Lyhyt oppimäärä norjaa Marokossa

by satuvw on 27.03.2014 · 30 comments

Näkymiä Agafayn autiomaasta

Siitä on melkein kolme kuukautta kun juoksin minin tarhan portista sisään, nappasin lumihangessa istuskelevan pienen leidin mukaani ja huusin pikaiset “vi ses i april” tarhan tädeille ehtiäksemme, juuri ja juuri, kohti Oslon Gardermoenin lentokenttää suuntaavaa junaa.

Syy miksi Uuden-Seelannin ja pikaisen kotimaan visiitin jälkeen Marokko oli luonnollinen alustus viikonloppuna koittavalle kotiinpaluulle pitkän poissaolon jälkeen löytyi matkaseurasta, kolmestatoista norjalaisesta matkablogaajasta. Marokon matkailun ja Norske Reisebloggerin järjestämä lyhyt matka Marokkoon muodostui meikäläiselle lyhyeksi oppimääräksi norjaa, neljän päivän intensiivikurssin muodossa, hieman eksoottisimmassa olosuhteissa kuin normaalisti.

Ei kestänyt kauaa kun tutut äänteet, sanat ja sanonnat hiipivät omaan puheeseenikin, ja tässä muutamia mitä ilman et Norjassa pärjää, Instagramista poimittujen Marokon matkakuvien höystämänä.

Näkymiä Agafayn autiomaasta

Koselig. Kodikas.

Jos norjan kielessä on yksi sana mikä käy melkein mihin vain positiiviseen tilanteeseen ja on luonnollinen valinta jos et ihan heti löydä asialle sitä sopivinta adjektiivia, se on koselig. Koselig ei ainoastaan istu puheeseen kun puhutaan asunnoista, vaan se käy tilanteeseen kuin tilanteeseen. Se että muksut ovat isovanhempien hoidossa on – åå så koselig, isovanhemmille, vaikka viimeisin puhelinraportti minin uhmaikäkohtauksesta kertoo ehkä jotain muuta. Takkatulen ääressä kaakaokupin kanssa istuskelu on arvatenkin kodikasta myös, mutta niin on myös ystävän tapaaminen tai hyvä päivällinen.

Marrakechista noin tunnin ajomatkan päästä löytyvä Agafay autiomaakin oli mielestäni kovin… koselig.

Marrakechin dromedaarit

Hyggelig. Mukava.

Kädenpuristuksen ja nimenvaihtojen jälkeen esittelytilanne on helppo kuitata päättyneeksi sanalla hyggelig. Mukava tavata.

Hyggelig sanassa on mielestäni jotain hykerryttävää lämpöä jota “mukava tavata” ei koskaan tule saavuttamaan. Siksipä näiden dromedaarien tapaaminenkin oli varsin hyggelig.

Lounas marokkolaisittain

Tusen takk. Tuhannet kiitokset.

Kun yksi kiitos ei riitä. Päätellen siitä kuinka usein tätä kiitosta viljellään arkipuheessa, norjalaiset ovat varsin kiitollista kansaa. Ja tämän lounaskattauksen jälkeen Dar Moha ravintolassa Marrakechissa tusen takk tuli varsin tarpeeseen.

Lisää Instagram-otoksia Marokosta löytyy sekä Instgram-galleriastani että #marokko14- tunnisteen alta, ja kaikki matkalla olleet blogaajat on listattu täällä. Nyt katse on kuitenkin jo kohti lauantaita ja kovasti odotettua paluuta kotiin Norjaan, raportit kertovat että meidän kotikukkulalla murtsikkahiihtokelit ovat parhaimmillaan!

**************************

Mikä on Instagram? Ilmainen älypuhelimilla toimiva kuvienjakopalvelu ja sosiaalinen verkosto. Instagramissa siis jaetaan kuvia ja kommentoidaan ja tykkäillään muiden kuvista.

Lähde mukaan! Kirjoita oma postaus aiheesta ”Instagram ja matkailu” käyttäen postauksessa Instagram-kuvia, muista mainita ja linkittää ainakin yksi meistä järjestäjistä ja lisää linkki postaukseesi tuohon alla olevaan Linky-linkkien kokoilijaan. Aikaa sinulla on keskiviikkoon asti, ja torstaina lähtee taas uusi kierros käyntiin. Jos sinulla ei ole omaa blogia mutta olet Instagramissa, voit lisätä kuviisi #IGTravelThursday tunnisteen ja näin olla mukana jakamassa kuvallisia matkamuistojasi. Instagram Travel Thursday – kampanjan taustavoimina ovat Suomessa myös  Kaukokaipuun Marinella ja Running with the Wild Horses – blogin Veera.

Ohjeet blogaajille löydät täältä, tilaa myös IG Travel Thursday – uutiskirje joka kolahtaa postilaatikkoosi aina keskiviikkoisin.

{ 30 comments… read them below or add one }

Jenni / Suurherttuan vieraana maaliskuu 27, 2014 1.00

Hyggelig! Onpa varsin hyggelig sana, joka pitää pistää korvan taakse. ;) Tuosta ruokakuvasta tuli nälkä…

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.42

Eikös! Ja marokkolainen ruoka, varsinkin alkupalat ja salaatit olivat TOSI maukkaita!

Vastaa

Jerry / Pako Arjesta maaliskuu 27, 2014 7.04

Tosi hauska ja ainutlaatuinen postaus :). Hienoja kuvia ja hauskoja sanoa, mikäs sen parempaa. Pari sanaa opettelemalla pääsee paljon paremmin sisälle kulttuuriin, eikö niin?

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.43

Kiitos Jerry! Ja kyllä, muutamakin sana on aina parempi kun ei mitään. Ainakin saa hymyn paikallisten huulille jos ei muuta… :)

Vastaa

Katja maaliskuu 27, 2014 8.03

Aivan ihana postaus! :D täytyypä painaa sanat mieleen, tulevia norjan reissuja ajatellen. Nuillahan pärjää matkan kuin matkan ;)

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.46

Kiitos Katja! Ja aikas pitkälle näilläkin jo tosiaan pärjää… :)

Vastaa

Kaukokaipuun Nella maaliskuu 27, 2014 8.25

Voi kun mäkin olisin voinut sanoa kyllä Marokon kutsulle, mutta Eurooppa, Eurooppa. Ei sekään huono vaihtoehto ole. Onneksi sä pääsit lähtemään ja jaat näitä upeita kuvia ja muistoja meille. (:

ps. näitkö kamelivauvoja!

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.47

No niinpä, oli kyllä hieno paikka vaikka tällaisilla reissuilla kohteesta saakin vain erittäin kevyen pintaraapaisun. Mutta, Eurooppa ei ole huono sekään! Ja eih, kamelivauvat jäivät näkemättä. Se miten niitä kamelivauvoja tehdään, se taas tuli todistettua…. ;)

Vastaa

Annika maaliskuu 27, 2014 11.32

Niin upeat noi dromedaarit! Tanskalaiset taitaa käyttää tota ”hygge”-sanaa myös sellaisena, joka sopii mihin tilanteeseen vaan kun on hyvä meno. Niin ainakin sen joskus ymmärsin :)

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.48

Jep, tanskalaiset käyttävät tuota sanaa hieman eri lailla, sen verran tiedän, mutta siihen tietoni tästä asiasta sitten jäävätkin… :)

Vastaa

Laura/Urbaani viidakkoseikkailijatar maaliskuu 27, 2014 12.35

Ihana Marokko, en malta odottaa! Näittekö argaanipuissa kiipeileviä vuohia? Hauskoja nuo norjankieliset sanat. Suomi ei aina ole se kaikkein lämpimin ja pehmein kieli. Mukavaa kotiinpaluuta, aikamoisia seikkailuja sulla ollut tässä ihan pienen ajan sisällä :)

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.49

Seikkailuja on ollut, ja nyt on ihana palata kotiin seikkailemaan ihan kotiseuduille :) Vuohia näkyi kyllä mutta ei argaanipuissa, noita argaanipuita ei tuolta alueelta kovinkaan paljon löytynyt.

Vastaa

Maarit Johanna maaliskuu 27, 2014 12.56

Hahaa, nuo on melkolailla ainoat sanat jotka jäi syksyn norjan kurssilta mieleen :p Marokko on erikoinen paikka, en ole koskaan edes harkinnut sinne matkustamista. Muistaakseni eräs matkabloggaaja teki postauksen aiheesta miksi sinne ei pitäisi matkustaa! :D ehkä sulta tulee nyt vastakkaisia mielipiteitä, saa nähdä ^^

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.50

Heh, et ole varmasti ainoa! Ja pidin kyllä Marokosta paljon, vaikka kuten tuossa yllä sanoin, näin pikaisella reissulla paikasta saa vain tosi pinnallisen käsityksen. Lisää fiilistelyä on kyllä vielä tulossa, ei tosin ihan tuossa tuon mainitsemasi bloggaajan postauksen muodossa! :)

Vastaa

Teea maaliskuu 27, 2014 14.12

Hauska postaus! Ja ihanan kuuloinen, jotenkin pehmoinen sana tuo hyggelig. Minä lueskelin lentokoneessa kerran norjalaista lehteä. Tavailin sanoja ja ihan hetken ajan luulin lukevani ruotsia :D. Taisin jopa ymmärtää jotain vaikka ruotsin kielen tasokin on minulla vielä heikko :)

Mukavaa kotiinpaluuta!

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.51

Itsekin yllätyin kuinka paljon ymmärsin kirjoitettua norjaa jo melkein unohdetun kouluruotsin pohjalta, paljon kielissä on samaa, vaikka paljon on myös eroavaisuuksiakin. Varsinkin puheen ymmärtäminen voi joskus olla haasteellista, murteet kun ovat kovin vahvoja eri puolilla Norjaa. Niin kun kait Suomessakin :)

Ja kiitoksia, on kyllä mukava palata kotiin!

Vastaa

Tiina, Kinttupolulla maaliskuu 27, 2014 14.34

Hauska postaus ja ihanan värikästä sapuskaa :P

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.52

Kiitos Tiina! Ja sapuskat näyttivät ja maistuivat hyvältä!

Vastaa

Marika maaliskuu 27, 2014 15.12

Hmmm Marokko taitaa olla vähän eksoottista mulle. :P Jo italiakin on melkoinen huitojien ja huutajien paratiisi (en viihtynyt). Vietän aikaani ennemmin vaikka Huippuvuorilla tai minkä tahansa vähän jäisen vuoren kupeessa.. :)

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.53

No joo, olihan se meno Marrakechissa välillä melkein ahdistavaa, mutta autiomaan hiljaisuus taas aivan mielettömän upeaa. Voisin kyllä lähteä tuonne uudestaankin, vaikka meidänkin reissut usein suuntautuvat vähän erilaisiin kohteisiin!

Vastaa

Inka maaliskuu 27, 2014 18.12

Eikä mikä postaus, aivan ihana!!! Ja hyvä opetella norjaa näin tulevaa reissua silmälläpitäen, eli tusen takk vaan tästä! Ja shukran kans! :)

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.53

Var så god Inka! Kovasti toukokuuta odottelen, eiköhän sitten opita vähän lisääkin norjaa :)

Vastaa

maisasofia maaliskuu 27, 2014 20.47

Eiköhän näillä reissun kuin reissunkin tee ;) Kiitokset pikakurssista, huippupostaus! :)

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 20.54

Kiitos Maisa! Täytyy ottaa kurssin osa kaksi jossain vaiheessa ;)

Vastaa

Milla - Pingviinimatkat maaliskuu 27, 2014 21.29

Olen jo useampaan otteeseen pysähtynyt ihastelemaan tuota puukuvaa Instagramissa ja se vaan jaksaa edelleen ihastuttaa <3

Vastaa

satuvw maaliskuu 27, 2014 21.45

Kiitos Milla! Se oli varsinainen ”pysäyttäkää auto” hetki :) Ja silti vain yksi toinen blogaaja porukasta vaivautui kuvailemaan yksinäistä puuta joka minuakin ihastutti!

Vastaa

Kea / Deep Red Blues maaliskuu 29, 2014 10.46

Såååå hyggelig! Mun tekis mieli tuonne Marokkoon joskus. Ihme miten mielipide muuttuu kun Espanjassa asuessa en olisi mennyt sinne kirveelläkään. Jos matkamessuilta jäi jotain käteen, niin ainakin se, että Marokko-into vaan yltyi. Kiitos upeista kuvista! :)

Vastaa

Satu VW / Destination Unknown huhtikuu 1, 2014 22.04

Apua, melkein unohdin vastata!!! Marokko on ihanan ja kamalan hektinen, itselleni jäi tosi ristiriitaiset fiilikset paikasta, varsinkin kun tässä on hetken ehtinyt miettimään sitä mitä tuolla tulikaan nähtyä. Voisin kyllä lähteä uudestaankin, rannikolle surffaamaan tai Saharaan katsastamaan miltä ne oikeat isot hiekkadyynit näyttävät!

Vastaa

Maiju ja maailmaonsun maaliskuu 29, 2014 10.56

Voi norjan kieli, niin suloista! Ja Marokkokin näyttää aika ihanalta! Eräs asiakkaani oli ilmeisesti ottanut vaikutteita norjalaisesta kiittämisestä, kun toimenpiteen jälkeen asiakas toivotti oven raosta: ”Iso kiitos ja paljon pieniä kiitoksia!” Siis melkein tuhat kiitosta ja aika mahtavalta tuntui koko loppupäivän. :)

Vastaa

Satu VW / Destination Unknown huhtikuu 1, 2014 22.05

Ha ha, norja ON aika suloinen kieli, silloin kun siitä saa jotain selvää… ;)

Ja siis ihana, ilmeisesti olit tehnyt aika lailla jotain täydellisyyttä hipoen kun sait tuollaisen kiitoksen!!! Osaan kyllä kuvitella kuinka mahtavat fiilikset tuosta jäi.

Vastaa

Leave a Comment

Previous post:

Next post: