Asunto-ostoksilla Norjassa

by satuvw on 22.03.2011 · 15 comments

Olen kovasti lupaillut kommenttiboksin puolella kirjoittaa asunto-oston kiemuroista Norjassa. En koe olevani tähän tehtävään koulutettu tai edes tarpeeksi tietoinen antaakseni kattavaa näkemystä asiasta, mutta tässä muutamia havaintoja omasta ostoprosessistani. Me siis ostimme mieheni kanssa muutaman vuoden vanhan rivarikämpän. Omakotitalojen (ja vanhempien talojen) ostossa on ihan omat koukeronsa jotka kannattaa huomioida mutta niistä minulla ei ole kuin heikko aavistus… Te jotka tiedätte asiasta enemmänkin, kommentit ovat tervetulleita!

Ensinnäkin asunnon hinta on määritetty paikallisen veromiehen (tai vastaavan) toimesta ja se on yhteydessä asunnon verotusarvoon. Täällä meidän kylällä on yksi herra jolla on valtuutus määritellä myytävien asuntojen hinnat. Tämä hinta on enimmäishinta mitä myyjä voi pyytää. Toki asunnon hinta voi tarjouskilvassa nousta myös tätä alkuperäistä arviota korkeammaksi.

Asuntoilmoituksia läpikäydessä kannattaa huomioida fellesgjeld. Tämä on tietynlainen taloyhtiön laina, ja jos joku asunnonomistajista ei pysty tätä maksamaan, lankeaa se muiden asukkaiden maksettavaksi. Itse sain neuvoksi pysytellä kaukana asunnoista joissa on korkea fellesgjeld verrattuna asunnon hintaan, mutta toisaalta osa ystävistäni on asunut jo kauan vastaavissa asunnoissa ilman mitään ongelmia. Esimerkkinä eräs isossa kylässä (=Lillehammer) myynnissä oleva asunto. Asunnon hinta: 600,000 NOK – fellesgjeld: 1,744,000 NOK. Ei kiitos.

Täällä maalla asuntojen näytöt järjestetään yleensä arki-iltaisin ja usein vasta 1-2 viikkoa ilmoituksen julkaisun jälkeen (ei ole kiire ei). Aikaisemminkin asuntoa voi sopimuksesta käydä katsomassa, mutta lakisääteisesti välittäjällä ei ole oikeus myydä asuntoa kuin vasta virallisen näytön jälkeen.

Tähän voisi olla hyvä kirjoittaa jotain asunnon kunnosta ja ostajan ja myyjän oikeuksista ja velvollisuuksista mutta täytyy tunnustaa – en tiedä näistä juuri mitään! Olen vain puolivillaisesti kuunnellut ystävien selostusta asiasta sillä uuden asunnon kanssa kun asunnon kuntoon liittyvien yllätysten mahdollisuus on minimaalinen. Joten tunnustetaan, olen pimennossa…

Asuntoa ostaessa tehdään kirjallinen ostotarjous. Omalla kohdallani sähköposti riitti hyvin. Ja jos käy huono tuuri, joku (tai jotkut) toinenkin on kiinnostunut asunnosta ja alkaa ostotarjouskilpailu. Ensimmäinen tarjous on käsittääkseni voimassa 24h, mutta sen jälkeen tarjoaja voi itse määritellä tarjousajan. Viimeisellä tarjoukselleni annoin myyjälle ruhtinaalliset 15 min miettimisaikaa.  Olin juuri lähdössä hiihtolenkille Jotunheiminissa enkä ollut valmis korottamaan tämän tarjouksen jälkeen hintaa. :)

Ennen ensimmäistä tarjoustani olin käynyt pankissa juttusilla, ja kiinteistövälittäjäkin oli suoraan yhteydessä pankkimieheeni varmistaakseni että minulta löytyvät tarvittavat varat.

Kun tarjous on hyväksytty se on sitova.  Tämän jälkeen sovitaan tapaamisesta ostajan, myyjän ja välittäjän kanssa, ja allekirjoitetaan kauppakirjat. Meidän tapauksessa raha ei ollut vielä tässä vaiheessa vaihtanut omistajaa, vaan pankki hoiti maksut ennen avaintenluovutusta. Välittäjämme oli myös mukana avaintenluovutuksessa ja tässä vaiheessa tarkistettiin vielä asunnon kunto ja siivous, ja allekirjoitettiin lisää papereita todistamaan että asiat olivat kaikin puolin kunnossa.

Oikeastaan kaikki markkinoilla olevat asunnot löytyvät Norjassa www.finn.no sivustolta, etsit sitten vuokra- tai omistuskämppää. Postauksen kuvatkin ovat samaiselta sivustolta, Lillehammerin tämänhetkistä tarjontaa. Sieltä kalleimmasta päästä… Ja kauppakirjoja olikin sitten mukava suomennella sekä itsenäisesti Google Translaten avulla että ystävien voimalla. Ehkä olisi aika alkaa petraamaan tätä ”ei niin kovin hyvää” norjan kielen taitoani!

{ 15 comments… read them below or add one }

kalamuija ja lappilifestyle maaliskuu 23, 2011 22.50

Kiitos:) Ja anteeksi, että olen kärttänyt tätä postausta.
Mekin kävimme tänään pankissa ja ihmeellistä kyllä.. rahaa suorastaan tyrkytettiin.
Se kuntalaina taitaa olla joku Lapin oma juttu, koska ainakin täällä meillä päin sitä voi saada. Kai se on jonkinnäköinen kädenojennus kun kunnalla ei ole tarjota asuntoja niin mahdollistavat sen, että ihmiset voivat ostaa niitä. Jos ei ole omaa rahaa.
Pankin setä meille kovasti juuri tänään kertoikin näistä samaisista asioista. Katsotaan mitä tästä tulee. Mm. huomisessa lehdessä meillä on ilmoitus, että halutaan vuokrata tai ostaa talo:) Täällä Norjassa ei taida olla kovin yleistä, että asuntoja myydään ilman välittäjää?
Toi ”fellesgjeld” on jännä juttu. Paikalliset tosiaan karsastavat sitä. Täällä on pari tosi kivaa uudehkoa taloa myytävänä, mutta eivät ole menneet… ja syy taitaa olla juuri tuo. Suomessahan on ihan yleistä, että on tällaisia taloyhtiöitä, mutta joutuuko täällä tosiaan muut maksamaan toisen lainaa jos joku ei itse maksa??? Huh. huh.
Enkä tiennyt että toi ”veromiehen” arvioima hinta on maks. hinta jonka myyjä voi pyytää. Täällä on kiinteistövälittäjän ikkunassa aina myös myydyt kohteet ja niistä saatu hinta. Ja se on usein korkeampi kuin pyyntihinta.. järkyttävää.. kun pyynnitkin on niin taivaissa!
Onko sielläkin niin, että sanomalehdessä on myyntiin tulevat kohteet? Täällä monesti on. Kerrotaan miltä alueelta on talo tulossa myyntiin, mutta ei enempää. Sitten jännityksellä odotetaan mikä se on.. ja sitten vielä koska olisi näyttö.
Tästä tulee mielenkiintoista. Mutta edelleen toivon, että jostain tupsahtaisi vuokrakämppä eikä meidän tarvitsisi nostaa monen miljoonan lainaa/alkaa tavaamaan kauppakirjoja:)
Kiitos tästä!!!

Vastaa

satuvw maaliskuu 24, 2011 8.23

He hee, ei hätää… Ja mun piti toimia asiassa hieman nopeammin mutta muut kiireet veivät voiton. Täällä ei tosiaan kuntalaina ole mahdollinen ja pankit on kohtalaisen varovaisia lainojen kanssa. Ihan hyvä niin. Meille pankkisetä kertoi että 3 tai 3,5 kertaa vuoden palkka on maksimisumma mitä lainaa voi yleensä saada. En tiedä miten täällä on sanomalehdessä, meille kun ei lehteä tule :) Mutta entisen vuokraemännän mukaan lehdessä ovat samat ilmoitukset kuin netissäkin. Onnea teille vuokrakämpän, tai ostettavan kämpän etsinnässä!! Vaikka kuulostaa kyllä siltä että jos päädytte ostamaan asunnon, sen saa sitten taas myytyäkin. :)

Vastaa

Lauri Pietikäinen maaliskuu 24, 2011 8.00

Kiitokset Satu ansiokkaasta asunnon ostajan vinkkipostauksesta. Onneksi minun ei tarvitse noihin asuntokiemuroihin enää paneutua. Riittää kun saan laivaan uuden hienomman kaasuhellan ja joskus astiakappit uusittiua hehe. Mutta moni tuttavistani on miettimässä tai jo prosessissa mukana. Oma asunto on kyllä melkoinen osoitus integroitumisesta. Iso ratkaisu.
Asuntojen hinnat vaihtelee tosi paljon. Täällä ne saattavat olla moninkertaiset riippuen siitä onko kyseessä taajama vai vaikkapa 15 km päässä oleva kylä.
Onnea ja intoa oman taloin kanssa touhutessa. Taas joudut siihen laatikkorumbaan, mutta omapahan on vikasi :)

Vastaa

satuvw maaliskuu 24, 2011 8.24

Ha haa, laatikkorumba on jo ohitse! Meillä ei ollut kovinkaan paljon tavaraa täällä. Nyt on lähinnä huonekalujen osto edessä, mutta ei silläkään ole mikään kiire. Täällä kanssa asunnon sijainti vaikuttaa hintaan hirveesti, meiltä 10-15 km pohjoiseen, asuntojen hinta on vain pieni osa meidän kylän hinnoista. Varsinkin jos asunto sijaitsee joen toisella, eli ei-aurinkoisella puolella. On tuo laivassa asuminen helppoa… :)

Vastaa

Anonyymi maaliskuu 24, 2011 8.16

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Nyt kun vielä sun blogin lukijat kertoisivat lisää kokemuksia asunnon VUOKRAAMISESTA Norjassa…

Vastaa

satuvw maaliskuu 24, 2011 8.26

Kiva kun kävit kommentoimassa!! Vuokraamisessa ei ole niin kummallisia koukeroita, vuokra-asunnot löytyvät myös tuolta http://www.finn.no sivustolta (Eiendom – Bolig til leie). Ainakin meidän suunnalla vuokra-asunnoista on tosin kova kilpailu, varsinkin syksyisin ja jos et ole uuden asunnon ilmestyttyä markkinoille heti puhelimen ääressä asunnon voi kyllä unohtaa. Meillä kävi tuuri kun kaverit muuttivat vuokratalostaan omaan kämppään ja me pääsimme solmimaan vuokrasopimuksen jo ennen kuin talo meni avoimille vuokramarkkinoille.

Vastaa

kalamuija ja lappilifestyle maaliskuu 24, 2011 20.44

Kiitos:)
Niin piti viela kommentoida, etta arsyttavaa kun tosi harvoin noissa finn.no:n ilmoituksissa on pohjapiirros. Sita kaipaisi!!
Vuokraaminen on ihan samanlaista kuin Suomessa. Lehdesta tai netista kun bongaa asunnon niin sitten vaan soittamaan omistajalle ja siita se lahtee. Vuokrasopimus tehdaan kun asunto on saatu.
Taalla kylla vuokralaisella taitaa olla viela parempi ”suoja” kuin Suomessa. Kuulin, etta esim. meidan ei tarvitsisi muuttaa tasta mihinkaan jos ei uutta asuntoa løydeta. Vaikka siis alunperinkin tehtiin sopimus vuodeksi. Ja vuokranantajat ilmoittivat 4kk ennen kun meidan pitaa muuttaa asiasta. Mutta ei tassa nyt kehtaa hankalaksi heittaytya.. heilla on lapsia ihan niin kuin meillakin jne. ps. yhtaan soittoa ei ole tullut viela vaikka taman paivan lehdessa meilla oli ilmoitus etta halutaan vuokrata/ostaa talo! Plaah!!!!

Vastaa

satuvw maaliskuu 26, 2011 9.52

Niinpä! Neliötkin puuttuvat monista vuokrailmoituksista varsinkin. Ja täällä tosiaan pidetään peukkuja että teillä puhelimet alkaisivat soimaan ja löytäisitte sopivan asunnon, oli se sitten vuokra-asunto tai oma sellainen!!

Vastaa

toimeton maaliskuu 7, 2014 6.25

Moi
Kiitos mainiosta postauksesta hyödyllistä tietoa Norjasta asuntoa ostavalle. Olisiko sinulla heittää vinkkejä mistäpäin norjaa kannattaisi alkaa katselemaan asuntoja, käytettyä tai uutta. Mutta mitä asunnolta odottaisin että olisi lähettyvillä runsaasti korkeita vuoria/seinämiä ja kauniita vuonoja :) Eli hakusessa ei ole mitään työlllisyyttä eikä kaupungin yöelämää vaan hienoja mestoja. Toki peruspalvelut ja internetit sun muut ovat tarpeelliset eli ei mitään ihan pelkkää mökki kylää :D Hinta haitari olisi joku 1-3m nok. Olisin iloinen jos olisi jotain mahdollisia kaupunkeja/kyliä ehdotella ettei tarvitsisi ihan koko norjaa vaeltaa lävitse löytääkseen parhaat paikat…

Vastaa

satuvw maaliskuu 8, 2014 4.57

Moikka!

Pistitpä pahan! :)

Oletko ajatellut ihan lomamökkiä vai asuntoa missä voisi myös asua? Jos olet ajattelemassa muuttoa (mutta kommentista päätellen ehkä et kuitenkaan?) esim. loma-asunnoksi määritellyssä asunnossa ei saa asua vuoden ympäri. Ja sellainenkin tuli mieleen että mistä päin asuntoon reissaat, jos kyseessä on loma-asunto, kuinka helposti sen tulisi olla saavutettavissa esim. lentämällä?

Mutta jos ihan lonkalta, noita seikkoja miettimättä heittäisin muutaman paikan, niin esimerkiksi Ålesund voisi olla hyvä vaihtoehto. Kaupunkin on kaunis, ja ympärillä vuonoja riittää. Ålesundin kentälle pääsee lentäen esim. Oslon kautta. Ajaminen vuonojen rikkomaa tietä kestää, ihan mistä vain!

Tietenkin Bergenin alue on kaunista myös, mutta Ålesundin ulkopuolelta löytyy ehkä hieman vähemmän kansoitettuja alueita.

Toinen paikka voisi olla vaikka Lofootit tai Vesterålen jos niin kauas pohjoiseen lähtö ei kauhistuttaisi, maisemat ovat siellä aivan mielettömät!

Vastaa

Passo elokuu 7, 2014 13.43

Moi,

Meillä tuli kesälomailun yhteydessä tarjous/mahdollisus ostaa osuus tällaisesta vanhemmasta talosta Senjan saarelta. Omistusosuus olisi 1/3 ja toisina osapuolina norjalaiset sisarukset. Mitähän tällaisessa kaupassa olisi huomioitavaa tai vinkkejä mitä kannattaisi ottaa selville? Tarkoituksena olisi itse lomailla siellä pari kertaa vuodessa ja yrittää sitten muutama viikko vuokrata taloa jotta saisi vähän kuluja maksettua..

T. Passo

Vastaa

satuvw elokuu 10, 2014 16.34

Moikka!

Anteeksi – tämä kommentti oli melkein unohtunut uusimpien juttujen sekaan!!

Ja hyvä kysymys mihin en osaa suoralta kädeltä vastata, kyselenpä vähän ystäviltä jos osaisivat auttaa. Vuoratuloista on ainakin maksettava veroa jos ei asu talossa itse, ja Norjassa on käytössä omaisuusvero. Jos asut Suomessa, en tiedä vaikuttaako tuo sinuun lainkaan…? Palailen asiaan piakkoin!

Vastaa

satuvw elokuu 15, 2014 2.40

Hei vielä, en saanut tähän sen kummemmin selvyyttä! Toivottavasti hommat selviävät kuitenkin! :)

Vastaa

annesalonen syyskuu 25, 2015 21.45

hei perhee koko muuttoon norja kesällä 2016 jos löytyy työpaikka. anne salonen ja mikko nieminen miro nieminen joni nieminen kanssa muuttoon norja. anne salonen ja mikko nieminen miro nieminen ja joni nieminen apajanpohjantie 5 42100 jämsä

Vastaa

satuvw tammikuu 2, 2016 16.27

Nyt vasta huomasin kommenttisi, pahoittelut myöhäisestä vastauksesta!! Onnea työpaikan ja asunnon etsintän Norjasta!

Vastaa

Leave a Comment

Previous post:

Next post: