Se on moro! 24 tuntia kotikaupungissa Tampereella

by satuvw on 23.10.2014 · 28 comments

Talvi tulee I @SatuVW I Destination Unknown

9:00 “Tämä oli sitten sinun ideasi” puuskahti mieheni pumpatessaan pyörien renkaita vanhempieni pihalla. Minä naureskelin hyväntuulisesti vaikka sormet kipristelivätkin kylmästä kuvatessani pihamaan huurteisia lehtiä ja auton kuuraisia ikkunoita. Mittari näytti -4C ja tämän parempaa ideaa ei voinut olla. Polkupyöräseikkailu kotikaupungissani Tampereella oli alkamassa ja tälle reissulle muksut eivät lähteneet mukaan.

Kaffila, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Kaffila, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Kaffila, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

10:40 Kotiseutuvisiitit seuraavat yleensä jotakuinkin samaa vanhaa kaavaa. Saavun paikalle sen suurempia ilmoittamatta tarkoituksena pitää kalenteri mahdollisimman tyhjänä, mutta kohta juoksenkin minuuttiaikataululla ympäri kaupunkia. Ympäri niitä samoja vanhoja tuttuja paikkoja jotka ovat uskollisesti pysyneet paikoillaan vuosikausia.

Melkein salakavalaan Tampere on kuitenkin vuosien kuluessa muuttunut, ja tällä reissulla tarkoituksena oli nähdä mitä uutta kaupunkiviidakosta löytyisikään. Aivan liian myöhäiseksi jäänyt aamupala, vai olisiko tämä paremminkin jo brunssi nautittiin Keskustorin kulmilta löytyvässä Kaffilassa, joka oli juuri mukavan pieni ja kotoisa tämän kaupunkipäivän aloitukseen. Aamupalaa luomukahvin tai -teen kera Kaffilassa tarjoillaan arkisin klo 11:00 asti, ja aamupalakombot maksavat 3.50€-7.50€ riippuen sisällöstä. Viikonloppuisin tarjolla on myös buffa.

Kauppahalli, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Kauppahalli, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Keskustori, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

11:15 Keskustorin ja Kauppahallin kulmilla notkumisessa ei nyt ole mitään uutta, mutta eihän näitä voi Tampereella ohittaa vaikka haluaisikin. Sitten viime visiitin monet Keskustoria reunustavista liiketiloista ovat jääneet tyhjilleen, joten keskityin vapaapäivän kunniaksi katselemaan yläilmoihin. Kotiseutumatkailuun kuului luonnollisesti visiitti myös kaupungin matkailuneuvontaan, joka sekin löytyy keskustorin laidalta. Ja on muuten auki vain arkisin…

Laukontori, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Laukontori, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Laukontori, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Laukontori, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Laukontori, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

11:57 En tiedä miksi mielsin Tampereen yliopistoaikoinani kun asuin Irlannissa ”ei nyt niin kovin teolliseksi kaupungiksi”, vaikka teollisuus ja vanhat tehdasrakennukset antavat Tampereelle sen omatakeisen leiman. Vanhat rakennukset ovat saaneet uuden elämän asuinrakennuksina, museoina ja taiteilijoiden työtiloina ja putiikkeina, mutta löytyy aivan keskustastakin, siitä Laukontorin rannasta vielä toimivaa teollisuutta. Mutta löytyyhän sieltä Laukontorilta muutakin.

Kehräsaari I @SatuVW I Destination Unknown

Kehräsaari I @SatuVW I Destination Unknown

Kehräsaari I @SatuVW I Destination Unknown

12:09 Romantiikka räiskyy tai ainakin lyödään lukkoon, kirjaimellisesti, pienellä Kehräsaaresta Koskikeskuksen kupeelle vievällä sillalla. Minä ihailin lukkoja ja kuvailin niitä näitä. Mieheni katseli haaveilleen kalastajia ja suunnitteli eläkepäiviään (!!) kalastuksen parissa. Kehräsaaressa kannattaa käydä kurkkaamassa käsityöläisten pikkuputiikit, ja löytyypä sieltä muutama syöttölä ja juottolakin jotka jäivät tällä reissulla testaamatta.

