Käy edes kerran…

by satuvw on 30.08.2011 · 10 comments

Lonely Planet listasi heinäkuussa TOP-8 listan ”Voyages of lifetime” matkakohteista. Listan alkupäästä löytyi meiltä kivenheitonpäässä sijaitsevat Norjan vuonot, joista Geirangerfjord tuli meille tänä kesänä tutuksi ja Kanadan Northwest Passage on tuttu muutaman vuoden takaa. Ja en voi muuta kuin allekirjoittaa Lonely Planetin listalta nämä kaksi kohtaa. MUTTA. Norjassa on monia muitakin henkeäsalpaavan upeita paikkoja, ja viime viikolla tutustuimme niistä yhteen, Vesteråleniin.

Lupailin postausta aiheesta jo viime viikolla, mutta aina koneelle päästyäni olen vain päätynyt fiilistelemään kuvia pystymättä tekemään päätöstä siitä mitä yhteen postaukseen saisi sovitettua. Ja sitä kuinka upea viikonlopun mittainen minireissumme oli. Mutta tässä pienen pieni katsaus siihen mitä me Norjan luoteisrannikon saaristosta löysimme.

Ensinnäkin täytyy tunnustaa että vielä jokunen aika sitten luulin Lofoottien kattavan koko Norjan luoteisrannikon saaristoalueen. Mutta ei. Lofoottien lisäksi alueelta löytyvät mm. Ofootit ja tietenkin Vesterålen. Me suuntasimme saaristoon pohjoisesta Hurtigrutenin kyydillä, mutta alueella pääsee kätevästi myös lentämällä esimerkiksi Evenesiin. Ensin suunnitelmana oli ”pikaisesti” käväistä sekä Lofoottien puolella Svolværissä ja muutamassa paikassa Vesterålenissa, sitten suunnitelma muuttui pariksi yöksi muutamassa Vesterålenin kohteessa, ja loppujen lopuksi päätimme vain olla ja nauttia olosta. Pienessä vajaan kahdenkymmenen asukkaan kylässä Nyksundissa.

Päädyimme Vesteråleniin pitkälti uteliaisuudesta, minkä oli herättänyt ja mitä oli ylläpitänyt paikallinen kalastaja-kirjailija-valasopas Lauri Morgenstjerne-bloginsa kautta. Joten luonnollisesti päädyimme myös valassafarille.

Mahtava kokemus vieraanvaraisen & asiantuntevan oppaan johdolla (suuren suuri kiitos Lauri!!), valaiden rinnalla sitä kyllä tuntee itsensä hyvin pieneksi, laivankin kannella… Ja paluumatkalla maakravun oli mukava rentoutua ja ottaa nokosia kannella loppukesän auringossa. Merellä oleminenkin on yllättävän rankkaa! Saati sitten jos pitäisi töitä tehdä… :)

Valassafarila

Lisätietoja Vesterålenista: Visit Vesterålen
Valassafarille: Arctic Whale Tours

{ 10 comments… read them below or add one }

kalamuija elokuu 30, 2011 23.14

Oi olette nahneet valaita ja Avletton:) Huippua.

Vastaa

satuvw elokuu 31, 2011 5.51

Jep, oli mukava tavata molemmat! :)

Vastaa

Lauri Pietikäinen elokuu 31, 2011 5.08

Støn lisäksi sen sisar, tarinoiden Nyksund on SE kylä. Sinne minunkin on aina hyvä mennä. Ihan lähelle ja kauas. Toiseen ulottuvuuteen. Turha tässä sen enempää hehkuttamaan. Nyksund on itsekunkin koettava.
Ja luontevaa jatkoa lähes epätodellisen Nyksundin ja aktiivisen kalastajien Støn fiiliksille löytyy just safarilta, varsinkin kun laivana on museoalus Leonora. Ei tässä itsekään malta olla kehumatta kun se on totta :)
Leonoran takakansi on se juttu. Ja katto, Yllättävän tottuneesti sinä sinne perässämme kiipesit ehhe. En tullut ajatelleeksi pyytää :)
Kiitoksia käynnistänne.

Vastaa

satuvw elokuu 31, 2011 5.53

Vielä jalka nousee sen verran että pystyy kiipeämään. :)

Aikas tiivistettynä meni tuo juttu ja niin Nyksund kuin Leonora eivät oikein päässeet oikeuksiinsa, täytyy katsoa jos ehtisi väsäämään vielä tekstiä enemmänkin ajatuksen kanssa.

Vastaa

Heli elokuu 31, 2011 8.33

Tuonne pitäisi ihan oikeasti päästä (kuinkakohan monen blogin P-Norja-postauksiin olen jo kommentoinut samaa…) eikä vain katsella muiden ottamia kuvia.

Vastaa

satuvw elokuu 31, 2011 19.35

:) Ei muuta kuin varailemaan lentoja pohjoiseen, Norwegianilla on ainakin ollut aika ajoin hyviä tarjouksia!

Vastaa

Elegia elokuu 31, 2011 18.33

Wow, maisemat ovat ihan postikorttikamaa. Täytyy tunnustaa, etten ole sen kummemmin ajatellut Norjaa matkailumaana. Läpi ollaan ajettu matkatessamme autolla Stavangeriin Tukholmasta. Upeita maisemia kyllä silläkin kaistaleella piisasi ja näin jälkikäteen oikeastaan mietin, mikä kiire meillä oli. Toisaalta kohdemaamme oli tuolloin UK, joten oli kiire vain ajaa sinne.

Nämä kuvat kyllä herättelivät taas intoa Norjan suunnalle. Ja valaita vielä, iiih! :)

Vastaa

satuvw elokuu 31, 2011 19.36

Niinhän se vähän on että jos määränpää on muualla, ei sitä pahemmin tule pysähdeltyä. Suosittelen kyllä reissua Norjaan ihan turistimielessä, upeita maisemia riittää ja täällä on kyllä ihana asustaa, kunhan pääsee tarpeeksi usein käymään ulkomailla ja esim. UK:n puolella istahtamassa tutuissa paikallisissa pubeissa :)

Vastaa

Lumicki elokuu 31, 2011 20.44

Okei, viimeistään nyt se on pakko myöntää: Mä. Haluan. Norjaan. Upeita maisemia!

Vastaa

satuvw elokuu 31, 2011 20.47

Tervetuloa!! Maha & minä voimme toimia oppaana :)

Vastaa

Leave a Comment

Previous post:

Next post: