Yosemiten kansallispuisto

IMG_4066 IMG_4085 Monet varmasti ovat kuulleet maailman vanhimmasta kansallispuistosta Yellowstonesta, niin minäkin olin. Yosemitesta en ollut kuitenkaan kuullut koskaan puhuttavan, ennen kuin ystävämme ehdotti retkeä sinne. Välittömästi google laulamaan – oi kyllä, tuonne minä haluan!

Rakastan luonnossa liikkumista, ja Yosemite tarjosi siihen melkoisen hienot puitteet. Yosemiten kansallispuisto sijaitsee siis tosiaan Kalifornian osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Yosemite on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista.

IMG_4308
IMG_4220

Vietimme Yosemitessa kaksi kokonaista päivää, ja yövyimme kansallispuiston lähellä sijaitsevassa ihanassa vuoristohotellissa. Hotellin nimeä en valitettavasti enää muista, mutta majoituspaikkoja alueella on tarjolla melko runsaasti. Rohkeimmat voivat pystyttää teltan kansallispuiston alueelle, tai vuokrata sieltä pienen mökin. Me emme olleet tarpeeksi seikkailunhaluisia sellaiseen, etenkin kun alueella liikkuu mm. paljon karhuja!

IMG_4338 IMG_4393 IMG_4369

Alueelle pääsee monin eri tavoin. Junayhtiö Amtrak tarjoaa juna&bussi -yhdistelmän jolla pääsee perille asti. Myöskin meidän paljon käyttämä bussiyhtiö Greyhoundilla on mahdollista matkustaa Yosemiten lähettyville Mercediin, josta matka jatkuu YARTS:lla eli Yosemiten alueen omalla kuljetuksella. Yosemite Valleyssa liikennöivät ns. shuttle bussit, joilla pääsee kätevästi liikkumaan ympäri aluetta. Alueelle on myös mahdollista ajaa omalla autolla, joskin reittejä on jonkin verran rajoitettu yksityisautoilijoilta. Me olimme liikenteessä ystävämme autolla, ja pääsimme kyllä kaikkiin paikkoihin joihin halusimmekin. Parkkipaikkoja on tarjolla hyvin, ja ne on sijoiteltu niin että niistä on helppo lähteä patikoimaan eri reiteille. Veloitus alueelle pääsyyn oli 30$ per auto, riippumatta siitä kuinka monta henkilöä auton kyydissä on. Valitettavasti en osaa sanoa mitä sisäänpääsymaksut ovat jos paikalle tulee julkisilla.

IMG_4187 IMG_4184 IMG_4169

Yosemitehan on siis aivan tolkuttoman laaja, pinta-alaltaan 3 081 km². Näimme siis puistosta vain murto-osan, mutta parempi sekin kun ei mitään. Patikointireittejä riittää jos jonkinlaista, jokaiselle jotakin. Me kävimme katsastamassa mm. Nevada Fallsit, jonne kesti useampi tunti kavuta. Maasto oli aika jyrkkää ja muutoinkin raskasta, mutta perillä maisemat olivat sen kaiken kiipeämisen arvoista. Yosemite Falls – reitin kävimme kiertämässä myös, se oli aika lyhyt ja helppokulkuinen reitti, joka sopii varmasti kaikille vauvasta vaariin. Tunnel view sekä Glacier Point tuli nähtyä myös. Glacier Point:lla oli epäilemättä reissun henkeäsalpaavimmat näkymät, joten sinne suosittelen suuntaamaan ehdottomasti. Sieltä avautuu näkymät mm. tunnetulle Half Domelle. Yosemiten nettisivuilta löytyy kaikki mahdollinen tieto mitä vaan voi toivoa, joten suosittelen suuntaamaan sinne mikäli reissu kyseiseen kohteeseen on joskus suunnitteilla.

IMG_4318 IMG_4102

Yosemite Valleysta löytyy myös muutamia eri ravintoloita, joten nälkäisenä ei päivää tarvitse viettää. Toki suosittelen ottamaan mukaan eväitä, sekä paljon juotavaa mikäli patikointia on tiedossa.

Yosemitessa voi bongailla hurjapäisiä kalliokiipeilijöitä, ja itse ainakin näin ensimmäistä kertaa elämässäni kiipeilijöitä tositoimissa. Erityisesti yksi vuorista, El Capitan, oli kiipeilijöiden suosiossa. Kiipeilijät näkyivät kalliossa pienenpieninä, muurahaisen kokoisina pilkkuina, mutta oli hauska seurata heidän etenemistään kameran zoomin kautta. Oli hurjan näköistä, kun pimeän tullessa kiipeilijät alkoivat majoittautua pieniin telttoihinsa – kyllä, siis kesken kiipeilyn, ”keskelle” kalliota, köysien varassa. Joku alan ammattilainen osaisi varmaan selittää tämän yöpymisen oikeilla termeillä, mutta siellä he killuivat teltoissa useiden satojen metrien korkeudessa. Tälläisen maallikon silmin se oli todella hurjan näköistä! Pakko arvostaa.

IMG_4398 IMG_4385

Yosemitesta tykkäsin kovin, vaikka välillä pitikin vähän kiukutella kun janotti ja nälätti, eikä kuntokaan meinannut kestää useiden tuntien kiipeämistä. Noh, vähemmästäkös tuo.

Yosemitessa vierailua suosittelen lämpimästi kaikille luonnon ystäville, ja vähän kyllä kaikille muillekin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Nomadi perjantai, maaliskuu 11, 2016 at 17:27

    Wow, mahtavan näköistä! Meillä on (hirvittävän pitkän ajan päästä) suunnitteilla tehdä jotain road tripiä sekä Kanadan että USA:n maisemissa, ja jotain tällaista haluan kyllä ehdottomasti kokea. Kiitos hyvistä vinkeistä 🙂

  • Leave a Reply