Tampere Design I @SatuVW I Destination Unknown

Tampere pyöräillen I @SatuVW I Destination Unknown

12:29 Tampere ja design. Kaksi käsitettä joiden en arvannut kulkevan näin vahvasti käsikädessä. Tampereelta löytyy iso kasa pieniä design-liikkeitä jotka Tampereen Muotoilijoiden yhdistys on koonnut käteväksi kartaksi. Kartalta löytyvät vaatteisiin, sisustukseen ja käsitöihin erikoistuneita liikkeet, kahvilasuositukset ja galleriat. Me kiersimme hetken Verkatehtaan- ja Aleksanterikatujen putiikkeja, ennen kuin hyppäsimme takaisin pyörien selkään ja lähdimme pyöräilemään Tammerkosken vartta yläjuoksua kohden.

Tampereen tehdasmaisemia I @SatuVW I Destination Unknown

Tampereen tehdasmaisemia I @SatuVW I Destination Unknown

Tampereen tehdasmaisemia I @SatuVW I Destination Unknown

13:27 Tampere ja tehdasmaisemat sopivat yhteen kuin nenä päähän, ja näitä maisemia tuli ikuistettua useammastakin suunnasta pitkin ja poikin Tammerkosken rantoja. Finlaysonin tehtaiden ansiota on muuten se, että Tampereella syttyi Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo vuonna 1882. Tiesittekös tuota? Kehtaanko tunnustaa että minulla ei ollut asiasta aavistustakaan…

Tallipihan Kahvila Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Tallipihan Kahvila Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

13:45 Tallipiha. Synonyymi sanalle ”kodikas”. Tallipihan kahvila ja sen uunista tulleet leipomukset ihastuttivat, vaikka salaattiannokset (8,50€) olivatkin hienoinen pettymys. Eikö vähitellen voisi unohtaa jäävuorisalaatin ravintola-annoksista, neonkeltaisesta salaattikastikeesta puhumattakaan!?

Pyynikin Näkötornin munkkikahvila I @SatuVW I Destination Unknown

Tampere Pyynikin Näkötornista I @SatuVW I Destination Unknown

Pyynikin Näkötornin munkkikahvila I @SatuVW I Destination Unknown

Pyynikin Näkötornin munkkikahvila I @SatuVW I Destination Unknown

16:02 Maisemien ihastelua Pyynikin näkötornista ja päälle munkki. Kaksi erittäin erinomaisesti tuhlattua kahden euron kolikkoa. Suosittelen! Mieheni ei ollut näkötornin kahvilan munkkeja aikaisemmin maistanutkaan, minä taas käyn täällä aina silloin tällöin… Munkkeja saa nyt myös Keskustorin munkkikahvilasta, mutta Pyynikillä on oma taikansa. Näkötornin munkkikahvila on muuten auki vuoden jokaisena päivänä!

Cafe Pispala, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Cafe Pispala, Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

18:30 Uskaltaisinko väittää että löysimme Tampereen parhaan ravintolan? Tai ainakin yllättävimmän? Keskeltä Pispalalaista asuntoaluetta löytyy heinäkuussa avattu pieni kodikas ravintola, missä maut ovat kohdallaan, ruokalista vaihtuu viikoittain, hinta ei vie konkurssiin ja fiilis on kuin kotona (missä joku on käynyt siivoamassa ja siivoaa nytkin tiskit pois pöydiltä). Me juutuimme Cafe Pispalaan useammaksikin tunniksi syömään, nauttimaan lasillisen tai kaksi punaviiniä (minä) ja pikkupanimojen olutta (mieheni), ja jutustelemaan omistaja pariskunnan Yvonnen kanssa.

Cafe Pispala on mukavan erilainen, mutta samalla jotenkin tuttu. Sinne voi mennä yksin tai ryhmässä, ja muksutkin voisi ottaa mukaan ruokailemaan. Kahvila-ravintola on auki keskiviikosta sunnuntaihin, ja viikonloppuisin tarjolla on paljon kiitelty brunssi. Tuonne menen kyllä vielä uudestaan, monen monta kertaa! Jos meikäläisen sana ei riitä, kurkkaa vielä Joonaksen Indiemode-blogi, Kohokohdat.fi – sivusto tai Katjan Optimismia ja energiaa – blogi. En ole nimittäin ainoa joka tätä paikkaa hehkuttaa!

Depresso I @SatuVW I Destination Unknown

11:05 – seuraava päivä… Ja siinä se sitten olikin. Tampere by Night jäi tällä kertaa kokematta vaikka suunnitelmat (ja ehkä uhokin) olivat kovat, ja kameran jalusta oli mukana yökuvia varten. Nämä kaksi vanhempaa kun väsähtivät päivällisen jälkeen ja kömpivät hotellille sänkyyn katsomaan televisiosta elokuvaa… Sellaista se, pienten ei-öisin-niin-kovin-hyvin-nukkuvien lasten vanhempien elo on! Hotelliaamiaisen jälkeen mieheni kaipasi vielä ”kunnon kahvia”, mihin Hämeenkadun Espresso Bar oli mitä oivin paikka.

Tämä miniretki ei olisi voinut tulla parempaan saumaan, suosittelen suuresti kaikille turistipäivää omassa kaupungissa, tai miksipä ei Tampereella! 

Ja ainakin näitä testaamme seuraavalla vierailulla:

Matkailulehti Mondossakin vietettiin muuten juuri (nro 9/2014) hauska miniloma Tampereen Tammelassa, mutta meiltä Tammelan tutkiminen jäi sekin ensi kertaan!

{ 28 comments… read them below or add one }

Kthetraveller lokakuu 23, 2014 10.58

Oi miten ihana postaus ja ihanat kuvat! Harmittaa kyllä kovasti ettei meillä ole riittävästi aikaa tutustua Tampereen tarjontaan ensi viikon viikonloppuna.

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 12.58

Kiitos!! :) Ja siellähän se Tampere on, sinne ehtii koska vaan. Innolla itsekin odotan jo seuraavaa reissua, sitten täytyy tutkia lisää mitä Tampereelta löytyy

Vastaa

lena / london and beyond lokakuu 23, 2014 11.24

Tata postausta oli tosi kiva lukea! Mun taytyy ehdottomasti lahtea Matteon kanssa pyorareissulle Kuopiossa kun siella seuraavan kerran ollaan. Mitas miehesi tykkasi munkeista? Meilla ne on ainakin kovaa valuuttaa :D

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 13.05

Suosittelen! Siis pyöräreissua :) Ja Simon kyllä ihastui munkkeihin! Eli eiköhän me Pynsälle mennä seuraavallakin kerralla….

Vastaa

Teea / Curious Feet lokakuu 23, 2014 11.51

Ihana postaus!! Teillä on ollut mahtava päivä. Pitääkin lukea tuo Mondon juttu Tammelasta, omista kotikulmista <3. Siellä pienellä alueella on kyllä kaikkea kivaa.

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 13.06

Eikä! En tiennytkään että olet Tammelasta. Mun piti ottaa lehti mukaan että käytäisiin sielläkin vähän pyörimässä, mutta lehti jäi kotiin ja ei sitä kaikkea päivässä ehdi kuitenkaan. Hyvä että on jotain nähtävää vielä seuraavaankin kertaan… :)

Vastaa

Lotta Watia | Unagidon lokakuu 23, 2014 11.57

Ihania Tamperefiilistelyjä! Oon aina tykännyt Tampereesta ja siellä on aina ollut mukava vierailla Jyväskylästä käsin. Jos johonkin kaupunkiin Suomen sisällä muuttaisin, olisi se Tampere. :-)

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 13.13

Itse taas aina sanoin että jos palaan Suomeen, niin suuntana on Tampere, tai ”ei ainakaan Helsinki”, mutta siellä Hesassahan sitä tuli asusteltua jokunen vuosi ennen kuin lähdimme taas maailmalle… Tampere on kyllä aivan ihana paikka ja kotikaupunkiin jäi vaikka mitä tutkittavaa!

Vastaa

Kea lokakuu 23, 2014 12.18

Kävin usein Tampereella opiskellessani Turussa… jostain syystä turkulaiset ei tullu niin tutuiks kuin tamperelaiset… ja on se kyllä kiva kaupunki! :)

Mun sen aikainen ystävä oli joskus tuolla Pyynikin tornilla paistelemassa noita munkkeja, hänkin asuu muuten nykyään Norjassa!

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 13.17

No, jos voi valita Tampereen tai Turun väliltä niin… vastaushan on aina Tampere :) Ja hauska tuo Norja & munkki yhteensattuma. Mitenköhän muuten on, maistuvatko munkit silloinkin kun niitä paistelee, vai meneekö munkeista maku kun on niiden käryissä koko päivän…?

Vastaa

Panu / Panun matkat lokakuu 23, 2014 12.20

Kiitos virtuaaliretkestä ja upeista kuvista! Pidän Tampereesta paljon. Vaimo opiskeli siellä muutaman vuoden ja kaupunki tuli silloin hyvin tutuksi. Kaipuu on jäänyt!

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 13.17

Eipä kestä, Tampere on kyllä hieno paikka!! Ja kovasti tekee täälläkin nyt mieli takaisin, en tajua miksi ei ole tullut aikaisemmilla reissuilla tutkittua Tamperetta sen tarkemmin…

Vastaa

Jenna lokakuu 23, 2014 13.50

Mää ja mun Tampere <3 Ihana postaus! Kyllä tuo kaupunki on niin syvällä minunkin sydämessä :)

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 13.24

Tampere näyttää kolahtavan kohdalle aika monella, enkä yhtään ihmettele miksi :)

Vastaa

Hanna / Rêves & Voyages lokakuu 23, 2014 18.49

Tästä sai taas paljon uusia vinkkejä Tampereelle! Jännä, miten vähän tuleekaan koluttua omaa kotikaupunkia :D

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 13.25

Ihan samaa mietin kun lähdimme tutkimaan Tamperetta, idea lähti ihan oikeastaan siitä että Irlannissa tajusin että tunnen Irlannin rannikkoa, Dublinia ja täällä Norjassa näitä meidän seutuja paljon paremmin kuin kotimaata. Pitää varmaan joskus tehdä vähän isompikin reissu Suomeen!

Vastaa

Jonna Riikka lokakuu 24, 2014 6.43

Ihana, kun kävit! :) tuli minullekin uusia juttuja. En ole kaikissa kahviloissa vielä näköjään käynytkään ;)

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 13.28

Kiva että löytyi jotain uutta! Ja itse hieman hämmennyin kun aloin käymään läpi Tampereen kahvilavalikoimaa, se on melkoinen!!

Vastaa

Anita lokakuu 24, 2014 14.55

Ihania kuvia Tampereelta. Tuli kesällä käytyä siellä ensimmäistä kertaa useampaan vuoteen. Mies kysyi: miksei me muuteta tänne, tämä on niin tunnelmallinen kaupunki? Se on kyllä totta. Mielestäni se kosken laita ja puisto on tosi kivoja kohtia. Ravintola- ja kahvilavalinnat näyttää myös erinomaisilta. Ehkä voisi itsekin käydä nyt useammin, kun esim. Onnibusilla on ollut aika hyviä tarjouksia Hki-Tre.

Anita
http://www.lily.fi/blogit/tervetuloa-suomeen

Vastaa

satuvw lokakuu 24, 2014 15.37

Nyt oikein harmittaa että unohdin Onnibussin olemassaolon aivan täysin. Me reissattiin Hki-Tre-Hki junalla ja päiviteltiin junalippujen hintoja… Junassa tosin plussana on se, että muksuille on leikkialue. Ensi kerralla täytyy kyllä varmaan kuitenkin hypätä bussiin! Ja Tampereella tunnelmaa tosiaan riittää, täytyy seuraavalla kertaa sinnitellä niin että jaksan lähteä illalla kuvailemaan koskea tunnelmavalaistuksessa! :)

Vastaa

Sandra lokakuu 25, 2014 5.46

Kiitos näistä vinkeistä! Myös mulle vanhana tamperelaisena oli monta uutta paikkaa. Cafe Pispala testattava ehdottomasti :)

Vastaa

satuvw lokakuu 27, 2014 10.37

Kyllä, Cafe Pispalaa en voisi kyllä nyt ylistää yhtään enempää… :) Ja innolla odotan itsekin seuraavaa Tampere visiittiä, brunssi on ainakin kokeiltava silloin!

Vastaa

Pirkko lokakuu 25, 2014 8.26

Kiva postaus! Itse kiersin Turkua jokin aika sitten vähän ideana tsekata lapsuuden- ja nuoruudenaikaisia paikkoja, mutta toki sitten samalla löytyi uuttakin.
(Älkääkä nyt tamperelaiset hermostuko, vaikka ”turkulainen” kommentoikin :-) – ainakin nuoruudessani näiden kaupunkien välillä oli vähän sellaista kissanhännänvetoa …)

Vastaa

satuvw lokakuu 27, 2014 10.39

Kiitos Pirkko! Ja hah, kyllä turkulaisetkin saavat kommentoida :) Itsellänikin on tässä työn alla postaus Turusta, kävin siellä loppukesästä pikaisella visiitillä, täytyy tunnustaa että Turku on jäänyt kovin tuntemattomaksi vaikka hyvä ystäväni siellä asuikin monta vuotta.

Vastaa

ananas2go lokakuu 27, 2014 8.37

Kiitos jutusta, Satu. Linkkasin tämän jo luonnoksiini, sillä perässä tullaan muutamaksi marraskuun lopun arkipäiväksi. Aion käydä ainakin Juicen kirjastossa, jonka opin Kotimaan Matkailumessuilla> keväällä, missäpä muuallakaan kuin Tampereella. Tredea Oy / Visit Tampere antoi myös innostuneita vinkkejä, kun Twitterissä kyselin.

Olen viettänyt paljonkin lomia Tampereella. Jännittävää nähdä käyty ja tykätty kohde nyt bloggaajan näkökulmasta.

Vastaa

satuvw lokakuu 27, 2014 10.41

Kiva että tästä sai jotain ideoita, ja siis mikä, Juicen kirjasto?? Tuosta en ole kuullut tai tiennyt itse mitään… Me kävimme myös Matkailuinfossa kysymässä mitä kannattaisi tehdä ja nähdä, mutta aika hyvä idea oli jo ennen sitä käyntiä missä haluaisimme vierailla. Vapriikkia suositeltiin kovin, mutta se ikävä kyllä jäi odottamaan seuraavaa kertaa.

Vastaa

ananas2go lokakuu 27, 2014 18.42

Joo, olen tamperelaistenkin suusta kuullut tuota samaa, että mikä ihmeen Juicen kirjasto ja missä kohti. Käsikirjaston tyyppinen, Viola-kodissa, auki silloin tällöin mutta kirjoja ei voi lainata.

Koetin mutten osannut liittää edelliseen kommenttiin linkkiä Popot pogoillen -blogini mainintaan messuista, joilla Juicen kirjastoon tutustuin. Joka tapauksessa kuukauden päästä lienee luvassa pitempää juttua, jahka pääsen paikan päälle. Tässä jutussa on linkki Juicen kirjaston sivuille, ja on se Facebookissakin: http://www.rantapallo.fi/ananas2go/2014/10/25/kevaiset-kotim…matkailumessut/

Niinhän se on aina, kaikkea haluaisi mutta valita täytyy. Oi että, onpas ihana päästä Tampere-fiilistelyyn näin bloggaajakaverien keskenkin.

Vastaa

satuvw lokakuu 27, 2014 20.36

Tuo Juicen kirjasto kuulostaa mielenkiintoiselta, täytyy katsastaa se tarkemminkin!! Ja innolla odotan täällä puolestasi Tampereen matkaa, ja nyt harmittaa kyllä että joulureissu Suomeen on jäämässä väliin. Niin monta juttua jäi tekemättä, Pispalaa olisin mielelläni tutkinut tarkemminkin, ja esimerkiksi Rajaportin sauna on minulta kokeilematta ja ehdoton käyntikohde seuraavan kerran kun tuleen kotiin!

Vastaa

Leave a Comment

Previous post:

Next post: