New Yorkin museot

Koska uuteen reissuun on vielä muutamia päiviä aikaa, palaillaan vanhoihin matkoihin. Nyt esittelyyn New Yorkin museot niiltä osin, joissa olen itse ehtinyt käymään. Esittelemättä jää Whitney Museum of American Art. Tämä siksi, etten sieltä kuvia ottanut ja toisaalta siksi, että museo oli pieni pettymys. Etsimme tällä kertaa amerikkalaisia klassikoita ja Whitneyssä oli reissun aikaan vain ja ainoastaan 2000-luvun taidetta ja videoinstallaatioita. Museoitahan kaupunki on tulvillaan, mutta itse keskityimme niihin suurimpiin.

Kevään 2011 NYCin reissun museoiden tärkeimpänä päämääränä oli löytää amerikkalaista taidetta. Niitä klassikoita, jotka ensimmäisenä amerikkalaista taiteesta nousevat mieleen (Warhol, Haring, Pollock, Lichtenstein ym.). Ylipäätään minusta taide omassa kulttuuriympäristössään on usein parhaimmillaan. (Surullinen esimerkki siitä, ettei asia useinkaan ole näin: paria kuukautta myöhemmin yritin Amsterdamin Van Gogh Museumista tavoittaa Van Goghin töitä juurikaan siinä onnistumatta. NYCin museot olivat näitä tulvillaan.)

Ensimmäisenä kuitenkin se viihdyttävin museo eli American Museum of Natural History. Luonnontieteellinen museo täynnä ihania, vanhoja diodraamoja, toiminnallisia ja elämyksellisiä osioita, tutkimushuoneita labroineen lapsille (ja aikuisille…), evoluutiohistoriaa ja tähtitiedettä, ja kaiken kaikkiaan puuhaa kaiken ikäisille.

Museo oli vuoropuhelua museoiden historian ja nykyaikaisen toiminnallisen museon välillä. Diodraamat olivat suloisen, surullisen vanhanaikaisia – museoiden historiaa parhaimmillaan pölyisine eläimineen. Toisaalta osastoilta löytyi vähän väliä jotain, minkä myötä yleisö saattoi aktiivisesti osallistua museon kokemiseen. Museon kiertojärjestys oli tehty selvästi näyttävyyden ja elämyksellisyyden ehdoilla ennemmin kuin tieteellisin perustein. Mutta se toimi! Helppo lähestyttävyys asioihin teki asiat mielenkiintoisiksi ja helposti hahmotettaviksi. Museossa olisi voinut viettä useita päiviä.

(Kahden) lapsenmielisen, aikuisen arkeologin unelmapaikka viettää kevättalvinen päivä!

Museon aula.

Amerikkalaisen taiteen löytäminen kaupungista oli ihmeellisen hankalaa. Ensimmäinen tutkimuskohteemme oli The Metropolitan Museum of Art Central Parkin laitamilla. Upea, valtava museo täynnä taidetta. Rembrandtit ja Frida Kahlot löysimme helposti, mutta amerikkalainen taide loisti poissaolollaan. Kun viimein oivalsimme, että sille oli varattuna kokonaan oma siipi talosta, huomasimme, että se oli remontin alla ja näin ollen suljettuna. Mur.

Hieno kokemus siis sinällään, muttei vastannut vielä etsintöihimme. Jos kyseessä olisi ollut erilainen tutkimusmatka paikallisiin museoihin, olisin täälläkin voinut useita päiviä kuljailla ihastuksissani.

The Metropolitan Museum of Art, NYC.

Patricia O'keeffe

Van Goghia, NYC.

Se paikka, joka lopulta palkitsi kaiken etsinnän, oli tietysty MoMA, The Museum of Modern Art. Matkakumppanini karkasi tänä iltana Villageen vielä kirppari- ja levykauppakierrokselle, kun itse suunnistin MoMAan yksin aivan hetki ennen sen sulkemisaikaa. Ehdin noin 1,5 tuntia lauantai-iltana tutustua paikkaan ja siellähän ne olivat!

Museo vieläpä tuona tammikuisena iltana niin tyhjillään, että kaikki suurimmatkin työt Pollockeja myöten olivat katseltavissa lähes ilman muuta väkeä. Jopa kuviin ne sai tallennettua ilman ihmisiä. Upeaa!

Andy Warhol, NYC.

Pollock, NYC.

Lichtenstein, NYC.

Kaiken kaikkiaan nämä kaikki NYCin suurimmista museoista olivat positiivisia yllätyksiä. Mittasuhteiltaan valtavia, sisällöltään aivan upeita ja ainutkertaisia. Suurena plussana se, että kaikissa sai kuvata teoksia ilman salamaa, kaikista löytyivät kahvilat, museokaupat ja muut palvelut parhaimmillaan jokaisesta kerroksesta. Myös liput olivat verrattaen edullisia ja palvelu tasokasta. Ainoa huono asia on tietysty museoähky, joka näissä iskee hetkessä. Pienissä erissä katsottuna, NYCissa asuessa, kokemukset museoista voisivat olla paljon kevyempiä ja tehokkaampia, kuin tällaisen massatutustumisen myötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.