Benidorm on lapsiperheiden vauhtikohde

Benidorm on mainettaan mainiompi rantakaupunki

Kohdeopas: Benidorm

Benidormiin sijoittuu myös tv-sarja.

Espanjan Benidormissa kaikki on tehty matkailijoita ajatellen. Teemapuistojen ja puhtaiden rantojen ansiosta kaupungista onkin tullut sekä menoa että rentoutumista kaipaavien lomailijoiden suosikkikohde.

Lomalaiset kansoittavat kaupungin

Ylelläkin esitetystä tv-sarjasta tuttu Benidorm sijaitsee Espanjan itärannikolla Costa Blancan lämpimällä loma-alueella. Saman seudun muita kohteita ovat muun muassa Alicante ja Torrevieja. Pienehkön kaupungin väkimäärä moninkertaistuu kesäisin, kun pohjoisempien maiden kesäasukkaat ja lyhyemmän aikaa Benidormissa viipyvät turistit rientävät kaupunkiin lomailemaan.

Vaikka Benidorm on tyypillinen rantakohde, muistuttaa sen siluetti enemmän suurkaupunkia. Espanjan Manhattaniksikin nimettyyn kaupunkiin on viime vuosina rakennettu lukuisia pilvenpiirtäjiä, jotka palvelevat hotelleina ja asuinrakennuksina. Arkkitehtuurin tyylikkyydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta kaikki on tehty ajatellen lomailijoita, joita Benidormissa odottavat lukuisat aktiviteetit ja monipuolinen viihdetarjonta.

Benidormilla on kyseenalainen maine brittien bailuparatiisina, jollainen se on ollutkin etenkin kultaisella 80-luvulla. Sittemmin kohde on rauhoittunut, ja etenkin sesongin ulkopuolella alueen britit ovat lähinnä Espanjan auringosta nautiskelevia eläkeläisiä. Benidormissa on yhä lukuisia brittipubeja ja muita ravintoloita, joissa edelleen tanssitaan aamuun asti.

Benidormia ei kuitenkaan kannata ohittaa pelkkänä bilemekkana, sillä myös mahdollisuudet rauhalliseen ranta- tai perhelomaan ovat erinomaiset. Aktiivi- tai kulttuurilomailijan kannattaa kuitenkin harkita tutustuvansa Benidormin sijaan muuhun Espanjaan.

Benidormia kutsutaan joskus leikkisästi Espanjan Manhattaniksi.
Benidormin siluetti poikkeaa muusta Espanjasta pilvenpiirtäjillään.

Sää vaihtelee kuumasta lämpimään

Aurinkoisen Benidormin lämpötilat pysyttelevät kesälläkin siedettävissä luvuissa. Silloin mittari kipuaa reiluun 30 asteeseen, kunnes viilenee kymmenisen astetta auringon laskettua. Keväällä ja syksyllä päivät ovat edelleen lämpöisiä, mutta illaksi on syytä varautua lämpimämmin vaatekerroin. Rantaleijonia ja uimareita ilahduttanee tieto siitä, että merivesi pysyy mukavan lämpimänä aina pitkälle syksyyn.

Talvella aurinkoa ja lämpöä halajavan kannattaa jättää Benidorm väliin, sillä tammikuussa lämpötila pysyttelee vain 10 asteen tietämillä.

Lapsetkin viihtyvät monipuolisessa rantakohteessa

Benidormin rannikko on käytännössä kokonaan pitkää hiekkarantaa, jonka vain keskusta jakaa kahtia. Itäpuolen Levanten rantaa kutsutaan auringonnousun rannaksi, läntistä Ponientea taas auringonlaskun. Näiden keskellä sijaitsee vielä pienempi ja usein rauhallisempi Malpasin ranta.

Rentouttavimpaan lomapäivään riittävät aurinko, sininen meri ja hyvä kirja, mutta Benidormissa on mahdollisuus muuhunkin. Aktiivisen lomailijan onneksi lukuisat rantaravintolat ja -baarit auttavat nälkään, jonka erilaiset vesiurheilulajit ja lapsille tarkoitetut vesileikkikentät takuuvarmasti aiheuttavat.

Lapsilla ei Benidormissa ehdi tulla aika pitkäksi, sillä pelkästään lomakaupungin sisältä löytyy paljon erilaisia teemapuistoja. Pienimmille lapsille pelkät rantaleikitkin riittävät lomahuviksi – perheiden suosimassa vauhdikkaassa lomakohteessa on helppo löytää uusia leikkikavereita.

Hintataso on eurooppalaista luokkaa

Benidorm on siisti ja monipuolinen kohde, mikä näkyy myös hinnoissa. Esimerkiksi liput uusiin teemapuistoihin ovat melko arvokkaita, joten lapsiperheiden kannattaa varautua rahanmenoon ennalta, ettei paikalla tule ikäviä yllätyksiä.

Pakolliset menot, kuten ruoka, juoma ja liikkuminen, ovat kuitenkin kohtuullisia ja suomalaiseen hintatasoon tottuneelle jopa edullisia.

Ostoksilla Benidormissa

Shoppailijankaan ei tarvitse pettyä Benidormissa, sillä kaupungin ostosmahdollisuudet ovat yllättävän kattavat. Kaupungista löytyy niin espanjalaisia pikkuliikkeitä kuin maailmanlaajuisesti tunnettuja ketjujakin.

Vajaan 10 kilometrin päässä Benidormin keskustasta sijaitsee La Marina -kauppakeskus, josta löytyy laaja valikoima liikkeitä. Muodin ystävää ilahduttanee, että esimerkiksi espanjalaisketjut Mango ja Zara ovat selkeästi edullisempia kotimaassaan kuin Suomessa. Kannattaa kuitenkin poiketa myös ennestään tuntemattomiin putiikkeihin. Ostoskeskuksen tavoittaa esimerkiksi taksilla kohtuulliseen hintaan.

Costa Blancan alueella kannattaa myös hyödyntää mahdollisuus vierailla viinitilalla. Alueelta tulee paljon laadukkaita viinejä, joiden valmistukseen ja makuihin pääsee paikan päällä tutustumaan. Mikäli aikaa ei tilalla vierailuun riitä, on pullo paikallista viiniä takuulla onnistunut tuliainen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BENIDORMISSA

Clinico Europalta pääsee helposti lentokentälle.
Clinico Europa -keskuksen edestä lähtee busseja esimerkiksi lentokentälle, Alicanteen ja Alteaan.

Lennot lähiseudulle

Alicanten lentokenttä sijaitsee Benidormista noin 60 kilometriä lounaaseen. Taksi kentältä maksaa vähintään 60 euroa. Bussilla saman välin matkustaa alle 10 eurolla.

Helsingistä Alicanteen lentää suoraan ainakin Norwegian, ja yhden välilaskun lentoja löytyy runsaasti. Suora lento Alicanteen kestää noin neljä ja puoli tuntia. Hinnat lennoissa vaihtelevat 200 ja 400 euron välillä.

>>Löydä edullisimmat lennot Alicanteen Rantapallon lentohausta

Myös Madridista ja Barcelonasta Benidormiin kulkee junia ja linja-autoja. Esimerkiksi kuuden tunnin bussimatka Madridista maksaa 30–50 euroa henkilöltä ja samanpituinen kyyti Barcelonasta noin 40 euroa.

Benidorm on myös valmismatkakohde, jonne viikon lomamatkan saa alimmillaan noin 400 eurolla. Äkkilähdön Benidormiin saattaa napata tätäkin edullisemmin.

Hotelleissa riittää valinnanvaraa

Benidormissa sijaitsee kymmenittäin huippuhotelleja, turistihotelleja ja vuokra-asuntoja ‒ ja kaikkea siltä väliltä. Kohteessa voi majoittua vaikkapa vuonna 2002 valmistuneessa Gran Hotel Balissa, joka 182-metrisenä oli aikoinaan Espanjan korkein rakennus. Mikäli arvostaa helppoutta ja rentoutta, voi lomalle valita all inclusive -majoituksen ruokineen ja juomineen.

Liikkuminen on alueella helppoa

Benidormissa tärkein eli ranta on oikeastaan aina kävelymatkan päässä. Hotelleilta keskustaan on usein muutaman kilometrin matka, joka hoituu jalkapelin lisäksi edullisella paikallisbussilla tai taksilla.

Oma auto on kätevä tapa tutustua Benidormia ympäröivään Alicanten maakuntaan, jonka maisemaa hallitsevat hedelmäviljelmät ja espanjalaiskylät.

Auton vuokraaminen on helppoa, sillä Benidormista löytyy yli 20 autovuokraamoa. Lähimpään kaupunkiin Alicanteen on noin 50 kilometrin matka. Väliä liikennöi puolen tunnin välein paikallisjuna, jolla matka hoituu reilussa tunnissa. Myös bussit kuljettavat Alicanteen, Alteaan, Albiriin sekä muihin ympäristön kyliin ja kaupunkeihin.

Bussiliput ovat edullisia, ja esimerkiksi Benidormista viehättävään Altean kylään matkustaa alle kahdella eurolla. Kannattaa kuitenkin varautua espanjalaiseen suurpiirteisyyteen aikataulujen kanssa.

BENIDORMIN NÄHTÄVYYDET

Benidorm on suosittu rantakohde.
Benidormin pitkillä rannoilla riittää tilaa auringonpalvojille.

Elämyksiä lapsille

Pitkien rantojen lisäksi Benidormista löytyy useampikin Euroopan suurimpiin kuuluva teemapuisto. Niistä välimerellisiä kulttuureja esittelevä elämyspuisto Terra Mítica ja eläintarha Terra Natura sijaitsevat vieretysten muodostaen mainion retkikohteen lapsiperheille.

Vesipedoille Benidorm tarjoaa Aqualandian, vesipuiston täynnä toinen toistaan hurjempia liukuja, sekä vesieläinpuisto Mundomarin.

Urheilua ja yöelämää nuorille ja aikuisille

Aikuisille tarjolla on golf- ja tenniskenttiä. Urheilullisen päivän viimeistelevät herkulliset tapakset tai illallinen jossakin Benidormin lukuisista showravintoloista ja ilta jatkuu klubilla tai discossa. Benidormissa riittää ravintoloita, ja kaduilla ja terasseilla kuhisee ympäri vuorokauden.

Mikäli penkkiurheilu kiinnostaa, löytyy Benidormista lukuisia sporttibaareja, joiden valkokankaille heijastetaan niin espanjalaisille rakasta jalkapalloa kuin eksoottisempia lajeja kalliokiipeilystä moottoriurheiluun.

Niille, jotka haluavat tulla nähdyksi, on Levanten rannan viertä kulkeva kävelykatu oikea valinta. Kun rannat ovat tyhjentyneet lapsiperheistä ja auringon säteet eivät enää polta, on aika laittautua kauniiksi ja lähteä näyttäytymään.

BENIDORMIN PARHAAT

Benidormissa on peräti 6 kilometriä rantaviivaa.
Benidorm on ennen kaikkea rantakohde.

Parhaat kokemukset

1. Rentoutuminen pitkällä hiekkarannalla
2. Ilta kaupungin maineikkaissa yökerhoissa
3. Tapakset paikallisessa ravintolassa
4. Vierailu viinitilalla
5. Koko perheen retki teemapuistoihin

Lisätietoa

Benidorm Spotlight

Teksti: Laura Uotila, Anna Mäkelä
Kuvat: Flickr / Jaume Meneses, Anna Mäkelä

Päivitetty: 16.6.2016

Espanja: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

“Suomesta ei liikennöidä suoria lentoja Alicanteen, mutta perille pääsee vaihtamalla…”

Voisiko tietoja päivittää? Alicanteen lentää myös Helsinki-Vantaalta suoria lentoja.