Aakkoset Pohjois-Norjaan

by satuvw on 20.08.2011 · 6 comments

Veneet Skarsvågissa

Lupaan että tulossa on viimeinen pohjoiseen liittyvä postaus, paikka on vain ollut niin taianomaisen valloittava että aiheesta voisi jatkaa vaikka kuinka. :) Alla kuitenkin mielivaltainen kokoelma matkavinkkejä Pohjois-Norjan Finnmarkin alueelle ja lähinnä keskittyen Magerøyn saareen, aakkosten muodossa. Hankalat kirjaimet jätetty kätevästi joukosta pois…

AAlta, vältä jos voit ja jos et voi, käy ainakin Altan Museossa katsastamassa ulkoalueella sijaitsevat kalliopiirustukset. Tosin aurinkoisena arkipäivänä kaupunki näytti aivan erilaiselta kuin synkkänä sunnuntaina.

BBirdsafari.com eli lintujen bongailua parin tunnin merellisen safarin merkeissä. SUOSITTELEN!

EEskelisen Lapin Linjat, kuljettavat matkailijoita Suomen puolelta myös Pohjois-Norjaan

GGallery East of the Sun. Saksalaisen, Kamøyvarin kalastajakylässä 11-vuotta asuneen taitelijan galleria, työpiste ja matkamuistomyymälä. Päihittää perinteiset turistikrääsäkaupat 10-0.

H – Honnigsvåg, yksi maailman pohjoisimmista ”kaupungeista”, asukkaita reilu 2000. Oiva tukikohta Magerøy-saaren tutkimiselle.

G – Gjesvær, yksi alueen kotoisista kalastajakylistä. Gjesværistä käsin voi mm. lähteä lintusafarille. Muita katsastamisen arvoisia pieniä kalastajakyliä ovat mm. Skarsvåg , Kamøyvær ja Nordvågen.

KKnivskjelodden, se ihka oikea manner-Norjan pohjoisin piste. Parkkipaikka löytyy Nordkappiin johtavan tien varresta, ja haikkausretki kestää noin 4-6 tuntia. Pienen flunssan takia tämä jäi kokematta. Yksi hyvä syy lisää tulla takaisin!

L – Lappuliisat. Ei kannata liikaa innostua pohjoisen suorista ja tyhjistä teistä. Teillä kannattaa varoa porojen lisäksi lappuliisoja jotka ovat taitavia tekeytymään näkymättömäksi. Nimimerkillä kokemusta on. Esimerkkejä 70km/h ja siitä eteenpäin nopeusalueen sakoista: 1-5km ylinopeutta = 600 NOK (80€), 6-10 km = 1600 NOK (205€), 11-15 km = 2600 NOK (335€), 16-20 km = 3600 NOK (460€) jne. Jos esimerkiksi 80-alueella ajaa 101km/h, sakkoja mätkähtää NOK 7800 (noin 1000€)!

N – Nordkapp, Euroopan pohjoisin piste. Ainakin epävirallisesti. Pohjoisuutta todistamassa reilut 200,000 matkailijaa vuosittain!

P – Poro – näitä riittää. Kuvan komea yksilö ruokaili eräänä iltana pitkään ja hartaasti kaupungin laitamilla. Seuraavana aamuna tapasimme hänet keskellä keskustaa juoksemassa rullahiihtäjää vauhdilla karkuun.

Poro Honningsvågissa

R – Rapusafari, tämä jäi meiltä ikävä kyllä kokematta. Kuulopuheiden mukaan rahanarvoinen reissu, matkoja järjestää mm. Destinasjon 71° Nord.

T – Thai-museo Nordkappilla? Kyllä! En aivan täysin ymmärrä miksi. Käytännössä museo on pieni huone Nordkappin matkailukeskuksen ns. kellaritiloissa…

T – Tietulli, Magerøyn saaren mantereeseen liittää tunneli, jonka maksut saattavat poistua jossain vaiheessa ensi kesää. Tällä hetkellä tunnelimaksu kuitenkin on NOK 145,- autolta, plus NOK 47,- aikuisilta matkustajilta.

V – Vaeltaminen, ei muuta kuin vaelluskengät jalkaan, eväät reppuun ja menoksi. Kartasta on apua mutta tundralla sitä ei välttämättä tarvitse, jos suunnilleen tietää olinpaikkansa.

Siinä ne, ja tämä postaus oli siis myös automaattiajastuksella. Olemme edelleen jossakin päin Vesterålenia, sunnuntaina kohti kotia ja sitten taas kuulumisia reaaliaikaisesti. Mukavaa viikonloppua kaikille!! :)

Lisää infoa Honningsvågiin ja Nordkappiin suuntaaville osoitteesta: www.nordkapp.no

{ 6 comments… read them below or add one }

Lauri Pietikäinen elokuu 20, 2011 19.09

Minä jo ajattelin, että miten ihmeessä se postaus pystyi tuolla tavalla tänne ilmestymään.
Kiitos paljon ansiokkaista aakkosista, monta vinkkiä tuli, monta paikkaa koettavaksi.
Olen tutustunut Nordkappiin ja Knivskjelloddenin mereltä käsin kalastuksen lomassa kiikaroiden.
Niillä tienoilla kun on meidän ohikulkumatkan apajat. Vedetään muutama kerta, että saadaan Ruijan menomatkan polttoainekulut kuitattua.
Gjesværin lintusafari kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta aiemmankin postauksesi takia, että taidan suositella ihan sillä perusteella tuntemilleni ja tuntemattomillekin lintuihmisille ja myös lintuja vähemmän tunteville :)

Vastaa

satuvw elokuu 21, 2011 8.54

Jep, ei ole häpeä olla nopea :) Jonkinlainen blogikärpäsen purema iski viime viikolla ja postauksia tuli kuin sieniä sateella ja Wodpressin ajastin kävi kuumana.

Olisi mielenkiintoista jos kävisit itsekin safarilla ja saisimme kuulla asiantuntijan mielipiteen safarista, ainakin näin maallikolle se iski täysillä. :)

Vastaa

kalamuija ja lappilifestyle elokuu 20, 2011 21.27

Ei tarvi lopettaa pohjoisesta kirjoittamista:) Taalla on niin hienoa, etta hyva kun jaat ilosanomaa:) Ma rakastun Lappiin paiva paivalta enemman. Ehka se on nama raskaushormonit tai tama ihan liian hieno keli joka meita on tana kesana ja syksyna hellinyt???? Vaarallista.. tultiin tanne vuodeksi pariksi.. luulen, etta tassa kay ”vanhanaikaisesti”:)

Vastaa

satuvw elokuu 21, 2011 8.52

Totta puhut, mahtava paikka upeine maisemineen ja pienine kaupunkeineen & kylineen. Toivottavasti raskaushormonit auttavat pimeän talvenkin yli :) Itse tosin jo odotan takkatulen & kynttilöiden sytyttämistä. Ihanaa kun on kohta syksyn vuoro tulla…

Vastaa

Lumicki elokuu 22, 2011 9.26

Näitä pohjoisesta kertovia postauksia on ollut todella mielenkiintoista lukea, ei siis haittaa yhtään, että niitä on sadellut! Mahtava random-factor toi Thai-museo…

Vastaa

satuvw elokuu 23, 2011 20.25

Kiva kuulla!! Pohjois-Norja on kyllä upea paikka vaikka nyt on niiiiiin ihanaa olla hetki kotona. Seuraavaa reissua odotellessa :)

Vastaa

Leave a Comment

Previous post:

Next post: