata pelkästään sitä varten kauempaa saapua. Sillan alapuolelta kulkee bussilinjoja, joilla pääset näppärästi esimerkiksi arabialaiseen kortteliin.

Kaupunkinäkymää Mount Faberin huipulta.

 

Henderson Waves -sillalla voit ottaa vähän lepoakin.

Arabialainen kortteli on Singaporen nousevia alueita, jossa on useita ravintoloita ja baareja. Kiva alue mutta ei nyt mitään mieltä mullistavaa, myös hinnaltaan ravintolat olivat vähän kalliimpia.

Singaporen edustalle oleva Sentosan saari on luotu singaporelaisten ja turistien viihdyttämiseen. Alueelta löytyy esimerkiksi Universal Studios -teemapuisto. Mutta koska en sitten loppujenlopuksi kuullut keneltäkään suosituksia mennä saarelle niin päätin jättää sen väliin. Jos kuitenkin vaikka ranta kuumottelee mielessä niin Sentosa on lähin paikka sille, uimavedet eivät kuitenkaan ymmärtääkseni ole ihan puhtaimmat.

Aika ottaa seuraava askel

Seuraavaksi olikin aika ottaa hyvin nukutun yön jälkeen aamupäivän bussi kohti Malesiaa ja Melakan kaupunkia. Ja asiasta kukkaaruukkuun, kuulin myös, että kun kommunistinen Kiina kiristää otettaan Hong Kongista niin Singapore on tässä taistossa voittaja asukkaiden, yritysten ja turistien osalta. Singapore on siis uusi Hong Kong!

Plussat

  • Siisteys ja selkeys
  • Hyvä julkinen liikenne
  • Monia puistoja
  • Lukuisia näyttäviä kohteita ja rakennuksia
  • Turvallisuus

Miinukset

  • Välillä ehkä liiankin steriili ja bisnes
  • Arkisin todella hiljaista ennen kuin ihmiset pääsevät töistä
  • Hintataso
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply