Yö Kakolassa – Forenom Kakolanmäki Turku

On ilta, tuuli tuivertaa sateen piiskaamaa harmaata maisemaa. Musta kiiltavä ratsumme kaartaa mäelle, paksun kivimuurin ympäröimään pihaan. Edessämme kohoaa linnamainen rakennus, sen kivisten seinien graniitti on Linnavuoren omaa. Olemme Turun Kakolanmäellä, entisen vankimielisairaalan pihassa.

Sepeli ropisee askeltemme alla, sade vihmoo poskia. Pysähdyn vielä hetkeksi katsomaan rakennusta, ennen kuin astumme sisään. Illan väsymys ja harmaa sää saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Mietin hetken, olikohan tämä sittenkaan ihan fiksu idea rauhallisia unia ajatellen?

Kuulen ajatuksissani  sanat ”Oli synkkä ja myrskyinen yö…”  

Avaamme massiivisen puuoven, sisällä on mukavan lämmintä. Moitteettoman siistiä käytävää koristavat sellien ikkunoista irroitetut kalterit. Ajamme hissillä ylimpään kerrokseen, jonka seinällä on maisemamaalaus. Sen on aikanaan joku vangeista siihen maalannut. Maalauksen alla on kurkistusluukku, josta vankeja tarkkailtiin.

Kakolan vankimielisairaalan taiteellisesti lahjakkaan asukkaan suoraan seinälle maalaama talvinen maisema on säilytetty ennallaan.

Valkoisilla käytävillä on talon historiasta kertovia kehystettyjä lehtileikkeitä. Luen niistä talon tarinaa vuosikymmenien ajalta, vankien teoista ja pakoyrityksistä. Lehtileikkeet kertovat keinoista, joilla mieltä aikanaan tutkittiin ja yritettiin parantaa, kuvat kertovat karua kieltään vankien oloista. Näky on ihan jotain muuta,  kuin mitä näen nyt.

Menneistä vuosista muistuttavat myös muutamat ennalleen jätetyt eristyssellit, sekä jyhkeät metalliovet. Käytävän päässä on punatiilinen seinä ja suuri kaari-ikkuna, siinä ovat kalterit paikoillaan, ihan niin kuin ennen.

Näppäilen ovikoodin ja astumme sisään huoneistoon. Vastassa on jälleen moitteettoman siisti tila, jonka eteiskäytävän lattiaa peittää kodikkaasti matto. Eteisen seinustalla on useampi komero ja avarassa huonetilassa suuret ikkunat sekä rouheaa tiilipintaa yhdistettynä valkoiseen. Huonekorkeus on yli kolme metriä ja kunnostustöiden kädenjälki hyvää. Pidän näkemästäni.

Huoneistossa on täysin varusteltu keittiö keitto- ja ruokailuastioineen, jossa tekee näppärästi ruuat perheelle. Siisti kylpyhuone on sopivan kokoinen, ja sieltä löytyy myös pyykkikone ja kuivausteline, jotka olisivat pidemmällä pysähdyksellä tarpeen. Kylpyhuoneen puinen penkki, samoin kuin huoneen puinen kello,  ovat Saranmäen vankien käsialaa.

Kotiudumme nopeasti viihtyisään huoneistoon, jonka sisustus miellyttää silmää. Toisin olisi ollut silloin ennen.

Sade laantuu ja perheen pojat lähtevät noin kilometrin päässä sijaitsevaan K-Market Portsaan hakemaan iltapala- ja aamiaistarvikkeet. Yö Kakolassa ei tunnukkaan enää yhtään hassummalta ajatukselta.

Illan mielikuvituksen laukkaamisesta huolimatta,  nukkumatti tulee pian kylään ja nukumme kuin uppotukit. Heräämme aamulla aurinkoiseen päivään,  eikä yöunia ole häirinnyt mikään. Talossa on ollut hiljaista kuin huopatossutehtaalla eikä uskoisi, että talossa on muitakin majoittujia,  saati seinänaapureita, sillä vain ilmastoinnin hurina kuului yön aikana.

En muista milloin viimeksi jossain majapaikassa olisi ollut näin hiljaista.

Valmistamme aamiaista ja on mukavaa, kun ei tarvitse heti aamusta rynniä ruuhkaiseen aamiaisravintolaan. Leppoisa aamu vierahtää kuitenkin aivan liian nopeasti ja pian on aika hoitaa huoneiston tiskit ja roskat pois, muutoin ei loppusiivouksesta tarvitse huolehtia. Yhdeltätoista on aika luovuttaa huone ja jatkaa matkaa kotia kohti. Olisi täällä voinut viipyä pidempäänkin!

Lähtiessä tapaamme käytävällä talon tuntevaa väkeä ja jutustelemme hetken . Tuumaan majoituskokemuksen olleen mielenkiintoinen ja mukavan erilainen. Kehun talon hiljaisuutta ja saan kuulla, että harvemmin pikkulasten äänetkään kuuluvat huoneistosta muualle. Tämän voin todellakin allekirjoittaa, sillä yön aikana ei kuulunut rasahdustakaan.

Talon historia on kuitenkin kuulemma muistuttanut olemassaolostaan,  ja jotkut majoittujat ovat kuulleet yön hiljaisina tunteina talon entisten asukkaiden liikkuvan tai tunteneet heidän läsnäolonsa. Mene ja tiedä, miksei näin voisi ollakin, sillä mahtuuhan Kakolanmäen vuosiin monenlaisia ihmiskohtaloita.

Alakerran juhlasalin ilme on säilytetty ennallaan.

Kakolanmäen historia ulottuu vuoteen 1853, jolloin ensimmäinen vankilarakennuksista valmistui. Vankilarakennus oli kuitenkin ensimmäiset liki kymmenen vuotta sotilaiden asuttama Krimin sodan aikana ja vasta sen jälkeen saapuivat vangit Kakolaan.

Kakolanmäen vankimielisairaalan rakennus valmistui vuonna 1908, jossa toiminta jatkui vuoteen 2007, jolloin Kakolanmäen vankilatoiminta siirrettiin Saranmäkeen.

Kakolan vankilan lakkauttamisen jälkeen alueelle laadittiin kehittämissuunnitelma ja kaava hyväksyttiin vuonna 2008.

Lounaismurteissa sana kako tarkoittaa mielenvikaista.

Kakolanmäen vankimielisairaalan rakennus on Museoviraston suojelema ja sen ulkoasu säilytettiin kaltereita lukuunottamatta alkuperäisasussaan. Kalterit poistettiin huoneistojen ikkunoista turvallisuussyistä, jotta asukkailla on vaihtoehtoinen poistumistie hätätilanteessa, esimerkiksi tulipalon sattuessa. Kakolanmäen vankimielisairaalan rakennuksen kunnostustyöt valmistuivat kesällä 2016 ja Forenomin majoituspalvelujen avoimia ovia vietettiin 1.9.2016.

Kakolan vankilarakennukset kunnostetaan neljässä eri vaiheessa asuinkäyttöön, näistä ensimmäisenä valmistuvat Länsisellin huoneistot vuoden 2017 lopussa.

FORENOM KAKOLANMÄKI, HUONEISTO 33

Osoite: Michailowinkatu 1, 20100 TURKU

Majoituimme 31 neliöiseen yksiöön, jossa oli hyvin tilaa 2 aikuisen ja 2 lapsen matkaseurueelle.

 • 31 m² yksiö, huone 33
 • Hinta heinäkuun 2017 lopulla 132 €/yö, maksu varauksen yhteydessä Forenomin verkkosivulla
 • Huoneistoja saatavilla myös varaussivustojen kautta (mm. booking.com, hotels.com), heinäkuussa 2017 edullisin hinta kuitenkin suoraan Forenomilta varattaessa
 • Huone käytettävissä saapumispäivänä klo 16 alkaen, jolloin asiakkaalle lähetetään avaimena toimiva ovikoodi tekstiviestillä ja sähköpostitse
 • Huoneen luovutus klo 11, jota voi varauksen yhteydessä pidentää klo 13 saakka pientä lisämaksua vastaan
 • huoneessa 33 kaksi yhden hengen vuodetta sekä vuodesohva kahdelle, huoneistossa max. 4 henkilöä
 • maksuton Wi-Fi, joka toimi hyvin oleskelun aikana
 • liinavaatteet ja pyyhkeet sisältyvät hintaan, lisävuoteen petaus tehtävä itse
 • huoneistossa täysin varusteltu keittiö, jossa mm. keittoastiat ja pienkeittiövälineet, astiat neljälle, mikroaaltouuni, kahvin- ja vedenkeitin sekä leivänpaahdin
 • Käytettävissä mm. talous-, leivin- ja suodatinpaperit, tiskiaineet ja nestesaippua
 • astianpesu- ja pyykkikoneet sekä pyykinkuivausteline ja siivousvälineet
 • loppusiivous sisältyy hintaan, pidemmän oleskelun aikana tilattavissa siivous lisähintaan. Lähtöpäivänä asiakas vie roskat ja hoitaa tiskauksen.
 • alakerrassa on käytettävissä sauna
 • etäisyys rautatieasemalle 2,2 km, risteilysatamaan 1,4 km ja lähimpään ruokakauppaan 0,9 km (K-Market Portsa, Puutarhakatu 36)

PLUSSAT JA MIINUKSET

+ tyylikäs hyvin varusteltu huoneisto

+ rakennuksen kunnostuksessa kunnioitettu talon historiaa

+ ainutlaatuinen ympäristö

+ helppoa majoittumista pidemmäksikin aikaa

+ hotellihuoneita tilavampi vaihtoehto perheelle

+ edullinen majoitushinta

– pitkähkö etäisyys keskustaan ja lähimpään kauppaan

– huoneiston 33 näkymä vastapäiseen kerrostaloon, ylimmässä kerroksessa myös merinäköalallisia huoneistoja

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta keskiviikko, elokuu 16, 2017 at 22:20

  Varmasti jännät ensi fiilikset 😀 en oo ite ikinä ollut yötä missään missä olisi tuollainen erioinen historia 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog keskiviikko, elokuu 16, 2017 at 22:32

   No oli tosiaan jännät fiilikset, varsinkin illalla väsyn painaessa ja sateen piiskatessa 😀 ja menin sitten vielä illalla lukemaan lehtijuttuja käytävillä, niin jo oli mielikuvituksen laukka viimeistelty. 😀 Jännistä fiiliksistä huolimatta yö Kakolassa oli mukavan erilainen kokemus!

   Kiitos Sandra kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa! 🌻

 • Reply Emma maanantai, elokuu 14, 2017 at 08:14

  Me oltiin varmaan samoihin aikoihin Kakolassa, mä kävin kiertämässä opastetulla kierroksella Kakolan ja viereisen Lääninvankilan (http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/07/31/kierros-kakolassa-ja-turun-laaninvankilassa/). Tuolla ois kyllä hieno kokemus yöpyä etenkin nyt kun on nähnyt noiden rakennusten alkuperäiset tilat. Ja kuulosti siltä, että tosi hienosti oli historia tuotu tuonne hotellinkin puolelle!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog maanantai, elokuu 14, 2017 at 10:21

   No tosiaan, ollaan taidettu olla samoihin aikoihin Kakolan kulmilla, yövyimme siellä pe-la heinäkuun viimeisellä viikolla. Näinkin kirjoituksesi vankilavisiitistä samoihin aikoihin, kun olin tämän julkaissut. Kiitos, kun linkitit kirjoituksesi tähän, se on kuvineen todella hyvin silmiä avaava ja antaa osviittaa siitä miltä vankimielisairaalassakin näytti silloin ennen. Käynti vankilassa oli varmasti ajatuksia herättävä kokemus, kun pelkästään yöpyminen kunnostetuissa tiloissa pisti miettimään monenmoista!

   Arvostan sitä, että niin entisen vankimielisairaalan kuin vankilan kunnostuksissa jätetään talon historiaa näkyviin eikä pyritä piilottamaan sitä, kaikesta karuudestaan huolimatta.

   Kiitos Emma kommentistasi ja aurinkoista maanantaita!

 • Reply Terhi | VAGABONDA sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 21:34

  Kivan kodikkaalta näyttää! En tiedä pystyisinkö siitäkään huolimatta nukkumaan tuolla täysin levollisesti, vaan varmaan tulisi mietittyä mitä kaikkea nuokin seinät ovat nähneet ja millaisia asukkaita siellä on ennen ollut… Mutta olisihan tuolla siltikin hauska yöpyä, ja hintakin on ihan kohtuullinen 🙂

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 21:49

   Tykkäsin paljon huoneen sisustuksesta, joka istuu hyvin talon historiaan, ja on mukava yhdistelmä tyylipuhdasta, modernia ja rouheaa. 😍

   Kyllä siinä illan hiljaisuudessa kävi mielessä, mitäköhän yö tuo tullessaan, kun Kakolan seinät kätkevät sisäänsä niin monenlaisia ihmiskohtaloita. Eikä muuten niiden lehtijuttujen lukeminen illalla ollut ihan viisaimmasta päästä, kannattaa säästää ne aamuun, jos käytte siellä majoittumassa. 🙂

   Kokonaisuutena tämä oli jännän erilainen kokemus, eikä ole tosiaan hinnalla pilattu!

   Kiitos Terhi kommentistasi ja mukavaa matkan jatkoa teille! 🚘

 • Reply Sateenmuru sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 19:10

  Ooh, vaikuttaa hienolta! Kiinnostuin itse vankilahotelleista vierailtuani Katajanokalla reilu vuosi sitten (blogista löytyy!) – haluaisin ehdottomasti käydä Kakolassakin… hmmm… menee listalle, kiitos vinkistä!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 19:35

   Oi, Katajanokan vankilahotelli on myös omalla listalla, pitääpä käydä lukemassa kokemuksesi sieltä! 👍

   Yö Kakolassa oli kyllä jännä kokemus ja menneistä vuosista kertovat lehtileikkeet pysäyttävää luettavaa! Niiden kuvia katsellessa kävi mielessä, että miltäköhän entisistä asukkaista tuntuisi käydä siellä nyt?

   Suosittelen lämpimästi Forenom Kakolanmäen testaamista sopivan tilaisuuden tullen!

   Kiitos kommentistasi ja hyvää alkavaa viikkoa! 🌷

 • Reply Virpi/Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 13:46

  Mielenkiintoinen majoitusvaihtoehto, itse kyllä olisin innokas yöpymään tälläisessä vanhassa vankimielisairaalassa! ( mitä sekin minusta kertoo 😉 ) Todella siistin näköinen huone. Tämä oli siis sellainen itsepalveluhotelli kuten esim. omppuhotellit?

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 15:35

   Oli kyllä jännä kokemus käydä lukemassa tiilenpäitä, kirjaimellisesti! ☺️

   Huone, samoin kuin yleiset tilat, olivat todella siistit ja hyvässä kunnossa, kun ovat olleet käytössä vasta vuoden verran. Omenahotellista ei ole omakohtaista kokemusta, mutta käsittääkseni systeemi on samantyyppinen: vastaanottoa ei ole ja ovikoodi toimitetaan matkapuhelimeen + sähköpostiin klo 16 saapumispäivänä ja se lakkaa toimimasta lähtöpäivänä klo 11.

   Tämä oli kyllä jännä vaihtoehto perinteiselle hotellille! 🏩

   Kiitos kommentistasi ja leppoisaa sunnuntaita! 🌻

 • Reply Suunnaton sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 12:17

  Kakola olikin mulle entuudestaan tuntematon. Hienon näköinen paikka. Voin vaan kuvitella, miten mielikuvitus lähtee laukkaamaan hiljaisessa rakennuksessa myrakyisenä yönä.

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog sunnuntai, elokuu 13, 2017 at 15:29

   Kakolanmäen kunnostus on kyllä hienosti toteutettu talon historia huomioiden ja tykkäsin kokonaisuudesta kaikin puolin, vaikka mielikuvitus vähän lähtikin laukkaamaan. Mielenkiintoinen kokemus! 👍

   Kiitos kommentistasi ja mukavaa sunnuntaita! 🌸

 • Reply Outi keskiviikko, elokuu 9, 2017 at 23:35

  Todella upea huoneisto. Ihanaa kun saa itse rauhassa touhuta aamupalan. Uskon, että tuolla varmasti voi vielä henkiä ollakin läsnä, niin hurja on paikan historia.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle ❤️

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog torstai, elokuu 10, 2017 at 10:01

   Talolla on kyllä sellainen historia, että varmasti se on vielä pitkään tiloissa läsnä ja näyttäytyy ajoittain.

   Suojellun rakennuksen kunnostustyöt on kaikin puolin hienosti toteutettu ja tykkäsin huoneiston tyylistä, joka sopi hyvin kokonaisuuteen. Tämä oli hyvä ja mielenkiintoinen vaihtoehto hotellille!

   Ihanaa loppuviikkoa Sinullekin Outi! 💛

  Leave a Reply