Påskevær – parasta Norjassa

by satuvw on 22.04.2014 · 16 comments

Skitouring in the Rondane National Park, Norway

Jos pitäisi sanoa mikä Norjassa on parasta, koselig, käsite kodikkaasta – termi joka käy melkein mihin vain – kipuaisi ehdottomasti kärkikolmikkoon. Viime viikonlopun, ja viime vuodenkin perusteella tämän ohitse tosin kiilaisi kirkkaasti påskevær, pääsiäissää.

Skitouring in the Rondane National Park, Norway

Auringosta nauttimista keväthangilla Norjassa

Skitouring in the Rondane National Park, Norway

Tätä se on, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Aurinkoa taivaan täydeltä ja auringossa kirkkaana kimaltavat hanget.

Hiihtolenkkejä, kuumaa kaakaota termarista, kaukaiset rannat mieleen tuova aurinkorasvan tuoksu, nuotiolla tirisevät makkarat ja kylmä olut takan ääressä iltasella.

Hiihtovaelluksella lasten kera Norjassa

Evästauko sen olla pitää!

Me lähdimme pääsiäisen viettoon Norjan vanhimmasta kansallispuistosta Rondanesta löytyvälle Rondvassbu-mökille, missä näin sesonkiaikaan pöytään katetaan iltaisin kolmen ruokalajin illallinen ja lounaseväät voi itse rakentaa aamiaispöydän antimista. Rondanen kymmenen yli kahdentuhannen metrin huippua jäivät meiltä kyllä täysin tutkimatta, sillä vietimme pääsiäistä aika leppoisissa merkeissä perheen pieninten kanssa. Ja kun on viitisen tuntia vetänyt perässään parinkymmenen kilon pulkkaa ylämäessä, on ihan mukavakin vain rentoutua auringossa pienten hiihtolenkkien lomassa järvenjäällä.

Se tosin ihmetyttää miksi norjalaiset ovat kehittäneet vain tuon påskevær – termin. Jos yleisessä käytössä olisi myös sommervær, kesäsää-käsite, saisimmeko me silloin nauttia kolmesta kuukaudesta auringonpaistetta viiden päivän sijaan!?

Toivottavasti auringonpaistetta riitti Norjan rajojen ulkopuolellekin ja mukavaa alkavaa arkiviikkoa täältä keväthangilta!

{ 16 comments… read them below or add one }

kalamuija huhtikuu 22, 2014 20.40

Meillä oli ihan samanlainen pääsiäinen. Niin parhautta:)

Vastaa

satuvw huhtikuu 22, 2014 22.00

Ihanaa! Toivottavasti tällaiset kelit jatkuvat hetken, tekee kyllä NIIN hyvää!

Vastaa

Teea huhtikuu 22, 2014 23.17

Mahtavat maisemat!!

Vastaa

satuvw huhtikuu 22, 2014 23.18

Joo, kyllä me taas huokailtiin Norjassa asumisen ihanuutta ;)

Vastaa

Annika - Tarinoita Maailmalta huhtikuu 23, 2014 5.25

Upeat on maisemat ja jestas sentään siellähän on vielä talvi :D Täällä tuntui, ettei se koskaan lopu, mutta ei täälläkään sentään enää lunta ole. Tosin taitaa meillä olla vähän korkeuseroakin ;)

Hieno tapa ja paikka viettää pääsiäistä kyllä!

Vastaa

satuvw huhtikuu 23, 2014 21.37

Nämä talvikuvat ovat kyllä hieman hämääviä, täällä laaksossa on ihan kevät, mutta tuolla noin kilsan korkeudessa lunta riittää! Ja oli kyllä upea pääsiäisenvietto paikka, lähtisin mielelläni uudestaankin :)

Vastaa

Amanda huhtikuu 23, 2014 7.53

Ton täytyy olla ihan kerta kaikkisesti paras tapa viettää pääsiäistä! Oi vitsi. Melkein alkoi haikailuttaa murtsikkakaipuu, mutta mutta… Kyllä toi täälläkin ollut tosi kesäinen sää toimi. :) Upeita kuvia ja noi maisemat, aina vaan päräyttäviä!

Vastaa

satuvw huhtikuu 23, 2014 21.38

Täällä voi kyllä hiihtää vielä kesäkuussakin, ei ihan meidän nurkilla mutta kauas ei tarvitse matkustaa. Jos kevät ja kesä alkavat kyllästyttää, ei muuta kuin murtsikat mukaan ja Norjaan! :)

Vastaa

Marika huhtikuu 23, 2014 10.29

Ai vitsi, ihanat kuvat!! Täällä eteläisessä Suomessa hiihtokelit jäi tulematta, josta vähän suutuin. Hiihtämiset jäi täysin välistä. Siis nolla kilometriä hiihtoa. Muutama vuosi sitten käytiin Norjassa pääsiäisen aikaan hiihtelemässä ja se vasta oli mukavaa, hikistä, myrskyistä ja aurinkoista puuhaa. Aivan täydellistä kaikkine pandarajauksineen.

Vastaa

satuvw huhtikuu 23, 2014 21.39

Suomen talvi oli kyllä tänä vuonna erikoinen, kuuntelin ihmeissäni tarinoita lumen puutteesta, sen saapumisesta ja pikaisesta paosta. Tosi harmi!!! Pandarajaukset täällä tulivat kyllä aika vauhdilla, sen verran vahvasti aurinko porotti ja lumi sitä säteilyä heijasti!

Vastaa

Katja huhtikuu 23, 2014 13.12

Kuulostaa aivan mahtavalta pääsiäiseltä! Tuli mieleen oma lapsuus, kun ala-asteella lähdimme opettajan kanssa hiihtoretkelle järven jäälle. Reippailun jälkeen istahdimme laiturille ja söimme eväämme, ei ole metwurstileipä tainnut maistua niin hyvälle kuin tuolloin :)

Vastaa

satuvw huhtikuu 23, 2014 21.41

Ulkona eväiden syömisessä on kyllä jotain taikaa. Meilläkin mini kyseli syömisten perään jo siinä vaiheessa kun vasta pakattiin kamoja pulkkiin valmiiksi hiihtoretkeä varten ;)

Vastaa

lena / london and beyond huhtikuu 23, 2014 14.16

Olin sitä mieltä että Kuopion sää oli oikein mahtava tänä vuonna ja Tahkollakin oli lunta. Mutta ei, teille tuli voitto tässä kisassa aivan täysin! Ihania kuvia ja upea pääsiäissää kerrassaan! :)

Vastaa

satuvw huhtikuu 23, 2014 21.46

Ha ha, Rondane sijaitsee hieman korkeammalla kuin Tahko, eli nyt oli vähän epäreilu kisa. Mutta ihanaa että saitte nauttia auringosta ja lumesta myös!

Vastaa

henna huhtikuu 23, 2014 15.37

Nooo- eipäs nyt hehkuteta Norjan pääsiäissäätä liiaksi siellä. Tromssassa oli lähes koko pääsiäisen ”normaali” kevätsää, eli räntää ja vettä vuorotellen vaakasuoraan. Paikalliset manasivat että huonoin ”påskevær” ikinä, vaikka sunnuntaina aurinko yrittikin hieman pilkistää esille. Ne hyvät kelit olivat vain teille eteläläisille..

Ei siis hiihdelty täällä pohjoisessa, ei. :(

Vastaa

satuvw huhtikuu 23, 2014 21.47

Nyt pitäisi siis muuttaa otsikko ”Parasta eteläisessä Norjassa” muotoon, täällä kun ainakin pari viimeistä pääsiäistä ovat menneet upeista keleistä nauttiessa! Tosi harmi että siellä oli noin karmeat kelit, ehkä teille tulee sitten puolestaan se ”sommervær” :)

Vastaa

Leave a Comment

Previous post:

Next post: