Kalajuttuja Uuden-Seelannin Raglanista

by satuvw on 04.03.2014 · 14 comments

Raglan dwarf, New Zealand

Viisi viikkoa on hujahtanut ohi Uudessa-Seelannissa ja läppärin muisti on täyttynyt kuvista, videoklipeistä ja aloitetuista tarinoista jotka odottavat loppuhuipennusta. Huipennusta, joka tulee ehkä tänään tai huomenna, tai vasta ensi viikolla. Olemme tutkineet pitkälti Okere Fallsin ja Rotoruan seutuja, omaa paikallista “takapihaamme”, joten tarinathan eivät välttämättä ole ohitse ennen kuin sanomme hyvästit Uudelle-Seelannille.

Siksi on hyvä että on Raglan. Ja Raglanin kalajutut.

Raglan, New Zealand

Raglan on kuuluisa. Mutta jos et ihan heti löydä Raglania kartalta, ei hätää, en minäkään löytänyt. Raglan on pieni surffareiden suosima merenrantapaikka pohjoisen saaren länsirannikolla, lähellä Hamiltonia, ja kuuluisa varsinkin Whale Bay ja Manu Bay surffipaikoistaan. Me kävimme menneenä viikonloppuna Raglanissa parin päivän autoreissulla ihailemassa auringonlaskuja ja ottamassa kiinni surffiaaltoja.

Mutta surffauksen lisäksi Raglanin pitäisi, jos se ei sitä jo ole, olla kuuluisa kalastaan.

Raglan Fish, New Zealand

Uppopaistettuna, leivitettynä ja ranskalaisten perunoiden kanssa tarjottuna.

“Oletteko käyneet jo kalasatamassa?”, kyseli hamiltonilainen isoäiti samalla kun meidän mini seurasi tiiviisti hänen pojanpoikaansa pitkin Raglanin rantoja. Äidin ja isän seura alkaa ilmeisesti hieman kyllästyttämään.

Ja eihän me oltu. Vielä.

Raglan dwarf, New Zealand

Raglan Fish, New Zealand

Raglan Fish, New Zealand

Raglan Fish, New Zealand

Raglanin pienessä kalasatamassa kalamiehet purkavat saaliinsa aivan Raglan Fishin ulkopuolella. Ja ravintolan perällä kalat perataan ja fileoidaan asiakkaiden edessä, valmiiksi kuumaa pannua tai rasvakeitintä varten. Fish ’n’ chips ei kuitenkaan ole aivan mitä tahansa kalaa tai perunaa. Listalta voi valita näin suomalaiselle matkaajalle eksoottisia kurnusimppua (gurnurd) tai napsijaa (snapper). Perunoiksi valikoituu oluttaikinalla leivitetyt perunat tänään, ja kumara, eli hieman bataattia muistuttavat perunat huomenna.

Luulin tähän asti että Gordon Ramsayn Narrow-pubiravintolassa tarjottuja fish ’n’ chips annoksia parempaa ei ole. Mutta kuinka väärässä olinkaan!

Ruoka-annos saapui pöytäämme ruskeaan paperipussiin käärittynä, ja se oli rasvaista niin kuin kala-peruna-annoksen kuuluukin olla. Kala ei voisi olla ollut tuoreempaa, ja kun viimeinenkin muru oli syöty, olo ei ollut kuitenkaan rasvaisen epämukava kuten joskus pikaruokamätön jälkeen on.

Ihan terveysruoasta ei silti ehkä kuitenkaan ole kyse, koska koko annoshan tuli rasvakeittimen kautta. Mutta herkullista, kylläkin.

Jotta Raglanin kalajutut eivät aivan pyörisi leivitetyn kalan ympärillä, tähän loppuun vielä kuva satamaan aurinkoista lauantaita viettämään kerääntyneiden perheiden kalasaaliista. Eräästä ämpäristä löytyi minin (ja minun) hämmästykseksi pipefish. Kala mitä ei ihan heti Suomen järvissä tule vastaan.

Jos löydät itsesi siis ajelemasta Uuden-Seelannin läntistä rantaviivaa seuraten, Raglan Fish on sanomattakin selvää erinomainen tankkauspaikka perheen kaksijalkaisille!

Raglan dwarf, New Zealand

Ja vastapainoksi näille Uuden-Seelannin aurinkoisille maisemille pieni tilannekatsaus täältä Mastertonin läheisyydestä Wellingtonin suunnasta. Täällä on päällä pienoinen myrsky ja meidän koko perhe on ahtautunut samaan sänkyyn vällyjen alle, lämpökerrastot päällä ystäviemme taloprojektissa. Taloprojektissa missä ulkoseinät ja osa ikkunoista on jo paikoillaan. Täällä tuulee. Sisälläkin. Ei Uudessa-Seelannissakaan siis kuvistani huolimatta aina aurinko paista! :)

{ 14 comments… read them below or add one }

Kea maaliskuu 4, 2014 12.28

Ihania kalajuttuja! Entisenä Alaskalaisella kaloilla on suuri paikka sydämessäni… ja mahassani. :) NAM!

Vastaa

satuvw maaliskuu 5, 2014 4.48

Kiitos Kea!! Täällä kalat maistuvat myös, tuoretta kalaa on vaan harmillisen vaikea löytää Norjan marketeista joten nyt pitää nauttia täysillä!

Vastaa

Maiju ja maailmaonsun maaliskuu 4, 2014 16.23

Ooh, meillä siis jäi kun jäikin joku ihana paikka käymättä Uudesta-Seelannista. Noilla suunnilla kyllä pörräsimme, mutta meille tarjottiin silloin jatkuvaa vesisadetta, kuin saavista kaataen, kylmää ja vihmaista. Onneksi teitä onnisti ja onneksi löysit paikan, seuraavalla kerralla käydään varmasti -sateesta huolimatta!

Vastaa

satuvw maaliskuu 5, 2014 4.49

Ha ha, täällä kyllä jää varmasti käymättä montakin ihanaa paikkaa, ei sillä väliä kuinka kauan aikaa täällä viettää. Meillä on jo seuraava reissu suunnitteilla… :)

Vastaa

Jael maaliskuu 4, 2014 18.31

Tuo pipefish muistuttaa vähän baby miekkakaloja,joita olen nähnyt täällä torilla.
Kivat kuvat ja jutut:)

Vastaa

satuvw maaliskuu 5, 2014 4.51

Kiitos Jael!! En tosiaan tiennyt tuolle kalalle mitään järkevää nimeä suomeksi, en tiedä onko ”pipefish” myöskään virallinen nimi tuolle, mutta siksi paikalliset sitä kutsuivat. Näitä ei ole Norjan markettien tiskillä näkynyt… :)

Vastaa

Milla - Pingviinimatkat maaliskuu 5, 2014 7.58

Kalastajakylissä on vaan jotakin älyttömän kiehtovaa. Raglan kuulostaa ja näyttää varsin sympaattiselta paikalta <3

Vastaa

satuvw maaliskuu 5, 2014 10.28

Ihan totta! Vaikka Raglanissa oli kyllä enemmän surffarikylän fiilistä, tuo kalastajakylän tunnelma löytyi hieman syrjempää.

Vastaa

Laura R. maaliskuu 5, 2014 9.48

Raglan on ollut ehdottomasti yks mun lempparimestoista täällä! Ja toi Wharf oli ihana alue, ja fush ’n chupsit kerrassaan herkulliset!

Vastaa

satuvw maaliskuu 5, 2014 10.29

Raglan on kyllä ihanan rento paikka, sinne me mentäis kyllä uudestaankin jos olisi tällä reissulla aikaa! No, ensi kerralla sitten…. :)

Vastaa

Inka maaliskuu 5, 2014 14.22

Haha, mahtava päästä lueskelemaan kalajuttuja. :D Ne jotenkin jaksaa aina naurattaa, kuten tämäkin tällä kertaa. En tunne kaloja ollenkaan, ja vasta pari vuotta sitten aloin oikeasti opetella nauttimaan niiden syömisestä, joten Raglan voisi olla aika hyvä paikka jatkaa opettelua. :) Tosin fish’n’chipsit menee tietty jo, mutta ehkä sitä maailman parasta versiota vois olla hyvä maistaa.

Vastaa

satuvw maaliskuu 7, 2014 21.23

Raglan olisi kyllä mahtava paikka harjoitella kalansyöntiä, vaikka kyllä sitä varmasti lähempääkin löytyy sopivia vaihtoehtoja ;) Täältä tulee tuoretta kalaa kova ikävä, Norjasta ei, vaikka kalamaa onkin, ihan vastaavia kalatiskejä löydy!

Vastaa

kaukokaipuu maaliskuu 5, 2014 15.59

Mä en ehkä tiedä mitään niin hyvää kuin kalasafkat. Ja kalastaminen luonnollisesti on lähellä sydäntä. Aivan ihana postaus, ja hitto tuo pitkula kala, niin hauska!

Vastaa

satuvw maaliskuu 7, 2014 21.24

Kiitos Nella! Ja samoilla linjoilla mennään, kalamätöt ovat parasta!

Vastaa

Leave a Comment

Previous post:

Next post: