Lähimatkailun helmet: Koulupuisto – Pietarsaaren vehreä olohuone

Pietarsaaren keskustassa sijaitseva Koulupuisto on kaupungin ohittamaton vierailukohde ja se on ihaneteellinen paikka niin piknikille, pienelle kävelylenkille kuin kasvitieteestä ja puutarhoista kiinnostuneelle, sillä puistossa on liki 1000 kasvilajia.

Tästä pietarsaarelaisten rakastamasta 1,35 hehtaarin vehreästä olohuoneesta pääsee nauttimaan maksutta kaikkina vuodenaikoina ympäri vuorokauden ja keväästä syksyyn se on monien tapahtumien keskipiste sekä suosittu kokoontumispaikka.

Tällä viikolla (16.7.-23.7.2017) Pietarsaaressa vietetään Jaakon Päiviä, jolloin Koulupuiston ohjelmalavalla on tarjolla runsaasti maksutonta ohjelmaa ja konsertteja, kaupunkifestivaalien koko ohjelmatarjonta löytyy tästä.

Koulupuisto perustettiin Schaumanin suvun vuonna 1915 lahjoittamilla varoilla kasvitieteestä ja puutarhanhoidosta kiinnostuneiden Elise ja Victor L. Schaumanin muistoksi ”edistämään kaupungin kouluissa annettavaa kasvititieteen opetusta sekä herättämään ja kehittämään paikkakunnan väestön aisteja kasvimaailman kauneudelle, ihmeille ja hyödyille.”  

Pietarsaarelaissyntyinen Victor Leonard Schauman (∗ 12.4.1822 Pietarsaari –  † 3. 2.1872 Vaasa)  toimi kotikaupungissaan apteekkarina vuodesta 1845 lähtien ja samaisena vuonna Pietarsaareen 1762 perustettu tupakkatehdas (Jakobstads Tobaksspinneri) siirtyi hänen ja  Philip Ulrik Strengbergin omistukseen. Tehtaan nimeksi tuli Ph. U. Strengberg & Co Tobaks-Fabrik ja vuosien saatossa sitä laajennettiin ja uudenaikaistettiin niin, että siitä tuli kaupungin suurin työnantaja, jossa oli parhaimmillaan 1600 työntekijää ja 1920- luvulla Strengbergin tupakkatehdas oli Suomen ja Pohjoismaiden suurin.

Koulupuiston takana kohoaa Strengbergin tupakkatehtaan vuonna 1909 valmistunut Torben Grutin suunnittelema uudempi osa, jonka pallomainen kellotorni on kaupungin symboli.

Koulupuiston suunnitteli puutarha-arkkitehti Bengt Schalin ja se rakennettiin vuosina 1916-1932 Bertel Jungin suunnitteleman ja vuonna 1904 valmistuneen kauniin Jugendrakennuksen edustalle. Rakennuksessa on toiminut valmistumisestaan saakka ruotsinkielinen lukio, Jakobstads gymnasium, ja syksystä 2013 lähtien myös Pietarsaaren lukio, joka on kaksikielisessä kapungissa käytännön kielikylpyä parhaimmillaan. Ja mikäpä tällaisessa puistossa kasvioppia harjoitellessa!

Koulupuiston Yläpuisto edustaa klassista puistoarkkitehtuuria tarkoin rajattuine kävelyteineen sekä muotoonleikattuine havupuineen ja pensaineen. Yläpuistossa istutukset on jaettu kasviheimoittain ja keskellä oleva aukio on kuin osa Versaillesin puutarhaa. Sypressien ja muotoon leikattujen havupuiden reunustama nurmialue on suosittu piknik-paikka.

Rattaiden tai pyörätuolin kanssa liikkumista helpottavat luiskat ja puisto on pääsääntöisesti turvallinen paikka myös iltamyöhällä. Koulupuisto ei ole valitettavasti vuosien saatossa säästynyt ’nerouden tiivistymien’ ilkivallalta, jotka ovat typeryyksissään muun muassa tuhonneet kasveja ja rikkoneet kasvien kyltityksiä.

Puistoa ei kuitenkaan haluttu aidata ja sulkea ilta- ja yöajaksi, vaan se haluttiin pitää edelleen kaikille avoimena olohuoneena, jonka turvallisuudesta huolehditaan nykyään Poliisin kameravalvonnalla. Konnailijoita tarvitse kaukaa lähteä käytösoppiin hakemaan, sillä poliisiasema sijaitsee kadun toisella puolella.

Teemoittain jaetusta Yläpuistosta johtavat ruusujen reunustamat kävelytiet kohti vapaamuotoisempaa Alapuistoa, jota hallitsevat vanhat suuret puut ja Victor Schaumanin puistikkoa reunustaa lehmuskuja. Nyt heinäkuun puolivälissä puistoruusut ovat täydessä kukassa ja seuraavana ovat vuorossa jaloruusut.

Vanhojen puiden rytmittämän Alapuiston nurmialueita reunustavat kivikkoistutukset ja pensaiden kehystämät penkit kutsuvat istatahtamaan hetkeksi, vaikkapa kuuntelemaan kalliota pitkin solisevaa vuoripuroa tai herkuttelemaan jäätelöllä, jota on saatavilla Koulupuiston Alholminkadun puoleisen laidan jäätelökioskista, joka on avoinna vapusta elokuun lopulle.

Puutarhaa värittävät keväällä sipulikasvit ja kesän mittaan kukkaan puhkeavat syreenit, ruusut, perennat ja liljat. Tänä vuonna kesä on parisen viikkoa myöhässä ja paras kukkaloisto on vasta tuloillaan.

Alapuiston lampi karppeineen ja suihkulähteineen on idyllinen paikka viettää kesäistä päivää, ja tässä suositussa kokoontumispaikassa viihtyvät kaikki vauvasta vaariin. Aukion kalliossa on myös erityisesti lapsia kiehtova luola, joka on saanut monen pienen mielikuvituksen laukkaamaan. Lisäksi perheen pienimmille on tarjolla leikkipaikka keinuineen ja kiipeilytelineineen Koulupuiston itälaidalla.

Elokuussa Pietarsaaressa vietetään Kaupan- ja kulttuurinyötä eli Spotlight tapahtumaa, jolloin illan hämärtyessä voi lampeen käydä sytyttämässä oman kelluvan lyhtynsä ja näky elokuisessa illassa on kaunis. Spotlight tapahtumasta voit lukea blogikirjoituksen parin vuoden takaa tästä.

Tervetuloa viettämään kesäistä päivää puutarhakaupunki Pietarsaaren vehreään olohuoneeseen Koulupuistoon!

BLOGIHAASTE

Blogissa jatkuu juhannusviikolla aloitettu BLOGIHAASTE Lähimatkailun helmet, jossa haastan Sinut katsomaan tuttua arkiympäristöä matkailijan silmin ja löytämään oman kotiseutusi helmet Suomi 100 juhlavuoden hengessä sekä vinkkaamaan näistä myös muiden iloksi.

Saat myös vapaasti jakaa Lähimatkailun helmet -blogihaasteen eteenpäin, kun mainitset haasteen aloittajan Elämää ja Matkoja matkablogin, mielellään linkittämällä www.elamaajamatkoja.fi.

Tartu haasteeseen ja löydetään yhdessä kotimaan matkailun helmet satavuotiaasta Suomesta!

#lähimatkailunhelmet #elamaajamatkoja #minunpohjanmaani #suomi100

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Susanna torstai, heinäkuu 20, 2017 at 21:56

  Hyvät kuvat ja hieno puisto. Mikä kamera sinulla on?
  harkitsen uuden ostoa kun edellinen hajosi

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog torstai, heinäkuu 20, 2017 at 22:16

   Kiitos Susanna, Koulupuisto on kyllä kiva paikka käydä kävelyllä tai piknikillä. 🌸 Kamerana minulla on parin vuoden ikäinen Olympus PEN E-PL6, joka on näppärän kokoinen mukaan otettavaksi ja olen ollut siihen tyytyväinen. PEN-kameroista on tullut jo E-PL8 versio, joten seiskan voisi saada ihan sopuhintaan. Kannattaa katsoa näitä mm. Rajalan, Verkkokauppa.com:in ja Olympuksen omasta verkkokaupasta. 📷

   Aurinkoista loppuviikkoa Sinulle! ☀️

 • Reply Outi keskiviikko, heinäkuu 19, 2017 at 20:33

  Upean näköinen puisto. Jotenkin tulee joku Englantilainen puisto tästä tunnelmasta mieleen.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog keskiviikko, heinäkuu 19, 2017 at 20:49

   Totta, varsinkin yläpuisto tuo mieleen englantilaisen puiston! Koulupuistossa kävin jo aivan pienenä vanhempieni kanssa ja nyt sitten vuorostaan omien lasten kanssa. Karppilampi on aina samanlainen vetonaula, sukupolvelta toiselle!

   Mukavaa viikkoa Sinullekin Outi!

  Leave a Reply