Vauvan ja naperon kanssa Dubaissa

Dubain reissua suunniteltaessa huomasin aivojeni tyhjentäneen  täysin vauvan ruokiin liittyvän kovalevyn. Vaikka asuimme siellä taaperon kanssa, en muistanut pätkääkään millaisia purkkiruokia ja maitoja siellä oli tarjolla. Tästä viisastuneena päätin ottaa ylös vähän hintoja ja tarjontaa teille muille vauvan kanssa sinne matkaaville.

VAUVOJEN RUOAT JA VAIPAT

Vauvojen ruoat ovat monen muun maan tavoin kalliita verrattuna Suomeen. Carrefourista ostetut hedelmäsoseet maksoivat 4,90 dirhamia eli yli euron. Ruokaisia soseita oli pienemmissä Carrefoureissa aika nihkeästi, lähinnä kasvissekoituksia. Hipp lastenruokia löytyi muutamia. Niiden hinnat olivat 2-3,5€ purkki.

Mall of the Emiratesin (MOE) isosta Carrefourista ja Marinan lähettyvillä olevista Spinneys kaupoista löytyi laajempi kokoelma lastenruokia ja muitakin tarvikkeita. Heinz Organic pusseissa olevat ruoat maksoivat 10,75 dirhamia. Muitakin luonnonmukaisia/luomuruokia löytyi ihan mukavasti. NAN 2 purkki jauhetta maksoi 36,50 dirhamia. Valmiita NAN maitoja ei Dubaissa ole (ainakaan tietääkseni), mutta näin JLTn Spinneysissä jotain muuta merkkiä valmiissa maitomuodossa.

Vaippoja löytyy lähes joka kaupasta. Pampersin neloskoon 24 vaipan paketti maksoi 30,75 dirhamia Spinneysissä. Iso paketti Pampersin housuvaippoja maksoi 52,50 dirhamia samaisessa MOEn Carrefourissa, josta sai myös jotain paikallista merkkiä lähes puolet halvemmalla. Samassa kaupassa oli laaja valikoima eri merkkejä ja kokoja.

LASTEN/VAUVOJEN TARVIKKEET

MOEn vauvojen osastolta löytyi hyvin tarvikkeita. Ostin pienemmälle purulelun 20 dirhamilla, muutaman tutin ja uimalellukkeen 15 dirhamilla. Isommalle löytyi värityskirja (10 dhr), Mapedin väritystussit (12,50 dhr) ja Cars 3 juomapullo (17 dhr). Koska Dubaissa suurin osa vanhemmista (tai rehellisemmin maidit) vääntävät joka päivä lounasboksit tarhaan ja kouluun, löytyy etenkin eväsrasioita ja juomapulloja joka lähtöön.

Carrefourista löytyy isohko lasten leluosasto, jossa on roinaa joka lähtöön vähän edullisemmilla hinnoilla. Spinneysin ja Carrefourin lisäksi vauvojen tarvikkeita löytyy Bootsista, josta meille tarttui mukaan mm. puhdistuspyyhkeitä ja kylpysaippuaa vauvalle.

LELUT

Toystore lelukaupat löytyvät mm. Marina Mallista ja MOEsta. Poika oli säästänyt viikkorahoistaan pitkän aikaa ja osti niillä muun muassa Hot Wheels autoradan. Lelut ja etenkin Legot olivat Suomea kalliimpia. Täältä kuitenkin löytyi muutamia pelejä, joita ei Suomesta löydy. Vanhemmat tekivät myös pelilöydön, Dubain oman Monopolyn. UNO Cars 3 kortit lähtivät mukaan Marina Mallin Borders kirjakaupasta, josta löytyy myös pieni leluosasto ja paljon englanninkielisiä kirjoja lapsille.

TEKEMISTÄ

Lasten kanssa riittää Dubaissa tekemistä. Aiemmin julkaistusta postauksesta Mitä tehdä Dubaissa lasten kanssa? käytiinkin läpi jo muutamia hyviä lapsikohteita. Tänä vuonna kävimme testaamassa Legolandin, jota odotettiin meidän perheessä kuin kuuta nousevaa. Kannattiko odotus? Siitä voi lukea syvällisemmin Legoland artikkelista.

LIIKKUMINEN

Dubaissa liikkuminen on oma taitolajinsa. Käytännössä siihen on yksi näppärä keino eli oma auto. Me vuokrasimme koko reissuksi auton, koska tiesimme missä haluamme liikkua ja ajaminen Dubaissa oli tuttua. Airbnb asunnossa, jossa asuimme oli käytössä lasten turvaistuimet, mikä helpotti paljon vauvan kanssa automatkaamista.

Metrolla ja raitiovaunulla liikkuminen onnistuu myös vaunujen kanssa, mutta pari asiaa kannattaa pitää mielessä. Hissit pysäkeillä eivät aina ole toiminnassa, eivätkä välttämättä rullaportaatkaan eli vaunujen kantamista voi joutua harrastamaan. Metrot voivat olla tupaten täynnä ruuhka-aikoina, jolloin rattailla meno täyteen vaunuun voi jäädä haaveeksi.

Taksilla pääsee suht näppärästi ja edullisesti paikasta toiseen, mutta lastenistuimia ne eivät tarjoa. Tänä vuonna tuli voimaan laki, jonka mukaan taksien pitää pystyä tarjoamaan alle 4-vuotiaalle matkustajalle turvaistuin. Uskon, kun näen.

Meillä oli mukana omat Bugaboon Cameleon rattaat, jotka toimivat näppärästi paikoissa, joissa halusimme liikkua. Dubaissahan ei kävellä pitkiä matkoja paikasta toiseen vaan nähtävyydestä ja kaupunginosasta toiseen joutuu kulkemaan autolla, metrolla tai raitiovaunulla. Marinan, JBRn ja JLTn alueilla kävely kuitenkin onnistuu muita alueita paremmin.

Jos sinulla on muuta vauvoihin liittyvää matkailupohdintaa Dubaihin liittyen, yritän parhaani mukaan vastata. Viimeiseksi vielä kuva, jollaista en ehkä odottanut näkeväni Dubaissa.

Legoland Dubai

MISSÄ JA MITEN MENNÄ?

Legolandin sijainti voi aiheuttaa päänvaivaa, jos käytössä ei ole omaa autoa, sillä Dubai Parks and Resorts alue (jolla Legoland sijaitsee) on aika kaukana turistialueista ja keskustoista. Metrokaan ei kulje sinne saakka, joten kannattaa turvautua takseihin. Dubain Parks and Resorts alueella on Outlet Village, johon pääsee ilmaisbussilla, mutta siitä on vielä matkaa Legolandiin.

Meillä oli lähes koko loman käytössä auto, joten ajoimme sinne itse. Sheikh Zayedilta oli yllättävän hyvät opasteet alueelle. Itse alue on todella laaja, mutta opasteita löytyi sieltäkin ihan kiitettävästi ja löysimme ilman suurempaa ponnistelua oikealle parkkialueelle. Meidän tullessa sinne noin klo 10.30 parkkialueella oli meidän lisäksi ehkä maksimissaan kymmenen autoa. Parkkialueelta menee oma bussi itse huvipuistoalueelle (bussi jättää muutaman sata metriä Legolandin sisääntulosta). Tässä kohtaa en nähnyt missään opasteita, joten seurattiin muita ihmisiä.

MITÄ SIELLÄ ON TEKEMISTÄ JA NÄKEMISTÄ?

Dubain Legoland on jaettu viiteen eri alueeseen, Minilandiin, Imaginationiin, Adventureen, Lego Cityyn ja Kingdomiin. Näiden lisäksi löytyy alue heti sisääntulon jälkeen, josta löytyy iso legokauppa ja muutama muu putiikki.

Me aloitimme katselun Miniland alueesta, jossa oli pienoiskoossa Dubain tunnetuimpia alueita ja rakennuksia. Jo pelkkä Miniland teki itseeni vaikutuksen. Minilandista jatkoimme Kingdom alueelle. Olimme reissussa Halloween aikaan, joten pojat saivat kädestä pitäen opetusta ”Scary schoolissa” Castle Stagella. Kingdomin laitteista testasimme Dragon’s Apprenticen, Merlin’s Challengen sekä The Dragonin, josta pojat olivat ihan haltioissaan. Imagination alueella oli paljon tekemistä pienemmille etenkin Dublo Valleyssä. Pojat rakentelivat hetken omia juttujaan Lego Master Builder Academyssa sekä Built and Test talossa.

Tämän jälkeen lämmin ilma teki tehtävässä ja suuntasimme Legolandin vesipuistoon vilvoittelemaan. Tykkäsin itse jostain syystä Legolandin vesipuistosta enemmän, kuin esimerkiksi Wild Wadista ja Aquaventuresta. Legolandin vesipuisto sopi loistavasti meidän mukana olleelle kahdelle 6-vuotiaalle sekä yhdelle yli nelikymppiselle vesipedolle. Allekirjoittanutkin innostui menemään muutamaan slideen.

Parin tunnin pulikoinnin jälkeen menimme vielä Lego Cityn alueelle, jossa poika suoritti ajokortin Driving Schoolissa. Tämän lisäksi testasimme Resque Academyssa paloautolla ”tulipalon” sammutusta. Ainoastaan tuo Adventure alue jäi meiltä testaamatta ajanpuutteen takia. Olisimme tarvinneet selkeästi kaksi päivää näiden kahden puiston yhdistämiseen.

 

PALJON MAKSOI?

Puistoon myydään yhden ja kahden puiston lippuja. Perinteiseen Legolandiin voi yhdistää Legolandin vesipuiston tai esimerkiksi Motiongate puiston. Pelkkä Legoland maksoi 235 dirhamia ja kahden puiston yhdistelmälippu 285 dirhamia. Hinnat olivat samoja lapsille ja aikuisille. Alle 3-vuotiaat pääsivät ilmaiseksi. Me käytimme hyväksi Entertainer 2017 aplikaatiossa olleen 2for1 voucherin, jolla sai kahden puiston lipun kahdelle henkilölle yhteensä 285 dirhamilla. Aika hyvä diili siis.

Parkkipaikka maksoi 20 dirhamia per päivä. Kävimme syömässä Knight’s Table ravintolassa hampurilaisateriat, jotka maksoivat yhteensä 133 dirhamia ja olivat rehellisesti ihan kuraa (mm.kylmä sämpylä). Rahaa saa lisäksi kulumaan Lego-ostoksiin, joita voi tehdä Big Shopissa tai useassa pienemmässä kaupassa, joita on ripoteltu eri alueille. Legot ovat Dubain Legolandissa kalliita verrattuna Suomen Prisman tms. hintoihin, mutta sieltä saattaa tehdä hyviä -50% löytöjä. Meillä poika löysi puoleen hintaan Ninjago paketin, jollaista ei oltu Suomessa edes nähty. Lisäksi mukaan lähti muutama avaimenperä parhaille kavereille tuliaiseksi.

Vesipuistossa päivävuokra lokerolle oli 45-65 dirhamia, riippuen lokeron koosta. Vesipuistosta olisi voinut vuokrata myös oman cabanan (495 dirhamia) , jonka hintaan kuului virvokkeita, lokero ja pyyhkeet. Pyyhevuokra oli muistaakseni erikseen 40 dirhamia ja 50 dirhamilla pyyhkeen sai ostaa itselleen. Vesipulloja sai ostaa useasta paikasta kohtuullisella viidellä dirhamilla.

KANNATTIKO MENNÄ?

Todellakin kannatti. Meillä kaikilla oli huippukiva päivä (kyllä, me vanhemmatkin olemme sen verran lapsenmielisiä, että saimme paikasta paljon iloa irti). Aikaa Dubain Legolandiin kului yli 7 tuntia eli koko päivä ja paljon jäi vielä näkemättä. Ei tarvinnut unta houkutella illalla.

Se mikä Dubain Legolandissa oli mukavaa oli jonojen puute. Väkeä oli keskellä viikkoa hyvin vähän liikkeellä ja melkein jokaiseen laitteeseen saimme kävellä suoraan sisään. Tekemistä olisi ollut vaikka kuinka ja veikkaan, että emme pääse välttämään uutta Legoland kierrosta seuraavalla Dubain reissulla. Legolandin lisäksi Dubai Parks and Resorts alue näytti houkuttelevalta ja etenkin Motiongate-puistoa on moni paikallinen ystävä suositellut. Harmi, että se jäi ajanpuutteet vuoksi välistä tässä reissulla.

Jetkids Bedbox – Ykkösluokan matkailua lapsille

Dubain menolennolla pääsi testiin pitkään himoitsemamme Jetkids Bedbox. Luin kyseisestä tuotteesta ensimmäistä kertaa joskus vajaa vuosi sitten ja olin jo tilaamassa sitä ulkomailta. Pari kuukautta sitten näin sen tulleen Lastentarvike-liikkeeseen ja pitihän sellainen heti hakea.

MIKÄ ON JETKIDS BEDBOX?

Jetkids bedbox toimii sekä vedettävänä matkalaukkuna, että sänkynä lentokoneessa pienimmille. Meillä on ollut aiemmin vanhemmalla pojalla jo vuosikaudet Trunkin vedettävä matkalaukku, jonne on pystyny näppärästi sujauttamaan lelut ja eväät lentomatkalle. Sängyksi se ei ole silti taipunut.

Jetkids laukun sisältä löytyy patja, joka levitetään, kuten kuvassa näkyy. Lisäksi sisälle mahtui ainakin meillä muutama lelu, purkkiruokaa ja NAN maitoja. Trunkiin verrattuna Jetkids Bedboxia oli mukavampi vetää, sillä etupyörät kääntyvät. Lisäksi päältä aukaistava ominaisuus on aika näppärä koneessa. Bedbox ei tosin kestä ihan niin kovaa painoa kuin Trunki, joten sitä suositellaankin alle 7-vuotiaille. Lentokoneen tuolin alle Bedbox sujahti ongelmitta.

Pienempi nukkui lähes koko Dubain menolennon patjalla, joka oli levitetty tuolille ja isompi taas sai istua kyydissä, kun saavuttiin Dubaihin. Jetkids Bedbox palveli siis molempia.

MITÄ SE KUSTANTAA?

Lastentarvike kivijalkakaupassa hintaa Jetkids Bedboxille tuli 159€. Samaan hintaan sitä myydään myös Matkamuksuissa sekä useissa ulkomaisissa nettikaupoissa. Vaikka hinta on tyyris verrattuna esimerkiksi Trunkin vedettävään laukkuun, uskon Bedboxin maksavan itsensä kevyesti takaisin. Olihan se hitsin näppärä ja tämä lähtee kyllä mukaan joka reissulle. Money well spent.

Sateita pakoon/Minne seuraavaksi?

Ensi viikolla pakkaamme rantakamppeet kasaan ja suuntaamme vanhaan kotikaupunkiimme Dubaihin. Kahden ja puolen viikon reissulla olisi tarkoitus katsastaa lasten uudet vetonaulat eli Legoland ja Motiongate, kiertää nähtävyyksiä, joita siellä asuessa ei kerennyt nähdä ja viettää muutama yö Abu Dhabissa. Jos mielessäsi on postaustoive Dubaista tai mielenpäällä muita kysymyksiä paikasta, laittakaa niitä ihmeessä kommenttikenttään.

Näiden kolme päivää kestäneiden vesisateiden aikana on kiva palata kuvamuistoihin vanhasta kotikaupungista, jossa toivottavasti paistaa aurinko.

 

Kreetan parhaat ostokset

Melkein jo tavaksi muodostunut ”mitä sitä tulikaan ostettua” postaus. Lokakuun alun syksyisten ilmojen kunniaksi, vedellään viimeisiä Kreeta postauksia kehiin ennen siirtymistä syysloman odotteluun.

OLIIVIÖLJYÄ KOLYMBARISTA JA KOURNASIN KYLÄSTÄ

Kreetan paras oliiviöljy tulee kuuleman mukaan Kolymbarista, joten kaksi purnukkaa lähti mukaan ihan testausmielessä. Lasipullolle jäi hintaa hurjat 2,80€, peltisempi taisi olla kaksi euroa kalliimpi. Kournaksen kylästä ostettu 0,8 litran oliiviöljy tulee pieneltä tilalta, Tsakalakiksen perheen oliivipuista. Tämä pullo ammottaa jo melkein tyhjyyttään, sen verran hyvä oliiviöljy oli kyseessä. Litrahintaa kertyi 5,40€ eli ihan löytö.

KREIKKALAISET NAISTENLEHDET

Ensimmäisen viikon jälkeen olin jo helisemässä, sillä en löytänyt mistään Kolymbarista kreikkalaisia lehtiä. Paikallinen periptero myi vain makeisia, juomia ja tupakkatuotteita. Voi sitä onnea, kun Georgioupolista löytyi pieni kauppa, josta sain kolme lehteä ilostuttamaan rantapäiviä.

KERAMIIKKAA GAIA CERAMICS JA TERRA-COTTA

Uudet oliiviöljy-ja etikkapurnukat löytyivät Gaialta Kolymbarista. Gaia Ceramics on hanialainen perheyritys. Purkit maksoivat 12€ kipale ja matkaan lähti myös salaattikulho 25€lla. Kaikki kolme ovat olleet kovassa käytössä heti kotiin saapumisen jälkeen, joten nappiostos oli.

Kournaksen kylässä vierailimme keramiikkamyymälässä, josta löytyi pitkään etsitty uunivuoka saganakin tekemiseen kotona. Hintaa kulholla oli 5,50€. Voi kunpa kunnon kefalogravieraa saisi Suomestakin.

THE ISLAND BY VICTORIA BISHOP POKKARI

13,99€ oli aika suolainen hinta pokkarista, mutta olin jo kerennyt lukea mukaan ottamani kirjan, joten oli pakko saada uusi kirja aloitettua. Mikäpä sen parempi kirja kuin The Island, jonka tapahtumat perustuvat Spinalongan saarelle Kreetalle. Kirjasta on tehty myös sarja, joten tiedänpä mitä sarjaa aion seuraavaksi katsoa.

APIVITA TUOTTEET

Korres sai varteenotettavan kilpailijan, kun pääsin testaamaan Apivitan tuotteita Avra Imperial Beach Resort and Spa hotellissa. Huoneesta löytyi kylppärituotteina shampoot, suihkugeelit ja vartalovoiteet, mutta omaksi suosikiksi nousi viikunan tuoksuiset tuotteet, jotka ostin kylpylän omasta kaupasta. Hintaa oli runsas 14€ per puteli, joka on hieman Korreksen tuotteita enemmän. Apivitan tuotteilla sain luotua ihanan kylpyläfiiliksen myös omaan kylpyhuoneeseen.

TOP 3 hotel finds under 100€

At times a hotel leaves a special memory even if it isn’t the glitziest luxury resort. When we are traveling, just the two of us, we try to focus on smaller boutique style hotels with character and find the small gem of the destination. Even better if you don’t have to pay a fortune for that gem. Following are three of the most memorable hotel finds under 100€ from Bergamo to Hong Kong.

LA CORTE DEI CAPUCCINI, BERGAMO ITALY

We were just meant to sleep one night in Bergamo on our way to Austria and skip all sightseeing. I’m so glad we found this small bed and breakfast, run by Laura and Luca. We chose this B&B since it had a proper kitchen and more space than ordinary hotel for our small family. The two story apartment had just recently been renovated and could compete nicely against many fancier hotels. The experience was even better when we got fresh croissants for breakfast and our toddler was able to play with owner family’s polite children in the inner yard.

Price for one night in a one bedroom apartment was 85€ with parking (without the parking, the price was 75€). Eventually we decided to postpone leaving for Austria and enjoyed the whole sunny day exploring central Bergamo. We definitely want to go back there.

ANANTARA SATHORN, BANGKOK THAILAND

This hotel isn’t really ”boutique” and nowadays belongs to a bigger hotelchain but when we stayed just after opening, this hotel was still named Sathorn Heritage and our stay was rather serene.

We paid 65€ per night for a one bedroom apartment with breakfast. Nowadays this hotel is run by Anantara hotels but the prices are still reasonable. In addition to clean and fresh rooms, the hotel provides a well equipped gym and pool area. Anantara Sathorn is located slightly further away from the main tourist/business area of Silom and Sathorn. We liked the area since we found good, local restaurants which we wouldn’t have otherwise found.

HOTEL JEN, HONG KONG

Hotel Jen was brand new when we visited Hong Kong. In fact it was so new that our taxi driver had to call the hotel for driving instructions. The hotel is located on the Western District and provides a stunning view over the Victoria Harbour and sea.

Hotel Jen has since then moved under Shangri La hotels and the prices have risen slightly. We paid 68€ with breakfast and club benefits but when I quickly glanzed through some hotel comparison sites, you can still get a room under 100€ (not during peak season though). Jen hotels seem to be a new concept for Shangri La hotels and no wonder, it did convince us as well.

The room was trendy and had a comfy daybed where you could enjoy the gorgeous view. The club lounge had tasty snacks, polite service and I can still remember the fried shrimps I ate (way) too many. There is also a gym and rooftop pool which in Hong Kong should not be taken for granted.

Kreetan parhaat

Onneksi annoin Kreetalle toisen mahdollisuuden, vaikka skeptinen olinkin. Matka oli mitä onnistunein, hotellit hyviä ja näimme paljon hienoja paikkoja, vaikka matka tehtiinkin pienen nelikuisen vauvan ehdoilla. Ohessa parhaat palat saaren länsipuolelta.

KOURNAS JÄRVI JA KYLÄ

Kournas on Kreetan toiseksi suurin järvi ja kaunis sellainen onkin. Huristelimme skootterilla iltapäiväfrapelle Athitis tavernaan, josta oli hienot näkymät Kournas-järvelle. Kahvin jälkeen kävimme pikaisesti järvellä kastelemassa jalat. Uinti ei houkutellut, sillä olin kuullut jostain, että järvi kuhisee käärmeitä. 7 €:lla olisi saanut vuokrattua polkuveneen. Järvelle johtavalta kadulta löytyi matkamuistomyymälöitä ja muutama ravintola.

Jatkoimme järveltä kohti Kournasin kylää. Kylässä istahdimme limpparille kafenioon. Kahvila taisi olla melkein yhtä vanha kuin sen pitäjäkin. Kahvilan pitäjä ja hänen tuttavansa istuivat meidän vieressä ulkona ja toinen luki vanhalle herralle kreikkalaista sanomalehteä ääneen. Sisällä olevista kuvista kävi ilmi, että täällä on käyty ajankohtaisten asioiden pohdiskeluja ja väittelyitä vuosikausia. Kahvilan vastapäätä sijaitsi keramiikkamyymälä, josta lähti mukaan keramiikkakulhoja ja paikallista oliiviöljyä.

VUORISTOREITIT

Matkalla Elafonissiltä Falassarnan rannalle ajoimme läpi Innahorion kylien ja vuoriston. Pysähdyimme lounastamaan Sfinarin kylään viihtyisään perheravintolaan. Kylien läpi ajaessa olisi halunnut pysähtyä jokaiseen tutkailemaan verkkaista elämää.

Vuoristoreitti tarjosi upeita merellisiä maisemia. Toinen vuoristoreitti Georgioupolista käytiin ajamassa auringonnousun aikaan. Ei ollut ruuhkaa, mutta sitäkin tunnellisempaa.

KOLYMBARI

Pieni ja pittoreski Kolymbari, jossa vietimme lomamme ensimmäisen viikon. Kolymbarissa oli jotain ihanan aitoa, vaikka sieltä löytyi kaikki turistilomalle tarvittava. Monta herkullisen näköistä ravintolaa jäi testaamatta, joten tiedä häntä vaikka päätyisimme sinne uudestaankin. Kolymbarista voi lukea lisää aikaisemmin julkaistusta postauksesta Kolymbari, ihanan seesteinen 

HANIAN VENETSIALAINEN SATAMA

Olkoonkin turisteja täynnä, mutta me pidimme Hanian venetsialaisesta satamasta. Istahdimme pienelle välipalalle ja odotin turistiriistohintoja, mutta yllätyimme positiivisesti, sillä saimme hyvän välipalan erittäin kohtuullisella hinnalla, mutta myös hyvällä palvelulla.

Kävelimme ihastelemaan aaltoja, jotka kastelivat kengät kävelykadulla ja poika seurasi mielenkiinnolla, kun paikalliset herrat kalastelivat mato-ongella.

IHMISET

Iro, ihana Iro Avra hotellin allasbaarissa. Viikon ajan kävin tilaamassa Irolta päivittäisen frappeni ja yritin terästää ruostunutta kreikkaani. Iro jaksoi höpöttää minulle kreikkaa ja oli otettu halustani oppia lisää.

Irolla oli ehkä räihnäisin vanha Nokian puhelin ja lupasin postata kuvan hänestä ja rikkinäisestä Nokian puhelimesta, josko joku Nokialla/HMDllä lukisi tämän jutun ja lahjoittaisi hänelle uuden. Viimeisenä lomapäivänä Iro antoi pienessä paketissa meille vanhan kreetalaisen pöytäliinan, joita hänen vanha äitinsä oli tehnyt. Iron lisäksi saimme hyvää palvelua ja lämmintä kreetalaista vieraanvaraisuutta useassa paikassa.

Anemos Luxury Grand Resort – Crete

Mum likes and son likes. It’s not an easy task to find that kind of a hotel. Even though I did promise my older son proper waterslides, they didn’t exist in this hotel and he loved it anyway. Our second base in Crete was Anemos Luxury Grand Resort which is located a few kilometers from Georgioupoli towards Rethymnon. The fact that a Greek beach hotel belongs to the luxury category should already tell something, luxury in the name doesn’t usually convince us.

Anemos Resort is a big hotel. However even when the hotel was fully booked and had plenty of families, the atmosphere was calm and relaxing, almost serene. The main pool area wasn’t too noisy despite of the fact that there were plenty of kids. There were a lot of private pool rooms which also keep the main pool area out of masses.

THE ROOMS

The size of the room was one key factor when we chose our second hotel in Crete. We were able to fit all 4 of us into 35 square meter basic deluxe room. We would have liked to have a bigger room with a pool but were so late with our booking that all pool suites were fully booked. You are able to find plenty of room sizes and also the basic room versions have the pool option.

We had a room with sea view and a view to the next door field where a bunch of goats of some kind were pasturing. The rooms are located in two story houses which are widely spread along the vast hotel area. We had quite a walk to the main building but it wasn’t a problem for us.

The rooms were decorated with a funky Arabian kind of twist but somehow it worked there nicely. The only thing that didn’t please my eyes were the tiles in the bathroom. The bathroom had a tub, separate shower cubicle and delicious bath products from Mooi. One improvement would be getting bigger towels. Luckily there was a bathrobe and slippers available.

We had a terrace/balcony with 2 chairs, a table, plenty of space and with a drying rack where you could hang your swimming suit after a dip in the pool. From the room you will also find a minibar, ironing equipment and safety box. Local red wine, dried fruits and a bottle of water were waiting for us when we arrived. They also provided a new bottle of water every day.

AMENITIES

Instragram heaven, that was my first impression of the hotel. The lobby is decorated in a flashy way, not sure what kind of decor style it actually is but it does give a luxurious feeling.

The main pool area is beautiful and what I loved about Anemos, is that one didn’t have to hunt sun loungers. The hotel has prohibited reserving sun loungers and takes away towels if the place is unoccupied for more than 30 minutes. In addition to the lovely pool, you have a chance to work on your tan on a stunning beach area where you can also book a cabana with service for a very reasonable price. However you probably won’t need the cabana since normal sun loungers are very comfy as well.

There are a few boutiques and car rental close to lobby in the main building.  Supermarket, a small chapel and spa are located next to the pool area.

AMENITIES FOR KIDS

First thing I usually notice are the baby cots. In Anemos the baby cot was new and bedding luxurious. Miniclub had plenty of activities and even the spa had special offers for the kids (chocolate massage for 20€ sounded tempting). There was also a bigger play area and pool with small slides for the little ones.

Our bigger son found plenty of friends and liked the hotel a lot. The beach is child friendly, only bigger waves (we had during a few days) might bother smaller kids, bigger ones will just love those.

RESTAURANTS AND ENTERTAINMENT

We were on a half board basis and the hotel also offered full board option. We dined at the Meltemi main restaurant but Anemos also has Levantes and Ostria a la carte restaurants where you get a discount if you have HB or FB. Food was very tasty, also according to our 6 year old who actually asked why don’t we move this hotel since the food is so good (oh yes, I would love that).

The wine list was comprehensive and included a nice selection of local wines. The prices were steeper compared to our first hotel on the island, Avra Imperial. Same wine cots 10€ more in Anemos. Despite of the prices, we liked the fact that you could save the bottle for next evening without a hassle.

There is a beach restaurant called Sirocco and a snackbar next to the pool area. Upstairs in the lobby building, you can find Notos champagne bar but we enjoyed more sitting downstairs where you could also follow the evening entertainment, everything from traditional bouzouki music to magician.

SERVICE

When we arrived, there were three people helping us with the luggage and opening doors for us. Check in and check out were handled quickly and professionally. Since the hotel area is quite vast, you can move around with a golf cart. There was always someone providing that service and the men driving those were always on a happy mood.

From Meltemi restaurant Michaela was especially helpful and service-minded as well as another waiter whose name I have forgotten already (I remember that he was a big Real Madrid fan though). The service in general was exceptionally good across the board and I could have listed another ten names here.

WAS SOMETHING LEFT FOR IMPROVEMENT?

A couple of things were bothering us. The supermarket on the premises was so overpriced that it was almost ridiculous. NAN milk powder for the babies cost 26,90€. In a normal supermarket in Georgioupoli, it cost 9,90€ and in Avra Imperial hotel 17,90€. Cotton pads were 4€ and was it Jaegermeister bottle that cost over 43€ (didn’t buy those, just noticed the prices).

When the grandparents bought a small toy from the supermarket, it was missing pieces. I took it back just to be told that they have this small note on the wall (which is handwritten) and all sales are final. After being quite persistent (read, a nasty bitch), I was able to change the toy for another one.

If you are visiting Anemos during high season, I recommend to rent a car. Getting a taxi took one day almost 40 minutes. The price to Georgioupoli was 6€ oneway. The spa in the hotel was so lousy, that there is a separate posting coming.

Dispite of the above few flaws, Destination LOMA thinks that Anemos Luxury Grand Resort deserves full 5 stars. Following are the best parts in a nutshell:

+ Spacious, nicely decorated basic rooms

+ Excellent service

+ Beautiful interior design

+ Reservation of the sun loungers strictly prohibited

+ Gorgeous beach

+ Pleasant hotel for kids

-Ridiculously expensive supermarket and poor spa experience

Korkealla – High Up

Korkeissa rakennuksissa on jotain kiehtovaa. Veikkaan, että Suomen matalalla rakennuskannalla on sen kanssa jotain tekemistä. Vaikken haluaisikaan Suomesta uutta Dubaita rakennuskannan puolesta, tulee reissuilla hakeuduttua korkeisiin kohteisiin. Ohessa paikkoja reissuilta, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta mieleen.

BURJ KHALIFA, DUBAI ARABIEMIRAATIT

Kiistattomasti korkein kaikista ja virallisestikin vielä maailman korkein rakennus. Tänne suosittelen varaamaan ajan jo etukäteen. Varsinkin auringonlaskuajat menevät kuin kuumille kiville. Rakennuksesta löytyy myös Armanin hotelli, joka siintelee omalla hotellilistalla. Selkeinä päivinä Khalifan torni näkyi omalle parvekkeelle saakka, vaikka välimatkaa oli yli 20 kilometriä.

TOP OF THE ROCK, NEW YORK USA

Meidän piti mennä katsastamaan Empire State Building, mutta jonot olivat niin pitkät ettei jaksettu vaivautua. Muistin kolleegan hehkuttaneen Top of the Rockia eli näköaloja Rockerfeller Centeristä. Onneksi mentiin. Ehdottomasti hintansa arvoinen kokemus. Ostimme yhdistelmälipun, jolla pääsi myös MoMaan (Museum of Modern Art). Nämä kaksi jäivät mieleen parhaina nähtävyyksinä Nykin reissulta.

STRATOSPHERE, LAS VEGAS USA

Stratosphereen mentiin huvipuistolaitteet mielessä. Itsellä meinasi tulla hampurilainen ylös ja pissat housuun jo pelkästä katselemisesta, mutta mies kävi testaamassa Big shot ja Scream laitteet. Laitteiden nimet ovat hyvin kuvaavia ja paikan mainos slogan ”It’s ok to cry like a baby” myös.

 

SIROCCO, BREEZE JA VERTIGO, BANGKOK THAIMAA

Sirocossa kävimme useaan otteeseen ennenkuin Hangover leffa teki siitä tunnetun. Sitä ennen Sirocco komeili usein matkailulehtien sivuilla. Ruoka on mielestämme ylihintaista ja keskinkertaista, mutta drinksuilla suosittelen käymään. Lebua hotellista löytyy myös muita hyviä ravintoloita upeilla näkymillä kuten Breeze, jos ei halua kokea lähes jokapäiväistä Siroccon turistiryntäystä.

Banyan Tree hotellissa sijaitseva Vertigo kuuluu samaan kategoriaan eli ulkoilmaravintola/baari korkealla. Tykkäämme sekä hotellista, että skybaarista. Pukeutumiseen kannattaa vähän satsata eli ihan flipflopeissa ei sisään kannata yrittää. Jää kaikella todennäköisyydellä yritykseksi.

MACAU TOWER, MACAU KIINA

Mies haaveili benjihypystä Macau Towerista, mutta onneksi sain käännettyä sen pään (uhkaamalla, lahjomalla ja kiristämällä). Panoraamahissit vievät näköalatasanteelle ja tosiaan, halutessaan voi maksaa itsensä kipeäksi yhdestä maailman korkeimmista tornista tehtävästä benjihypystä.

SUSPENSION BRIDGE, BAD GASTEIN ITÄVALTA

Vähän erilainen korkeanpaikan leiri. Metrin levynen ja 140 metriä pitkä riippusilta löytyy läheltä Stubnerkogelin hissejä Bad Gasteinissa. Alas katsoessa siintää 28 metrin pudotus. Pieni jännitysmomentti kannattaa, sillä toiselta puolelta siltaa on kauniit näkymät Hohe Tauernille.

Mikä on korkein rakennus, jossa olet itse käynyt? Onko joku korkea rakennus tehnyt sinuun vaikutuksen?

Anemos Luxury Grand Resort, Georgioupoli – Kreeta

Äiti tykkää ja lapsi tykkää. Sellaisia hotelleja ei muuten helpolla löydy. Ja heti alkuun täytyy mainita, että vaikka olin luvannut vanhemmalle pojalle ne isot vesiliukumäet, niitä ei tässä hotellissa ollut ja silti poika tykkäsi. Toisen viikon hotellimme, Anemos Luxury Grand Resort sijaitsi pari kilometriä Georgiopolista Rethymnoniin päin. Se, että kreikkalainen rantahotelli kelpuutetaan meidän luksus-kategoriaan, kertoo jo jotain. ”Luxury” nimessä ei sitä välttämättä kerro.

Anemos on iso hotelli. Vaikka hotelli oli sesonkiaikana täynnä ja siellä oli paljon lapsiperheitä, oli tunnelma silti joka paikassa rauhallinen, jopa seesteinen. Ehkä laajalla hotellialueella oli vaikutusta, kuten myös useammalla uima-altaallisella huoneella, jolloin pääallasalue oli yllättävän rauhallinen. Tai sitten muiden(kin) matkailijoiden lapset osasivat käyttäytyä.

HUONEET

Huoneen koko oli yksi iso kriteeri meille. 35 neliön huoneeseen mahduimme kaikki 4. Olisimme halunneet vielä isomman huoneen altaalla, mutta buukkasimme hotellin sen verran myöhään, että kaikki oli varattu täyteen. Hotellista löytyy huoneita melkein kaikissa huonekategorioissa omalla altaalla.

Meillä oli huone meri- ja peltonäköalalla. Pellolla laidunsi joukko kilipukkeja. Huoneet on sijoitettu kaksikerroksisiin taloihin eli varsinaisessa päärakennuksessa ei ole huoneita. Huoneet on sisustettu ehkä hieman kitchillä arabialaistwistillä, mutta jotenkin se toimi tuolla. Ainut mikä ei miellyttänyt omaa silmääni olivat kylppärin kaakelit, mutta kylppärin toimivuutta ne eivät onneksi pilanneet. Kylppärissä oli erillinen suihkukoppi ja amme. Herkulliset kylppärituotteet tulivat Mooilta. Ainut narinan aihe on pienet kylpypyyhkeet. Olisi ollut ihana kietoutua isoon pehmeään pyyhkeeseen. Kylpytakit ja slippersit onneksi löytyivät.

Isolla terassiparvekkeella oli kunnon kalusteet ja hyvin tilaa. Extrana pieni kuivatusteline, johon sai uikkarit kuivumaan näppärästi. Huoneesta löytyi lisäksi minibaari, jonka sai täytettyä halutessaan, silityslauta sekä rauta ja safety box. Huoneessa oli lisäksi odottamassa viinipullo, kuivattuja hedelmiä sekä vesipullo. Uusi vesipullo tuotiin huoneeseen joka päivä.

YLEISET TILAT JA PALVELUT

Wau, wau, wau. Tämä paikka oli kunnon instagram heaven. Jo saapuminen hotellin yleisiin tiloihin on näyttävä. Itselläni on vaikea kategorisoida mitä tyylisuuntaa tässä on haettu. Mutta ei haittaa, miellytti silmää kaikessa krumeluurisuudessaan.

Hotellista löytyy kaunis uima-allasalue, jossa ei tarvinnut jonotella paikkoja, sillä tadadadaaa, hotelli oikeasti kielsi aurinkotuolien varaukset. Niitä pyyhkeitä siis keräiltiin pois, jos paikka oli yli puoli tuntia varattuna. Halleluja, ensimmäinen hotelli, jossa tämä on tehokkaasti hoidettu. Ei tarvinnut itse heitellä niitä pyyhkeitä pois. Tästä kymmenen pistettä ja papukaijamerkki. Hotellin ranta oli kaunis hiekkaranta. Rannalta sai myös vuokrata cabanan kohtuulliseen hintaan. Sekä rannan että allasalueen aurinkotuolit olivat ihanan pehmeitä.

Tämän lisäksi hotellista löytyy muutama putiikki, supermarket, pieni kappeli, autonvuokrauspiste sekä pieni spa.

PALVELUT LAPSILLE

Anemoksessa lastensängyt olivat laadukkaan oloisia ja heillä oli omat brändätyt vauvojen petivaatteet. Miniclubissa oli paljon aktiviteetteja ja spa:ssa oli erikoistarjouksia myös lapsille (suklaahieronta voisi upota noihin mukuloihin). Miniclubin vierestä löytyi iso leikkipaikka ja oma lastenallas, jossa oli myös vesiliukumäki pienimmille.

Meidän napero löysi paljon kavereita ja tykkäsi hotellista tosi paljon. Lisäksi ranta on matala ja lapsiystävällinen. Ainoastaan isot aallot parina päivänä voivat haitata pienempien uintihetkeä. Isommillehan ne ovat vain siisti juttu, joita voi juosta karkuun.

RAVINTOLAT JA ILTAOHJELMA

Meidän hintaan kuului puolihoito, jonka nautimme Meltemi pääravintolassa. Hotellista löytyy myös Levantes ja Ostria A la carte ravintolat, joihin olisi saanut puolihoitoasiakkaina alennusta, mutta meillä jäi testaamatta ne. Ruoka oli todella maukasta, jopa meidän 6-v sanoi, että voidaanko muuttaa tänne, kun täällä on niin hyvää ruokaa.

Viinilista oli kattava, mutta viinien hinta oli Avra Imperial hotelliin nähden tyyriimpi. Sama pullo maksoi melkein 10€ enemmän Anemoksessa. Mukavaa kuitenkin oli mahdollisuus säästää pullo seuraavaksi illaksi eli koko pulloa ei aina tarvinnut tirpoa loppuun.

Biitsiltä löytyi oma ravintola Sirocco ja allasalueelta oma snackbaari. Yläkerrassa oli Notos shampanjabaari, mutta vietimme yleensä itse aikaa alakerran ulkoilmabaarissa, jossa pystyi kuuntelemaan iltaohjelmaa. Iltaohjelmaa löytyi taikurista bouzoukimusiikkiin.

PALVELU

Hotelliin saapuessa meitä vastassa oli kolme henkilöä, jotka ohjasivat meidät istumaan ja ottivat laukut. Check in meni sutjakkaasti, samoin check out. Koska hotellialue on laaja, voi siellä halutessaan kulkea golfkärryillä. Yleensä aina oli joku tarjoamassa kyytiä. Congierge-tiskin pojat olivat aina hyvällä tuulella.

Ravintolasta mieleen jäi erityisesti Michaela ja Real Madridia kannattava tarjoilijapoika, jonka nimi on kadonnut muistista. Palvelu oli erittäin korkeatasoista kautta linjan. Periaatteessa olisin voinut listata tähän kymmenen muutakin nimeä.

JÄIKÖ JOTAIN HAMPAANKOLOON?

Muutama pieni asia jäi hampaankoloon. Hotellin tiluksilla toimiva supermarket on niin törkeästi ylihinnoiteltu, että jäi vähän kaiveleen. Esimerkkinä lasten NAN jauhe, joka maksoi hotellin supermarketissa 26,90€. Vertailun vuoksi normaalimarketissa sen hinta oli 9,90€ ja toisen hotellin kaupassa 17,90€. Pumpuliputkilosta sai pulittaa yli 4€. Lapselle ostetusta lelusta puuttui palasia (jotain Kiina skeidaa). Eivät meinanneet tehdä asialle mitään kunnes korotin ääntäni ylimieliselle myyjälle. Rahoja ei saanut takaisin, koska seinällä oli pieni käsinkirjoitettu lappu. Sain kuitenkin vaihdettua viallisen paketin toiseen leluun, mutta vain koska pysyin tiukkana.

Taksin saamiseen meni yllättävän paljon aikaa, joten suosittelen auton vuokrausta etenkin sesonkiaikana (taksi Georgioupolin keskustaan maksoi 6€). Hotellissa sijaitseva spa oli täysin ala-arvoinen esitys. Tästä voikin lukea aiemmasta sepustuksestani Voiko spa-hieronta 5* resortissa mennä pieleen?

Destination LOMAn mielestä Anemos Luxury Grand Resort ansaitsee täydet 5 tähteä. Ohessa vielä parhaat palat pähkinänkuoressa:

+ Isot, kauniit perushuoneet

+ Kautta linjan erittäin ystävällinen palvelu

+ Viihtyisät yleiset tilat

+ Aurinkotuolien varausongelmaa ei täällä ollut

+ Upea ranta

+ Miellyttävä hotelli myös lapsille

-Kallis supermarket ja huono spa

Voiko spa-hieronta 5* resortissa mennä pieleen?

Tämä postaus kuuluu kategoriaan ”first world problems” ja suosittelen lopettamaan lukemisen tähän, jos etsit jotain syvällistä. Tästä postauksesta ei maailman parannusta löydy, vain kevyttä narinaa. Ja vastaus otsikon kysymykseen on..kyllä voi.

Olimme varanneet molemmille hotellin spa-tarjouksen päivälle, joka tarjosi 50 minuutin deep tissue hierontaa 145€ kahdelle hengelle. Hotelliin kirjautuessa meille oli jaettu vielä voucherit, jolla sai 15 minuutin hieronnan ilmaiseksi. Varausta tehdessä pyysin tuota 15 minuuttia lisäksi tilattuun hierontaan ja spa-respa sanoi, että no problemos, hän laittaa siihen 15 lisäminuuttia ja muistutti vaan ottamaan voucherit mukaan.

Miten meni noin niinku omasta mielestä?

Varaus oli sotkettu heti alkuun eli hän ei ollutkaan muistanut laittaa sitä 15 minuuttia siihen varaukseen ja tietty span varauskirja oli täynnä, emmekä saaneet enää pidennettyä hierontaa sille päivälle. Oltiin hommattu isovanhemmat lastenvahdeiksi, joten emme alkaneet siirtelemään päivillä hierontaa. Spa-lomakkeen kysymykseen ”how are you feeling today?” taisin kirjoittaa ”extremely pissed” ja skipata kaikki valmiiksi annetut vastausvaihtoehdot. Päätin kuitenkin antaa hieronnalle mahdollisuuden, ehkä oikeasti olisin rentoutunut 50 minuutin päästä.

Siirryin vaihtamaan kylpytakin päälle naisten pukuhuoneeseen. Pukuhuone oli pieni, eikä siellä ollut minkäänlaista laskutilaa, vain lukolliset lokerot. Ei ihan 5 tähden spa-matskua. Kreikkalainen terapeutti ohjasi minut spa-huoneeseen. Ihan ok huone, mutta aika riisuttu, ei vedä vertoja muiden resorttien huoneille. Otin kylpytakin pois ja seisoskelin aatamin asussa, kunnes huomasin, että hittolainen, huoneeseen näki käytävältä lasissa olevan reiän ansiosta. Onneksi siitä ei sattunut juuri silloin kulkemaan ketään.

5 star spa room?

Take a peek

Miten onnistut sössimään perushieronnan?

– kaada kylmää hierontaöljyä suoraan asiakkaan iholle (yleensä se lämmitetään käsissä ensin tai on jo valmiiksi lämmitettyä)

– laita kirkkomusiikkia taustalle soimaan (Prahan kirkkokonsertissa olisin mielelläni kuunnellut sellaista musiikkia, mutten hierontapöydällä)

– varmista, että huoneeseen kuuluu kaikki mölinä span muista tiloista, mukaan lukien puhelimen pirinä

– älä tarjoa tyynyä selällä maatessa vaan roikota asiakkaan päätä siinä hierontapöydän reiässä (jouduin pyytämään tyynyä, kun tajusin, että terapeutti oikeasti aikoi jättää minut ilman..tyynyn sijaan sain pienen käsipyyhkeen taiteltuna)

– kasvata käsikarvat, jotka raapivat asiakkaan ihoa, kun hierot häntä käsivarrella (teki pahaa..ei tarvitse varmaan kuvainnollistaa enempää)

– kun et tiedä mitä olet tekemässä, käytä kovia otteita ja kyynärpäätä

– hieronnan jälkeen tarjoa vettä muovimukista (yleensä näillä hinnoilla tulee vähintään teetä ihan oikeasta kupista)

Osan yllä olevista asioista olisin voinut joten kuten antaa anteeksi, mutta pahinta on se fiilis, kun tuntuu, ettei hierojalla ole oikeasti mitään hajua mitä hän on tekemässä. Varsinkin niskaa venyttäessä toivoin, ettei mitään hajoa. Egronomia oli tipotiessään, samoin hieronnan symmetria (toisen puolen niskasta hieroi, toista ei). Englantia hän ei puhunut muutamaa sanaa enempää.

Hieronnan jälkeen meille annettiin lomake, jossa kyseltiin tyytyväisyyttä palveluun ja hierontaan. Vastausvaihtoehtoina oli ”excellent”, ”good” ja ”average”. Loin sinne oman kategorian ”poor”. Selitin myös hyvin kirjaimellisesti mikä meni pieleen. En voinut hyvällä tahdollakaan antaa parempaa arvosanaa. Hieronnan normihinta oli 95€ per henkilö mikä on saatuun palveluun nähden aivan järkyttävä. Olen maksanut parista hieronnasta sen verran aikaisemmin. Toinen niistä oli Banyan Tree hotellin spa:ssa ja toinen Six Senses Zighy Bayssä. Ei tarvinne kertoa, että nämä kaksi kokemusta ovat ihan omassa sfäärissään.

Span respatyttö otti vastaan lomakelapun. Hän sanoi, että minua hieronut terapeutti saa tosi hyviä arvioita ja on heidän paras. Joko terapeutilla oli superhuono päivä tai respatytön sanat olivat kreikkalaista sanahelinää. Maksamaan tullessa respatyttö oli käynyt juttelemassa spa:n johtajan kanssa ja meidän laskusta hyvitettiin yli puolet pois eli päädyimme maksamaan kahden hengen hieronnasta 70€. Mitä opimme tästä? Kannattaa avata suunsa ja kertoa rehellinen mielipide palvelusta. Mietiskelin itsekseni, että kuinkahan moni vaan kilttinä ihmisenä ruksii kohdan ”good” tai ”average” palvelulomakkeesta.

Samalla reissulla käytin myös toisen hotellimme Apivita Span hierotapalveluja. Hieronta maksoi 65€ ja oli aivan loistava. Kalliimpi hinta ei siis ole yhtä kuin parempi hieronta. Itse asiassa parhain hieronta on tähän mennessä tainnut olla Bangkokin vuonna 2005 otettu tunnin jalkahieronta 180 bahtilla eli noin neljällä eurolla. Tuolla neljällä eurolla ei haittaa, vaikka vesi tulisi suoraan hanasta.

Sympaattinen Georgioupoli – Kreeta

Toisen viikon kohteemme oli Hanian ja Rethymnonin välissä sijaitseva Georgioupoli. Sympaattinen muutaman sadan asukkaan kylä oli hippusen vilkkaampi ja turistimaisempi kuin ensimmäisen viikon kohde, Kolymbari. Turisteista huolimatta Georgioupolissa oli kylämainen tunnelma. Vaikka hotellimme ei sijainnut ihan Georgioupolin kylän keskustassa, huristelimme sinne useampaan otteeseen skootterilla. Ohessa Georgioupolin parhaat palat.

KREETAN VANHIN LEIPOMO

Kyllä, Kreetan vanhin leipomo sijaitsee ihan Georgioupolin keskusaukion lähellä. Leipomon missaa helposti, sillä kyseessä on vanha rakennus, jossa nimi ei ole helposti luettavissa. Leipomo on vielä toiminnassa ja sieltä voi ostaa korpun näköisiä leipiä isoissa pusseissa. Sisällä haisi vanha leivänpolttouuni.

PYHÄN NIKOLAOKSEN KAPPELI

Pyhän Nikolaoksen kappeliin vie kirjaimellisesti kivinen tie. En suosittele sitä selkävaivaisille. Olin saanut päivää ennen noidannuolen selkään ja könötin kipeän selän kanssa kappelille ja takaisin. Matka tuntui ikuisuudelta. Onneksi näkymät kappelilta olivat kaiken sen kivun ja vaivan väärtti.

BEAUTY AND MASSAGE WELLNESS CENTER

Elainan vetämässä hoitolassa tuntui käyvän kaikki turistit, enkä ihmettele. Rouvan hierontaotteissa tuntuu kymmenien vuosien fysioterapeutin varmuus. Jalkahieronnan lisäksi testasin pedikyyrin ja manikyyrin, jotka olivat erittäin hyviä hinta-laatu suhteeltaan. Aikoja sai nopeallakin varoitusajalla. Jos hieronta ei nappaa, voi jalkoja liottaa pelkästään fish spa:ssa muutamalla eurolla.

KYLÄN KUJAT JA RANTAPROMENAADI

Ehkä parasta Georgioupolissa on kuitenkin ihan vain kuljeskelu ympäri pienen kylän keskustaa ja rantapromenaadilla. Tunnelmaan pääsemiseen riittää, kun pitää silmät auki ja aistii kylän tuoksuja ja tunteita. Yllä olevien kohokohtien lisäksi Georgioupolista löytyi useita houkuttelevan näköisiä ruokapaikkoja ja hieno hiekkaranta. Varsinkin meidän hotellin edessä oleva, Naturan luonnonsuojelualueen hiekkaranta oli kuvauksellinen ja sopiva lapsiperheelle.

Nappiin osui tämäkin kohde Kreetalla.

 

Voiko äitiyslomalla olevan irtisanoa?

*Kaupallinen yhteistyö

Mistähän tuo suomen kielen sana ”loma” on tuohon äitiysloman nimeen eksynyt? Lomaahan sen ei nyt varsinaisesti voi väittää olevan, eikä olo ole aina ihan niin zen, kuin yllä oleva Goalta napattu kuva väittää. Itse viettelen tällä hetkellä ”leppoisia” äitiyslomapäiviä kotona, joten Rantapallon ja YTY:n yhteistyö osui otolliseen ajankohtaan.

Muutamia kuukausia sitten työelämän realiteetit muistuttelivat olemassa olostaan myös tänne omaan vauvakuplaan, kun firmassa alkoivat yt:t. Monesti kuulee sanottavan, että äitiyslomalla on turvassa irtisanomiselta, mutta asiahan ei ihan näin yksioikoinen ole. Pääsin kysymään muutaman äitiyslomalaisen mieltä askarruttavan seikan YTY:n asiantuntijoilta.

VOIKO ÄITIYSLOMALLA OLEVAN IRTISANOA?

YTY:n lakimiehen mukaan työnantaja voi irtisanoa työsuhteesi tuotannollis-taloudellisella perusteella äitiys-, vanhempain- ja hoitovapaan aikana ainoastaan, jos työnantajan koko toiminta päättyy. Muissa tilanteissa irtisanomisoikeutta kesken tällaisen vapaan ei ole. Tämän kohdan olin itsekin tiennyt, mutta yllätyksenä tuli se, että jos työtehtäväni lakkautetaan yt-neuvotteluiden ja organisaatiouudistuksen vuoksi, voidaan minut irtisanoa töihin palattua, jos sopivaa tehtävää ei löydy. Korkeimmassa oikeudessa on ollut ratkaisu tapauksessa, jossa irtisanominen on ollut mahdollista jopa neljä vuotta yt-neuvottelujen jälkeen.

Minua kuitenkin ohjeistettiin, että perhevapaalta töihin palatessasi minulle tulisi tarjota ensisijaisesti vanhaa työtehtävääni eli jos tähän tehtävään on otettu sijainen, häntä ei voi vakinaistaa ja tarjota muuta tehtävää (ellei tästä tehtävämuutoksesta ole yhdessä sovittu). Jos taas firmassa ei organisaatiomuutoksen vuoksi ole enää tätä vanhaa tehtävää, on tarjottava muuta työsopimuksen mukaista työtä. Jos tämäkään ei ole mahdollista, on tarjottava työtä, joka muutoin vastaa koulutustani, ammattitaitoani ja hankittua kokemustani, tai johon minut on koulutettavissa. Vasta jos mitään yllä kuvatun kaltaista tehtävää ei ole organisaatiossa jäljellä, työnantajalle voi syntyä oikeus irtisanomiseen.

Näitä seikkoja pohtiessa olin tyytyväinen siitä, että olen säntillisesti pysynyt liitossa ja maksanut niitä jäsenmaksuja heti valmistumisesta lähtien. Äitiysloma ja hoitovapaa rasittaa kukkaroa (vaikka olisin hoitovapaalla vain muutaman kuukauden), joten irtisanominen töihin palatessa olisi kyllä surullinen yllätys, ei ainoastaan henkisesti vaan myös rahallisesti. Nykypäivänä asiantuntijuus tai esimiesasema ei valitettavasti pelasta irtisanomisuhan alle joutumiselta, saati sitten tutkintopaperit.

YTYn neuvottelupäällikön ja lakimiehen mukaan johto- ja asiantuntijatyössä työskentelevät kohtaavat valitettavan paljon ongelmia töihin palatessaan. Tämä ilmenee monesti siten, että palaajalle tarjotaan huomattavasti alempaa tehtävää ja useasti jopa huonommalla palkalla ilman laillista perustetta.

Ystäväni törmäsi juuri tämän kaltaiseen tilanteeseen äitiyslomalta palatessaan lähes prikulleen vuosi sitten. Hänen sijaisensa oli vakinaistettu ja hänelle tarjottiin alempaa pestiä. Neuvottelusta työnantajan kanssa ei tullut mitään. Näissä tilanteissa kannattaisi aina ehdottomasti ottaa yhteyttä liiton lakimieheen, mutta ystävä ei kuulunut liittoon (oli ajatellut ettei koskaan joudu tällaiseen tilanteeseen HR ammattilaisena, esimiehenä, Suomessa ja isossa firmassa). Ystävä irtisanoutui ja on nyt uudessa, mielenkiintoisessa työpaikassa. Tällä tarinalla oli onnellinen loppu, mutta kaveri liittyi kuulemma samantien liittoon, sen verran sydämentykytyksiä ja harmaita hiuksia tilanne aiheutti.

LOMALLE YTYn KAUTTA?

Vaikka liittoon ottaakin yleensä yhteyttä tapauksissa, joissa tarvitsee ohjausta tai lakimiehen palveluita, löytyy YTYltä muitakin, hieman positiivisempia etuja. Yksi reissaajan mieltä lämmittävistä eduista on tietenkin vapaa-ajan matkustajavakuutus, mutta myös mahdollisuus lomamökin vuokraamiseen. Meillä ei ole koskaan ollut mökkiä, joten mökin vuokraaminen järkevään hintaan houkuttelee. YTYn omien loma-asuntojen lisäksi, jäsenet voivat vuokrata myös Akavan lomajärjestö A-lomien mökkejä.

YTYn loma-asuntoja löytyy niin Leviltä, Himokselta kuin Vierumäeltäkin. Levillä ja Himoksella hinnat sisältävät hissiliput ja Vierumäellä sporttipassin. Hinnat ovat alimmillaan 240€ viikko, joten hyvästä hinnasta puhutaan varsinkin, kun ottaa huomioon nuo hissiliput ja sporttipassit. Loma-asunnot eivät tuota voittoa, vaan ne pidetään vuokratuloilla erinomaisessa kunnossa ja varustelussa. Eli tällainen itseni kaltainen hotellinirsoilija viihtyisi niissä varmaan vallan mainiosti. Näen jo itseni uudet skimbavälineet päällä, Levin huipulla (välihuomautuksena, että olen skimbannut viimeksi 18 vuotta sitten eli lopputulos ei välttämättä olisi kaunista katsottavaa).

MIKÄ ON YTY?

YTY on etu- ja palvelujärjestö yksityisalalla toimiville ylemmille toimihenkilöille, esimiehille ja asiantuntijoille. YTYn jäsenyys ei perustu koulutukseen tai alaan vaan asemaan. Jäsenet toimivat muun muassa teknologiateollisuudessa, tietotekniikan palvelualalla, finanssi-, kuljetus- ja kaupan alalla sekä teollisuuden palveluksessa. YTY on järjestäytynyt Akavaan kattojärjestö Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry:n kautta. Jäsentensä työmarkkinasopimus- ja neuvottelutoiminnan YTY hoitaa Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n kautta.

Lisää tietoa YTYn eduista ja palveluista löytää www.yty.fi sivustolta.

Mitä maksaa/ποσο κανει? – Kreeta

Olin ostamassa vauvalle NAN jauhetta hotellin kaupasta, kunnes päätin tarkistaa sen hinnan myös isommasta marketista. Hinnassa oli niin suuri ero (9,90€ vs. 23,90€), että päätin poimia muutamia muitakin hintoja muiden matkailijoiden iloksi (tai harmiksi). Ohessa muutama arkinen ostos ja pari ravintolakeikkaa, joiden hinnat laitoin ylös.

RAVINTOLAT

Illallinen viidelle Taverna Syrtaki, Georgioupoli

– feta hunajalla, chicken souvlaki, beef burger, chicken fillet, pastitsio lapselle ja spaghetti bolognese, 2x kokis, 3x Mythos olut ja omenamehu = 58,20€

Illallinen viidelle Taverna Diktina, Kolymbari

– kreikkalainen salaatti, saganaki, 2x rapupasta, chicken souvlaki, grilled chicken plate, lasten spaghetti bolognese, puoli litraa talon punaviiniä, vesi = 68€

OSTOKSET JA HARRASTEET

Libero vaipat pieni paketti 11€ (30 vaippaa)
NAN jauhe 9,90€ (hotellin omassa kaupassa hotelli Avrassa 17,90€, hotelli Anemoksessa 23,90€, aika hurja hintaero)
Lastenruoat 2€ iso purkki (Georgioupolin isommassa kaupassa)
Litran omenamehu 1,50-1,80€
Kuuden setti kokistölkkejä 3,99€
Lasten aurinkovoide Garnier SPF50, 13,89€
Pringles sipsitötterö 2€
Frappe 2€-3,5€ (3,5€:n frappe 5* hotellin allasbaarissa)
Gyros Georgioupolissa 2,40€
Pedikyyri 20€ (Fresh Fish Spa Kolymbari)
Jalkahieronta 30min 30€ (Wellness Center Beauty and Massage, Georgioupoli)
Akres paikallinen valkoviini 5,89€ (supermarket Haniassa)

Hintoja ei ole poimittu välttämättä halvimmista kaupoista (Lidl löytyy Kreetaltakin) vaan läheltä hotelleja, turistipaikoista, ihan summan mutikassa.

Avra Imperial Beach Resort & Spa Kolymbari, Kreeta

Avra Imperial Beach Resort & Spa valikoitui meidän ensimmäiseksi hotelliksi hyvän sijaintinsa ansiosta. Halusimme pieneen kylään ja lyhyen surffailun jälkeen löysimme Kolymbarin. Avra sijaitsee periaatteessa keskellä kylää, koska kyseessä on tosiaan pienen pieni kylä. Avra Imperial Beach Resort & Spa löytyy myös Tjäreborgin valikoimista, jos perinteisempi pakettimatka on itselle sopivampi. Me varasimme hotellin brittiläiseltä matkatoimistolta.

HUONEET

Olimme varanneet kaksi huonetta, jotka molemmat olivat 32 neliöisiä deluxe huoneita. Huoneet olivat muuten melko identtisiä, mutta toisen olimme varanneet uima-altaalla. Huone oli tyylikäs, tilava ja siisti. Huoneesta löytyi minibaari (jonka sai täytettyä halutessa), safety box, ohuet kylpytakit ja tohvelit. Yksi puuttuva juttu oli kahvin ja teenkeittovälineet, jotka sai huoneeseen, jos älysi pyytää niitä. Uima-altaallisen huoneen kylppärissä oli erillinen suihku ja kylpyamme. Suihkupaneeli on varmaan joskus ollut tosi trendikäs, mutta meidän huoneessa se valitettavasti toimi vain vähän sinnepäin. Paras juttu kylppärissä olivat Apivitan kylpytuotteet.

Huoneita olisi voinut varata myös jaetulla altaalla tai sviittejä omalla isommalla altaalla ja erillisellä makkarilla ja olohuoneella. Uima-allas terassilla oli kyllä hintansa arvoinen. Me köllimme siinä joka päivä nuorimmaisen nukkuessa päikkäreitä huoneessa. Terassi oli tilava, samoin toisen huoneen parveke. Asuimme toisella puolella katua, alueella, joka on yhdistetty päärakennukseen sillalla. Ensin ajattelimme, että voihan räkä, mutta päätyminen tälle alueelle olikin hyvä juttu. Uima-allasalue oli paljon pääallasta rauhallisempi eikä tuntunut, että olisi asunut niin isossa hotellissa.

RAVINTOLAT JA BAARIT

Meidän hintaan kuului puolihoito, mikä oli lasten kanssa aika pop. Aamiainen oli perus 4+ tähden hotellin aamupala. Löytyi munakkaan paistopiste, montaa eri sorttia ruokaa ja lettuja. Paras juttu Avran aamupalassa oli kone, joka tuorepuristi appelsiineista mehua (tehokkain kone, joihin ollaan hotelleissa törmätty). Iso miinus erikoiskahvien puuttumisesta.

Lounasta tilattiin pari kertaa huoneeseen ja muutamaan otteeseen tilattiin toast uima-altaalla. Paras lounasmaku oli ehdottomasti pitawrap. Frappe ja jätskit täyttivät mahaa välipaloina. Hinnat lounaille olivat kohtuulliset.

Illallinen oli aika perussettiä. Ei mitään kuvaamisen arvoista. Viinilista, etenkin kreikkalaisten viinien tarjonta oli todella hyvä ja tarjoilijoiden viiniehdotukset menivät kyllä nappiin. Olisin kaivannut enemmän kreikkalaisia ruokia illalliselle. Kreetalainen pöytä sieltä löytyi, mutta löysin sieltä maukasta syötävää vain parina päivänä.

Hotellin baari oli kivasti sisustettu ja istuimme baarin terassilla yhtenä iltana UNO korteilla pelaten. Cocktailit maksoivat 8-10€. Pääaltaan allasbaari oli myös viihtyisäksi rakennettu.

AVRAN PALVELUT

Hotellialue on laaja ja sinne onkin saatu mahdutettua paljon palveluita supermarketista tasokkaaseen kylpylään ja kappeliin. Lapsille löytyy paljon tekemistä. On oma miniklubi diskoineen, lastenaltaat, pieni leikkialue ja tietenkin Lollo ja Bernie, jotka tulivat tervehtimään lapsia myös aamiaiselle. Pienille kavereille iso juttu. Vähän vanhemmille lapsille oli tien toisella puolella tarjolla pelejä.

Testasimme hotellin Apivita span (aromaterapiahieronta ja miesten kasvohoito). Molemmat hoidot olivat todella hyvin toteutettuja ja hinta 65€ edullinen verrattuna moneen muuhun saman tason kylpylään. Ostin myös mukaan muutaman pullon ihania, Apivitan tuotteita kylpylän sisällä olevasta myymälästä. Jos käytätte kylpylän palveluja, pyytäkää japanilainen hieroja, hän oli todella osaava ja ystävällinen. Oma hierontani tehtiin isossa spa-sviitissä ja lopuksi sai nauttia lämmitetyistä lavereista. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki Apivita Spalle.

Allasalueita on useampia, joista pääallasalue näyttävin, mutta myös hektisin. Innokkaimmat varailevat aurinkotuoleja jo seitsemän maissa aamulla ja kymmeneen mennessä oli pääallasalueella ihan mahdoton saada pari paikkaa vierekkäin. Tien toiselta puolelta sen sijaan sai paikkoja hyvin vielä myöhemminkin ja tunnelma oli siellä seesteisempi. Allaspyyhkeet saa supermarketista pyyhekortteja vastaan. Ranta on pikkukiviranta ja siellä on pehmeän näköiset aurinkotuolit.

Wifi on joka paikassa ilmainen. Se toimi välillä paremmin, välillä huonommin, mutta paremmin kuin monissa muissa Kreikan hotelleissa, joissa olemme vierailleet.

   

PALVELU

Ei mennyt Avralla putkeen palvelun suhteen. Check in, joka normaalisti hoituu aika perusmeiningillä oli aikamoista sähläystä. Saimme toisen huoneista tuntia ennen virallista sisäänkirjautumisaikaa, mikä oli tottakai hieno juttu. Meille tosin unohdettiin kertoa kaikki hotellin tiedot sisäänkirjautuessa. Ei saatu tietoa alueesta, eikä myöskään aamiaisaikoja tai illallistietoja. He huomasivat möhläyksen ja soittivat huoneeseen ja pyysivät tulemaan uudestaan respaan, jotta voisivat kertoa tarvittavat tiedot. Kahden lapsen kanssa ei hirveästi viitsisi lähteä hinaamaan itseään uudelleen respaan, kun vanhempi lapsista oli jo hypännyt altaaseen. Check out meni sutjakkaammin, mutta kukaan ei kysynyt miten viihdyttiin (how was your stay on yleensä ensimmäinen asia mitä uloskirjautumisessa sanotaan). Perusjuttuja.

Pääravintolan palvelu oli mitäänsanomatonta. Viimeisenä iltana illallinen oli laskun suhteen sellaista sähläystä, etten jaksa edes kirjoittaa kaikkea. Lyhykäisyydessään väärin laskutettu, joka oli täysin henkilökunnan oma moka ja huomatessaan sen mieshenkilö ei edes pahoitellut. Laskusähläys (tuplalaskutus) sattui myös pääaltaan allasbaarissa, mutta se hoidettiin rivakasti kuntoon.

Aamiaisella pyysimme paikkaa viidelle, saimme neljälle. Teetä pyydettiin kolme kertaa (ensin tuli kuppi, mutta ei teetä, seuraavalla pyynnöllä teepussit, muttei vettä ja lopuksi kolmannella pyynnöllä vesikannu rysäytettiin meidän pöytään ilman kohteliaita sanoja). Ravintolan henkilökunta myös tiuski meidän nähden toisilleen, mikä on absoluuttinen no-no.

Pyysimme kahvinkeittimen myös vanhempien huoneeseen. Tuli vedenkeitin ja kahvit, muttei kuppeja. Soitettiin uudelleen ja pyydettiin kuppeja. Kysyivät halutaanko myös lusikat (no yleensä kahvikupin viereen kuuluu se lusikkakin). Ei tullut kuppeja eikä lusikoita samana päivänä. Seuraavana aamuna pyysimme ne respasta uudelleen. Tuli kupit muttei lusikoita. Siinä vaiheessa jo vähän nauratti. Jos olisi oma hotellini, ei olisi naurattanut vaan vähän hävettänyt.

Huonesiivooja oli töykein tapaamani. Yritin selittää hänelle ystävällisesti, että voiko tulla myöhemmin siivoamaan, koska vauva nukkuu päiväunia. Hän ei ymmärtänyt englantia ja tunki väkisin huoneeseen kolistelemaan. Jouduin ohjaamaan hänet ulos. Sen jälkeen käveli vastaan nokka pystyssä eikä tervehtinyt. Teki saman jutun, kun äitini oli vahtimassa lasta eli tuli huoneeseen, vaikka eisaahäiritä valo paloi ja herätti kolinallaan vauvan.

Taksia varatessa respasta olin kysynyt hinnan, muuta aamulla se olikin noussut 10€:lla. Onneksi oli edellisiltana annettu hinnasto tallessa ja parin terävän sanan jälkeen hinta laski sovittuun. Pieniä juttuja, mutta niin ärsyttäviä.

Parhainta palvelua saimme allasbaarin Irolta, jonka tuolissa harjoitin rapistunutta Kreikan kieltäni. Iro ja Apivita span japanilainen hieroja olivat hotellin parhaimmat asiakaspalvelijat. Pääravintolasta jäi positiivisesti mieleen Maria. Myös huonepalvelu ruokaa tilatessa toimi tehokkaasti ja ystävällisen hymyn kera. Ennen reissua sähköposteihin vastailtiin nopeaa ja asiallisesti.

Destination LOMA antaa Avra Imperial Beach Resort & Spa hotellille 4 tähteä ja suosittelee sitä pienten lasten kanssa matkaaville. Pariskunnat saattavat saada rauhaa koulujen lomien ulkopuolella, mutta heinäkuussa hotelli oli täynnä lapsiperheitä mikä näkyi ja kuului. Puitteet Avrassa ovat kohdallaan. Palvelutason parantamisella ja pienillä viilauksilla hotelli saisi heti puoli tähteä lisää.

Ohessa perustelut, parhaat ja ei niin parhaat palat:

+Upea landscape design ja yleiset tilat, ehdottomasti viittä tähteä

+Huoneet tyylikkäät ja siistit, vaikka muutama perusjuttu puuttui (kahvinkeitin)

+Mahdollisuus omaan uima-altaaseen

+Ihana Iro allasbaarissa

+Sijainti Kolymbarin keskustassa ja rannalla

+Hyvä sekoitus eri kansallisuuksia

+Hyvät palvelut lapsille

+Erinomainen spa, jolla hyvä hinta-laatusuhde

– Palvelu tökki meillä todella monta kertaa viikon sisään, kuten yllä selitetty. Liian monta pientä juttua, jotka menivät pieleen. Mielestäni palvelun taso testataan juuri hektisimpänä sesonkina, ei rauhallisena aikana, jolloin kaikilla on aikaa hymyillä.

– Allastuolien varaus, jolle hotelli ei tehnyt mitään

– Allastuolit kovia, ei pehmusteita

 

Kolymbari, Kreeta – ihanan seesteinen

Ensimmäinen kohteemme Kreetalla oli Kolymbarin pikkukylä, joka sijaitsee noin 22 kilometriä länteen Hanian kaupungista ja kuuluu Hanian alueeseen. Asuimme Avra Imperial Beach Resort and Spa hotellissa, joka löytyy myös ainakin Tjäreborgin valikoimista. Varasimme koko matkan itse, sillä halusimme kahteen eri kohteeseen saarella. Avrasta on tulossa oma, tarkempi arvionsa lähiaikoina.

MILLAINEN OLI KOLYMBARI?

Kolymbari oli ihanan pittoreski kylä, jossa harvinaista kyllä, on myös aika paljon ihan perinteistä kreetalaista elämää. Siellä näki vanhoja kreikkalaisherroja istumassa ouzolasi kourassa pöydän äärellä ouzerissa ja kyyryselkäisiä vanhoja rouvia lakaisemassa rappuja. Palvelu oli joka paikassa ystävällistä, eikä turistityrkytystä esiintynyt.

Kolymbaria ei ole vielä pilattu turistikaupoilla, vaikka niitäkin löytyi muutama kappale. Itse kylässä on aika vähän palveluita, mutta mielestäni kuitenkin kaikki tarvittava lapsiperheen rauhalliseen lomaan. Viikko Kolymbarissa oli hyvä pituus lomalle. Bilehileille suosittelen kuitenkin jotain muuta kohdetta, Kolymbarin vauhdikkain meno taisi olla Kostas Funpark minigolf ja autoradalla ja sekin sulkeutui puolen yön aikoihin.

Minigolfin lisäksi kylästä löytyy Fresh Feet Fish Spa (josta sai myös manikyyrejä ja hierontoja), sekä useita kehuttuja ravintoloita rantaraitilta. Koska hintaamme kuului puolihoito ja pienten lasten kanssa se oli monena iltana näppärin vaihtoehto meille, kerkesimme testaamaan vain Diktina ravintolan tarjonnan. Kolymbarissa kannattaa keskittyä merenantimiin, sillä ne tulevat pöytään tuoreena paikallisten kalastajien verkoista. Diktinassa herkuttelimme rapupastalla.

ONKO SIELLÄ MITÄÄN OSTETTAVAA?

Kolymbarin varmaan tunnetuin ostettava on oliiviöljy, jonka kehutaan olevan Kreetan parasta. Meilläkin tuli hankittua kahta eri sorttia Kolymbarin omaa oliiviöljyä. En jäänyt maistelemaan eri sortteja vaan nappasin mukaan muutaman purkin ihan summan mutikassa.

Keskeltä kylää löytyy isohko INKA supermarket, josta saa juotavaa ja syötävää. Kannattaa kuitenkin huomioida, että esimerkiksi astianpesuainetta sieltä ei löytynyt (isommista INKA marketeista varmaan löytyy). Astianpesuaineen jouduin hakemaan pienestä vanhan mummelin pitämästä sekatavarakaupasta.

Parhat ostokset tein Gaia Ceramics kaupassa. Sieltä lähti mukaan salaattikulho ja öljypurnukat. Kolymbarissa oli myös kaksi siistimpää kauppaa, Bay ja Galazio, jotka myivät mm. rantavaatteita.

OLIKO KOLYMBARI HYVÄ VALINTA?

Me ihastuimme Kolymbariin ja voisin nähdä itseni siellä myös uudelleen. Aika mateli Kolymbarissa, ihanalla tavalla. Kreetalla on tosin niin monta kohdetta, joita haluaisin testata, joten voi olla, että muutama vuosi vierähtää ennenkuin päädymme uudelleen Kolymbariin. Lapsiperheelle se oli ihanan rauhallinen, olematta kuitenkaan tylsä. Monta ravintolaa jäi testaamatta rantaraitilla. Kolymbari oli meidän tarpeisiin erinomainen valinta.

Hangon helmiä – Skiffer Hanko

Voi Skiffer minkä teit. Menin sitten rakastumaan. Nimittäin siihen jälkiruokalistan artisaanisuklaajäätelöön. Koko illan olen vain vouhkannut tuosta jäätelöstä. Blogitekstikin oli pakko kirjoittaa tässä zen-tilassa, kun kaikki vaan toimi.

Saimme ylipuhuttua fammon ja fafan hoitamaan poikia pariksi tunniksi, jotta pääsisimme livahtamaan kahdestaan ravintolaan. Arvoimme Hangon Portin, Classic Pizzan ja Skifferin välillä. Mies katseli Skifferin listaa vähän epäillen ja olisi kallistunut johonkin tuttuun, turvalliseen ja ehkä vähän tylsäänkin. Onneksi sain sen ylipuhuttua Skifferiin.

Koska kesäsade oli juuri kastellut terassin läpimäräksi, astelimme suosiolla yläkertaan ja saimme pöydän hyvillä satamanäkymillä. Skiffer mainostaa itseään rennoksi paikaksi ja sitä se onkin, hyvällä tavalla. Nappasimme menut baaritiskiltä ja tilasimme Pan con tomate Liuskat buffalomozzarellalla ja minä myös artisokalla. Herkulliset Liuskat sujahtivat suuhun Bonnet Launois Brut kera. Mutta se jälkkärijäätelö. Voi pojat. Olen vieläkin ihan ekstaasissa siitä. Koko setti kahdelle maksoi 62€ shampanjalla, ei huono.

Palvelu oli vaivattoman rentoa ja ripeää. Tuli sellainen fiilis, että tänne olisi kiva tulla uudestaan.

 

Elafonissi ja Falassarna Kreetalla – oliko matkan väärtti?

Ensimmäisellä Kreetan viikolla vuokrasimme hotellin aulasta 7-paikkaisen VW Caddyn. Olisimme saaneet Citroenin 7paikkaisen 45€ halvemmalla Kolymbarin pääkadun vuokraajalta, mutta automaattiohjaus houkutteli. Caddy oli juuri niin kärsineen näköinen kuin kreikkalaiset autot yleensä ovat, vaikka vuokraaja oli kehunut sitä uudeksi autoksi. 52 tuhatta näytti matkamittari. Kreikkalaisen autokannan tuntien, sehän oli melkein upouusi.

ELAFONISSI

Tarkoitus oli lähteä matkaan jo viimeistään kahdeksalta aamulla, mutta lasten kanssa tuo lähteminen ottaa aina aikaa. Starttasimme Kolymbarista klo 9.10. Ajoimme kohti Kissamosta ja käännyimme vähän ennen kylää alas vuoristotielle. Topolian kylän kohdalla mietiskelin, että mitenköhän täällä pääsee ruuhkassa etenemään, sen verran kapea oli kylän raitti. Tie vei läpi pienien puoliksi hylättyjen vuoristokylien. Puolivälissä reissua saimme kiinni turistibussit ja köröttelimme niiden perässä Elafonissiin saakka. Matka otti aika tarkalleen tunti ja 45 minuuttia Kolymbarista.

Pysäköimme auton puun varjoon ja kävelimme muutaman kymmenen metriä Elafonissin rannalle. Ymmärrän täysin viittaukset Malediiveihin, vesi oli turkoosia ja hiekka houkuttelevaa. Uinnit jäivät tosin väliin, sillä vesi oli jääkylmää ja tuuli heitteli hiekkaa kipeästi iholle. Elafonissi oli kaunis, mutta täynnä turisteja. Turismi on pilannut näkymää, sillä rannalle on roudattu rantatuoleja röykkiöittäin. Harmi, sillä ranta on hienoin Euroopassa näkemäni. Tänne kannattaa tulla aikaisten aamulla tai iltamyöhään, jos sattuu olemaan järkevän ajomatkan päässä.

     

CHRYSOSKALITISSAN LUOSTARI

Emme jääneet paistattelemaan päivää Elafonissiin tuulisen ilman takia vaan jatkoimme matkaa Chrysoskalítissan luostariin. Meidän lisäksi luostaria oli tutkimassa vain muutama muu, joten saimme ihastella merimaisemia ylhäältä rauhassa. Sisäänpääsy maksoi 2€, lapsille se oli ilmainen.

Legendan (tai Kolymbarin kylän brittiläisen autovuokrausäijän) mukaan yksi luostarin portaista on joskus ollut kultainen. Lähteestä riippuen kultaisen portaan voivat nähdä vain ne, jotka aidosti uskovat. Toinen versio kertoo, että porras myytiin rahapulassa turkkilaisvallan aikana. Brittiläisen autovuokrauskaverin mukaan jokainen joka kultaiselle portaalle astuu, saa automaattisesti pyhimyksen tittelin. Ei näkynyt porrasta eikä titteliä. Poika 6-v tosin väittää nähneensä kultaisen portaan.

  

FALASSARNA

Jatkoimme kohti Falassarnaa vuoristotietä, läpi Innahorion kylien. Välillä tie oli niin kapea ja pudotus hurja, että toivoin kaikkien vastaantulijoiden viettävän siestaa. Vuoristonäkymät olivat hienot, mutta monessa paikassa turva-aidat puuttuivat. Tosin suuressa osassa matkaa ne turva-aidat näyttivät olevan siellä vain muodon vuoksi, eivät ne varmaan pudotusta olisi hidastaneet.

Matkan tekoa hidasti sen sijaan kilipukkijoukko, jotka talsivat tiellä juuri ennen saapumista Kampoksen kylään. Kilipukeista selvittyämme pysähdyimme lounaalle Sfinarin kylään Antonios nimiseen perheomisteiseen tavernaan. Viiniköynnösten alla, merinäkymää ihaillen, kreikkalainen salaatti ja moussaka maistuivat.

Falassarnasta ei ole paljon kerrottavaa. Tuuli oli niin kova meidän saapuessa biitsille, että kävimme vain kastamassa varpaat veteen ja ostimme rantabaarista jäätelöt. Falassarna ei tehnyt samanlaista vaikutusta kuin Elafonissi. Ajattelin jo, että oltaisiin voitu jättää Falassarna välistä, mutta tällöin emme olisi nähneet hienoja vuoristoteitä ja syöneet herkullista lounasta Sfinarissa.

Jos auton vuokraus ja vuoristoteillä huristelu itsekseen ei houkuttele, tarjotaan reissuja Elafonissiin melkein jokaisessa kadun kulmassa. Kolymbarissa markkinoitiin Elafonissin retkiä 20€ per henkilö. Retkiaika oli muistaakseni yhteensä viisi ja puoli tuntia. En tosin usko, että onnistuvat tekemään retken noin pieneen aikaslottiin bussilla, jos mukana on vierailu luostarissa, varmaan 7 tuntia on realistisempi.

Minne seuraavaksi?

Tämän kesän kohde uskallettiin varata vasta, kun nähtiin jouduttaisiinko kärsimään koliikista tai muista vauvavaivoista. Tästä johtuen lentojen varaaminen kuudelle henkilölle jäi huhtikulle.

Vaatimuslistaa kertyi taas rutkasti ja monet kesälennot olivat huhtikuussa jo sen verran täynnä, ettemme saaneet kaikille kuudelle paikkaa. Asiaa ei auttanut fakta, että kesäloma sattui osumaan tänä vuonna heinäkuuhun, joka nyt tuppaa olemaan aika suosittu reissuaika. Kohdelista supistui täten periaatteessa viiteen kohteeseen..

Vaatimuslistalla oli:

 • Ehdottomasti suorat lennot eikä laiva/venesiirtymisiä paikasta toiseen (johtuen pienestä reissuRamoksesta)
 • Hyvät lentoajat (tämä itse asiassa karsi monta kohdetta pois listalta)
 • Ihanat hiekkarannat
 • Hyvätasoinen lapsiystävällinen hotelli rannalla, jossa mielellään puolihoitomahdollisuus
 • Mielellään oma uima-allas ainakin osaksi aikaa (siinä on kiva köllötellä, kun pienin nukkuu päikkäreitä sisällä)
 • Jotain nähtävää lähistöllä eli ei ihan autioitunut kohde, ettei aika käy pitkäksi kahdessa viikossa
 • Mielellään uusi kohde
 • Suht helppokulkuinen, jossa voi kävellä vaunujen kanssa (tässä kohtaa minun haaveilema Santorini tipahti pois)

Olisimme halunneet joko Korfulle, Zakynthokselle, Menorcalle tai Halkidikille, mutta lennot olivat joko täynnä tai lentoajat lapsiperheelliselle sopimattomat. Vaihtoehdoiksi jäi periaatteessa perinteiset Kreeta, Rodos, Mallorca, Peloponnesos/Ateena ja Alanya. Peloponnesos jätettiin pois pitkien autosiirtymisten takia, Mallorcalla ja Rodoksella olemme vasta olleet (tosin Mallorca roikkui listalla pitkään, sillä haluaisimme sinne uudestaan).

Tällä kertaa voiton vei Kreeta.

Toiselle meistä se ei ole uusi kohde, mutta mielikuvia saaresta on niin vähän ja reissu ei ollut mitenkään erityisen mieleen jäävä, joten päätin antaa Kreetalle uuden mahdollisuuden. Ihanan perinteinen perhelomailukohde siis tiedossa, mutta mikäs sen kivempaa.

 

Vauvan ensimmäinen lento – Menikö niinkuin Strömsössä?

ReissuRamos 3kk ja eka lento edessä. Passikuva saatiin hommattua suhtkoht onnistuneesti ja ensimmäinen lento otettiin pehmeällä laskulla Helsingistä Rovaniemelle.

Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty. Lasten kanssa matkatessa suunnittelu kannattaa, vauvan kanssa vielä enemmän. Olin fiksuna tilannut lennon puolen päivän aikoihin, jolloin kentillä ei yleensä ole ruuhkaa, koneissa enemmän tilaa ja vauvalla päiväuniaika. Syötön ennen lentoa voisin hoitaa loungessa rauhassa. Lensin siis yksin kahden naperon kanssa, joista toinen 6-vuotias kokenut matkailija ja toinen 3kk ensimmäistä kertaa reissussa.

MITÄ MUKANA VAUVALLA KÄSIMATKATAVAROISSA? 

6-vuotias tarvitsee näin lyhyellä lennolla vain Ipadin käteen ja kuulokkeet korville, kolmekuukautinen hieman enemmän. Käsimatkatavaroissa oli vauvalle mukana:

– varavaatteet (housut ja body)
– setti vaippoja
– puhdistusliinat
– käärö muovipusseja vaippojen ja muun roskan sullomiseen
– kaksi harsoliinaa
– muutama kevyt lelu viihdyttämiseen
– pari purkkia korviketta ja pullo hätävaraksi
– varatutti ja tuttinauha
– imetyssuoja (raidallisessa pussukassa)

Pidemmälle lennolle olisin pakannut mukaan myös kevyet vaihtovaatteet itselle, mutta nyt jätin ne pois. Laukun virkaa sai toimittaa vanha, paljon maailmaa nähnyt Louis Vuittonin Neverfull.

MITEN MENI LENTO?

Kaikki suunnittelu meni hyvin siihen saakka, kunnes päätin astua kuoppaan kävelytiellä ja reväyttää nilkasta nivelsiteet, päivää ennen lentoa. Lentokentälle lähti siis nilkuttava äiti jalka paketissa. Onneksi sain kengän jalkaan, se helpotti kummasti. Finskin lennon piti olla Norran lento Empulla eli koneella, jossa on yleensä mukavasti jalkatilaa.

Eihän ne asiat yleensä mene niinkuin Strömsössä. Norra oli päättänyt muuttaa lennon konetyypin potkurikoneeksi (varmaan siksi, koska matkustajia oli niin vähän päivälennosta johtuen). Tämä tarkoitti minimaalista jalkatilaa koneessa, mikä on pikkasen nihkeää vauvan kanssa lentäessä jalka paketissa. Lisäksi kaikki siirtymiset joutuu hoitamaan portaita pitkin, koska putkeen ei päästy. Siinä me sitten seistiin standillä odottavaan potkurikoneeseen kaatosateessa, vesilätäkössä kengät märkinä ja äiti yritti könöttää yhdellä jalalla vauva sylissä koneeseen. Olin fiksuna pakannut isomman pojan takin jo laukkuun, ettei turhaan tarvi kanniskella. Lentoaika tuplaantui ja oltiin puolisen tuntia myöhässä.

Vaikka hyvin suunniteltu ja taktikointi ei tällä kertaa kaikessa auttanut, meni lento silti loppuen lopuksi hyvin. Molemmat pojat vetelivät sikeitä lähes koko lennon ajan, ReissuRamos ei itkenyt ja saanut kanssamatkustajille tappia otsaan, onnistuin juomaan puoli mukillista mustikkamehua ilman katastrofia ja lukemaan Blue Wings lehteä vartin. Päästiin paikasta A paikkaan B hyvillä mielin, vaikka lasku potkurikoneella ei ollut erityisen pehmeä.

Helpompi suunnistaa

Meillä on monta ikuisuusprojektia asunnon listojen maalaamisesta maailman ympäri matkaan. Pari päivää sitten saimme tehtyä yhden ikuisuusprojektin valmiiksi, nimittäin Destination LOMAn artikkeleiden kategoroinnit. Nyt sivulla on helpompi suunnistaa ja itseään kiinnostavat maat löytyy helpommin.

Yläpalkista löytyvät kohteet, hotellit ja luksushotellit omina valikkoinaan. Toivottavasti tämä helpottaa oman kohteen ja mielenkiintoisen hotelliarvion löytymistä.

Destination LOMAa voi seurata perinteisen blogin lisäksi oheisissa kanavissa sekä Blogit.fi:ssä.

Sujuvia lukuhetkiä!

Facebook

Instragram

Pinterest

Twitter

Blogit.fi

 

TOP3 alle 100€ hotellilöydöt maailmalla

Joskus hotellin kanssa vaan natsaa, vaikka kyseessä ei olisikaan 5 tähden luksusresortti. Varsinkin kaksistaan matkatessa pyrimme välttämään isompia hotelliketjuja ja löytämään sen pienen boutiquehelmen kohteesta. Vielä parempi, jos tästä helmestä ei tarvitse maksaa maltaita. Ohessa kolme positiivisella tavalla mieleen jäänyttä, alle satasella saatua hotellilöytöä Bergamosta Hong Kongiin.

LA CORTE DEI CAPUCCINI, BERGAMO ITALIA

Olimme ohikulkumatkalla Bergamossa, josta piti jatkaa matkaa aikaisin aamulla kohti Itävaltaa. Ihana Lauran ja Lucan vetämä pieni bed and breakfast paikka valikoitui ison keittiöllisen huoneiston ansiosta. Kaksikerroksinen huoneisto oli juuri remontoitu viihtyisäksi ja veti vertoja monelle hienommalle hotellille. Kokemuksen kruunasi omistajien ystävälliset lapset, jotka juoksentelivat iloisesti sisäpihalla ja aamulla huoneeseen kiikutetut tuoreet croissantit. Hintaa huoneelle kertyi 85€ parkkipaikan kanssa (ilman parkkipaikkaa hinta olisi ollut 75€). Emme meinanneet malttaa lähteä pois Bergamosta ja tästä majapaikasta. Olemmekin aikoneet palata tänne vielä takaisin.

ANANTARA SATHORN, BANGKOK THAIMAA

Tämä hotelli ei ole boutique ja kuuluu itse asiassa isoon hotelliketjuun, mutta meidän ollessa täällä, tunnelma oli rauhallisen seesteinen ja nimikin oli vielä tuolloin Sathorn Heritage. Hintaa yhden makkarin huoneistolle aamiaisella kertyi tuolloin 65€ yöltä. Nykyisin hotelli on Anantara ketjun omistuksessa, mutta hinnat ovat pysyneet kohtuullisena. Siistien huoneistojen lisäksi hotellista löytyi rauhallinen baari, hyvä kuntosali ja viihtyisä allas-alue. Anantara Sathorn sijaitsee hieman vilkkaimman Sathorn/Silom turistialueen ulkopuolella. Löysimme läheltä hyviä paikallisia ravintoloita, joihin ei olisi muuten tullut eksyttyä.

HOTEL JEN, HONG KONG

Hotelli oli niin uusi meidän vieraillessa Hong Kongissa, että taksikuski joutui soittamaan hotellille ja pyytämään ajo-ohjeita. Hong Kongin Western Districtillä sijaitsevan hotellin huoneesta oli huikea näkymä Victorian sataman yli merelle. Hotelli on sittemmin siirtynyt Shangri La:n omistukseen, joten hinnatkin ovat meidän ajoista nousseet. Huoneelle tuli tuolloin hintaa 68 euroa aamiaisella ja klubieduilla, mutta hotelli irtoaa vielä alle sadalla eurolla ainakin hotellivertailusaittien mukaan (ei pahimpana sesonkina tosin). Jen hotellit ovat näköjään Shangri La:n uusin konsepti, enkä ihmettele, vakuuttihan se meidätkin.

Huoneesta jäi mieleen erityisesti ihana daybed, josta oli mukava ihastella näkymiä. Klubitilassa oli sujuva juomatarjoilu ja muistan vieläkin ne herkulliset friteeratut katkarapusetit, joita taisi tulla hamstrattua aika monta. Kattoterassilta löytyi lisäksi uima-allas ja kuntosali.  Trendikäs hotelli, jossa oli siistin huoneen lisäksi hyvät klubitarjonnat.

Ripusta pyyhe koukkuun – vastuullisen hotellimatkailijan vinkit*

Kaverit eivät luokittelisi minua varmaan missään tilanteessa viherpiipertäjäksi tai puunhalaajaksi. Olen se tavallinen tallaaja mitä kierrätykseen tulee. Pullot ja tölkit vien kauppaan (tottakai, koska panteilla voi kartuttaa lomakassaa), lehdet vien keräykseen ja pahvit, metallit sekä lasipurkit lajittelen omiin lokeroihinsa. Omenan kuoret päätyvät yleensä valitettavasti normiroskikseen biopussin sijaan.

Hotellien kohdalla sen sijaan olen jo vuosia kiinnittänyt pieniin ympäristöyksityiskohtiin huomiota. Minua on rehellisesti nyppinyt, jos hotellin pyyhe on vaihdettu, vaikka hotelli mainostaa ympäristöystävällisyyttä huoneessa eli pyytää ripustamaan pyyhkeen naulakkoon, jos en halua sitä vaihdettavan. Tiesitkö, että yhden pyyhkeen pesuun kuluu keskimäärin 15 litraa vettä? Ei tarvitse olla matikkanero laskiessaan kuinka paljon yksi hotelli kuluttaa vettä päivässä pelkkien pyyhkeiden pesuun.

Destination LOMAN 7 vaivatonta, ympäristövastuullista tapaa toimia hotellissa asuessa

1. Useat hotellit tarjoavat nykypäivänä vaihtoehtoisia liikkumismuotoja, kuten pyöriä. Tämä ei ainoastaan säästä luontoa. Pyöräillessä näkee kohdetta ihan eri kantilta ja saattaa löytää niitä pieniä helmiä, jotka bussi/taksireissuilla jäisi näkemättä.

2. Älä läträä vettä turhaan, vaikket joutuisikaan siitä hotellissa asuessa maksamaan mittarin mukaan. Monessa eksoottisemmassa kohteessa makeasta vedestä on oikeasti pulaa.

3. Jos huoneen avain ei ole suoraan linkitetty sähkön saantiin, sammuta huoneesta valot lähtiessä. Jättäisitkö valot päälle omaan kotiisi?

4. Ravintoloiden buffeteissa mahasi täyttyy nopeammin kuin ruoka loppuu. Älä hamstraa turhaa ruokaa vaan hae mielummin myöhemmin lisää, jos vatsa vielä vetää. (Taidonnäyte Jumeirah Beach Hotellin ravintolan, Latituden perjantaibrunssilta, jossa ruoka ei todellakaan loppunut)

5. Suosi lähiruokaa. Kuvassa herkullista lähisiikaa Helsingin Original Sokos Hotel Vaakunassa viime keskiviikon Rantapallon, Green Keyn ja Original Sokos Hotel Vaakunan blogitilaisuudessa.

6. Aloita ympäristövastuullisuus jo hotellin valinnasta. Green Key merkin saaneet hotellit täyttävät laajan listan vaatimuksia. On helpompi toimia vastuullisesti, kun hotelli antaa siihen hyvät puitteet. Kattavan listan Suomen Green Key hotelleista löydät Green Key sivustolta.

7. Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä…Ripusta se pyyhe koukkuun. Tämä ei vaadi meiltä paljoa. Eihän siellä kotonakaan tule pyyhettä vaihdettua ihan joka päivä.

*Osallistun tällä kirjoituksella Sokos Hotellien ja S-Ryhmän ravintoloiden järjestämään kirjoituskilpailuun

Rodoksen löydöt vol. 2

Laitetaan vielä muutamat Rodoksen täsmätärpit jakoon ennen kesän reissuja. Rodoksen löydöt vol. 1 löytää tästä linkistä.

THE ROLOI KELLOTORNI (vanha kaupunki)

Tämän kohteen olisi voinut kyllä lisätä myös Rodoksen nähtävyyslistaan, mutta ehkä se on kuitenkin ”löytö”, sillä Roloita ei hehkuteta, kun puhe kääntyy Rodoksen nähtävyyksiin. The Roloi sijaitsee vanhassa kaupungissa ja on nimensä mukaisesti kellotorni. Sisäänpääsy maksaa 5 Euroa ja sillä pääsee ihailemaan näkymiä vanhan kaupungin yli ja saa kaupan päällisiksi drinksun baarissa.

OVELIX JA NIOHORI, budjettiruokaa (Griva 57 ja I. Kazouli)

Ovelix on pieni Dinan perheineen pyörittämä snack-baari, josta saa hyviä gyros-lautasia edulliseen hintaan. Ovelix on ollut samassa paikassa jo silloin, kun oma pituus ei yltänyt kuin metriin.

Niohori löytyy nykyään myös Lonely Planetin listoilta, mutta sieltä on saanut hyvää kreikkalaista perusruokaa jo iät ajat. Meidän perheessä Niohori kulki pitkään nimellä ”autotalli”, sillä emme silloin bonganneet ravintolan oikeaa nimeä mistään. Nykyään Niohori ei enää muistuta niin paljoa autotallia, eikä siellä varmaan myöskään juokse rottaa pöydän alla. Tämäkin on siellä koettu ja aina palattu takaisin.

KREMASTI, NEITSYT MARIAN JUHLA

Jos vierailet Rodoksella elokuun 15. hujakoilla, kannattaa hurauttaa 12 kilometrin päähän kaupungista, Kremastin kylään, jossa on joka vuosi kunnon pirskeet Neitsyt Marian juhlapäivän kunniaksi. Kremastin kaunis kirkko (Panagia Katholiki) on tällöin täyteen ammuttu, mutta markkinahumussa on ihan muuten vaan mukavaa.

MAVRIKOS, LINDOS (keskusaukio)

Mavrikosta on hehkutettu useammassakin julkaisussa. Mavrikoksen löytää helposti Lindoksen keskusaukiolta. Yli 70 vuotta toiminut perheomisteinen ravintola on onnistunut säilyttämään aidon kosketuksen. Täällä kreikkalainen salaatti näyttää ja maistuu juuri siltä kuin pitääkin.

Top things to do in Rhodes

I know how easy it is to get lost into your sun lounger but I recommend you lift your butt for an hour or two and check at least one of the following sights in Rhodes.

ACROPOLIS OF RHODES AND MONTE SMITH

The acropolis of Rhodes and hill of Monte Smith are conveniently located close to Rhodes town. You can spot ruins of the temple of Apollo, a theater and an old stadium. It is highly recommended to visit the site early in the morning before the army of tourist busses arrive and before the weather gets too warm. In addition to the historic sights, you will also get a nice view over Rhodes town and to the sea towards Turkey.

COLOSSUS OF RHODES

This sight doesn’t in fact exist. When it did, it used to be one of the seven wonders of the world. The original colossus was destroyed in an earthquake at some point before common era (the exact year varies depending of the source). Nowadays you can see two deer statues at the harbour entrance. These statues are easy to spot if you take a walk to Mandraki harbour. Although the original wonder which was built as an honor to god of the sun, Helios, is not there anymore, Helios hasn’t turned its back to Rhodes. You will get plenty of sunshine during your holiday.

LINDOS

The most beautiful village on the island. Take your rental car, boat or Vespa and spend the whole day exploring Lindos. Climb on top of the acropolis or just wander the picturesque alleys of the village. You can read more about this Instagram heaven from our previously released Lindos post.

RHODES OLD TOWN

The old town in Rhodes is the oldest inhabited medieval town in Europe. You can find plenty of shops, restaurants and bars inside the walls. Nowadays old town also provides the best boutique hotels on the island. During midday, this Unesco World Heritage site is a popular destination for cruise tourist. The big cruise ships anchor right next to the old town walls. I prefer to visit old town after sunset and enjoy the salsa rhythms of Todo Bien bar.

PRASONISI CAPE

Located at the southern-west part of Rhodes, this is the place where seas literally meet. Prasonisi is popular among kite and windsurfers. If you want to experience a different kind of a beach during your holiday, Prasonisi is a good alternative.

MONASTERY OF TSAMBIKA

Tsambika beach is a lovely place to spend your day but the most interesting sight of the area is located on top of the hill. Getting up there requires quite a few steps so make sure you have enough water with you. A beautiful view is not the only thing people are interested in when it comes to Tsambika. Women in Rhodes have for ages come to the monastery to pray if there are problems getting the long awaited baby. This is why there are quite many girls and boys named Tsambika or Tsambikos. Myth or not, shortly after our visit to the monastery, our first born informed us he was on his way.

VALLEY OF BUTTERFLIES

Petaloudes, the valley of butteflies was a lovely suprise even though we know nothing about butterflies. I recommend you visit either early in the morning or late afternoon to skip the rush hour along the path. You can read more details of the place from the following Valley of Butterlies post. I didn’t expect to find such a natural oasis from Rhodes island.

Serenade of the Seas – meistäkö risteilyaddikteja?

Täytyy myöntää, meistä kumpikaan ei ole aiemmin lämmennyt risteilyille. Toiselle tulee mieleen niistä liikaa työ ja oma mielikuvani on jämähtänyt 80- luvun Viikkarin pieneen hyttiin, jossa oli pyöreä ikkuna. Viikko sitten pääsimme tutustumaan Royal Caribbean varustamon Serenade of the Seas alukseen Apollomatkojen kutsumana.

Perhematkailijana risteilyn helppous alkoi kuulostamaan houkuttelevalta. Ruokailut kuuluvat hintaan ja valittavana on halutessaan myös alkoholipaketteja. Alukset alkavat olla jo sen verran kookkaita, että tekemistä löytyy pidemmäksikin aikaa varsinkin vanhemmalle pojalle, joka kaipaa urheilullista aktiviteettia ettei ala kiipeillä seinille. Sekin kyllä onnistuisi, sillä aluksesta löytyy muun muassa kiipeilyseinä.

SERENADE OF THE SEAS

Serenade of the Seas ei ole aluksista ihan uusimmasta ja päheimmästä päästä. Se on seilannut telakalta merille ensimmäistä kertaa jo vuonna 2003, mutta sisustaa on uudistettu 2012, joten ilme ei ole liian kulunut. Serenade of the Seas kuuluu kompaktiin Radiance luokkaan, missä on oma viehätyksensä. Kuten hotelleissakaan, big is not always better, pienempiä ja boutique-tyylisiä aluksia on lanseerattu viime aikoina isompien alusten rinnalle. Veikkaan, että Serenade of the Seas iskeekin juuri siihen hieman vanhempaan porukkaan, jolle uusimmat ja suurimmat vesiliukumäet eivät ole se tärkein juttu.

HYTIT

Vierailumme aikana emme valitettavasti päässeet tutustumaan hytteihin tarkemmin, sillä risteily oli loppuunmyyty. Royal Caribbeanin omilta sivuilta löytyy kuitenkin selkeät hyttikuvaukset. Itse jumitin tutkailemaan sviittitarjontaa, kappas.

RUOKA JA RAVINTOLAT

Vierailun aikana saimme hieman esimakua siitä millaista ruokaa Serenade of the Seas tarjoaa. Lounaan aikana nautimme muun muassa  herkullista mozzarellaa ja merianturaa. Tiramisu kruunasi maukkaan lounaan. Ruoan laatu vakuutti. Lyhyellä surffauskierroksella netissä huomaamme, että aluksen ruokaa on kehuttu useassa paikassa, eikä näköjään syyttä. Kattavan ravintolatarjonnan lisäksi baareja, klubi – ja loungetiloja löytyy 16 kappaletta, joten ongelmaksi taitaa muodostua risteilyajan riittämättömyys, jos meinaa jokaista testata.

PALVELUT JA VIIHDE

Botoxia poskeen? Tämäkin kuulemma onnistuu laivalla. Meitä houkutteli botoxia enemmän Vitality Span perinteisemmät hierontahoidot sekä 24 tuntia auki oleva poreallas. Jos ravintoloiden herkut maistuvat liian hyvin, voi kaloreita polttaa kuntosalilla ja jumpissa.

Lapsille on omat lastenklubit ikäryhmien mukaan, vauvoista teineihin. Adventure Beach lasten osasta löytyy vesiliukumäkeä oman altaan lisäksi. Allas-alueita löytyy ulkoa ja sisältä. Solarium alue on normaalisti tarkoitettu vain aikuisille. Serenade of the Seas tarjoaa myös muun muassa minigolfradan ja biljardipöytiä (!!??), joiden ”meritasoitus” oikeasti toimii.

Viihdepalveluja on tarjolla niin paljon, että unelmoimani parvekkeella istuskelu omenamartini kädessä saattaisi jäädä vain haaveeksi, kun pitäisi rahdata itsensä katsomaan muun muassa broadway-tyylistä showta ja tuhlailemaan lomakassa kasinolle. Kasinovoitoilla voisin täydentää lomagarderooppia laivan useissa kaupoissa. Minun Las Vegasin ja Macaon kasinohistorian tietäen, ne voitot taitavat myös jäädä haaveeksi.

 

Viime viikkona on tullut surffailtua luvattoman paljon Royal Caribbean sivustolla eri risteilyjä vertaillen. Vaikken ole heittämässä hotelleihin kohdistamaa rakkauttani kokonaan risteilijöille ihan vielä, on Karibianristeily liittynyt meidän tulevaisuuden matkojen dream-listalle.

Kiitokset Apollomatkoille ja Royal Caribbean varustamolle vieraanvaraisesta esittelykierroksesta.

Marmaris-Icmeler alueen parhaat palat

Viime kesän reissulla Turkki yllätti positiivisesti. Myönnän rehellisesti, että meillä molemmilla oli tietynlainen mielikuva Turkista, vaikka yritämme pitää mielemme avoinna kaikille kohteille. Vaikka reissasimme niinkin legendaariselle turistialueelle kuin Icmeler, jätti reissu monta lämmintä lomamuistoa. Ohessa loman parhaat palat, jotka kokisin mielelläni uudelleenkin.

MERIRETKI

Merestä nousevat vehreät saaret luovat ainutlaatuisen maiseman. Vuokrasimme kolmeksi tunniksi oman veneen, josta muodostui koko reissun kohokohta. Jos aikataulu ei salli pitkää veneretkeä, kannattaa hyödyntää vesitaksit, jotka seilaavat Icmelerin ja Marmariksen väliä. Meriretkestä enemmän oheisessa jutussa. Jään unelmoimaan kunnon viikon kestövästä Gulet risteilystä turkoosilla rannikolla.

MARMARIKSEN VANHAN KAUPUNGIN KUJAT JA SATAMA

Vaikka vanha kaupunki onkin pieni, on sen kujilla kiva kuljailla ja istahtaa sen jälkeen satamaan nauttimaan turkkilaista kahvia tai jotain kylmää ja rentouttavaa.

LYYKIA

Lyykiassa olisi riittänyt katseltavaa vaikka viikoksi, mutta yksi päivä sai nyt riittää. Tlosin kallion sisään louhitut haudat olivat alueen kohokohta, vaikka niistä kuulee harvemmin. Missään kohteessa ei ollut turistibussiruuhkaa, joten nähtävyyksistä sai nauttia rauhassa. Lyykian reissusta löytyy enemmän tietoa aikaisemmin julkaistusta tekstistä Tlos, Letoon ja maalaismaisemia.

Mitsis Grand Hotel Rodos – arvostelu, jota en halunnut kirjoittaa

Hotelliarvostelu, jota en olisi halunnut kirjoittaa.

Kuudes kerta samassa hotellissa ja nyt valitettavasti paloi pinna ja jää kyllä viimeiseen kertaan. Ihmettelin aina Tripadvisorissa hotelliarvosteluissa olevia kuvia kulahtaneista ovikarmeista ja kylpyammeista. Kuka niitä löytää (saati kuvaa), kunnes sellainen huone sattui omalle kohdalle.

Tiesin jo entuudesta, että odotettavissa ei ollut viiden tähden mesta, vaikka sitä sellaisena monessa paikkaa mainostetaan. Hotelli valittiin ihan puhtaasti erinomaisen sijainnin ja maukkaan all inclusive ruoan takia.

Ennen huoneet ovat olleet siistejä ja muutenkin asiat toimineet (ehkä hieman kreikkalaisella hitaudella, mutta toimineet kuiteskin), mutta nyt töksähti. Mainittakoon vielä, että hotelli ei silti onnistunut pilaamaan reissua eli nautimme lomasta suunnattoman paljon, vaikka hotellin kanssa ei mennytkään ihan nappiin.

HUONE

Huone oli tunkkainen ja vanha. Ensi silmäyksellä huone vaikuttaa ihan siistiltä, mutta sen jälkeen noita epäkohtia alkaa valitetettavasti löytymään. Kuvat kertoo ehkä parhaiten, varsinkin nuo ihanan ruosteiset yksityiskohdat. Toisen varatun huoneemme luvattu merinäköala oli talon seinä. Saattoihan sieltä meren nähdä, jos oikein varvisteli. Olisin ehkä ymmärtänyt, jos huone olisi myyty ”rajoitetulla merinäköalalla”, mutta kun ei, ihan merinäköalasta oltiin maksettu.

Huoneet oli maalattu vastikään, mutta valitettavasti maali ja hyvältä tuoksuvat kylpytuotteet eivät pelastaneet remontin tarvetta. Edellinen asukas oli vielä jättänyt mukavan muiston toiseen suihkushampoo pulloon. Oli käyttänyt sitä tuhkakuppina. Ei niin kiva yllätys suihkuun mennessä. Tämä ei tietenkään ole hotellin vika, mutta huonesiivooja ei ollut tarkastanut pulloja ennen meidän saapumista huoneeseen (pullo oli puolillaan, joten se olisi ehdottomasti pitänyt vaihtaa ennen uusia asukkaita).

DSC_2047 (1) DSC_2045 (1) DSC_2046 (1)

Mitsis GrandMitsis Grand 3Mitsis Grand 2Mitsis merinäköala

Huoneen ilmastointi ei toiminut, eikä toiminut myöskään jääkaappi. Yli 30 asteen lämmössä aika hikinen juttu. Tilattu varavuode ei myöskään ollut huoneessa. Käytin ensimmäiset pari tuntia juosten alakerran respassa selvittelemässä näitä ongelmia. He muun muassa ehdottivat vauvan matkasänkyä viisivuotiaan poikamme sängyksi. Voitte vaan arvata suostuinko.

WIFI on iso vitsi. Tämän tasoisessa hotellissa olettaisi sen kuuluvan hintaan nykypäivänä, mutta ei. WIFI kuulemma toimii hotellin yleisissä tiloissa, mutta vain jos seisot päälläsi tietyssä nurkassa oikeaan aikaan. Selitykseksi annettiin ”liian monta käyttäjää samaan aikaan”. Jos WIFIä mainostetaan hotellin sivuilla, sen on toimittava hotellin asiakaskapasiteetilla. Piste.

Toinen mainostettu juttu pisti myös nyppimään eli rantapyyhepalvelu. Palvelu, josta joudut maksamaan käteisellä 60€ pantin kolmesta pyyhkeestä ja puhtaan pyyhkeen saat vain välillä klo 10-12 tai 16-18. Kyllä tuli ikävä Aasian ja Lähi-idän hotellien toimivaa rantapyyhepalvelua.

Kylpyhuoneessa oli tänä vuonna uudet oliiviteemaiset kylpytuotteet. Oli jo aikakin nähdä kunnon tuotteet siellä. Amme ja suihku olivat karseessa kunnossa, kuten kuvista näkyy. Huoneessa oli toimimaton jääkaappi, muttei siis minibaaria.

HOTELLIN PALVELUT

Hotellin kaksi allas-aluetta ovat pieniä hotellin kokoon nähden ja sitä rasittavaa aurinkotuolivarausta harrastetaan jatkuvasti jo kello seitsemästä alkaen. Onneksi olen ärsytettynä sen verran biaatch, että kylmän rauhallisesti heittelen niitä toisten varauspyyhkeitä pois tuoleilta. Kukaan ei ole vielä tähän mennessä uskaltanut tulla avautumaan. Sisäpihan allasalue tarvitsee myös kipeästi remonttia, samoin aurinkotuolit. Meren puolen alue on huomattavasti viihtyisämmän oloinen. Kannattaa olla varovainen allas-alueiden laattojen kanssa. Laatat ovat todella liukkaita ja näimmekin monta pahan näköistä kaatumista.

Food court ravintolat sisäpihan allas-alueella on sijoitettu vierekkäin, mutta koko pöytäseurue saa tilata vain yhdestä ravintolatyypistä. Lasten menuta ei ollut eli jos lapsi halusi ranskalaisia, niitä sai vain yhdestä kohtaa eikä hän saanut tulla istumaan ranskalaisten kanssa samaan pöytään muiden kanssa. Aivan käsittämätöntä. Kävin hyvin tiukan keskustelun hotellin ravintolavastaavan kanssa asiasta ja ehdotin lasten menuta jokaiseen ravintolaan, jossa olisi edes ne perussetit. Ranskalaisten paisto ei ole rakettitiedettä. Tilannetaju puuttui palveluasenteesta, mutta myönsivät, että asiassa olisi kehitettävää.

Buffetravintola Acandia toimii suht mutkattomasti. Pari kertaa jouduimme jonottelemaan pöytää, mikä sesonkina on ymmärrettävää. Miesten tulee muistaa pitkät housut illalliselle. Viinit ja muut drinksut jäävät ruoan varjoon. Taskulämmintä paikallista viiniä ja halpoja cocktailrommeja. Saman saa varmasti monesta kolmen tähden all inclusive hotellista puolella Mitsiksen hinnasta.

Lapsille löytyy pieni lastenallas, muttei oikein muuta tekemistä. Hotelliin oli yritetty kyhätä jotain urheiluaktiviteettiohjelmaa, mutta esimerkiksi jonkin sortin jumppa järjestettiin aurinkotuolien vieressä pienessä nurkassa ja siihen taisi osallistua vain kolme ihmistä.

DSC_2061 (1)Mitsis Grand 7 DSC_0228DSC_2062 (1)

JA NE MUUTAMAT HYVÄT JUTUT

– Ruoka on maukasta all inclusive ruoaksi. Sen takia olemme palanneet tähän hotelliin. Etenkin kreikkalaiset ruoat ovat maistuneet, samoin aamiainen.

-Hotellin palvelu on peruskreikkalaiseen tyyliin nihkeähköä, mutta siellä on muutama helmi joukossa, Paraskevi ja Popi muutaman nimetäkseni.

– Sijainti on loistava. Lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista ja keskustasta, mutta kuitenkin rannalla. Keskusta-alueelta on vaikea löytää hotellia, jossa on yhtä suuret allas-alueet kuin Mitsis Grandissa, vaikka ne hotellin kokoon nähden ovatkin liian täyteen ahdettu.

– Auringonlasku parvekkeelta on kaunis, jos nyt satut saamaan sen maksetun merinäköalan.

DSC_1257DSC_1103

Valitettavasti ärsytys varmaan näkyy ja kuuluu tästä arvostelusta. Ennen vanhaan hotellissa asuivat filmitähdet ja presidentit. Nykyään Mitsis Grandista löytyy ”suurenmoista” vain nimestä. Ei olisi reilua muille 4 tähden hotelleille arvioida Mitsis Grandia 4* hotelliksi, saati sitten viiden. Jopa monet kolmen tähden hotelleista saarella ovat rempanneet itsensä freesimmiksi.

Destination LOMA antaa Mitsis Grandille 2,5 tähteä. Jotta hotelli pystyy nostamaan itsensä takaisin 4-5 tähden hotellien joukkoon, sen pitää pystyä korjaamaan yllä olevat harmitukset ja tarjota vähintäänkin concierge palvelu saapuessa, hotellikirja ja ilmainen tallelokero huoneeseen. Mitsis Grand on hotellina jäänyt elämään myöhäiselle 80-luvulle.

Rodoksen parhaat nähtävyydet

Sinne rantatuoliin on helppo unohtua koko lomaksi, mutta suosittelen hinautumaan ylös tunniksi, pariksi ja tutustumaan ainakin yhteen oheisista Rodoksen nähtävyyksistä.

RODOKSEN AKROPOLIS JA MONTE SMITHIN KUKKULA

Rodoksen akropolis ja Monte Smithin kukkula sijaitsevat Rodoksen kaupungin kupeessa. Akropolikselta löytää muun muassa Apollon temppelin rauniot sekä vanhan urheiluareenan. Tänne kannattaa piipahtaa aikaisin aamulla, ennen turistibussien armeijaa ja paahtavaa kuumuutta. Monte Smithin kukkulalta on hienot näköalat sekä Rodoksen kaupunkiin, että merelle kohti Turkkia.

RODOKSEN KOLOSSI

Rodoksen kolossiahan ei oikeasti ole. Tämä aikoinaan yksi maailman seitsemästä ihmeestä tuhoutui maanjäristyksessä joskus ennen ajanlaskumme alkua (tarkka tuhoutumisvuosi vaihtelee lähteestä riippuen). Rodoksen kaupungin satamassa, kolossin oletetulla paikalla, on nykyisin kaurispatsaat. Ne on helppo bongata, jos käy kävelyllä Mandrakin satamassa. Vaikka auringonjumala Helioksen kunniaksi pystytettyä patsasta ei enää ole, ei Helios ole kääntänyt selkäänsä Rodokselle, aurinkoisia päiviä riittää meille lomalaisille.

LINDOS

Ehdottomasti Rodoksen saaren kaunein kylä. Tänne kannattaa hurauttaa omalla vuokra-autolla, skootterilla tai ottaa kaupungista päivän kestävä meriretki. Lindoksen akropolia voi nousta ihailemaan aasikyydillä tai vain kuljailla tunnelmallisilla kujilla. Valkoiseksi kalkittujen kivitalojen kylästä voi lukea lisää aikaisemmin julkaistusta Lindos-Rodos jutusta.

RODOKSEN VANHA KAUPUNKI

Rodoksen vanha kaupunki on yksi Euroopan parhaimmin säilyneistä keskiaikaisista linnoituksista ja pitää sisällään historiallisten kohteiden lisäksi runsain määrin ravintoloita, baareja sekä kauppoja. Keskipäivällä tämä Unescon Maailmanperintölistallekin kuuluva kohde täyttyy risteilyturisteista, jotka ankkuroituvat ihan vanhan kaupungin kupeeseen. Rodoksen vanhasta kaupungista löytyy nykyään myös kaupungin kivoimmat boutique-hotellit. Itse viihdyn vanhassa kaupungissa parhaiten hämärän laskeuduttua, Todo Bien baarin salsarytmeissä.

PRASONISSI

Aivan saaren kärjessä sijaitsevalla rannalla meret kirjaimellisesti kohtaavat. Prasonissi onkin kite surffaajien vakiokohde hyvien tuulien ansiosta. Jos haluaa vaihtelua rantoihin, kannattaa katsastaa Prasonissi.

TSAMBIKAN LUOSTARI

Tsambikan ranta on hyvä kohde rantapäivän viettoon, mutta kylän mielenkiintoisin kohde löytyy kukkulan laelta. Tsambikan luostarille pääsy vaatii aika hitsin monen portaan nousun, joten varaa mukaan paljon vettä. Luostarilta ei ole ainoastaan hienot näkymät. Legenda kertoo, että rodoslaiset naiset tulevat luostariin rukoilemaan, jos vauvoja ei ala kuulua. Tämän takia Rodokselta löytyykin aika monta Tsambikan luostarin mukaan nimettyä tyttöä ja poikaa. Totta tai tarua, pian luostarissa vierailun jälkeen ilmoitti esikoinen tulostaan.

PERHOSLAAKSO

Perhoslaakso oli positiivinen yllätys, vaikka emme ole mitään perhostuntijoita. Vierailu kannattaa ajoittaa joko myöhään iltapäivästä tai aikaisin aamusta, jolloin poluilla ei ole ruuhkaa. Visiitistä perhoslaaksoon voi lukea lisää oheisesta jutusta Perhoslaakso – Petaloudes. En olisi uskonut, että Rodokselta löytyy moinen luontokeidas.

Hyväksi todetut ”turisti”ravintolat Rodoksella

Tämä kirjoitus ei tule sisältämään Michelin-tähtiä ansainneita ravintoloita (joita saarella ei sen puolin olekaan), eikä paikallisia hienostoravintoloita. Oheiset neljä ravintolaa sijaitsevat näppärästi, joko Rodoksen kaupungin turistialueella tai vanhassa kaupungissa. Eli lähellä hotelleja, joissa meitä suomalaisia tavallisia tallaajia yleensä asuu. Kaikilla neljällä Rodoksen ravintolalla on pitkä historia ja hinnat ovat kohtuullisia.

Golden Olympiade, (Efdhimou 8-10, vanha kaupunki)
Viime kesän löytö keskellä vanhaa kaupunkia. Viihtyisä ravintola puiden katveessa. Söin täällä erinomaiset soutzoukakia lihapullat. Ruoan lisäksi palvelu oli erittäin henkilökohtaista ja viinisuositus osuva (ei siis sitä kannussa tuotavaa taskulämmintä punaviiniä). Kyseisellä ravintolalla sattuu myös olemaan ihan oikeat, miellyttävän näköiset nettisivut, mitkä tuntuvat monelle Kreikan turistipaikalle olevan mystinen käsite.

Island Lipsi (Agisandrou 20, vanha kaupunki)
Toinen ravintolasuosikki Rodoksen vanhassa kaupungissa. Nikin pyörittämä ravintola on perustettu jo vuonna 1970 ja nimi viittaa Lipsin saarelle, josta Nikin isoisä saapui Rodokselle. Sisäpuoli ravintolasta on tunnelmallinen, mutta ulkoa löytyy myös pöytiä, jos ei halua ilmastoituun tilaan. Testaa ainakin paistettua fetaa hunajalla. Ruoan jälkeen tarjoiltu ravintolan tarjoama jälkiruoka tulee pöytään ”no calories, only vitamins” fraasilla ja hymyllä höystettynä. Lipsi näyttää perinteiseltä turistiravintolalta, mutta moni paikallinen tuttu on myös suositellut sitä.

ZumZum (Georgiou Papanikolaou 33, Rodoksen kaupunki)
Suomalaisen Demis ravintolan lähellä sijaitseva ZumZum on ultimate turistisijainnistaan huolimatta ehdottomasti käymisen arvoinen. Täällä saganaki tehdään herkullisesta kefalogravierajuustosta ja peruskreikkalaisten ruokien hinnat eivät päätä huimaa. Palvelua saa sekä ruotsiksi, että murretulla suomella, mutta älä anna sen säikäyttää. Ehkä epäseksikäs valinta matkabloggaajalle kaikessa turistisuudessaan, mutta heidän saganakia syödessä kaikki muu unohtuu.

Koukos (Mandilara 20-22, Rodoksen kaupunki)
Esiteininä muistan tämän ravintola/kahvilan paikkana, jonka rappusilla paikalliset teinit pussailivat ja jossa jokaisella oli makeet Leviksen farkut ja rotsi. Nykyään käyn nostalgiahuumassa nappaamassa frappen ja pullan Koukosin leipomokahvilasta, mutta myös ravintolapuoli on suositeltava. Lähinnä olemme keskittyneet täällä kreikkalaisiin mezeihin, mutta listalta löytyy myös muita perinteisiä herkkuja.

What did I manage to buy from Prague?

APOTHEKA HAVLIK

Apotheka Havlik belongs to the ”true find” category. This ecological company offers beauty products that have not been spoiled with a high price tag. I bought as many face creams, masks, hand creams and shower gels I could fit into my small suitcase. You can find Apotheka Havlik from Palladium Mall. A high recommendation if you are visiting the mall.

ARENA FASHION OUTLET

We didn’t plan to visit Arena Fashion Outlet but since we had one rainy day, we thought, why not. We found plenty of things from Polo Ralph Lauren, Calvin Klein and Gant. On the way back to the hotel we faced one urban legend, an honest taxi driver who didn’t try to screw us with the price.

PALLADIUM MALL

Palladium mall was full of locals even on a Tuesday evening. You can find plenty of high street stores here but not the high end ones. We bought a few things from Reserved to our son and visited the toy store. The only thing I bought for myself (excl. Apotheka Havlik buys) was local Instyle. I love to browse the magazine even if I don’t understand a word. Fashion in pictures is a universal language.

InStyle

PARIZSKA STREET

Prague’s 5th Avenue. Plenty of expensive luxury brand names can be found along this street. We didn’t blow our budget here just shortly visited the Gucci store and drooled after a few bags.

BEER..

It is slightly embarrassing to admit that I actually dragged along 4 cans of non-alcoholic beer from Prague. It has been really difficult to find good non-alcoholic beers in Finland (while pregnant) but in Prague I didn’t have this problem. The country is full of tasty beer.

 

Högbo Brukshotel – Sandviken, Sweden

Högbo is exactly the type of gem which you find when you visit a place by coincidence. Normally we wouldn’t have ended up spending our Valentine’s weekend in a small, unknown Swedish village near Gävle. Luckily the reason to visit Högbo was love, in other words weddings.

I booked Högbo Brukshotel asap when the wedding invitation came. Price per night was approximately 150€ incl. breakfast. We flew with Norwegian. Return ticket was 69€ which is quite an ok price for a return flight ticket. I had reserved Volvo S40 for 2 days via Hertz since Högbo is few hours towards north from Stockholm and we just didn’t have time to travel with a train or bus. Our car was upgraded to V70 version, which seems to be the national car model of Sweden. 45€ for the rental per day felt almost like an investment.

THE ROOM

The roomkeys were handed to us at the check in before I had even taken out my IDs or mentioned my name. We had reserved a twin room which in this case meant a room in one of the red cottages next to the main building. The room itself was very plain. There was absolutely nothing extra in the room. The bed was comfy and sheets good quality but I was kind of missing a minibar.

The bathroom floor tiles had been recently changed but the walls still had old tiles and looked like they were from the 80s. Some interior designer would have probably gotten a heart attack. Bathroom amenities included fresh looking shampoo, lotions etc. basics (big plus for cotton pads). But the towels. Oh boy, I wasn’t aware that such small bath towels actually exist. I could barely cover my critical parts with it.

Högbo huone

HOTEL AREA

The hotel is located in an old ironwork factory area. The new building and interior nicely respects the old history of the place although the design is quite trendy and boutique style. You could feel from the beginning that you are visiting a hotel in Scandinavia. The level of trust is something you don’t experience anywhere else. The keys were handed to us before any ID was shown. In the spa or during breakfast no one asked if we even stay in the hotel. I assume not too many people end up in the middle of Swedish countryside without a purpose to stay in the hotel (and all the locals probably know each other anyway).

There would have been a lot of activities around the hotel area. I wish we could have stayed longer than 2 nights. There were horse stables next to the hotel and the cross country skiing route started almost from the doorstep. During summer time you can find anything from canoeing to mountain biking and apparently there is also a pet farm on the premises or somewhere very close by.Högbo bruk Högbo bruk 4

Due to the fact that we stayed there only 2 nights, we only had time to enjoy the spa area. It was a small spa with sauna, steam room, one pool and jacuzzi. The spa area itself was relaxing and shady with comfy loungers but I burned my butt in women’s sauna. I have no idea which wood material they have used since that has never happened to me before. Unfortunately we didn’t have time to try any spa treatments but when I checked the prices, they seemed like normal day spa prices.

The best thing in this hotel however was the breakfast. It was almost perfect. The only thing I was missing was a cappuccino. The amount of food was generous and they had plenty of organic alternatives. They had all the basics, good selection of delicious bread, yogurts, smoothies, waffles and a machine that you could use to get really fresh orange juice. Quality of the breakfast items was incredibly good. The wedding we attended was held at the Nya Herrgården so we didn’t have time to try their other restaurant services. The menu looked very inviting though.

Since the drive from Stockholm to Högbo was quite convenient, I could see us visiting the place also during summer time. I heard that the place is amazing for summer activities. At the moment I’m already dreaming of a horseback riding tour and thorough exploration of the Björk and Berries shop that was on the premises. We highly recommend this hotel to active folk who want to experience something traditional Swedish in addition to Stockholm.

HOW WOULD WE RATE IT?

Destination LOMA rates this lovely hotel 3 1/2 stars. It could reach 4 stars if the hotel room had more amenities. The key factors in a nutshell:

+Unique location with an interesting history

+Plenty of activities next to the hotel area

+Great breakfast

+Good service

-Room decor was very basic, more 2 stars than 4 stars and missing a few key amenities (minibar, proper towel etc.)

-No special coffees at the breakfast

 

Högbo spa Högbo bruk 2 Högbo hepat

What happens in Vegas stays in Instagram?

Yksi kuukauden kohokohdista eli matkalehti Mondo tipahti eilen postiluukusta. Pienessä jutussa kerrottiin neljästä maailman instatuimmasta hotellista vuonna 2016. Hotelli-intoilijana, minun piti tietty lähteä pläräämään näitä hotelleja ja löysinkin listan kymmenestä instatuimmasta hotellista.

Itse sain rastittua 7/ 10 näistä hotelleista. Yhdessä on tullut asuttua ja muissa käytyä muuten vaan ihmettelemässä.

1. MGM Las Vegas
Kuvamateriaali tästä hotellista taitaa olla paperimuodossa, jossain laatikon sopukoissa, sillä MGM Grandissa kävin ensimmäisellä Las Vegas keikalla jo vuonna 2000. Kävimme katsomassa täällä jonkun shown ja muistiin on jäänyt hotellin massiivinen koko.

2. W Times Square, New York
Siirtyminen Mäntyharjun mökkisaunasta suoraan Times Squaren sykkeeseen pisti pään pyörälle. Asuimme kolme yötä W Times Square hotellissa. Hotelli oli juuri niin trendikäs, kuin se instassa näyttääkin. Nyt en enää valitsisi hotellia noin keskeiseltä paikalta, mutta silloin se oli hyvä tukikohta. Asuimme samalla reissulla toisessakin W hotellissa, San Diegossa. Ei niin yllättäen, tunnelma San Diegon W:ssä oli hieman seesteisempi.

4. Atlantis, Dubai
Burj Khalifan ja Burj Al Arabin lisäksi varmasti yksi Dubain kuvatuimmista kohteista. Emme ole asuneet Atlantiksessa (vielä..), mutta käyneet siellä usein sekä syömässä, vesipuistossa, Nasimi Beach Clubilla että Sandancessa.

5. Caesars Palace, Las Vegas
Caesars Palace voisi kuulua Las Vegasin semiretro kategoriaan, sen verran vanha hotelli on kyseessä. Caesars Palacesta löysimme Peter Lik gallerian, jossa tuli vietettyä tovi, jos toinenkin. Muistan jutelleemme gallerian vetäjän kanssa, joka oli ihastunut Helsinkiin risteilylmatkallaan. Gallerian kuvataulut jäivät kylläkin paikoilleen, sillä 20 tuhatta dollaria kuvasta ylitti ”hieman” meidän budjetin.

6. Paris, Las Vegas
Paris hotellin feikki Eiffel väritti aika montaa Las Vegasissa napattua kuvaa. Taisin myös sujauttaa täällä pari kolikkoa yksikätiseen. Ei tullut meistä miljonäärejä.

8. Wynn, Las Vegas
Wynn sijaitsi ihan Venetian hotellin vieressä (jossa asuimme Las Vegasin toisella reissulla), joten siellä tuli piipahdettua useaankin otteeseen, lähinnä tosin vain kuolailemassa kalliita kauppoja.

10. Venetian, Macao
Mikä pettymys, varsinkin, jos olet vieraillut Las Vegasin vastaavassa hotellissa. Macaon Venetian hotellista muistikuvaksi jäi pienet kiinalaiset ketjupolttajamiehet. Siinä ”oikeassa”, Las Vegasin versiossa asuimme jenkkireissulla viikon. Jos näistä kahdesta pitäisi valita, valitsisin ehdottomasti Las Vegasin (ylin Macaosta, alin Las Vegasista).

Instatuimpien hotellien listalla kolmantena oli Cosmopolitan hotelli Las Vegasissa, seitsemäntenä Fontainebleau Miamissa ja yhdeksäntenä Ushuaïa Ibizalla. Kymmenestä hotellista viisi sijaitsi Las Vegasissa. Aika bilepainotteisia hotelleja siis.

Wien – parhaat palat (ja muutama harmistus)

Mihin matkaavat auringosta, löhölomasta ja vieraista kulttuureista nauttivat matkaajat pakoon maaliskuun lumisateita ja kymmenen asteen pakkasia? Malesiaan, Brasiliaan tai kenties Dubaihin? Ei me, tällä kertaa. Kasvavan mahani takia en halunnut lähteä istumaan koneeseen yli 10 tuntia kerralla. Tai siis oheinen syy oli vain tekosyy, joka kerrottiin ihmettelijöille, joille ei viitsitty ilmoittaa, että todellisuudessa pyrimme välttämään paikkoja, joissa olisi vahva viinikulttuuri (eli ei Italiaan, Espanjaan, Ranskaan tai muuhunkaan ihanaan, historiaa ja viiniä vilisevään maahan).

Kaikki maat, joissa viinipullon normihinta on alle 10 euroa poistettiin automaattisesti kohdelistalta. Samoin tehtiin Aasian maille, joissa ruokakulttuurista nautitaan sushin ja äyriäisten muodossa. Jenkit olivat ehdottomasti pois listalta, sillä voi sitä nyppimisen runsautta, kun ei olisi mahtunut mihinkään ihanan houkutteleviin vaatteisiin ja kenkiä ei kuulemma kannata ostaa raskauden aikana, kun se jalkapöytä kuitenkin leviää (samoin käy kuulemma peräosastolle).

Kriteereinä oli siis uusi maa, jossa kumpikaan ei ole käynyt, valokuvaukselliset maisemat, lyhyt lentomatka ja ei liian vahvaa ruoka/viinikulttuuria. Kohde joka ei roikkunut ykkösenä bucket listalla. Matkasimme siis Itävaltaan.

Wienistä jäi positiivisesti mieleen erityisesti oheiset paikat.

Das Tyrol Small Luxury Hotel

Saimme hotellin yhden parhaimmista huoneista isolla parvekkeella ja hienolla näkymällä MariaHilferstasselle ja mikäpäs muu huoneessa odottikaan kuin ilmainen tervehdys hotellilta, itävaltalainen punaviinipullo. Eihän näiden pitänyt valmistaa viiniä, pelkästään olutta?

Hotellin sänky oli niin mukava, että siihen olisi voinut jäädä köllimään koko lomaksi ja tilaa huoneessa riitti kahdelle hyvin. Das Tyrolin aamupala oli maukas, vaikka itse aamiaishuone oli hieman kolkko. Yhdeksi illaksi olimme varanneet hotellin pienen spa alueen privaatisti, jossa löhöilimme sekä suomalaistyylisessä, että turkkilaisessa saunassa ja valoterapiasuihkussa. Das Tyrol hotelli saakin meiltä hyvät suositukset persoonallisena kaupunkihotellina, jossa kaikki toimi loistavasti ja rahoilleen sai vastinetta.

DSC_0096

DSC_0130

Espanjalainen Ratsastuskoulu

Keskusta oli jo aamusta täynnä turisteja, jotka odottivat Espanjalaisen Ratsastuskoulun ensimmäisiä näytöksiä. Lannanhajuiset tallit sijaitsevat keskellä parhainta Wieniä ja ovat jo itsessään nähtävyys. Toisena aamuna Espanjalaisen ratsastuskoulun näytös alkoi houkuttaa, vaikka meidän oli pitänyt skipata se. Päätimme yrittää saada liput klo 11 näytökseen, vaikka yleensä kaikki esitykset ovat loppuun myytyjä.

Siirryimme epämääräisen ryppään hännille ja saimme kuin saimmekin seisomapaikat 23 eurolla per kipale. Edessämme oli kaksi tuolia vapaana ja koska kukaan ei esityksen alkuun mennessä ottanut näitä tuoleja, saimme katsoa näytöksen istuen 80 euron paikoilta 23 eurolla (käytin ehkä tuota raskausmahaa hyväksi). Näytös oli hieno, samoin koko rakennus kattokruunuineen, mutta 80 euron hinta istumapaikoista olisi ollut turhan paljon. 23 euroa siitä mielellään maksoi.

DSC_0146 (1)DSC_0162 (1)

Naturhistorische Museum

Lähdimme kylmää talviviimaa karkuun hieman pidemmäksi aikaa Naturhistorische museoon. Museo oli jo rakennuksena yksi hienoimmista, jossa olemme käyneet. Mielenkiintoisin otus oli ehkä mesikämmen, joka ei tiennyt halusiko olla koira vai karhu. Miinusta museolle tulee ainoastaan puuttuvista englanninkielisistä opasteista.

Wien 3 Wien 2

DSC_0107

MuseumsQuartier ja kuljailu kauniilla Wienin kaduilla

Alue, josta löytyy museota joka lähtöön. Täällä olisi vierähtänyt päiväkausia. Koko päivän sai kulumaan vain kävelemällä, sillä kaupunki on täynnä upeita rakennuksia.

DSC_0090Wien 1

St. Stephenin kirkko

Piipahdimme St. Stephenin kirkkoon, istahdimme rauhoittumaan ja katselimme, kun ihmiset sytyttivät kynttilöitä 85 sentillä. Mitäs se mummi aina sanoikaan: Kun kolikko kirstuun kilahtaa niin sielu taivaaseen vilahtaa. Ei suinkaan, hyvään tarkoitukseenhan rahat menevät, toivottavasti. Upea kirkko.

DSC_0063

Mikä jäi harmittamaan?

– Naschmarktin alueella olevan lounaan skippaaminen sunnuntaina. Hölmö minä. Miksi en tarkastanut aukioloaikoja. No tiettyhän kyseinen alue oli kiinni juuri sunnuntaina (kuten melkein koko Wien), joten maukas etninen lounas jäi kokematta. Ajoimme seuraavana päivänä kyseisen alueen ohi ja saimme pientä makua siitä, mistä jäimme paitsi. Löysimme kuitenkin markkinapaikan vierestä auki olevan ravintolan, jossa söimme reissun ensimmäiset schnitzelit hyvän alkoholittoman oluen kera.

– Schönnbrunnin linna ja puutarha, jotka eivät olleet mahdissaan talvella.

Eli kuten huomaa, nuo kaksi harmituksen kohdetta ovat aika vaisuja ja antavat vain hyvän syyn suunnitella uutta reissua Wieniin keväällä tai kesällä, kun puutarhat vihertävät loistossaan. Kaunis kaupunki, joka ajoi juuri sen asian, jota tulimme hakemaankin reissusta.

Salzburg – Pahaa kahvia upeassa kaupungissa

Ajauduimme päiväretkelle Salzburgiin täysin vahingossa. Asuimme muutaman päivän Bad Gasteinissa ja päätimme lähteä ajamaan kohti Salzburgin lähellä sijaitsevaa outlettia. Muutamat tavarat tarttuivat mukaan, mutta muuten outlet oli pettymys. Haukkasimme lounaaksi Bastians kahvilassa ciabatat ja kokikset ja lähdimme metsästämään linnoitusta, jonka olimme nähneet kaukaa matkalla outlettiin.

Linnoitus, jonka nimeä emme vielä silloin tienneet paljastui Festung Hohensalzburgiksi, joka kohoaa keskellä Salzburgia ja yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista linnoituksista ja kaupungin tunnettu symboli. Kiipesimme ylös linnoitukselle, mikä kuudennella kuulla raskaana ei ollut mikään kuningasidea ja maksoimme perus sisäänpääsymaksun (paketteja löytyi kahdenlaisia, hinnoissa ei ollut monen euron eroa). Myöhemmin luin, että linnoitukselle olisi päässyt myös kiskobussi tyylisellä hissillä. Onneksemme näkymät ja linnoitus olivat kaiken sen kapuamisen väärtti.

Salzburg 1DSC_0304 (1)Salzburg 4

Salzburg 11

Tarkoitus ei ollut edes käydä Salzburgissa, mutta koska kaupungissa oli niin mukava tunnelma, päätimme jäädä tutkailemaan kaupunkia koko päiväksi. Laskeuduimme alas linnoitukselta ja kävelimme sisälle hienoon Salzburgin katedraaliin (Salzburger Dom), jossa itse Mozart on kastettu. Kahvittelimme Café Tomasellissa, joka on kuuleman mukaan Itävallan vanhin kahvila tai ainakin yksi vanhimmista. Tarjoilijat nauroivat minun latte-pyynnölle ja ilmoittivat, että täällä tarjoillaan vain heidän omaa ikivanhalla reseptillä tehtyä kahvia. No siltä se kyllä maistuikin, ikivanhalta ja pahalta. Kahvila itsessään sen sijaan oli kaunis.

Ihailimme Salzburgia vielä monta tuntia, kuljailimme kujilla ja päätimme, että tänne pitää vielä palata. Kaupunki oli täynnä houkuttelevia sisustusputiikkeja ja kahviloita. Alkoi harmittamaan, ettemme olleet tajunneet lisätä Salzburgia reissulistalle. Salzburg liittyi Madridin seuraksi kaupungiksi, josta ei ollut mitään mielikuvaa, mutta joista muodostui, aivan yllättäen yksi hienoimmista kaupunkikokemuksista. Kesäisin kaupunki on varmasti vielä enemmän loistossaan.

Päämäärättömästi kuljeksimalla, ilman ennalta tehtyjä suunnitelmia ja ilman mitään tietoa kaupungista, onnistui näkemään monta hienoa kohdetta. Päiväreissu Salzburgiin oli varsin onnistunut, mutta voin vaan kuvitella miten paljon kaupungista saa irti pienellä etukäteissuunnittelulla. En usko Salzburgin jäävän yhden kerran ihmeeksi.

Salzburg Cafe TomasselliSalzburg 4Salzburg 5DSC_0315Salzburg 12DSC_0336 (1)

Pafos – Euroopan kulttuuripääkaupunki 2017

Lukiessani uusinta Mondon matkalehteä, törmäsin faktaan, jonka olin raskauden pehmittämillä aivoillani onnistunut jättämään huomioimatta täysin. Pafos Kyproksella on vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Vierailimme Pafoksella puolitoista vuotta sitten. Pafos itsessään kaupunkina ei tuolloin säväyttänyt meitä, mutta kun aloin katselemaan kesän ohjelmatarjontaa virallisilta kulttuuripääkaupunki Pafos2017 sivuilta, alkoi Kypros yhtäkkiä taas houkuttelemaan. Parasta antia omassa reissussa tuolloin olivat Kuninkaiden Haudat, Arkeologinen Puisto, viiniretki vuoristoon sekä meidän Thanos ketjuun kuuluva hotelli Almyra.

Uusi 67 Uusi 69Uusi 60 Uusi 58 K6 K2 DSC_0405

Tarkempia ajatuksia Pafoksesta ja lähialueen reissuista voit lukea oheisista linkeistä:

Pafos – Kypros

Viinitilalta luostariin

Hotelliarvostelu Almyra

Koska omat kesälomasuunnitelmat ovat vielä auki, aloin katselemaan Norwegianin lentoja Kyprokselle. Kulttuuripääkaupunki ohjelmiston lisäksi Kyproksen toinen puoli houkuttelisi. Matkamessuilta jäikin mieleen positiivisesti Pohjois-Kyproksen esittelijä, joka jaksoi aktiivisesti esitellä mahdollisuuksia siellä. Viime reissulla teimme päiväretken Famagustaan/Varoshaan ja kontrasti Pohjois-Kyproksen ja meille tutumman Kyproksen välillä alkoi kiehtomaan. Lisätään Kypros siis kesälomalistalle potentiaalisena kohteena.

Uusi ReissuRamos on syntynyt

Destination LOMA perheeseen syntyi uusi ReissuRamos tasan viikko sitten (työnimetty Real Madridin tähtipelaaja Sergio Ramosin mukaan).

Nyt pistetään taas testiin kaikki ne uskomukset, mitä itsellämme on lapsen kanssa matkustamisesta. Koska nuo naperot tuppaavat olemaan omia persooniaan, voi olla, että kaikki ne keinot, jotka toimivat esikoisen kanssa eivät toimikaan uuden tulokkaan kanssa. Ajatuksena kuitenkin on edelleen jatkaa matkailua aktiivisesti vähän isompana perheenä ja hartaana toiveena onkin uusien tapojen omaksuminen, jos vanhat eivät toimi.

Esikoisen ensimmäinen lentomatka suuntautui pohjoiseen kahden kuukauden ikäisenä, ensimmäinen viikon ulkomaanreissu kolmen kuukauden ikäisenä Kreikkaan ja 8 kuukautisen kanssa matkasimmekin viideksi viikoksi Samui-Bangkok yhdistelmälle. Puoleentoista ikävuoteen mennessä esikoinen oli kolunnut Kreikkaa jo toiseen otteeseen, käynyt Itävallassa sekä Italiassa ja muuttanut asumaan Dubaihin. Pienelle miehelle aika hyvä suoritus.

Uuden tulokkaan ensimmäinen lentomatka tulee suuntautumaan mitä luultavimmin pohjoisen mummolaan ja ensimmäinen kesälomareissu Kreikkaan. Vaikka äidin sormet syyhyävätkin jo painamaan enteriä lentovarausten kanssa, maltetaan odottaa vielä pieni hetki, että nähdään vähän viitteitä persoonasta ja perusterveydestä. Sehän se tärkein juttu kuitenkin on.

Hyvät hotellit lapsiperheille Dubaissa

Yksi asia, jota meiltä udellaan ovat Dubain lapsiystävälliset hotellit. Ohessa kolme hyväksi havaittua (eli testattua) lapsiystävällistä hotellia Dubaissa kolmessa eri hintakategoriassa ja yksi vielä hotellien bucketlistalla roikkuva kohde. Koska Dubai ei hotellien puolesta ole sieltä halvimmasta päästä, emme edes lähteneet  yrittämään sanaa ”edullinen”.

Kallis
RADISSON BLU RESIDENCE, MARINA

Isot huoneistot hyvällä paikalla Marinassa, lyhyen kävelymatkan päässä Marina Mall:sta. Marinan ostoskeskuksesta löytää muun muassa laadukkaan Waitrose kaupan, josta voi täydentää lasten murkinavarastoja. Hotellissa on allasalue erotellulla lastenaltaalla sekä pienille taaperoille sopiva leikkipaikka. Parasta antia tässä hotellissa lapsiperheen näkökulmasta ovat tilavat, siistit huoneistot. Radissonin voi hyvällä lykyllä bongata Dubain 4 tähden hotellien normaalihintoja edullisemmin. Tarkempi hotelliarvostelu löytyy oheisesta linkistä.

DSC_1610 image

Kalliimpi
SOFITEL PALM RESORT AND SPA, PALM JUMEIRAH

Sofitelista löytyy sekä hotellihuoneita, että useamman makkarin huoneistoja isommallekin poppoolle. Resortilla on oma ranta, lastenklubi, jonka vieressä pienemmille lapsille tarkoitettu kahluuallas ja splashalue. Hieman isommille löytyy erillinen allas vesiliukumäellä. Jätskibaari oli aika pop meidän muksun mielestä, samoin rannalla (maksua vastaan) tarjottava minimönkijäajelu. Destination LOMAn ajatuksia hotellista voit lukea täältä.

Sofitel Palm Dubai 6Sofitel for kids 2

Kallein
JUMEIRAH BEACH HOTEL, JUMEIRAH BEACH

Tästä hotellista tykkäsi sekä vanhemmat, että poika. Iso hotellialue tarjoaa palveluja laidasta laitaan. Ehkä yhtenä suurimpana vetonaulana on hotellin asiakkaille vapaa sisäänpääsy Wild Wadi vesipuistoon. Itse hotellin allasalueessakaan ei ole valittamista.

Lapsille löytyy tietenkin omat klubit, leikkialueet sekä vesiliukumäki. Vanhempia lämmitti erityisesti upea näkymä Burj al Arab purjehotellille sekä hotellin tarjoamat hyvät ravintolat. Beachcombers ravintolassa on suosittu, lapsiystävällinen perjantaibrunssi. Hotelliarvostelu tulossa piakkoin.

Jumeirah Beach Hotel Jumeirah Beach hotel 2

Over the top (= vielä omalla haavelistalla)
ONE AND ONLY ROYAL MIRAGE *

Tämä hotelli saa äidinkin hymyn nousemaan korviin saakka, sen verran upeasta paikasta on kyse. One and Only Royal Mirage ei sisustuksellisesti iske välttämättä skandinaaviseen riisuttuun sisustustyyliin, sen verran huoneissa ja julkisissa tiloissa on käytetty kullan eri vivahteita, mutta eipä haittaa tätä rouvaa ollenkaan.

Hotelli sijaitsee omalla kilometrin pituisella rannalla, muutaman minuutin päässä Marinasta ja JBRn Beach Walkista. Lapsille hotelli tarjoaa upeiden allas-alueiden lisäksi kehutun lastenklubin. Perushuoneetkin alkavat olla sitä kokoa, ettei kahta erillistä huonetta välttämättä tarvita.

OneAndOnly_RoyalMirage_ExteriorAndLandscape_ThePalace_Esplanade_HROneAndOnly_RoyalMirage_Resort_PoolsAndBeaches_Pools_ThePalaceGrandPool2_HR*Kuvat saatu käyttöön One and Only Resorts ketjulta

Yllä mainittujen hotellien lisäksi palmusaarelle on noussut useita hienoja resortteja, joissa on hyvät harrastetarjonnat lapsille (mm. Kempinski, Jumeirah Zabeel Saray ja tietty Atlantis). Jos budjetti antaa periksi, kannattaa katsastaa myös nämä.

Itse jään odottelemaan Eurojackpotin päävoittoa samalla kun jatkan haaveilemista One and Only Royal Miragesta.

Vuoden 2017 hottiskohde

Vuoden alussa on hyvä listata tämän vuoden bucket lista maita. Nyt kyseeessä ei kuitenkaan ole Destination LOMAn bucket listaa vaan eri medioista julki tullut kohde. Tämä maa on listattu monien maailmanlaajuisten matkailujulkaisujen hittikohteeksi täksi vuodeksi. Ja tadaa, tämän vuoden hottiskohde on…SUOMI!

Finland 2 Finland 1

Sain joululahjaksi Lonely Planetin Best in Travel 2017 kirjan, jonka hittimaa numero kolmosena komeilee Suomi. Lonely Planetin mukaan Suomessa on paljon samoja vetonauloja kuin lähinaapureissaan (eli lähinnä skandimaissa), mutta aivan omalla twistillään. Kirja muistaa myös mainita Suomen 100 juhlavuoden. Rough Guiden Top Countries listalla Suomi ylsi 8. sijalle. Eilen aamulla silmiini sattui lisäksi oheinen Business Insider Nordicin artikkeli. Ja tässä on vain muutama julkaisu, joissa Suomea hehkutetaan tänä vuonna.

Lonely planet 2

Henkilökohtaisesti hävettää myöntää, että en ole aikaisemmin ollut kotimaan matkailun suurin fani. Olen aina hakeutunut paikkoihin, joissa on lämmintä ja kivoja hotelleja. Suomen hotellien Dove-pesunestetäyttöpakkaus ei ole houkutellut maksamaan hotellihuoneesta. Onneksi tähän on tullut jo muutosta ja Suomesta alkaa myös löytymään persoonallisia pienempiä hotelleja, joita on rakennettu sydämellä ja tyylillä.

Yksi omalle hotellien bucket listalle noussut on Rovaniemen Arctic Light hotelli, joka on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Travel+Leisure lehti nosti sen 11. parhaaksi uudeksi hotelliksi maailmassa. Hotelli-intoilijan mieltä tällaiset kansainväliset valinnat lämmittävät erityisesti.

Staycationit eli lyhyet lomat lähelle olivat Lähi-idässä asuessa enemmän sääntö kuin poikkeus. Siellä saatettiin matkustaa kymmenen kilometrin päähän nauttimaan lähiresortin palveluista. Helsingissä olemmekin harrastaneet hotellitestausta, mutta olisi kiva laajentaa sitä laajemmallekin alueelle Suomessa. Olenkin jo luonut itselleni uuden Suomen hotellien erillisen bucket listan, josta löytyy tällä hetkellä muun muassa oheiset hotellit.

Arctic Light Hotelli, Rovaniemi

Keskellä kaupunkia vanhassa Kauppalantalossa sijaitseva tyylikäs hotelli, jonka huoneet näyttävät ihanan erilaisilta verrattuna perushotelliketjuihin. Perhematkailijan kannalta huoneista houkuttelee etenkin tuo Polar-huone erillisellä oleskelutilalla. Jos emme onnistu vielä ensi kesänä testaamaan yhtä huoneista, aiomme saada aikaiseksi käydä paljon kehutulla Sara La Fountainin suunnittelemalla aamiaisella.

Regatta hotelli, Hanko

Regatta hotellin ulkoinen restaurointi näyttää onnistuneelta ja kuvista päätellen näin on myös huoneiden laita. Lars Soncin suunnittelema historiallisestikin arvokas kohde pääsi vihdoin arvoiseensa loistoon. Regatta sviitti näyttää hyvältä suunnitelmalta vuosipäivää silmällä pitäen.

F6, Helsinki

Ihanaa, että Helsinkiin on avautunut nyt säännöllisin väliajoin mielenkiintoisia hotelleja ja tahti näyttää jatkuvan. Boutique tyylisiä perheomisteisia hotelleja on meillä Suomessa ollut aivan liian vähän. F6:seen tulemme varmasti tekemään kunnon staycation loman, vaikka oma koti onkin vain muutaman hassun kilometrin päässä.

Kakslauttanen, Saariselkä

Kakslauttanen alkaa olla jo todella kliseinen matkabloggaajien bucket hotellikohde. Harvoin tosin näkee suomalaista hotellia yhtä usein kansainvälisten matkalehtien kuvissa. Onneksi puhelimestani löytyy jo kaiken maailman revontuliappsit, sillä joku päivä toivon ihailevani  niitä yhdestä lasi-iglusta lämmin terästetty glögi kädessä.

Oletko löytänyt Suomen hotellien joukosta pienen (tai suuren) helmen? Jos olet, kuulisimme siitä mielellämme lisää.

Snowman world 2

Finland 3

Hanko 1

The Racha Hotel – häämatkahotelli, Thaimaa

Ystävänpäivän kunniaksi palailen mielessäni meidän häämatkaan. Tahdoimme juurikin ystävänpäivänä ja suuntasimme heti häistä selvittyämme lentokentälle.

Olen vieläkin myyty omasta honeymoon kohteestamme ja olemme puoleksi tosissaan puhuneet palaamisesta sinne vielä joku päivä. Olimme jo varanneet uuden matkan samaiseen hotelliin, mutta muutto Suomeen pisti suunnitelmat uusiksi. Alun perin löysin The Racha hotellin yhdestä Aasian hotellikirjoistani. Hotelli kuuluu myös Small Luxury Hotels ketjuun ja ihan aiheesta. Sitä se juuri olikin meille, ihanaa pientä luksusta. Meidän alkuperäinen tarkoitus oli mennä Malediiveille, mutta lentoaikataulut eivät menneet yksiin loman kanssa ja lomapäiviä olisi tuhraantunut liikaa siirtymisiin. Päädyimme sitten Racha-Bangkok yhdistelmään mikä oli meille nappiyhdistelmä.

ALKUSÄÄTÖÄ

Häämatka alkoi hyvin. Lähdön viivästyminen kahdella tunnilla tarkoitti sitä, että emme kerenneet alkuperäiselle jatkolennolle ja siirtyminen Rachalle Phuketista meinasi jäädä kokonaan väliin siltä päivältä. Emme kuitenkaan vetäneet hernettä nenään vaan suuntasimme Helsinki-Vantaan lentokentän Wine&View baariin nautiskelemaan Veuven rosé-shampanjasta ja tapaksista. Häiden läpivienti oli näköjään vienyt voimat, sillä kumpikin veteli sikeitä koko menolennon Bangkokiin. Matkatavarat saatuamme suuntaamme Air Asian tiskille ja ostimme uuden liput Phuketin seuraavalle lennolle. Kiitos halpalentoyhtiöiden, häämatkabudjetti ei kokenyt kovin suurta kolausta ennen perille pääsyä.

Ensimmäinen ajatus Air Asiasta on helkkarin kylmä kone. Onneksi itselläni on päällä pitkät housut ja neule, mutta kyllä kävi sääliksi toisella penkkirivillä istuvaa naista nirunarutoppeineen ja minishortseineen. 20 minuutin lennon jälkeen hampaiden kolina viereisiltä riveiltä alkoi jo hipoa desibelirajoja, joten pyysin ystävällisesti lentoemolta, josko ilmastointia saisi hieman lämpimämmälle. Vastaukseksi sain vihaisen katseen, mutta lämpötila alkoi vähitellen normalisoitua.

Aloitimme soittorumban Rachan hotellille, sillä heidän piti noutaa meidät aikaisemmalta lennolta. Johtajan kanssa keskusteltuani he lupasivat veneen odottavan meitä kello viiteen saakka, mutta valitettavasti ei kauempaa, sillä hotellin vene ei saa kuljettaa matkailijoita pimeällä. Hotellin ilmastoitu Mersu virvokkeineen oli meitä vastassa Phuketin kentällä ja ystävällinen kuljettaja jopa kysyy lupaa ajaa hieman lujempaa, sillä nyt meillä on oikeasti kiire veneelle. Saavumme Chalong Bayn laiturille minuuttia vaille kello viisi. Miksi turhaan saapua aikaisemmin, kun kyytiin kerkeää minuutinkin varoitusajalla?  ”Veli pampi raid” eli erittäin pomppuisan puolen tunnin venematkan jälkeen kaikki menomatkan aiheuttamat sydämentykytykset unohtuivat, kun vene kaarsi Rachan (Raya Yai) saaren laituriin ja pääsemme check iniin nautiskelemaan kylmästä tervetuliaisjuomasta.

Racha 108Racha 105Racha The Racha 3 Racha Racha barThe Racha hotelThe Racha hotel 89

VILLA

Kävelimme omaan luksusvillaamme, läpi hyvin hoidetun puutarhan. Villa oli suurempi kuin sen aikainen oma asuntomme Helsingissä. Suihkuja oli kolme, yksi sisällä, yksi porealtaan päällä ja yksi ulkona pienessä puutarhassa. Puutarhasuihkusta tulikin koko loman kohokohta. Mikäs siinä ilkosillaan suihkutellessa trooppisessa ilmanalassa vain liskot seuranaan.

Ensimmäisenä aamuna heräsin kirjaimellisesti kukon laulun aikaan, sillä auringon noustessa koko viidakko ympärillä päätti tehdä äänenavauksen samaan aikaan. Maltoin vielä nukahtaa hetkeksi ennen kuin lähdimme testaamaan hotellin aamupalan. Aamupala oli katettu Earth Cafen pihalle ja valikoima oli takuu viiden tähden tasoa. Sushi ei maistunut ihan heti aamusta, mutta kokin paistama munakas, tuore appelsiinimehu ja merinäköala sen sijaan virkistivät mukavasti.

Vaikka itse viihdyimme Grand Deluxe villassamme erinomaisesti, unelmoin ensi kerran reissulla majakasta. Rachan erikoisuus sattuu nimittäin olemaan oma majakka, josta löytyy majoitustilat kuudelle henkilölle. Majakan hintaan kuuluu upeiden näköalojen lisäksi tietty oma allas vedenalaisella musiikilla, Juran kahvikone ja oman baarin juomat.

The Racha 59Grand room Bathroom RachaThe Racha 56Racha 10The Racha hotel 77

RACHAN SAARI JA HOTELLIN PALVELUT

Racha tai Raya Yaiksikin kutsuttu saari on pieni saari, joka sijaitsee puolen tunnin speedboat matkan päästä Phuketista. Saarella ei tuolloin ollut kuin kaksi hotellia ja pieni bungalow ”resortti”. Hotellit sijaitsevat kaukana toisistaan eli täällä pääsee kyllä eroon kiireestä ja ihmisistä, jos sitä kaipaa. Bilehileille en suosittele. Racha tunnetaan enemmänkin sukellus- ja päivämatkakohteena.

Jokaisena aamuna veneet toivat kymmenittäin päivämatkalaisia Rachan rannoille etenkin Batok beachille, jolla The Racha hotelli sijaitsee. Me päätimme lähteä karkuun päivämatkalaisia keskelle saarta. Hyppäsimme hotellin maastopyörien selkään ja lähdimme ajelemaan kuumuudessa. Löysimme hyvän pyöräilyreitin, jonka oli ajamiskuntoon muokanneet hotellin ATV:t. Muuten hyvä, mutta 35 asteen kuumuudessa, keskipäivän paahtavassa auringossa saaren ylämäet tuntuivat normaalia jyrkemmiltä.

Laskeuduimme Siam Bayn rantaravintolaan istuskelemaan ja nautiskelemaan kylmästä juomasta ja Tom Yam keitosta. Ranta oli lähes autio, vain muutama auringonpalvoja oli valloittanut hiekan päältä oman alueensa. Palasimme kahden tunnin pyöräreissultamme turistien kansoittamalle Batok beachille ja suuntasimme suoraan tunnin öljyhierontaan rannalle, sen verran koville ylämäkien kipuaminen otti.

The Racha hotel 79 The Racha hotel 80Racha 2Racha 3
Racha 110DSC_0147 (2) The Racha hotel 78

Rachalle matkatessa kannattaa unohtaa Phuketin ja muiden peruskohteiden hinnat. Tarjontaa on rajoitetusti ja hinnat sen mukaiset. Öljyhieronnasta saa pulittaa 150-250 bahtia enemmän kuin normaalisti turistipaikoissa. Sama koskee saaren ainoaa supermarkettia, jossa Singhan hinta jo vähän kirpaisi. Testasimme kaikki hotellin ravintolat eli Earth Cafen, Fire Grillin ja Sunset Beach ravintolan. Ruoka oli maukasta, mutta ehkä paras hintalaatusuhde löytyi kuitenkin bungalow hökkelikylän ravintolasta ja Siam Bayn rantaravintolasta.

The Racha hotellin parasta antia olivat kaksi ihanaa uima-allas aluetta, joissa sukellellessa pystyi kuuntelemaan vedenalaista lounge-musiikkia. Suoralla merinäköalalla varustettu infinity pool oli lähes aina täynnä, mutta garden altaalla oli yleensä meidän lisäksi vain kaksi muuta pariskuntaa. Rachan asiakaskunta koostui pääasiassa 30-40v pariskunnista.

Racha 104 Racha 101Racha 8The Racha hotel 76

Racha on tunnettu suomalaisten keskuudessa myös Raya Divers sukelluskoulusta. Koska mies on vesipeto, kävimme testaamassa sukellusta, josko siitä saisi uuden yhteisen harrastuksen. Ei tullut uutta yhteistä harrastusta meille, mutta kannatti kokeilla. Lupasin ensi kerralla varata meille surffikurssin, jos suuntaamme Balille tai johonkin muuhun suffausparatiisiin. Koska hotelli tarjosi ilmaiseksi snorklausvarusteet, laitoimme räpylät jalkaan ja lähdimme snorklailemaan Rachan kirkkaisiin vesiin. Vaikka sukellus ei ollutkaan minun juttuni, snorklaillessa näki upeaa Rachan merenalaista luontoa erinomaisesti.

Häälahjaksi itsellemme, olimme varanneet tunnin aromaterapiahieronnat hotellin kylpylään. Hinta oli kymmenkertainen normaali Thaimaa-hintoihin nähden, mutta sielu lepäsi hienosti suunnitellulla Spa-alueella ja hoitajien hyvässä huomassa. Spa taisi olla valittu jonkin lähteen mukaan maailman parhaimpiin tällöin eikä meillä kummallakaan ollut valittamista ympäristöstä tai palvelusta.

Racha 103Racha 6DSC_0031Racha 7 Racha 9

Miten yhdeksän yötä voi mennä niin nopeasti tekemättä oikeastaan mitään?

 

Mietteitä Prahasta

Ajattelin vielä koota lyhyesti ajatuksia meidän kokemuksesta Prahasta. Mitkä asiat jäivät mieleen, positiivisessa tai negatiivisessa mielessä.

Alunperinhän meidän piti lentää Pristiinaan jo alkusyksystä, eikä suinkaan Prahaan. Hotellikin oli varattu valmiiksi, mutta emme saaneet pomppujen kautta meneviä lentoaikatauluja järkeviksi sitten millään. Toisaalta hyvä, sillä loppusyksystä Norwegian ilmoitti aloittavansa suorat lennot Pristiinaan tänä keväänä. Ehkä pääsemme siis sinne ilman pomppuja joku toinen kerta.

Praha valikoitui kohteeksi suorien, lyhyiden lentojen ja mielenkiintoisten nähtävyyksien takia. Eikä minua nyt hirveästi haitannut myöskään hyvä hotellitarjonta ilman budjetin jäätävää paukkumista.

TURISMI

Turismi tuo tuloja, mutta turistien määrä Prahan nähtävyyksien lähellä meni jo yli oman ymmärrykseni. En muista törmänneeni missään muualla yhtä suuriin massoihin ja jatkuviin sellaisiin. Oli ihan sama mihin aikaan yritit esimerkiksi Kaarlen sillalle, oli populaa massoittain. Vain todella aikaisten aamulla ja hyvin myöhään illalla saattoi välttää pahimman ruuhkan, mutta yksin ei päässyt silloinkaan kuvailemaan.

Olimme tosiaan liikkeellä marraskuussa ja keskellä viikkoa, mikä yleensä suuremmissa kaupungeissa tarkoittaa suht rauhallista kuljailua nähtävyyksiä katsellen. Prahassa näin ei ollut. Voin vaan kauhulla kuvitella ihmismassaa kesäisin. Harmi, sillä kaupunki on varmaan upea vehreässä kesämaisemassa.

Praha 57

DHOULA JA SEN LÄHIYMPÄRISTÖ

Onneksi Prahan keskustasta löytyy myös niitä vähemmän ruuhkaisia alueita. Hotellimme välittömässä läheisyydessä ollut Dhoula katu oli täynnä mitä herkullisimman näköisiä ravintoloita ja lähes täysin tyhjä turisteista. Ravintoloihin oli helppo saada varauksia ja kertaakaan ei tarvinnut pettyä ruoan suhteen. Prahan vanhan kaupungin hiljaisemmilta kujilta löytyi paljon trendikkäitä, edullisia kuppiloita. Monta houkuttelevan näköistä paikkaa jäi testaamatta. Prahan löydöt postauksesta löytyy muutama paikka, joita testasimme ja totesimme hyviksi.

Praha 55

KOMPAKTIUS

Asuimme vanhan kaupungin nurkilla ja lähes joka paikkaan oli näppärä kävelymatka. Tunnetuimmat nähtävyydet olivat lähellä, samoin ravintolat, kaupat, Parizska katu ja Palladium ostoskeskus. Koska Prahassa on paljon tekemistä ja näkemistä, lyhyellä kolmen yön reissulla ei mielellään tuhlaisi turhaan aikaa liikkumisiin ja ruuhkissa seisomisiin. Askelmittari näytti parhaimmillaan lähes 22 tuhatta askelta.

Praha 56

HANAVESI JA HINTATASO

Hanavesi Prahassa on juomakelpoista ja hyvää. Asia, jota etenkin suomalainen osaa arvostaa. Hotellihuoneeseen ei tarvinnut turhaan roudata vesipulloja. Toinen positiivinen seikka oli edullinen hintataso. Hotellit olivat suht edullisia, samoin ravintolat. Praha on siis hyvä kohde myös pienemmällä budjetilla. Lisäksi osasta nähtävyyksistä voi nautiskella ilman pennin hyrrää.

MITÄ JÄI VIELÄ TEKEMÄTTÄ?

Pari juttua jäi tekemättä. KGB museo olisi ollut kiinnostava nähdä. Samoin lyhyt, tunnin konsertti kirkossa. Sekä kirkkoja, että konsertteja löytyy melkein jokaisen kadun kulmasta. Yhden katsomamme konsertin hinta oli 16€ per henkilö. Valitettavasti jalat olivat niin muussina kävelemisestä, että kaaduimme nähtävyyskierroksen jälkeen hotellin muhkealle sängylle hengähtämään ja konsertti jäi välistä.

 

Grand Canyon West Rim – USA

Päivittäessäni meidän Unescon Maailmanperintökohteiden bucket listaa, törmäsin yhteen yli ruksittuun kohtaan, nimittäin Grand Canyoniin. Koska reissusta on useampi vuosi aikaa, kuvien laatu on vähän siinä ja siinä, mutta ehkä oheisesta kokemuksesta on jollekin hyötyä. Erehdyksen kautta mentiin..

Hyppäsimme Mustangin kyytiin Las Vegasissa ja lähdimme ajamaan Grand Canyonille. Tai niin me siis luulimme. Ajettuamme pari tuntia ja ylitettyämme Utahin rajan tajusimme, että nyt ollaan menty metsään (navigaattoriin oli syötetty tarkat koordinaatit, joten oltiin vähän ymmällämme). Sunnuntai, minihame ja uskonnollinen Utah eivät kuulu samaan lauseeseen, joten usutin miehen kysymään tietä Hilton Garden Inn hotelllista. Heillä ei ollut tietoakaan Grand Canyonista, mutta ehdottivat ajamaan Mojaven autiomaahan Valley of Fire nimiseen paikkaan.

Grand Canyon jäi siis siltä päivältä kokematta, mutta näimme sen sijaan Valley of Fire:n hienot värit, jotka olisivat muuten jääneet näkemättä kokonaan. Kuutisen tuntia tuli siis istuttua autossa ”turhan” takia. Paluumatkalla pysähdyimme lieventämään ärsytystä Las Vegas Premium Outlettiin, josta tarttui mukaan sen verran paljon tavaraa, että päivä parani samantien.USA tripFire Valley 7Valley of FireValley of Fire 2Uusi yritys Grand Canyonin West Rimmille. Tällä kertaa kirjoitimme reitin ylös ja otimme vielä vanhan kunnon kartan mukaan. Matka taittui mukavasti Hoover Damille, jossa piti napsia muutama turistikuva. Emme lähteneet tutkailemaan paikkaa sen kummemmin vaan jatkoimme ajamista kuumalla Nevadan aavikolla. Jossain Arizonassa tie vaihtui hiekkatieksi ja huomasimme avoauton katon tulevan tarpeeseen. Suu ja silmät täynnä hiekkaa saavuimme West Rimmin Hualapai-reservaattiin.

Iso musta poliisimies pysäytti meidän auton ja lateli seuraavan kysymyslitanian:

Poliisisetä: Onko teillä aseita autossa?

Me: Ei ole.

Poliisisetä: Onko teillä räjähtäviä aineita mukana?

Me: Ei ole.

Poliisisetä: Oletteko terroristeja.

Me: Emme ole.

Poliisisetä: Onko sinulla akryylikynnet.

Me: Ei ole.

Poliisisetä: Ha, sainpas teidät kiinni valehtelusta.

Me: No et muuten saanut, minun kynteni ovat aidot.

Hänen piti muuten kokeilla niitä kynsiä, koska ei uskonut. Ei onneksi yrittänyt repiä niitä irti.

Pysäköimme auton ja menimme sisään isoon valkoiseen kuplahalliin, josta sai ostaa pääsyliput alueelle. Halvin paketti oli n. 41 dollaria ilman veroja. Älkää hämääntykö muka halvoista hinnoista, sillä pakettia kaupataan hintaan $29.95+verot ja alla lukee pienellä ”plus, $8 impact fee & $3 fuel surcharge ”. Eikö nyt himputti voi laittaa siihen pakettiin oikeasti sitä koko hintaa, jos sen nimi kerta on pakettihinta. Skywalk, jota näkee monissa Grand Canyon kuvissa maksaa erikseen vielä $29.95, mutta Skywalkille ei saanut viedä edes kameraa, joten ei nähty vaivaa jonottaa ja maksaa siitä huvista.

Hyppäsimme hop-on-hop-off bussin kyytiin ja matkasimme ensimmäiselle näköalapaikalle Eagle Pointtiin. Nimi tulee jännästä kalliomuodostelmasta, jossa ihan selkeästi näkyvät siivet. Näkymät ovat oikeasti henkeäsalpaavat. Samoin on muuten pudotus kanjoniin, sillä paikassa ei ole ollenkaan turvavalleja eli kaikki käveleminen reunan lähellä on omalla vastuulla.

Toisesta näköalapaikasta oli yhtä hienot näkymät ja lisäksi sinne oli kyhätty joku pieni tiipii ja pari intiaania tanssi perinnetanssia. Ostimme kojusta veden ja jättimäisen pehmiksen ja lähdimme katsastamaan näitä intiaaniperinteitä. Vaikka intiaanitanssista jäikin vähän turistimaku suuhun, olivat kanjoninäkymät sen verran hienot, että reissu oli ehdottomasti käymisen arvoinen.

Jos Grand Canyon kuuluu omaan bucket listaan, susoittelemme läpimästi vierailua siellä. Meitä se ei jättänyt kylmäksi, vaikka yksi päivä ”tuhraantuikin” navigaattorisekoilun takia. Me haaveilemme uudesta käynnistä hieman eri näkövinkkelistä ja ajan kanssa. Auringonnousu olisi hieno kokea siellä, samoin risteily joella. Grand Canyon 8Grand Canyon 7 Grand Canyon 6 Grand Canyon 5 DSC_0779 DSC_0770DSC_0772 Grand Canyon 4Grand Canyon 10

Matka 2017 messut – Mitä jäi käteen?

Mitä jäi käteen?

Tällä kertaa mukaan ei lähtenyt lentoja tai matkoja, vaikka sormet syyhysivät etenkin Finnairin hyvien lentotarjousten äärellä. Inspiraatiota sen sijaan jäi käteen rutkasti, samoin esitteitä. Pohjois-Kyproksen ja Ahvenanmaan esitteitä olen ahkerasti selannut kotona. Josko ainakin toiseen pääsisi tänä vuonna.

Yksi kosketeltavimmista asioista taisi kuitenkin olla Fazerin kauppaosastolta Muumin lakritsilaatikko..siis pojalle tietty.

Messujen mieleenpainuvimmat osastot

Parhaimmat osastot olivat mielestäni Suomen puolella, jossa etenkin Lapin kohteet ja saaristo olivat satsanneet osastoihin. Suomi 100 vuotta näkyi hyvin.

Ulkomaisista mieleen jäi Karibian flamingot sekä Kreikan iso ständi. Yllättävää oli Lähi-idän kohteiden vaatimaton edustus. Olisin kuvitellut näkeväni isot satsaukset etenkin Qatarilta ja lähialueilta, nyt kun Qatar Airways aloitti suorat lennot. Ainut jonka bongasin oli Qatar Airwaysin tytöt ja osaston. Toivottavasti näemme näitä kohteita enemmän vuoden 2018 messuilla.

Matka 2017Matka 2017

Mihin olisin kaivannut parannusta? 

Okei, myönnetään, minä en ole kaikkien kaveri karavaanari. Caravan messualue tuntui hieman kolkolta. Matkailuautoa matkailuauton perään. Luultavimmin tämä kuitenkin toimii oikealle kohderyhmälle, johon itse en kylläkään kuulu.

Hotellien rakastajana kaipaisin enemmän hotellien edustusta messuille. Kämp ketjun hotellit ja Rovaniemen Arctic Tree House toimivat hyvänä esimerkkinä, kiitos siitä heidän osastoilleen (ja etenkin Kämp hotellien pirteälle edustajalle, joka rohkeasti otti kontaktia potentiaalisiin asiakkaisiin). Molemmilta ständeiltä löytyi myös hyvät messutarjoukset. Muitakin hotelleja varmasti oli, mutta useimmat hukkuivat ainakin omilta silmiltäni ständimassaan pelkkien esitteiden muodossa.Matka 2017

Mikä yllätti?

Ihanat räppäävät Lapin pojat, Suomen eri kohteiden hieno edustus ja yleisöryntäys jo perjantaina päivällä. Olisin toivonut pääseväni paikalle jo torstaina ammattilaispäivänä, jolloin varmaankin oli vähän väljempää, mutta työtilanne ei sallinut. Toisaalta, on mahtavaa, että matkamessut kiinnostavat. Mielenkiinnolla odotan virallista yleisöarviota.

Messujen paras tarjous meille

Jos nuo perinteiset Finnairin lentotarjoukset jätetään huomioimatta, tulen itse tarttumaan luultavimmin Rovaniemen osaston Kulttuuripassi 3 kohdetta 20€ lla tarjoukseen sekä Kämpin kahden hengen iltapäiväteetarjoukseen. Santa Parkin ja Arctic TreeHouse hotellin yhteistarjous kesäksi jäi myös polttelemaan mielen perukoille.Matka 2017

 

Hotel Maximilian, Praha

Meillä oli toiveissa löytää Prahasta boutiquetyylinen hotelli, joka olisi pieni ja sijaitsisi vanhassa rakennuksessa. Alun perin olin jo ajattelut meidän testaavan Hotelli Josefia, joka oli roikkunut hotellilistallani vuosikymmenen. Josef oli ehkä meidän makuun kuitenkin hieman liian moderni. Sen sijaan Eva Jiricnan luoma toinen hotelli, Maximilian, pystyi täyttämään meidän toiveet tälle kerralle.

Hotel Maximilian

HUONEET

Olimme varanneet deluxe huoneen kirkkonäkymällä kolmeksi yöksi. Olisin halunnut ottaa sviitin, mutta sitä ei valitettavasti ollut enää vapaana. Huone oli siisti, sieltä löytyi Nespresso-kone, Bosen kaiutin Iphone liitännällä (vanhalla sellaisella), muhkeat kylpytakit ja söpö kultakala, jonka nimesimme Jormaksi. Näkymä kirkolle oli kaunis varsinkin iltavalaistuksessa. Ehkä sisustukseen olisin kaivannut vielä jotain extraa. Kylppärissä oli amme ja Philip Starckin Hansgrohelle suunnittelema hana. Jäin täysin koukkuun hyvän tuoksuisiin Orla Kielyn kylppärituotteisiin. Iso plussa kylpysuolasta, jota myös ilmaantui lisää joka päivä. Huoneet olivat hiljaisia. En muista kuulleeni mölyä ulkoa tai naapureista.

Hotel Maximilian room Hotel Maximilian bathroom Orla Kiely MaximilianKultakala DSC_1216

SIJAINTI

Maximilianin sijainti on täydellinen. Hotellista on vain muutama sata metriä vanhan kaupungin aukiolle, mutta se ei sijaitse turistireitin varrella, joten hotellin ympäristö on rauhallinen. Rauhallisesta sijainnistaan huolimatta, Dhoula katu, jolta löytyy runsaasti hyviä ravintoloita ja istuskelupaikkoja, on nurkan takana. Prahan yksi Michelin tähti ravintoloista on ihan vieressä. Parizskan ostoskatu sekä Palladium ostoskeskus ovat myös hyvin lyhyen matkan päässä.

IMG_0762 IMG_0761

PALVELUT

Hotelli on pieni, joten ison 5 tähden resortin palvelutarjontaa on turhan odottaakaan. Meille oli siellä kuitenkin kaikki mitä tarvitsimme ja vähän ylikin. Hotelli järjesti keskiviikkona viini-ja juustomaisteluillan, jonka käytimme tietty hyödyksi. Hotellissa on myös pieni spa, jonka tarjonnasta nautimme heti ensimmäisenä päivänä. Miehelle oli varattu aromaterapiahieronta ja itselleni Mother to be-hoito. 90 minuutin hieronnalle jäi hintaa runsaat 50 euroa, mikä on aika helmi hinta verrattuna koto-Suomeen.

Aamiainen saa meiltä 10+ arvosanan. Erinomainen laatu ja loistava supistettu a la carte aamiaislista, jolta sai tilata munakkaita, egg benedictin tai jotain makeampaa oman maun mukaan. Erikoiskahvit kuuluivat tietty hintaan. Yksi mieleenpainuvimmista aamiaisista. Hotellin kirjasto/lounge alueelta löytyi myös Honesty baari mikä käytännössä tarkoittaa baaria, jossa teet itse drinkin ja olet rehellinen sen kirjaamisesta ylös. Hotelli järjestää myös esimerkiksi 30-45 minuutin aamujuoksulenkkejä keskustassa, joihin ei kylläkään itse ennätetty (=ei maltettu nousta niin aikaisin).

Hotellin palvelussa ei ollut mitään moitittavaa. Check in ja check out hoituivat juuri niin kuin pitikin ja kaikilla oli hymy huulilla. Käytimme lentokenttäkuljetuksiin hotellin omaa kuljetuspalvelua. Hinta oli sama kuin muillakin yksityisillä firmoilla ja Suomen hintoihin tottuneelle edullinen.

Breakfast Maximilian 4 Breakfast Maximilian 3Breakfast Maximilian 7 Breakfast Maximilian 2 ViinimaisteluSpa maximilian

Destination LOMA antaa hotellille 4 tähden arvion ja suosituksen erinomaisena hotellina pariskunnan kaupunkilomalle, jossa hintalaatusuhde on kunnossa. Hotellia voi myös kutsua sanalla löytö. Hotellin parhaat palat vielä pähkinänkuoressa:

+ Aamiainen 10+, lisäpisteitä pitkästä aamiaisajasta myös arkisin

+ Erinomainen sijainti lyhyelle kaupunkilomalle

+ Siistit huoneet ja kylppärituoteaddiktille Orla Kielyn tuotteet olivat mieluisat

+ Hyvä, luonteva palvelu ja nopea reagointi ennen matkaa lähetettyihin emaileihin

– Ainut hieman harmittava juttu oli sekaannus spa-varauksen kanssa, mutta hotelli hoiti sen tyylillä. Spa-henkilökunnan asenteessa sen sijaan oli parannettavaa.

-Huoneet ja etenkin kylppäri tulevat tarvitsemaan faceliftin lähitulevaisuudessa

Matka 2017 messuliput arvottu

Matkamessujen liput on arvottu. Onnetar suosi nimimerkkejä Emma Aurora ja Sini T. Voittajiin on otettu yhteyttä emailitse. Toivottavasti Emma Aurora löytää inspiraatiota mahdolliselle San Franciscon matkalle ja Sini T Madagascariin. Kiitos kaikille osallistujille!

Ehdit vielä hankkimaan Matka 2017 messuliput etuhintaan verkkokaupasta. Lisätietoa lipuista ja ohjelmasta löydät Matka 2017 sivuilta. 

Matkamessut 2017

Matkamessut 2017 – Voita lippu!

Viime vuoden Matkamessut jäivät itseltäni muuttohässäköissä väliin, joten aion ottaa itse kaiken irti vuoden 2017 Matkamessuista. Tämän vuoden Matkamessujen partnerimaana on Turkki, jossa vierailimme viime vuonna ensimmäistä kertaa. Viime kesän Turkin reissustamme voi lukea lisää oheisista postauksista:

Meriretki Icmeleristä

Tlos, Letoon ja maalaismaisemia

Turkki mielessämme – Marmaris

Kesäreissuksi olemme alustavasti katsoneet Menorcaa, Zakynthosta ja Korfua, joten tulen varmaankin vierailemaan ihan perinteisten matkatoimistojen, kuten Aurinkomatkojen (osasto 6k50), TUI Finlandin (OLohuone) ja Apollomatkojen (osasto G1) osastoilla kyselemässä vinkkejä ja bongailemassa tarjouksia. Unelmoin ensi talveksi myös pidemmästä Aasian reissusta, joten tieni vie varmasti myös Tourism Authority of Thailandin osastolle (osasto 7g130).

Visit Rovaniemi sai viime vuonna tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon, joten iso hatunnosto heille pitkäjänteisestä työstä alueen matkailun kehittämiseksi. Aion siis ehdottomasti käydä myös synnyinkaupunkini messuosastolla (osasto 6b48) katsomassa mitä kaikkea voinkaan missata, jos en suunnittele retkeä sinne samalla intohimolla, kuin suunnittelen muita reissujani.

Destination LOMA arpoo kahdelle onnekkaalle lipun Matka 2017 messuille. Matkamessut ovat avoinna yleisölle 20-22.1.2017. Voit osallistua arvontaan kommenttikentässä. Kerro mihin matkakohteeseen haluaisit matkustaa vuonna 2017 ja miksi juuri siihen kohteeseen? Muistathan ilmoittaa sähköpostiosoitteesi. Voittaja arvotaan perjantaina 13.1.2017.

Matkamessut liput

 

Christmas in Winter Wonderland – Rovaniemi Lapland

Yesterday I started thinking about the saying ”you need to travel far to see close”. It took over 17 years and three different cities (Stockholm, Dubai and Helsinki) to see my birth town differently. After last Christmas’ spent in the sandpit, Lapland and Rovaniemi started to look like winter wonderland to me. The tourist feeling came already in the airplane.

We boarded our Finnair flight from Helsinki and were almost the only Finnish speaking customers on the flight. Tourism seems to be booming in Lapland and honestly, after decades of hard work, Lapland definitely deserves it. One thing I respect the most is the genuine Finnish atmosphere. The companies have been able to develop the tourism in the area respecting the old traditions and nature. There is nothing fake Disneylike with the activities offered.

Following are a couple of activities we truly enjoyed during our Christmas break in Rovaniemi.

1. Snowman World

Snowman World is located in the Santa Claus Village therefore it is easy to include to your initiary since you will probably visit the village anyway. We paid 20€ per person (children had the same price) for access which included ability to see the igloo hotel rooms, ice bar and snowfun for the whole family. There is an ice slide right after you enter the place. Outside you can find a pretty rough looking slide which you can ride with a snow tube. Luckily there is also a ”softer” version for kids (and myself).

Our 5 year old loved the slides and I lost count how many times he actually tried those. The best part for me was the area next to the igloo room where you were able to chill on a Fatboy and watch a short film about the season changes and arctic lights, projected to the snowy wall. The music was so calming I almost fell asleep.

Our son also tried the kids snowmobile (15€ 6 mins) in front of the Snowman World. In addition there was skating possibility which we skipped.Snowman world 3Snowman world 5Snowman world 4Snowman World 1Snowman World 102. Santa Claus Village and seeing the (real) Santa leave

There are plenty of activities to do in the Santa Claus Village (incl. my favorite, shopping) but one memorable thing to do is singing with the elves and seeing the Santa Claus to leave for his yearly journey on December 23rd. The event has been growing every year and is filmed live to various countries. The program starts around 6.30pm 23. December and the Santa is sent to his journey around 7.15pm. Check the Santa Claus Village website for yearly detailed schedule.Santa Claus Village 6Santa Claus Village 33. Ounasvaara Stadium slides

We took a sled and drove to the Ounasvaara skiing stadium (few kilometers from the center). You can do the slopes or cross country skiing here but our activity included only basic slide with our own sled. Plenty of fun free of charge, plus you will get a nice view of the city if you climb all the way up to Ounasvaara hill (don’t slide down the slalom route tough, for your own safety).Ounasvaara 34. Reindeer ride (Santa Claus Village)

This 1 kilometer ride through the forest got us to a real Christmas mood. There are different alternatives available from 400m ride to longer tailor-made versions. Prices start from 18 euros for adults and 14 euros for kids. The ride was so magical that our son fell asleep.Santa Claus VillageIMG_0758Reindeer ride5. Northern Lights

This activity doesn’t necessarily cost you a thing but is based on luck. If you are lucky, you will see the sky in amazing flames. Nowadays there are multiple apps available which will give you a notice if the aurora borealis probability gets high enough. We used the free version of AuroraAlerts but many cities in Lapland offer their own version which probably are more user-friendly for the area where you are staying. We did get a glimpse of the northern lights but a few weeks after returning home, I noticed there had been amazing lights during a very cold period (-37 Celsius). Remember to wear warm clothes.Northern Lights 1Northern Lights 2

 

 

 

Mitä ja missäs sitä tulikaan shoppailtua? – Praha

Apotheka Havlik

Palladium ostoskeskuksessa sijaitseva Apotheka Havlik kuuluisi myös tuonne löytö kategoriaan. Luonnonmukaisia, huokeahintaisia kauneudenhoitotuotteita tarjoava yritys. Mukaan tarttui käsivoidetta, kasvovoidetta, suihkugeeliä ja kasvonaamio. Iso suositus, jos satutte kulmille.

Apotheka

Arena Fashion Outlet

Outletshoppailut lähti taas vähän käsistä, kun kohdalle osui yksi sateisempi päivä. Polo Ralph Laurenilla sattui olemaan jonkin sortin synttäritarjoukset, joten kasa lasten vaatteita lähti mukaan (+pari paitaa itselle). Calvin Kleinilta ja Gantilta tarttui mukaan myös pari pakettia. Matkalla takaisin hotellille meille kävi urbaani legenda eli saimme rehellisen taksikuskin, joka laittoi mittarin heti päälle.

Ralph Lauren kids

Palladium ostoskeskus

Paikallinen Forum, joka oli tiistai-iltanakin täynnä porukkaa. Ei high end merkkejä vaan aika perussettiä. Ostimme pojalle muutaman vaatteen Reserved kaupasta ja tuliaiseksi palapelin sekä pienen legon lelukaupasta. Hinnat Suomen tasoa. Itselle ainut ostos taisi olla (taas vaihteeksi) paikallinen Instyle. Kuvia on kiva ihastella, vaikkei kielestä mitään ymmärtäisikään.

InStyle

Parizska katu

Prahan 5th Avenue eli kaikkea kivaa ja kallista. Parizskan varrelta löytyy paljon luksusmerkkejä. Täältä ei tullut ostettua mitään, mutta käytiin Guccilla kuolaileen paria tuotetta.

Olut..

Ehkä hieman nolottaa myöntää, että roudasin oikeasti neljä tölkkiä olutta Prahasta. Kyseessä oli alkoholiton olut, joten tämä ei ole sponsoroitua alkoholimainontaa. Minulla on ollut suuria vaikeuksia löytää raskauden aikana hyvää alkoholitonta olutta Suomesta, mutta Prahassa tätä vaikeutta ei ollut.

Olut

 

Vuoden parhaat 2016/The best of 2016

Ohessa vuoden 2016 Destination LOMAn kohokohdat reissuilla. Please see below highlights of the year 2016 from Destination LOMA travel.

Vuoden paras reissuruoka/Best food experience in 2016

Soutzoukakia lihapullat Golden Olympiade ravintolassa Rodoksen vanhassa kaupungissa. Soutzoukakia meatballs in Golden Olympiade restaurant, Rhodes old town.DSC_0285 (1)SoutzoukakiaVuoden mieleenpainuvin nähtävyys/ The most memorable sightseeing attraction

Tlos rauniot Turkissa. Hienoa oli itse nähtävyyden lisäksi muiden turistien puuttuminen lähes kokonaan ja edullinen sisäänpääsymaksu. Tlos, ancient ruined Lycian hilltop citadel. The best part in addition to the sight itself was very low entrance fee and the fact that the whole place was almost totally free of tourists.

DSC_1594 (1)DSC_1617 (1)Vuoden paras hotellikokemus/Best hotel experience of the year

Atrium Platinum Ixiassa oli erittäin positiivinen hotelliyllätys saarella, jonka hotellit eivät ole palvelulla meitä hurmanneet. Isot huoneet, siisti ja hyvin suunniteltu yleisilme, maukas aamiainen ja houkutteleva allasalue. Voisin mennä uudestaankin. Atrium Platinum in Ixia was a very pleasant suprise on an island where hotels haven’t charmed us before with good service attitude. Rooms were spacious and nicely decorated, hotel’s overall style well thought and pool areas inviting. I could go back.DSC_1418 (1)DSC_1409 (1)Vuoden paras aamupala/Best breakfast of the year

Maximilian hotellin aamupala Prahassa hipoi täydellistä. Vaikka kyseessä on pieni hotelli, oli valikoimaa hyvin ja a la carte listan valinnat herkullisia. The breakfast in hotel Maximilian, Prague was close to perfection. Although the hotel is small, they were able to serve good selection in addition to tasty a la carte options.Breakfast Maximilian 7Breakfast Maximilian 2

Destination LOMA toivottaa seuraajilleen Upeaa Uutta Vuotta 2017! Destination LOMA wishes a Fantastic New Year 2017 to all followers!

 

Vuoden 2016 matkat (eihän meidän pitänyt mennä minnekään)

Vuosi 2015 oli perheellemme muuttovuosi maasta toiseen, joten ajattelin, että vuosi 2016 tultaisiin olemaan vahvasti Suomen kamaralla. Pari kuukautta remontin jälkeen maltettiinkin rauhoittua, kunnes taskussa oli taas liput reissulle..tai oikeastaan kahdelle..tai siis neljälle.

Helmikuu, Högbo Ruotsi

Ensimmäinen parin päivän reissu tehtiin kahdestaan Högbon ruukkikylään. Saimme kunnian olla juhlistamassa läheisen sukulaisen häitä. Vaikka reissu kestikin vain pari yötä, kerkesimme ihastua Högbo Bruks hotelliin, josta löytyy tarkempi arvostelu linkistä Högbo Brukshotel.Högbo brukMaaliskuu, Dubai Arabiemiraatit

Vuonna 2015 muutimme Suomeen Dubaista, jossa olimme viettäneet kolme vuotta. Ajatuksena oli alunperin matkustaa Dubaihin seuraavan kerran vuonna 2020, jolloin kaupungissa juhlitaan World Expoa. Maaliskuussa 2016 olimme jo ensimmäisellä reissulla vanhoilla kotikonnuilla. Sen verran koville ensimmäinen talvi Suomessa otti. Aika reissussa sujui lämmöstä nauttien ja kavereita treffaillen. Asuimme Sofitel Palm Resort and Spa hotellissa, joka osoittautui loistavaksi lapsiperhehotelliksi.Sofitel Palm Dubai 6Kesäkuu, Icmeler Turkki ja Rodos Kreikka

Kesäloma sattui kesäkuulle ja koska ilmat tuolloin olivat hyytävän kylmät, kävimme hankkimassa rusketukset Välimereltä. Halusimme yhdistää kaksi kohdetta runsaan kahden viikon lomalle ja koska Rodoksen ja Marmariksen välillä menee päivittäin katamaraani, yhdistimme kaksi maata samaan reissuun. Hotellit valikoituivat lapsiystävällisyyden perusteella ja all inclusive mahdollisuudella. Parhaina paloina mieleen jäi ihana meriretki Icmeleristä ja perhoslaakson luonto Rodoksella. Molemmista löytyy omat tarinansa. Pojan mieleen jäi erityisesti vesiliukumäet Sentido Orka Lotuksessa.DSC_2134 (1)DSC_1854 (1)Marraskuu, Praha Tsekki

Meidän oli alunperin tarkoitus lähteä pidennetylle viikonlopulle syyskuussa Kosovon Pristinaan, mutta lentoaikataulut monen pompun kautta menivät sen verran haastaviksi, ettemme viitsineet tuhlata montaa päivää pelkkiin siirtymisiin varsinkin, kun kohde sijaitsi lähellä Euroopassa. Päädyimme siirtämään reissun marraskuulle ja testasimme Prahan, jossa kumpikaan ei ollut aikaisemmin käynyt. Praha oli kolmen yön pariskuntareissulle napakymppi, varsinkin, kun olin kasvavan mahan takia tiputtanut pois kaikki maat, joissa viiniä valmistetaan massoittain. Prahasta sai hyvää alkoholitonta olutta. Prahan vinkkejä on jo tarjolla ja tarkempi hotellipostaus sekä ostosyhteenveto tulossa piakkoin.Praha 28

Kolme uutta kohdetta ja kaksi uutta maata. Paljon lämpimiä muistoja reissuilta ja rentoutunut olotila. Eli juurikin sitä mitä reissuilta yleensä haetaan. Hyvä reissuvuosi siis takana!

Prahan löydöt

Food Story, Dlouhá 14

Hauska yhdistelmä lämminhenkistä food courtia ja herkkukauppaa. Kävimme täällä lounaalla syömässä edulliset paninit, tuorepuristettua mehua ja jälkkäriksi tuhdin suklaakakun. Toisella kerralla herkuttelin salaatilla. Alakerrasta löytyi tunnelmallinen, mutta trendikäs oluthuone ja vessat täynnä seinäkirjoituksia ja graffitteja. Paikka oli selkeästi nuoren paikallisväestön suosiossa. Ilmainen wifi.Praha 35Praha 18DSC Gallery, Dlouhá 923/5

Kävelimme sattumalta taidegallerian ohi ja saimme pienen makupalan Tsekin tämän hetken kuumimman modernin taiteen artistin David Černýn töistä. Upeita, mutta myös todella erikoisia.Praha 19 Praha 3Hotel Maximilian, Haštalská 752/14

Oma hotellimme kuuluu kategoriaan löytö. Loistava sijainti ja kivoja pieniä yksityiskohtia. Oma lempparini oli hotellihuoneessa ollut kultakala, jonka nimesimme Jormaksi. Tarkempi hotellikuvaus tulossa.Praha 34Panhorama valokuvanäyttely, Galerie Lapidarium Rámová 735/6

Tämä näyttely kuuluu kategoriaan ”huomattiin sattumalta raollaan oleva ovi ja päädyttiin ihastelemaan paikallisten valokuvaajien taidonnäytteitä”. Sisällä herttainen vanha herra selitti meille tsekin ja saksan sekoituksella kuvista, joista muutama oli myös hänen omiaan. Näyttely oli ilmainen, mutta jätimme pienen summan vapaaehtoiseen lahjoituslaatikkoon. Nappasin mukaan pienen esitelappusen, josta selvisi, että Pan Horama on suomalaisen Rainer Lampisen projekti.Praha 29Long Street Food, Dlouhá 21

Pieni pala Bangkokia Tsekeissä. Hauska sisustus ja takuuhyvää thaikkusapuskaa. Minua mietitytti koko ajan paperipusseista kyhätyt lamput, jotka varmaan sääntösuomessa olisivat jo pannassa ja paikka suljettu tulipalohasardiuden takia.

Thai ravintolaThai food 2Nostress, V Kolkovně 9

Käveltiin Nostressin ohi ja koska paikka näytti houkuttelevalta, jäätiin kahville. Päädyttiin ottamaan samaan paikkaan myös illallisvaraus. Kyllä kannatti. Hyvä ruoka ja herkullinen Beaujolais Nouveau viini. Kaksi lasia viiniä, alkoholiton olut, alkupalat ja pääruoat kustansivat yhteensä 50€.Praha 23Nostress

Sightseeing – Prague

ASTRONOMICAL CLOCK

What did we really think? Well, we saw the twenty seconds show by the apostles. Luckily we didn’t stand and queue there for half and hour but happened to be there one minute before two o’clock and decided to check what all the fuss was about. The building and the clock are interesting and stunning but if you are short of (sightseeing) time, check the sight but do not waste an hour waiting for the next show (unless it has a deeper meaning for you). We also climbed to the clock tower to enjoy the view.

Praha 1

CHARLES BRIDGE

Beautiful bridge that probably will at some point collapse due to amount of tourists standing there all the time. I can only imagine in horror how crowded this place is in the summer. We traveled to Prague in November in the middle of the week (before the Christmas markets had opened) which probably is the worst time to visit. Despite of this fact, there were more than enough tourists on the bridge (incl. us). The bridge has a charming feel but you get the best of it if you visit either very early in the morning or late in the evening.
Praha 9Praha 31

OLD TOWN SQUARE

Lots of old, restored buildings, tourist robbery restaurants to avoid and beautiful churches. Unfortunately we weren’t allowed to enter the Church of Our Lady before Týn but saw a quick glance through the door window. Saint Nicholas church we were able to visit and were planning to come there again for a concert. The concert stayed in the planning phase but the church stays on our minds.

We climbed (=took an elevator) to the clock tower next to the astronomical clock and got a great overall sight of Prague and old town. We were slightly unlucky when we planned to take the elevator down since an Asian group decided to fill the elevator to its limit and the whole elevator got stuck. It was a nice chaos in the narrow staircase when people tried to come up and down at the same time. Luckily we managed to get down without bigger challenges and I’m so glad we didn’t get stuck to the elevator.  The ticket to the clock tower cost 130 korunas.

Praha 28 Praha 7Praha 27

VITUS CATHEDRAL AND PRAGUE CASTLE AREA

We bought the ticket combo B (250 korunas) which allowed to enter Vitus cathedral, Golden Lane, St George basilica and Royal Palace. I enjoyed the smaller basilica most although I have to admit that Vitus is stunning as well. The masses of tourists inside Vitus was just unbearable so I really couldn’t enjoy it the way I wanted. In the smaller basilica you could sit down and breathe in the calming atmosphere. Golden Lane reminded me of hobbit houses. If you are traveling with a limited budget, you can enter the castle area without a ticket but will not be able to visit the separate sights like Vitus and Royal Palace. The view from the castle district are definitely worth the climb. There were multiple ticket combos available in addition to discounted prices for older people and students.

We walked and climbed to the castle area from the old town but you can easily access the area with a tram as well. The official website has a lot of convenient information. Prague Castle

Praha 21 Praha 15 Praha 10 Praha 12 Praha 14

JOSEHOF AND KAFKA STATUE

Our hotel was located close to Josehof so we ended up walking the streets of the Jewish ghetto more than once. We didn’t visit the Jewish museum, synagogues or the cemetery (did get a glimpse of it though) since we were short of time. A little bit of criticism for the fact that you could only buy one combined ticket (300 korunas) not separate ones for each sight. We did spot the Kafka statue next to the Spanish synagogue though, free of charge.
Praha 24 Praha 25

Nähtävyydet – Praha

Astronominen kello
Mitäs mieltä me nyt oltiinkaan tästä? Hmmm, tulipahan nähtyä. Siis se 20 sekunnin Apostolien esiintymisshow. Onneksi emme tulleet paikalle tuijottamaan kelloa puoli tuntia ennen esitystä (kuten monet muut). Satuimme paikalle sattumalta minuuttia vaille kaksi, joten maltoimme odottaa sen minuutin. Itse rakennus ja kello ovat hieno taidonnäyte, mutta en matkaisi koko kaupungin läpi vain muutaman sekunnin esityksen tähden. Kiipesimme myös kellotorniin ihailemaan maisemia. Ilmainen nähtävyys (kellotorniin maksu).

Praha 1

Kaarlen Silta
Kaunis silta, joka varmaan joku päivä sortuu turistimassan alle. Voin vaan kauhulla miettiä mikä turistimassa valtaa Kaarlen Sillan kesäisin. Olimme itse reissussa marraskuussa ja tiistaina, mikä periaatteessa on varmaan huonoin aika matkustaa, koska ilmat ovat viileät ja joulumarkkinat eivät ole vielä alkaneet. Silti turisteja (me mukaan lukien) riitti rasittavuuteen saakka. Silta on tunnelmallinen ja suosittelenkin vierailemaan sillalla, joko todella aikasten aamulla tai myöhään illalla, jolloin sillalla on vähemmän porukkaa. Ilmainen nähtävyys.

Praha 9Praha 31

Vanhan kaupungin aukio
Runsaasti vanhoja, restauroituja rakennuksia, vältettäviä turistinryöstö ruokapaikkoja ja kauniita kirkkoja. Tyn Neitsyt Marian kirkkoon emme päässeet sisälle, mutta ihailimme sitä ulkoa ja ovenraosta. Pyhän Nikolauksen Kirkko oli hieno sisältä ja tarkoituksena oli tulla kuuntelemaan konserttia samaiseen kirkkoon. Konsertti jäi suunnitelman tasolle, mutta kirkko jäi mieleen.

Kiipesimme (=otimme hissin) kellotorniin astronomisen kellon vierestä ja ihastelimme vanhaa kaupunkia ja Prahaa ylhäältä käsin. Vaihtoehtona oli joko mennä hissillä tai kävellä portaat. Valitsimme suosiolla hissin. Alas tullessa meidän eteen hissijonossa kerkesi ryhmä aasialaisia ja he tunkivat hissin niin täyteen porukkaa, että hissi jumittui ja meni epäkuntoon. Jouduimme kävelemään tornista alas, mikä osoittautui hieman haastavaksi, sillä kapeaan portaikkoon ei mahtunut sekä ylös- että alaspäin matkaavia. Ylöspäin matkaavat eivät kunnioittaneet liikennevaloa, joka kapeaan portaikkoon oli asennettu, joten kaaos oli valmis. Tulipahan käytyä ja onni oli, ettemme juuttuneet siihen hissiin. Lippu kellotorniin maksoi 130 korunaa, kirkossa käynti ilmainen.

Praha 28 Praha 7Praha 27

Pyhän Vituksen katedraali ja Prahan linnan alue
Ostimme lippuvaihtoehdon B (250 korunaa), jolla pääsi Vitukseen, Golden Lanelle, pienempään St George’ basilikaan ja Royal Palaceen. Itse tykkäsin eniten tuosta pienemmästä basilikasta, vaikka Vitus upea olikin. Turistimassa on tuolla vaan niin käsittämätön, etten halua edes ajatella mitä se on kesäisin. Golden Lanen talojen oviaukot toivat mieleen hobitit. Turistimassoista huolimatta ehdottomasti käynnin arvoinen. Näkymät kukkulalta ovat kauniit. Jos olet liikkeellä tiukalla budjetilla, pääsee linna-alueelle ilman lippuakin, mutta katedraalin sisusta, Royal Palace, Golden Lane etc. jää näkemättä. Tarjolla oli alennettuja lippuja opiskelijoille, eläkeläisille ja perheille.

Linna-alueen lähistölle pääsee näppärästi raitiovaunulla. Itse kävelimme vanhasta kaupungista, yli Kaarlen Sillan ja kapusimme ylös linna-alueelle. Prahan linnan nettisivuilta löytyi hyvin tietoa eri lippu-ja kulkuvaihtoehdoista. Prahan Linna

Praha 21 Praha 15 Praha 10 Praha 12 Praha 14

Josehof ja Kafkan patsas
Hotellimme sijaitsi lähellä Josehofvia eli juutalaista ghettoa, joten kuljailimme juutalaiskorttelien kujilla useaan otteeseen. Emme käyneet juutalaismuseossa, synagogissa tai hautausmaalla (kävelimme vain ohi), sillä aika ei riittänyt kaikkiin näihin. Kritiikkiä siitä, että juutalaiskohteisiin ei voinut ostaa yksittäisiä lippuja vaan piti lunastaa kombolippu, jolla oli hintaa 300 korunaa. Kafkan patsas sen sijaan bongattiiin Espanjalaisen synagogan vierestä.

Praha 24 Praha 25

Vain me kaksi – perhematkailu

Mielestäni tämä postaus kuuluu ehdottomasti kategoriaan perhematkailu, sillä vanhempien omasta ajasta puhutaan mielestäni vielä aika vähän. Ihanat isovanhemmat ovat mahdollistaneet meille muutamaan otteeseen parin päivän irtioton arjesta, ihan vain kahdestaan.

Ohessa viisi juttua, joista nautimme erityisesti pariskuntareissuilla, kuten viime viikolla Prahassa.

1. Upgrade Reissut kahdestaan ovat näin pikkulapsiperheessä suuntautuneet vain Eurooppaan, mikä mahdollistaa upgraden lähes joka kerta pisteillä. Ei turhaa jonotusta ja kunnon pöperöt ja juomat. Ai niin ja se rauha, kun saa syventyä lehtiin ihan urakalla, eikä tarvitse pelätä, että joku kaataa sen mustikkamehun syliin. Finnair
2. Tunnin kylvyt Kylpyjä pääsee ottamaan myös lasten kanssa matkatessa, mutta tunnin lojuminen ammeessa toteutuu harvemmin. Hotellia valitessa tuleekin monesti huomioitua ammeen saatavuus. Mitä isompi, sen parempi.

Kylpytakki
3. Trendikkäämpi hotelli, jota en välttämättä lasten kanssa valitsisi Kiinnitän hotelliin paljon huomiota myös koko perheen reissuilla, mutta sopivan hotellin löytäminen kahdestaan on huomattavasti helpompaa, kun ei tarvitse miettiä vesiliukumäkiä, tilan riittävyyttä jne. Yleensä päädymme kahdestaan pienempiin boutique hotelleihin, jotka sijaitsevat keskellä kaupunkia.

4. 20k askelta päivässä ja nähtävyysöverit 5-vuotias ei aina innostu nähtävyyskiertelystä ainakaan samassa määrin kuin me aikuiset. Kahdestaan voi kävellä jalat rakoille ja kaatua kävelypäivän jälkeen hyvillä mielin sängylle. Tällä reissulla parhaina päivinä tuli käveltyä yli 20 tuhatta askelta, mikä tämän raskauspötsin kanssa oli ihan kelpo suoritus.Kävelty
5. Spa-varaus yhtä aikaa Kylpylähoitoja varataan normireissuillakin, mutta ei yhtä aikaa. Yleensä hotellia varatessa tulee huomioitua myös seikka, että kylpylä sijaitsee joko hotellissa tai välittömässä läheisyydessä. Spa

Vaikka lasten kanssa perheenä reissaaminen on meillä toiminut hyvin ja ollaan nautittu matkoista täysin rinnoin, on kiva päästä aina välillä rentoutumaan kahdestaan. Hyvä pitää rutiinia yllä, jos tulee aika, jolloin nuoriso ei enää suostu lähtemän vanhempien kanssa reissuun.

Formula 1 GP – Abu Dhabi

Tämän viikon sunnuntaina ajetaan tämän kauden viimeinen Formula 1 kisa Abu Dhabissa. Dubaissa asuessamme päätimme käyttää tilanteen hyväksi ja käydä kokemassa Formula ykköset paikan päällä. Urheilureissuissa on tiettyä tunnelmaa.  Itse olen seurannut vähintäänkin sivusilmällä formuloita nuoresta saakka, mutta todellinen intohimo lajia kohtaan taitaa kuitenkin majailla miehen sydämessä.

Halpaa lystiähän formulat ei ole eikä Abu Dhabi lippujen hinnoissa edullisin, mutta säästimme matka- ja majoituskuluissa, kun saimme asua kotona. Varasimme liput silloin vielä auki olleesta Dubai Marinan Etihadin toimistosta ja ne toimitettiin meille kotiin. Hintaa kahden päivän lipulle North Grandstandille tuli alennuksen jälkeen noin 1500 dirhamia eli silloisella kurssilla runsaat 340 euroa.

Torstaina olisi ollut mahdollisuus osallistua iltapäivän yleiselle Pit Lane kävelylle. Emme kuitenkaan viitsineet ajaa pelkästään sen takia raivostuttavaa Dubai-Abu Dhabi tietä. Meitä jäi kyllä rehellisesti harmittamaan tuo pit lane walkin skippaaminen.

AIKA-AJOT JA YAS MARINA CIRCUIT

Yas Marina Circuit on jo paikkana kokemus. Vesistön äärellä, Yas saarella sijaitseva rata näyttää ulkoapäin avaruusalukselta. Ajoimme tosiaan kahtena päivänä Dubaista Abu Dhabiin eli emme jääneet sinne yöksi. Parkkipaikat eivät olleet mitenkään hyvin organisoituja ja voin vaan kuvitella millainen kaaos paikassa oli sen jälkeen, kun suurin ryysis lähti kohti Dubaita. Suosittelen varmaamaan taksit ja kuljetukset etukäteen.

Formula 1:set olivat kuitenkin yllättävän hyvin toimivat, ottaen huomioon, että muutama kokemamme Dubaissa järjestetty yleisötapahtuma (Real Madrid vs. AC Milan Seven Stadiumilla ja Sandance Altantiksessa) olivat niin katastrofaalisia floppeja järjestelyiltään (vieläkin nousee verenpaine niitä muistellessa), että pelkäsin formuloiden liittyvän noiden jatkoksi. Parkkipaikalta otimme bussin itse Marina Circuitille. Busseja liikkui usein, mutta kannattaa pistää mieleen oman parkkipaikan pysäkin nimi. Pimeässä kaikki näyttävät ihan samalta.

North Grandstandin lähistöltä löytyi olutteltta, ruokapisteitä ja Abu Dhabin turistitoimiston sponsoroima alue, jossa oli kaikkea haukoista paikallisten naisten paistamiin herkkuihin. Korvatulppia jaettiin tuolla ilmaiseksi. Ja ne korvatulpat ovat oikeasti tarpeen. Monille itse formulat eivät ole yhtä mielenkiintoinen tapahtuma, kuin after race konsertit, joiden liput ovat kuumaa kamaa. Me skippasimme Pharrel Williamsin konsertin ihan tietoisesti, mutta varmaankin koko dU Arena pullisteli liitoksistaan, sillä jo meidän lähtiessä kotimatkalle aika-ajojen jälkeen, tuonne areenalle virtasi väkeä solkenaan. Tänä vuonna esiintyjiin kuuluu mm. Rihanna, joten voin vaan kuvitella mikä ryntäys arenalla on.

DSC_0393 DSC_0349 DSC_0347 DSC_0413 DSC_0334 DSC_0339 DSC_0376 DSC_0346

KISAPÄIVÄ

Kisapäivän tunnelma oli juuri niin kihelmöivä kuin voi odottaakin.  Menimme itse paikan päälle hyvissä ajoin ja saimme nauttia myös kuorma-autoajelusta, jolla kuljetettiin ja haastateltiin kuljettajia. Vettel ja Räikkönen olivat silmiinnähden hyvää pataa jo tuolloin. Kisan yhden pääsponsorin, Etihadin kone teki showlennon hyvin matalalla pariin otteeseen.

Katsomot olivat täynnä ja jännitystä riitti loppuun saakka Hamiltonin voittaessa ja viedessä koko kauden pystin. Vaikka Kimi ei skabaa voittanutkaan, saimme kuitenkin nauttia Suomen lipusta palkintokorokkeella Bottaksen yltäessä kolmannelle sijalle. Formuloiden kokeminen paikan päällä oli sen verran koukuttava, että haaveilen jo Monacon GPstä. Vieläkö pääsisi asumaan ja katsomaan kisoja suoraan Fairmont hotellista. Taidanpas käydä R-kioskilla täyttämässä ylimääräisen lottokupongin.

DSC_0429 DSC_0437 DSC_0442 DSC_0457DSC_0473 DSC_0477 DSC_0488 DSC_0509DSC_05361

Radisson Blu Residence Marina – Dubai

Kolme viikkoa hotellissa. Se on aika pitkä aika. Asuimme Radisson Blu Residence Marina hotellissa muuttaessamme Dubaihin ja itse asiassa asuimme siellä myös viikon ennen muuttoa takaisin Suomeen. Eli periaatteessa lopetimme siihen mistä aloitimme seikkailumme. Kuvia oli säilynyt valitettavasti vain muutama.

image

Huoneisto
Asuimme molemmilla kerroilla yhden makuuhuoneen huoneistossa, johon kuului erillinen makkari, avokeittiö, olohuone, vierasvessa, kylppäri sekä kaksi parveketta. Sisustus on raikas, mutta riisuttu. Ensimmäisellä kerralla meillä oli huone Sheikh Zayed moottoritielle päin ja melu oli sen mukainen. Ensimmäisellä kerralla huoneistossa oli myös pari muuta negatiivista juttua, jotka hieman latistivat raikasta yleisilmettä; pojan taaperosänky oli rikki ja kylppärin lattia lainehti aina suihkun jälkeen. Toisella kerralla näitä ongelmia ei ollut.

DSC_1610image

Ravintolat
Tilasimme ruokaa kaksi kertaa huoneessa olevasta menusta. Pizzat Mamma Mia ravintolasta olivat ihan mukiinmeneviä, mutta tyyriitä. Hotellin toinen ravintola oli iso vitsi. Tilasimme sieltä jotain perusmättöä (hampurilaisen ja hodarin), mutta ne jäivät syömättä, sillä maku oli karsea ja ruoat kylmiä. Ravintola on tämän jälkeen vaihtanut nimeä, toivottavasti myös kokin. Söimme muutamana päivänä aamiaisen alakerrassa olevassa ravintolassa, mutta siirryimme pian oman keittiöön ja teimme puurot siellä. Aamiainen oli perus 3-4 tähden hotellin aamiainen, ehkä hieman riisuttu sellainen, johtuen varmaan siitä, että kyseessä on kuitenkin huoneistohotelli ja monet kokkailevat huoneessa.

Harrasteet
Hotellilla on ihan miellyttävä allas-alue, jossa on erillinen lastenallas. Allasalueen nurkasta löytyy myös pieni lasten leikkipaikka, joka sopii etenkin taaperoille. Testasin hotellin salia pariin otteeseen. Sali on pieni, mutta löysin sieltä kaiken tarvittavan omaan treeniini. Salilla oli myös käytettävissä trainer, joka auttoi tarvittaessa laitteiden käytössä. Koska kyseessä on huoneistohotelli, palveluita ei ole joka sormelle.

Palvelu ja sijainti

Palvelu oli molemmilla kerroilla avuliasta ja hymyilevää. Etenkin siivoushenkilökunta on jäänyt mieleen molemmilla kerroilla (he mm. tiskasivat astiat, mikä ei ole itsestäänselvyys kaikissa huoneistohotelleissa). Sijainti on hyvä. Hotellilta on lyhyt kävelymatka Marina Walkille ja Marina Mall ostoskeskukseen. Metroasema on myös lyhyen kävelymatkan päässä (samalta asemalta löytää myös raitiovaunun, jolla pääsee näppärästi JBRlle).

Radisson Blu Residence tarjoaa mielestämme mukiinmenevän hinta-laatu suhteen kaupungissa, jossa hotellien hinnat ovat korkeita. Lisäksi suosittelemme sitä etenkin pienten lasten kanssa matkaaville keittomahdollisuuden ja sijainnin kannalta (rattailla voi mennä kävellen Marina Malliin ja Walkille ilman, että tarvitsee suhertaa taksien kanssa).

Dubaissa kannattaa huomioida kuitenkin se, että huoneistohotelleissa ei ole tarjolla alkoholia (kuten tavallisissa hotelleissa), ei ravintoloissa eikä minibaarissa. Destination LOMAn arvio on 4*, mikä taitaa olla myös hotellin virallinen luokitus. Ei mitään luksusta, mutta perussiisti hotelli. Sitä saa mitä tilaa, positiivisessa mielessä.

imageimage

Dubai TOP 3 nähtävyyttä

Dubaissa on tekemistä ja kokemista monen viikon lomalle. Jos aikaa Dubaissa on kuitenkin rajoitetusti, ohessa kolme perusnähtävyyttä/turistireissua, jotka mielestämme ovat hintansa väärttejä ja antavat hyvän kuvan kaupungista ja alueesta.

BURJ KHALIFA

Burj Khalifa on hieno sekä ulkoa että sisältä. Kannattaa varata aika ajoissa, sillä maailman korkein rakennus on yleensä aina buukattu täyteen etenkin sesonkiaikoina. Sisäänpääsy varatulla ajalla on 200 dirhamia. Kannattaa olla ajoissa, eikä myöhästyä omasta slotista. 500 dirhamilla pääsee ohituskaistaa, mutta kannattaa huomioida, ettei noita ohituskaistalippuja ole rajattomasti. Näkymät ylhäältä ovat hienot ja vierailuun voi yhdistää esimerkiksi lounaan/brunssin Armani hotellin Deli-ravintolassa, iltadrinkit Atmosphere baarissa sekä shoppailupäivän Dubai Mallissa.

Burj Khalifa by niht

YELLOW BOATS MERIREISSU

Marinasta lähtevällä 90 minuutin reissulla näkee Dubain tärkeimpiä nähtävyyksiä mereltä käsin. Reissulla ajetaan Marinan läpi Burj al Arab purjehotellille ja Atlantikselle saakka. Nähtävyyksien edessä on aikaa ottaa kuvia ja selfietä. Entertainer kirjasessa on Yellow Boatsille 2for1 kuponkeja, jotka kannattaa hyödyntää. Hinta ilman voucheria on 280 dirhamia per henkilö, lapset 210 dirhamia.

Valitettavasti Yellow Boatsin paras opas/venekuski ”Michael” ei ole enää palveluksessa, mutta kannattaa kysyä reissua, jonka ajaa joko Danny tai Kevin. Tiedättekö muuten mistä huhutaan löytyvän maailman suurin risti? Katsokaapa toista Burj al Arabin kuvaa tarkkaan.. Tämän pystyy näkemään vain mereltä päin.

Marina 1Yellow Boats 3

Burj al Arab Atlantis from the sea

AAVIKKOSAFARI

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, aavikkoreissu kannattaa tehdä. Ihan perusaavikkoreissullakin pääsee ihailemaan upeaa auringonlaskua ja illallisen jälkeen maistelemaan shishaa. Lue lisää aavikkoreissusta aikaisemmin julkaisusta postauksesta Aavikkosafari Arabiemiraateissa.

AavikkoAavikkosafariAavikko 2

Christmas fever/Joulukuumetta – Visit Lapland

And there I was, surfing Christmas inspiration pictures from Pinterest. Now I have proper Christmas fever and jingle bells playing in Spotify doesn’t help. Following are a few winter pictures from Rovaniemi, Lapland where we have been mostly spending our Christmas. I can warmly recommend Lapland if you want to feel real Christmas atmosphere but also experience wintertime activities.

Niinhän siinä kävi, että päädyin perjantain ratoksi Pinterestiin surffailemaan jouluinspiraatiota ja sain kehitettyä kunnon joulukuumeen. Asiaa ei auttanut joululaulut, jotka piti tietty laittaa heti soimaan. Ohessa muutama kuva viime vuosien joulun ajasta Rovaniemeltä. Lämmin suositus, jos etsit paikkaa, josta löytää kunnon joulutunnelmaa, mutta myös aktiviteetteja joulun välipäiviksi.Rovaniemi Santa's Village Santa's Village Santa's Village Santa Park

Reindeer ride

Muscat, Oman – Find the gem of Arabia

In Muscat you are still able to find real Arabic culture which in many other cities in the region has been lost under skyscrapers and bling bling. Muscat is a fantastic option for a 4-5 day vacation. The city has its own, unique charm when it snoozes under the hot sun and wakes into life after an afternoon siesta.

Oman is not attracting huge crowds of tourists and Muscat is suprisingly calm taken into account that we are talking about a capital. The life in other capitals has been much more hectic but Muscat does suffer, like many other Middle Eastern cities, of terrible traffic rush hours. We got our share of those when we visited.

I would say there are two ”must” sights in Muscat that I recommend to include in your travel schedule. Mutrah Souq and Sultan Qaboos Grand Mosque. The mosque was a gift from his highness Sultan Qaboos when he celebrated being 30 years in reign. The third must see sight would be the new Opera house but unfortunately during our stay, there weren’t any shows available.CornicheSultan Qaboos Grand Mosque

I threw a scarf over my head and found a different side of myself. The mosque itself is stunning and atmosphere there calming. There weren’t too many other tourists visiting when we were there and we spent quite a while admiring the handwoven Iranian carpet. 600 women were creating this amazing piece of art and it took years to prepare it. At the moment it is still the second largest handwoven carpet in the world. When we had admired the mosque for hours, a mosque tourist guide kindly invited to the tourist office to enjoy some tea and dates. We exchanged a lot of thoughts about Qu’ran in a very rewarding discussion.

Since I have lived in the Middle East, dressing in an appropriate way runs in my blood already. Forget too tight or skimpy clothes. If you want to visit the mosque, wear enough loose clothes that cover your body. Head scarf is a must. Without that, you are not able to enter the site. I would pay special attention to the dresscode in Oman in general (not only when visiting the mosque). It always shows true wisdom of soul if you know how to show respect to other cultures and habits.imageimageimageimageMoskeija 2 Moskeija 1 DSC_0232Mutrah Souq

In Mutrah Souq you can still feel the traditional way of making business. The streets are filled with the scents of oud ja frankincense. I found lots of silver jewelery and a beautiful bronze bowl but 60€ after bargaining was a bit too much for someone who is used to Asian market prices. I ended up buying only one Aladdin lamp and now I kind of regret, I didn’t buy the bowl. It would have been a perfect piece to our new home.

Muscat is not a shopaholic’s dream destination. We visited Muscat City Center which at the time was the newest mall in the city. When you are used to shopping possibilities in Dubai, we didn’t end up buying anything else than a cup of coffee. I would focus the shopping on Mutrah Souk and Amouage perfume. Amouage was founded in 1983 by the Sultan of Oman who wanted to revive the old tradition of scent business. The most wanted frankincense grows in Dhofar, in the southern part of Oman. Nowadays Amouage has grown into an international perfume house.

In addition to the mosque and souk, we strolled around the Corniche and drove around the quiet suburbs of Muscat. Car is a must in Muscat since the distances are long. Apparently there is some kind of local transportation available but I cannot recall seeing any busses around.imageMutrahDSC_1019Oman is the promised land of luxury hotels and Muscat is no exception. The Chedi has been on the best hotels list since 2003. The comparison among hotel enthusiasts goes usually as follows; pricey, expensive, more expensive, the most expensive, Muscat. Unfortunately I didn’t have a chance to stay at the Chedi since we were looking for a more child friendly venue. We ended up choosing Shangri La Barr Al Jissah Al Waha hotel which is a great choice for families.

Muscat is one of the wellkept secrets of the Middle East and has been able to develop its tourism without losing its charm and authencity. Visit Muscat before the buildings start to rise high and glitter like in the other cities in the area.

The Finnish version of the posting can be found from the following link Löydä aito Arabia Muscatista .imageMuscatDSC_0330 DSC_0336

Sofitel Dubai The Palm Resort & Spa

Viime maaliskuussa oleskelimme Dubaissa viikon talvilomalla ja asuimme palmusaarella itäisellä sirpillä (East Crescent) sijaitsevassa Sofitel Dubai The Palm Resort & Spa hotellissa. Hotelli oli tuttu meille jo Dubain asuinajoilta, sillä kävimme useasti Sofitel The Palmin kylpylässä nauttimassa pariskunta-ajasta. Tiesimme siis jo yleisilmeen hotellista.

 

Sofitel 5Sofitel Palm Dubai 15Sofitel flowersSofitel ulkopuoli

Huoneisto

Koska mukana olivat myös isovanhemmat, varasimme kahden makuuhuoneen huoneiston, jossa oli oma keittiö ja olohuone.  Makuuhuoneissa oli omat kylppärit ja eteisestä pääsi lisäksi vierasvessaan. Sofitelit eivät ole koskaan pettäneet meitä tyylissä ja niin ei käynyt myöskään nyt. Huoneet oli sisustettu tyylikkäästi, polynesialaisella ilmeellä. Päämakuuhuoneen kylppäri oli hulppea ja amme kovassa käytössä. Kylppärituotejunkie oli tietenkin ekstaasissa laadukkaista Elemiksen kylppärituotteista (hotellissa on näemmä nykyään Lanvinin tuotteet, ei paha sekään). Emme siis asuneet päärakennuksen hotellihuoneissa vaan päärakennuksen  viereisessä rakennuksessa. Tyyliltään huoneistot ovat ihan yhtä tyylikkäitä kuin hotellihuoneet eli mistään karusta huoneistohotellimeiningistä ei ole kyse.

Keittiöstä löytyi kaikkea mitä tarvitsimme. Keitimme pojalle parina päivänä pestopastat lounaaksi ja aamiaisen nautimme omalla terassilla. Noita terasseja löytyi kaksi, joista toiseen oli pääsy olohuoneesta ja toiseen suuremmasta makkarista. Isommalta terassilta löytyi ihana daybed, jossa tulikin vietettyä aikaa. Terasseilta oli kaunis merinäköala.

Sofitel huone 1Sofitel palm Dubai 12 Sofitel palm Dubai 11 Sofitel palm Dubai 10Sofitel Palm Dubai 8 Sofitel Palm Dubai 5

Ravintolat

Nautimme aamiaista oman huoneen rauhassa, joten emme testanneet hotellin aamiaispalvelua. Sofitelin tuntien, uskon sen täyttävän viiden tähden kriteerit. Vannon kunnon hotelliaamiaisen nimiin, mutta nyt täytyy myöntää, että tuo oma terassi oli sen verran viihtyisä, ettei hotelliaamiaisen skippaaminen kirpaissut yhtään kaunista merinäkymää ihastellessa. Periaatteessa sai siirtyä suoraan sängystä tuolle daybedille. Käytimme ravintolapalveluita hotellissa muutenkin niukasti, sillä olimme tapaamassa ystäviämme lähes joka ilta. Yhtenä iltana kävimme syömässä hotellin Bottega ravintolassa. Toista kertaa ei tullut mentyä, sillä ruoka oli mitäänsanomatonta, samoin palvelu. Dubai on täynnä hyviä ravintoloita, joten vien mielummin roposeni jonnekin muualle. Ravintoloita on kyllä tarjolla moneen lähtöön. Löytyy mereneläväravintolaa, perinteistä kansainvälistä samoin kuin pihvipaikkaa. Perjantaibrunssi vähän houkutteli, mutta perjantaiksi olikin jo ohjelmaa sovittuna.

Hotellialueet ja palvelut

Palveluiden suhteen Sofitel Palm on täydellinen sekä lapsiperheille, että pariskunnille. Hotellin spa on tasokas ja kuten aikaisemmin mainitsinkin, kuului spa meidän suosikkeihin jo Dubaissa asuessamme. Hieronnat olivat todella hyviä ja spa-alueella on miellyttävä, spa-sviitti pariskunnille, jossa voi nauttia hieronnoista rauhassa. Kylpyläalueen ulkoaltaalle eivät pääse kuin spa:n asiakkaat, joten siellä voi kölliä ja nauttia lounasta ilman turistiryntäystä. Ostimme isälle synttärilahjaksi Ayurvedic Chic hieronnan ja kuulemma oli paras hieronta aikoihin. Hintaa 50 minuutin hieronnalla on 500 dirhamia, mutta suosittelen seuraamaan Groupon ja Cobone voucher sivuja. Näistä löytyy useasti juurikin Sofitel Palm Spa:han hyviä diilejä.

Allasalueita löytyy useita. Pääallasalue oli joka päivä aika tukossa, joten viihdyimme itse paremmin huoneistoalueen altailla, jotka olivat huomattavasti rauhallisempia. Yhdessä näistä löytyy lapsille vesiliukumäki ja toisessakin oli oma matala alue lapsille. Ranta on yksityinen ja viihdyimme myös siellä useana päivänä. Aurinkotuoleista oli kova kisa ainoastaan tuolla pääaltaalla. Lapsille on tosiaan tekemistä vaikka kuinka. Lasten oman ranta/allasalueen lisäksi on lastenklubi, jätskibaari, pieni splash alue ja mönkijä/miniautoajelua rannalla (ajelut maksullisia).

Huoneistoalueelle avattiin pieni supermarket juuri meidän ollessa siellä. Itse roudasimme aamiaistarvikkeet paikallisesta Carrefourista, mutta tuolta olisi saanut kaikki perusaamiaistarvikkeet. Hintoja ei pyynnöistä huolimatta ilmestynyt tuotteisiin ja marmeladi taisi kustantaa 7,5 euroa eli kannattaa olla tarkkana, jos niitä hintoja ei ole vieläkää saatu esille.

Sofitel Palm Dubai 18Sofitel for kids 5 Sofitel Palm Dubai17

Sofitel Palm Dubai 1Sofitel lastenklubiSofitel for kids 2 Sofitel for kids 4 Sofitel for kids Sofitel Palm Dubai 6 Sofitel Palm Dubai 3

Palvelu voi olla vaihtelevaa. Me olemme hotellissa saaneet sekä todella töykeää palvelua, että todella hyvää palvelua. Check in ja check out hoituivat hetkessä ja siivouspalvelut toimivat. Sen sijaan supermarketin palvelussa oli parantamisen varaa, samoin ravintolan ja jätskibaarin. Sijainti on hieman kakspiippuinen. Palmusaarella on omassa rauhassaan, mutta kaukana keskustoista ja aika pitkälti taksin varassa. Palmulla oli meneillään isot tietyöt, mikä tiesi aivan järkyttäviä ruuhkia. Meillä oli käytössä auto koko loman ajan, mikä helpotti liikkumista (tosin mekin jouduttiin kärsimään niistä ruuhkista), mutta taksin saaminen oli todella haastavaa hotellin asiakkaille. Saa nähdä milloin saavat urakan valmiiksi, sillä kyseessä oli isompi projekti.

Sofitel Dubai The Palm Resort & Spa on kaiken kaikkiaan erinomainen hotelli rantahurvitteluun ja taattua viiden tähden laatua. Lisäpisteitä se saa ympäristöystävällisyydestä, josta on tipahdellut myös erityismainintoja. Voisimme mennä Sofitel Palmiin uudestaankin ja suosittelemme sitä lämpimästi sekä lapsiperheille, että ilman lapsia matkaaville.

Ohessa vielä parhaita ja ei niin parhaita paloja koottuna:

+Upea hotellialue

+Huoneiden sisustus miellytti silmää. Ihanaa kivien ja lämpimien sävyjen yhdistelmää.

+Huoneistoissa hyvin keittiötarvikkeita lyhyelle lomalle.

+Paljon aktiviteetteja sekä lapsille, että aikuisille.

+Tasokas spa.

– Palvelu hyvin vaihtelevaa. 5 tähden hotellissa hyvän palvelutason pitäisi olla aika hyvin iskostettu päähän.

– Supermarketin puuttuvat hinnat, joista tuli sitten ylläreitä kassalla.

– Järkyttävät ruuhkat etenkin viikonloppuisin, johtuen tietöistä. Lentokenttäkuljetuksiin kannattaa varata aikaa.

Högbo Brukshotell – Sandviken, Ruotsi

Högbon ruukkihotelli on juuri sellainen helmi, joka löytyy, kun hotelliin menee vähän sattumalta. Normaaliolosuhteissa emme varmaankaan olisi päätyneet viettämään ystävänpäiväviikonloppua ruotsalaiseen ”korpeen” Gävlen kupeeseen Högbon ruukkikylään. Onneksi syy matkustaa Högbohon oli rakkaus, nimittäin häät.

Varasin Högbon Brugshotellin samantien, kun hääkutsu kolahti postista. Yöhinta oli n.150€ aamiaisella. Lensimme Norwegianilla Arlandan lentokentälle. Menopaluu maksoi 69€, mikä on lentolipulle aika käypä hinta. Olin varannut meille Hertzin kautta Volvon S40n kahdeksi vuorokaudeksi, sillä Högbo sijaitsee pari tuntia Tukholmasta pohjoiseen eikä meillä ollut aikaa suhata julkisilla paikalle. S40 upgradattiin Hertzin toimesta ruotsalaisten kansallisautoon eli V70 mukavuuksilla (löytyi ratinlämmittimet jne). 45€ vuorokausihinta tuntui hyvälle sijoitukselle.

Huoneet
Huoneen avain ojenettiin check in tiskiltä melkein ennen nimeni mainitsemista. Olimme varanneet twin roomin mikä tässä tapauksessa tarkoitti huonetta yhdessä päärakennuksen vieressä olevista punaisista mökeistä. Huone oli sisustukseltaan riisuttu. Huoneessa ei periaatteessa ollut mitään ylimääräistä. Sänky oli ok ja petivaatteet hyvää laatua. Minibaaria kaipailin.

Kylppärin lattia oli ihan selvästi vaihdettu lähiaikoina, mutta seinille oli jätetty 80-luvun versiot laatoista. Joku sisustusarkkitehti olisi varmaan saanut hepulin. Kylppärissä oli pirteänväriset Högbon omat shampoot, rasvat ja isona plussana topsypuikot ja vanulaput. Mutta ne pyyhkeet. En tiennyt yhtä pieniä ”isoja” pyyhkeitä olevan olemassakaan. Sain juuri ja juuri peitettyä kriittiset paikat pyyhkeellä.Högbo huoneHotellialue

Högbon hotelli on rakennettu vanhan ruukin alueelle. Hotellin sisustuksessa on kunnioitettu vanhaa ruukin tarinaa, vaikka sisustus onkin trendikäs ja boutiquemainen. Huomasi olevansa pohjoismaissa, sillä asiakkaisiin luotettiin. Sisäänkirjautuessa avain oli tiskillä ennenkuin olin kerennyt lausua koko nimeäni, kylpylässä ei kysytty huoneen numeroa, ojennettiin vaan pyyhkeet ja aamiaisella ei kukaan kysynyt oltiinko edes hotellin asukkaita. No ehkä tuonne korpeen ei ihan jokainen eksy.

Hotellialueella olisi ollut tekemistä vaikka kuinka, jos vaan aikaa olisi ollut enemmän. Vieressä oli hevostallit ja vähän matkan päässä tarjottiin hevosvaelluksia. Hotellin vierestä lähti suosittu murtsikkareitti, jonka parkkipaikka oli täynnä aktiivisten hiihtäjien Volvoja. Kesällä alueelta löytyy kaikkea kanoottireissuista maastopyöräreitteihin ja lapsille kotieläintarha.Högbo bruk Högbo bruk 4 Aikapulasta johtuen jouduimme tyytymään pikaiseen nautiskeluun hotellin kylpyläalueella. Kylpylästä löytyi saunat pesutiloineen, yksi uima-allas, poreallas ja höyrysauna. Kylpyläalue oli hämyinen ja rauhoittava, mutta naisten saunan lauteet olivat tulikuumat ja kirjaimellisesti poltin persukseni siinä. En voi käsittää mistä puumateriaalista ne oli rakennettu. Hoitoja emme kerenneet testaamaan, mutta hinnat olivat pikasilmäyksellä normaaleja dayspahintoja.

Parasta tässä hotellissa oli kuitenkin aamupala. Lähes täydellinen. Erikoiskahvin, kun olisin vielä saanut, voi olla, että olisin jäänyt asumaan aamiaishuoneeseen. Aamupalalla oli tarjolla maistuvaa lähiruokaa. Pöydillä oli useaa sorttia tuoreita leipiä, vohvelit sai paistaa itse, löytyi minun lempiherkkuja eli marinoituja herkkusieniä, useaa sorttia jugurtteja, smoothieta ja kone, jolla sai puristaa tuoretta appelsiinimehua.

Häät pidettiin ruukin alueella olevassa Nya Herrgårdenissa, vanhassa, upeassa kartanossa. Itse hotellin ravintolapalvelut jäivät testaamatta, mutta menu näytti houkuttelevalle. Koska Tukholmasta ajoi niin näppärästi Högbohon, voisin kuvitella meneväni sinne uudestaankin. Kuulin huhuja, että paikka on vielä upeampi kesällä. Tällä hetkellä unelmoin jo islanninhevosvaelluksesta, sekä hotellialueella olevan Björk and Berries kaupan läpikotaisesta tutkimisesta. Nyt mieltä lämmittää kaupasta ostettu kynttilä.Högbo spa Högbo bruk 2 Högbo hepat

Havanna – Kuuba

Havanna, kyllähän se pisti miettimään. Olimme halunneet vierailla Kuubassa ennen Fidel Castron luopumista virallisesti vallasta ja se onnistuikin vuonna 2007. Varasimme reissun Virgin Atlanticin matkojen kautta Lontoosta. Asuimme kolme päivää Havannassa ja viikon Varaderossa. Yksinkertaisen tylsä tapa tutustua Kuubaan, mutta meille se sopi tuolloin.

Harvoin on ollut lentokenttäbussissa yhtä hiljainen tunnelma. Kaikki olivat kuin liimattuina kiinni bussin ikkunoissa vetämässä ensimmäisiä Kuuba-tuntoja mieleen. Olin jotenkin ajatellut, että niitä vanhoja autoja on siellä vaan muutama ja niitä vaan sattuu näkymään jokaisessa turistikuvassa, mutta niitä riitti joka kulmalle. Tuli nostalginen fiilis, kuin olisi astunut yhtäkkiä 50-luvun elokuvaan. Asuimme Havanassa Vedadon alueella legendaarisessa Nacional de Cuba hotellissa. Hotellin olin jo periaatteessa valinnut lukiessani Hemingwayn kirjoja. Nacional on majoittanut julkisuuden henkilöitä Winston Churchillistä Frank Sinatraan ja se oli tunnetusti Mafian vakipaikka. Kyllä sitä tunnelmaa riitti vieläkin.

Nacional hotellin lähettyvillä oli puisto, joka eräänä päivänä oli täynnä ihmisiä jonottamassa jotakin. Emme saaneet tällöin selville mitä he jonottivat, mutta kuulimme myöhemmin brittiläiseltä kanssamatkustajalta, että he olivat jonottaneet tuolla jäätelöä. Coppelia jäätelö”kioski” on ollut iso hitti jo 60-luvulta lähtien ja sen jonot tunnettuja. Meiltä jäi jäätelöt välistä. Kävelimme Malecon rantapromenaadia, joka näytti nauttivan suurta suosiota paikallisten keskuudessa etenkin iltaisin auringonlaskun aikaan. Kuubalaisia lapsia roikkui koko ajan mukana pyytelemässä pesoja. Malecon on täynnä upeita vanhoja rakennuksia, joista moni tosin näyttää pysyvän pystyssä vain pyhällä hengellä.Nacional de Cuba 2 Vedado Havanna Havanna 4 Havanna streetMaleconMikään shoppailijan paratiisi Havanna ei ole. Myynnissä näytti olevan lähinnä vanhoja kirjoja ja rommia, joka taisikin olla meidän ainoa kunnon tuliainen maasta. Kulutustavaraa. Kävimme tutustumassa El Capitolioon, joka on saanut viitteitä Washingtonin kongressin tunnetusta rakennuksesta . Alun perin kyseinen rakennus oli hallituksen käytössä, mutta tällä hetkellä sitä asuttaa Kuuban tiedeakatemia. Itse rakennus on jo vierailun arvoinen, mutta sisältää löytää lisäksi maailman kolmanneksi suurimman patsaan La Estatua de la Repúblican. El Capitolion portailla meistä ikuistettiin muutamaa kolikkoa vastaan mustavalkoinen polaroidkuva. Rommipullon lisäksi, tämä taisi olla ainoa käsin kosketeltava matkamuisto. Plaza Viejan (Old Square) ja Plaza del la Catedralin terasseilla olisi voinut istuskella päiväkausia ihastelemassa tunnelmaa. Paikallinen bändi soitti päivisinkin salsan rytmejä ja useat pariskunnat innostuivat tanssimaan musiikin mukana. Välillä penkeillä istuskeli läheisen koulun oppilaita harjoittelemassa poikkihuilun soittoa.

Rommi, tuo ihana mojiton sielu. Hemingway houkutteli meidät testaamaan myös niitä legendaarisia baareja, joissa hän nautti tätä ilon juomaa. La Bodeguita del Medio baarin seiniin ikuistimme myös omat nimemme ja vaikka niitä mojitoja ja daiquireja saa varmasti halvemmalla muualta kuin El Floriditasta ja Del Mediosta, oli nämä testattava. Koska kuulin myöhemmin, että La Bodeguita del Medion seinät maalataan säännöllisin väliajoin, antaa se vissiin lähdes pakonomaisen syyn matkustaa uudestaan Havannaan kirjoittamaan nimen sinne seinään uudestaan. Kolme päivää Havannassa oli aivan liian lyhyt aika. Oma salsajalka ei päässyt edes ottamaan kunnon askelia. Olen iloinen siitä, että onnistuimme nappaamaan Havannasta vielä sitä vanhaa tunnelmaa, mutta odotan myös innoissani millainen kaupungista kehittyy, nyt kun talouspakotteista luovutaan. Kaikki kehitys ei välttämättä ole aina pahasta.Havanna books El CapitolioEl Capitolio Havanna squareHavanna 20Havanna 17 La Bodeguita del Medio   Havanna bar Havanna band

Panu Luxury Apartment – Koh Samui, Thaimaa

Kun matkasimme Samuille Thaimaahan kuukaudeksi 8 kuukautisen vauvan kanssa, halusimme omaa rauhaa ja paljon tilaa. 30 neliön hotellihuone ei tullut kysymykseen, joten aloitin surffailemaan villoja ja suurempia huoneistoja. Kriteereinä oli oma allas, kaksi makkaria (en suite), keittiö sekä mielellään lyhyt matka sekä rannalle, että ravintoloihin. Helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin, kun budjetti ei hiponut kymppitonneja. Täydellinen vastaus löytyi Bophutista, Fisherman’s Villagen keskeltä, KalaraCo:n rakennuttamasta Panu villasta.

Huoneisto

Panu on palkittu useammalla paikallisella arkkitehtuuri/rakennusalan palkinnolla. Se koostuu kahdesta erillisestä huoneistokokonaisuudesta, joista toinen on kattohuoneisto ja toinen rantahuoneisto. Me asuimme koko kuukauden kaksikerroksisessa rantahuoneistossa ja se toimi meillä hyvin. Penthouse-huoneistossa saa omaa rauhaa enemmän, mutta me taas nautimme mahdollisuudesta upottaa varpaat hiekkaan heti omalta ovelta.

Yläkerrasta löytyi kaksi makkaria omilla kylpyhuoneillaan. Suuremmassa makkarissa oli terassiparveke merelle, sekä iso poreallas. Kylpyhuoneessa oli rainshower ja puusäleikkölattialla. Pienemmässä makuuhuoneessa oli pieni parveke ja näkymä kadulle. Avarasta kylpyhuoneesta löytyi myös kylpyamme. Kalusteet koko huoneistossa olivat tyylikkäät ja värit maanläheisiä. Molemmista makuuhuoneista löytyi myös isot taulutelevisiot ja Bosen kaiutinsysteemit. Keittiössä oli tarvittavat vempaimet ja aterimet. Meille ei kuulunut hintaan aamupala vaan teimme sen itse, mikä sopi meille hyvin. Läheisistä ravintoloista sai näppärästi aamiaista, jos joku aamu ei jaksanut keitellä puuroa tms.

Oma allas oli ehdoton vaatimus enkä kyllä kadu, että pidimme tarpeesta kiinni. Huoneistoon kuului omat kajakit ja koska huoneisto sijaitsi rannalla, oli niillä mutkatonta lähteä melomaan lähialueille. Riippukeinu kruunasi huoneiston tarjonnan ja se olikin ahkerassa käytössä sekä päivisin, että iltaisin. Panuun kuului myös 24 tunnin ”huone”palvelu eli sait puhelinnumeron, josta sai palvelua aina tarvittaessa. Siivous huoneistossa oli joka päivä. Siivoojatyttö Tao ja yleispoika Ting jäivät mieleen erittäin positiivisesta asenteestaan. Sähkökatkon aikaan Ting kiikutti meille kynttilöitä luoman tunnelmaa ja antamaan vähän valoa.

Panu villa 4 Panu villa Panu villa 2

Panu Villa 3 Panu villa 5 Panu villa 7

Panu poolSijainti

Panun sijainti oli mieletön. Keskellä Fisherman’s Village kylää, mutta silti omasa rauhassaan suoralla rantayhteydellä. Fisherman’s village ei ole iso paikka, mutta sieltä löytyy yllättävän paljon hyviä ruokapaikkoja. Ainut mitä jäin kaipailemaan oli isompi ruokatarvikekauppa. Kävimme yleensä täydentämässä ruokavarastoja Big C’ssä tai Carrefourissa kauempana kylästä. Jalkahierontapaikkoja löytyy muutamia, mutta laatu ei ollut kummoinen. Tasokkaampia hoitoja löytyi isommista viiden tähden resorteista, joita oli muutamia vartin minuutin kävelymatkan päässä. Joka perjantai Fisherman’s Villagessa järjestettiin perjantaimarkkinat. Kyläraitti oli tällöin täynnä katukeittiöitä ja myyntikojuja. Porukkaa riitti tungokseen asti, mutta fiilis oli ihanan eläväinen.Fishermans village 2 Fishermans village Bophut Bophut 2

Muuta mutinaa Panusta

Varasin villan suoraan KalaraCo:n kautta ja sain tingattua hintaa alemmas. Meidän ollessa siellä, viereen rakennettiin huoneistoja ja välillä hälinä ja kalina oli aikamoista. Tämän takia se hintakin taisi silloin laskea. Tällä hetkellä hinta pyörii noin 500-600 eurossa per yö (neljälle henkilölle), mutta suosittelen lähettämään suoraan emailia ja pyytämään tarjousta, varsinkin, jos tarkoitus on viettää aikaa samassa paikassa yli kaksi viikkoa.  Kerrankin voi sanoa, että kuvat välittävät oikean tunnelman. Panu oli juuri niin viihtyisä kuin näytti kuvissa. Panu oli meille pieni pala paratiisia.DSC_0133 (2) DSC_0122 (2)

Desert safari – United Arab Emirates

Let’s continue with the desert team since the temperature starts to get closer to zero celcius (at least here in Finland). As cliche as it may sound, desert safari is a must when you are visiting any of the Emirates. I was slightly sceptical myself but luckily our guests in Dubai forced me to join them. The amount of companies offering different kind of desert safaris can be overwhelming. We took an advantage of the Entertainer 2for1 voucher offer and booked a trip with a company called Arabian Expedition.

We were picked up from home around 3pm by an older gentleman who had been driving desert safaris for more than 8 years. We drove towards Jebel Malaiha (also known as Fossil Rock). Our desert safari included in addition to cruising on the dunes, a traditional Arabic BBQ with non-alcoholic drinks. The food was edible but not gourmet. There was also a belly dance and Thanoura show on the premises and you were able to smoke/try out shisha.

The highlight of the trip was however driving in the desert and seeing the sunset there. Arabian Expedition offered more than one hour cruising on the dunes (the time can vary a lot with other companies) and we had plenty of time to take photos and jump around in the sand. I almost peed my pants during the drive since the dunes were quite high at times. If you are prone to suffer of travel sickness in a car, I recommend to skip the drive.  It is difficult to describe the feeling of the safari in words but hopefully the following video clip from our trip can give you an idea what I’m talking about.

The only time when we were really scared was during the ”normal” drive from Dubai to the sand dunes and back. We had to wake up our driver a few times when he seemed to nod off and was driving on the wrong lane. Driving on the dunes we was in his element though.

Aavikko 3 Aavikko 2 Aavikko 4 Aavikko 1 Aavikko 6

Tärkeän asian puolesta

Varsinaisesti kyse ei ole matkailuun liittyvä asia, mutta kampanja, joka yhdistää maanosasta ja maasta riippumatta. Yhdysvalloista alkunsa saanut Roosa nauha-kampanja näkyy Suomessakin koko lokakuun ajan. Rintasyöpätietoisuutta pyritään lisäämään perinteisen roosan nauhan lisäksi myös muilla tuotteilla sekä tempauksilla.

Itse etsin kunnon termospulloa, joka pitäisi latteni lämpimänä työmatkalla ja satuin bongaamaan oheisen Airamin  termospullon K-Supermarketista. Tästäkin tuotteesta pieni summa lahjoitetaan Syöpäsäätiölle. Päädyin selailemaan Roosa nauha-kampanjan sivuja ja löysin runsaasti tuotteita, joilla voi osallistua vaaleanpunaiseen kuukauteen.

Lokakuun aikana Destination LOMA lupaa kiinnittää erityistä huomiota näihin tuotteisiin kauppareissuilla, olimme sitten ostamassa herkkusieniä tai pussilakanasettiä. Pienistä puroista kertyy suuri joki.Airam 2

Qatar Airways avaa tänään reitin Dohaan

Qatar Airways lentää tänään ensimmäistä kertaa Dohaan suoraan Helsingistä. Aiomme ehdottomasti testata jossain vaiheessa tätä paljon kehuja ja palkintoja voittanutta lentoyhtiötä. Meitä kiinnostaa etenkin jatkoyhteydet Dohasta eripuolelle Afrikkaa ja Lähi-Itää. Itseäni kiinnostaa myös henkilökohtaisesti se, miten pystymme markkinoimaan Suomea Lähi-Idän maille, sillä paikallisten yhtiöiden tarjoamia suoria lentoyhteyksiä ei aiemmin ole ollut.

Qatar Airways tarjoaa stopoverpaketteja Dohaan ja ne kannataa ehdottomasti hyödyntää, jos matka-aika sallii. Vierailimme Dohassa vuonna 2015. Mietteitä matkasta ja kaupungista voi käydä lukemassa aiemmin kirjoitetusta jutusta Doha -Qatar. Taidankin lähteä surffaamaan lentoja Qatarin sivuille, josko oma kuumotteluni Iranin matkasta saisi joskus tuulta alleen, vaikka Qatar Airwaysin siivin.image imageSoukMiA

Aavikkosafari Arabiemiraateissa

Jatketaanpa aavikkoteemalla, kun tuo ilmakin alkaa uhkaavasti taipua pakkasen puolelle. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, Arabiemiraateissa vieraillessa aavikkosafari kannattaa tehdä. Itse olin hieman skeptinen kyseisestä reissusta, mutta onneksi vieraat pakottivat myös minut mukaan. Aavikkoreissua on tarjolla kymmeniltä eri palveluntarjoajilta, mutta laaduissa on isoja eroja. Itse käytimme hyväksi Entertainer kirjasessa olleita 2for1 vouchereita ja varasimme reissun Arabian Expedition firmalta.

Meidät haki kotoa kahdeksan vuotta aavikkosafareita ajanut vanhempi mieshenkilö kolmen aikaan iltapäivästä. Ajoimme Dubaista kohti Jebel Malaihan (tunnetaan myös nimellä Fossil Rock) ympärillä olevia dyynejä. Aavikkosafariin kuuluu dyyneillä ajelun lisäksi perinteinen arabialainen BBQ alkoholittomien juomien kera. Ruoka oli syötävää, yllättäen ei tosin mitään gourmeeta. Perinteisen buffetdinnerin lisäksi tarjottiin vatsatanssiesityksiä ja Thanoura show. Shishaa pääsi myös polttelemaan samaan hintaan.

Koko reissun kohokohta on kuitenkin se dyyneillä ajelu ja auringonlasku siellä. Omalla reissullamme saimme nauttia aavikolla ajelusta yli tunnin (ajeluaika vaihtelee suuresti eri firmojen välillä). Pysähdyimme useaan paikkaan ottamaan kuvia ja hyppimään hiekassa. Rystyset verillä puristimme auton penkkejä huikeiden dyynien seassa hurjastellessa. Olin pissat housussa jännityksestä, sillä korkeusvaihtelut olivat paikoittain todella jyrkkiä. Jos kärsit matkapahoinvoinnista autoissa, en suosittele aavikkosafaria. Safarin hienoutta on vaikea kuvata sanoin, mutta ehkä oheinen pätkä reissustamme antaa jotain osviittaa siitä, mitä on tarjolla.

Ainut kerta, jolloin meitä oikeasti pelotti, oli minibussin kyydissä Dubaista dyyneille ja takaisin. Meidän piti välillä herätellä kuskiamme, sillä hän näytti nukkuvan auton ratissa ja ajautui aina välillä viereiselle kaistalle. Dyyneillä hän sen sijaan oli elementissään.

 

Aavikko 3 Aavikko 2 Aavikko 4 Aavikko 1 Aavikko 6

Are you able to visit Dubai without breaking the bank?

Dubai is not known as a budget destination but you are able to explore the city without breaking the bank. Following are a few tips how to enjoy Dubai without a personal bankruptcy.

Entertainer Voucher Book

Entertainer Voucher book is well known among Dubai residents. The book costs 495 dirhams and offers you hundreds of 2for1 offers to restaurants, cafes, sightseeing and activities. This booklet can save you a lot especially if you have a bigger family. At least during previous years booklet has always included 2for1 vouchers for the most popular waterparks Aquaventure and Wild Wadi. You can buy the book at least from bookstores (e.g. WHSmith), Carrefour, Waitrose and Spinneys. Nowadays there is also an app which is slightly cheaper but at least I had problems with it during many occasions (and you will always need a Wifi), therefore I prefer the traditional book version. You can always try to circulate the book to other tourists traveling to Dubai.

If you are planning a pampering trip, I recommend to buy Entertainer Body version which includes offers to fancy spas. Check also the Fine Dining version which includes offers to more upscale restaurants.

Groupon ja Cobone

Groupon wasn’t successful in Finland but in Dubai it seems to function better. You will find a lot of low quality offer/places on offer. I especially recommend to avoid the desert safari offers in Groupon and use the offers in the Entertainer instead but there are a few gems to be found. Keep your eyes open and you might find a great deal to 5* spa’s and brunch. Cobone is another site where we found a few good quality deals.

Dubai Mall fountain show

Show that doesn’t cost a thing (unless you decide to break the bank in Dubai Mall). You can access the showsite from Dubai Mall lower groundfloor (LG). The show has been designed by the same company who is responsible for the Bellagio fountain show in Las Vegas and the water can reach up to 140 meters. You are able to admire the show also from various restaurants in Dubai Mall, Souk al Bahar and nearby hotels. I recommend to make a restaurant reservation beforehand since they are usually nicely packed during the show. Keep in mind that there is also an afternoon show around 1-2pm. You might be able to catch a table easier during those hours and take an advantage of many good lunch offers (although the show is more stunning in the evening). Dubai mall Fountain 2JBR open beach

JBR beach has been there already for a while but a few years back a new promenade called The Beach was opened. It doesn’t cost a thing to stroll there during the evening and enjoy the lively atmosphere. You will also find plenty of cosy restaurants and cafes. The JBR beach is public and there is a park and a small splash area for the kids (splash area costs 60 dirhams per hour).JbrFree Outdoor Cinema JLT (Jumeirah Lakes Towers)

In JLT park (close to cluster P) you can catch a free outdoor movie. They usually have shows a few times per month during the cooler months. Keep an eye on the Free JLT Outdoor Cinema Facebook page. JLT parkWater shuttle in Marina and Abra in the old Dubai

If you have a limited budget and/or do not want to spend your money renting a fancy yacht, you can do a small sightseeing in Marina for a few dirhams with a shuttle boat that runs from Marina mall to the other side of Marina (Spinneys side). The boats run every 15 to 30 minutes depending of the season and the ride takes about 15 minutes.

For 1 dirham you are able to catch an Abra in Creek and sail to explore the souks. It’s hard to get any more traditional than this.Abra 2Souks in old Dubai

If your hotel is located in Marina or close to Burj Khalifa, I recommend to visit also the older part of Dubai to get the feeling how things were before the skyscrapers. Feel the joy of bargaining and the scents of spices in the Spice Souk. There is no need to even buy anything, just wandering the small alleys gives a totally different view of Dubai.SoukSoukit

In addition, following are a few additional Dubai budget tips:

 • Metro is a convenient way to move around the city where trafic is jammed way too often. Buy a Nol Silver Card at the metro station and you don’t have to worry about buying a ticket every time you use the metro. The card costs 25 dirhams but will include 19 dirhams purse-value . The metro trains and stations in Dubai are very clean and modern.
 • The city offers many good lunch deals on weekdays. If you are on a budget but still want to try out some of the best restaurants in town, check out good lunch alternatives in our already published article of Business Lunch.

Banyan Tree Al Wadi–Aavikkohotelli, RAK

Pakkohan se oli testata aavikkohotelli, kun kerta aavikolla asui. Eid vapaiden satuttua kohdalle, varasimme kolmeksi yöksi Banyan Treen aavikkohotellin Ras Al Khaimahin kupeesta. Ajomatkaa Dubaista Ras Al Khaimahiin on vain noin 110 kilometriä, joten se sopi paremmin kuin hyvin staycation kohteeksi. Itse hotelli on kaukana Ras al Khaimahin ”keskustasta”, nimensä mukaisesti keskellä aavikkoa. Banyan Tree ketju oli meille entuudestaan tuttu, sillä olimme asuneet pariin otteeseen heidän Bangkokin hotellissa ja tykänneet, paljon.

Keskeltä aavikkoa löysimme majapaikkamme Banyan Tree Al Wadin. Hotellin puitteet olivat upeat. Naapurina on vain aavikkoa ja antilooppeja laumoittain.

Huoneet

Pääsimme golfkärryn kyydissä oikean villan eteen. Villa oli taattua Banyan Tree laatua, erillisella olohuoneella, yksiön kokoisella kylppärillä ja omalla uima-altaalla varustettu. Huone on väärä sana villalle, jossa riittää mukavasti tilaa. Iso plussa kunnon kokoisesta vaatehuoneesta, johon sai matkakassit ja tavarat piiloon. Banyan Treen kylpyhuonetuotteet tuoksuvat ihanalle ja niitä on tarjolla isoissa kivisissä annostelupurkeissa. Ainut pieni miinus huoneelle tulee lastensängystä, joka oli halpa matkasänky. Bangkokin Banyan Treessä oli kunnon puinen, kaunis lastensänky, joka mielestäni kuuluisi 5* varustukseen. Oma allas oli tietty aika pop ja pidimme myös arabia/marokkotyylisistä sisustuselementeistä.Banyan Tree 3Banyan tree 1DSC_0074imageRavintolat

Ensimmäisenä iltana laiskuus iski ja saatuamme pojan nukkumaan, tilasimme hotellin thairavintolasta huonepalvelusta green curryt ja phad thait. Ruoka oli maukasta ja nätisti aseteltu.

Aamuisin kävelimme hiekkateitä pitkin aamupalalle Al Waha ravintolaan. Poika sai sen verran hyvää ohrapuuroa, että jouduin itsekin tilaamaan seuraavana aamuna samanlaisen. Aamiainen oli erinomainen ja pieneltä a la carte listalta sai tilata mm. herkullisia, paistettuja lettuja. Aamiaisravintola oli tarpeeksi suuri, eikä meidän tarvinnut jonottaa yhtenäkään aamuna, vaikka hotelli oli viimeistä villaa myöten täynnä. Tosin, emme olleet ehkä liikkeellä aamiaissesonkiaikaan eli 9-10 vaan hieman aikaisemmin.

Viimeiseksi illaksi olimme varanneet pöydän hotellin Safran-ravintolasta, jonka terassilta oli upeat näkymät aavikolle. Ruoka oli aika keskivertothaikkua, mutta ihan mukiinmenevää näkymän kera. Tilasimme myös lounasta ja illallista huonemenusta. Ruoat tuotiin nopeaa, vaikka Tripadvisorin kommenteissa oli varoiteltu huonepalvelun kestävän.Banyan tree

Banyan Tree 4Banyan Tree towerDSC_0363Hotellin palvelut

Banyan Tree Al Wadi ei tarjoa yhtä paljon palveluita, kuin monet suuret 5* resortit. Päivät köllöteltiin lähinnä omalla altaalla. Hotellilla ei ainakaan silloin vielä ollut yleistä allas-aluetta, jota ehkä olisi kuitenkin kaivannut. Teimme myös tuttavuutta lastenklubiin. Poika viihtyi klubissa hienosti ja ohjaajat olivat todella päteviä. Yhtenä iltapäivänä pyysimme huonepalvelusta pyörät, pyöräilimme ihastelemaan läheisen tallin heppoja ja sudimme hiekkateillä. Olisin mielelläni kokeillut ratsastusta aavikolla, mutta tällä kertaa jäi testaamatta.

Banyan Tree on tunnettu laadukkaista spa-hoidoista ja moni Banyan Tree hotelli on voittanut Spa-palkintoja. Olin varannut meille molemmille aromaterapiahieronnat. Hierojatyttöni, thaimaalainen Yinko keskittyi selän jumikohtiin ja vaikka seuraavana päivänä muistona oli pienet mustelmat, selkäjumi katosi sen siliän tien eikä ole tähän mennessä tullut takaisin. Spa-hoito tehtiin omassa sviitissä, jossa oli omat pukeutumishuoneet ja suihkut. Span pienestä kaupasta oli pakko napata mukaan Thai Chamanard tuotteita, jotta kotiinkin saa Banyan Treen nimikkotuoksua. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt, kun huomasin, että näitä tuotteita saa nykyään tilattua myös Banyan Treen omilta sivuilta kotiin. Spa ansaitsee ehdottomasti suitsutusta.

Palvelu

Palvelussa mentiin hieman metsään. Bangkokin Banyan Treessä palvelu on aina ollut topnotch ja tottakai odotan samaa laatua myös muissa ketjun hotelleissa. Ohessa pari esimerkkiä palvelun tökkimisestä:

 • Saapuessamme hotellille n. kello 18 illalla, villassamme ei ollut lastenvuodetta pyynnöstä huolimatta. Vastaanoton lady pyysi huonepalvelua tuomaan sellaisen. Puolen tunnin päästä kyselin sängyn perään. Kolmen puhelinsoiton ja puolentoista tunnin jälkeen sänky ei vieläkään ollut tullut. Tässä vaiheessa alkoi nyppimään, kun yrität laittaa väsynyttä lasta nukkumaan ja kello lähenee kahdeksaa.
 • Huoneesta puuttui sekä minibaarihinnasto, että hotellikirja. Vasta, kun huonepalvelun äijä itse tuli toteamaan tilanteen, hän uskoi, että kirja ja hinnasto oikeasti puuttuvat (minua ei siis uskottu puhelimessa).
 • Kysyimme vapaiden polkupyörien perään ensimmäisenä päivänä. Puhelimessa luvattiin tsekata tilanne ja palata asiaan. Kukaan ei koskaan soittanut takaisin. Pyörien saaminen vaati seuraavana päivänä taas puhelinsoittokierroksen.
 • Check out otti todella kauan, varmaan pisimpään mitä olemme missään hotellissa odottaneet. Vapaaehtoisia lahjoitusmaksuja oli laitettu laskuun kysymättä lupaa.

Asiantuntevaa ja ystävällistä palvelu sen sijaan oli aamiaisella, lastenklubissa ja kylpylässä.imageimageBanyan Tree 6DSC_0116Banyan Tree 5

Vaikka hotellin palvelu tökkikin, voisin mennä Banyan Tree Al Wadiin jo pelkästään upeiden maisemien, puitteiden ja hyvän spa-kokemuksen takia. Mielettömintä olivat eläimet, joita kuljeskeli hotellialueella laumoittain ihan vapaasti. Destination LOMA antaa Banyan Tree AL Wadille 4,5*, upeat puitteet, mutta palvelussa paljon parantamisen varaa. Ohessa vielä plussat ja miinukset koottuna:

+ Upeat puitteet. Auringonlasku aavikolla on kokemus.

+ Hieno, iso villa. Sopii hyvin perheille, erillisen olohuoneen ansiosta.

+ Loistava spa

+ Erinomanen lastenklubi ja hyvät ohjaajat.

– Palvelu ei yllä normaalin Banyan Tree/5* tasolle.

– Yleinen uima-allasalue puuttuu.

Voiko Dubaissa tehdä jotain edullisesti?

Dubai ei ole halpa lomakohde, mutta siellä voi kuitenkin tehdä hauskoja lomajuttuja ilman, että koko talous menee konkurssin partaalle. Ohessa muutama vinkki vitonen, miten Dubai edullisesti onnistuu ja joihin kannattaa tutustua ennen matkaa ihan nähtävyysmielessäkin.

ENTERTAINER KIRJA

Entertainer kirjan nimiin vannoo moni paikallinen expat. Kirjanen maksaa n. 495 dirhamia ja sillä saa kaksi yhden hinnalla tarjouksia monessa nähtävyydessä, ravintolassa, kahvilassa ja aktiviteetissa. Etenkin isommille perheille tämä voi tuoda isonkin säästön.

Dubain suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluviin vesipuistoihin Atlantikseen ja Wild Wadiin on lähes poikkeuksetta ollut kaksi yhden hinnalla kupongit ja aavikkosafareihin on useampi tarjous. Kirjoja myydään useassa paikkassa. Kirjakauppojen (esim. WHS) lisäksi sitä myy ainakin Carrefourit ja Waitrose. Entertainer löytyy myös applikaationa, joka on himppusen verran halvempi kuin kirjaversio, mutta vaatii aina sen nettiyhteyden puhelimeen. Applikaatiossa on ollut ongelmia paikoittain, joten itse vannoin tuon vanhan version nimiin. Toisaalta, applikaatio kulkee aina näppärästi mukana. Loppuvuodesta Entertainerin saa yleensä hieman halvemmalla ja vanha kirja kannattaa yrittää saada kiertoon uusille suomalaisille Dubai-matkaajille.

Jos suunnittelet aikuisten hemmottelureissua, kannattaa tutustua Entertainer Body-versioon, joka on täynnä laadukkaita kylpylähoitoja sekä Fine Dining versioon, joka tarjoaa hieman tasokkaampia ravintoloita.

GROUPON JA COBONE

Groupon lopetti Suomessa, mutta Dubaissa se näyttää porskuttavan. Grouponissa on paljon höpöhöpöpaikkojen tarjouksia (etenkin Grouponin aavikkosafarit kannattaa sivuuttaa ja käyttää mielummin Entertainerin vaihtoehtoja), mutta siellä on usein myös hyviä diilejä. Etenkin viiden tähden hotellien spa- ja brunssitarjoukset ovat tarjonneet hinnalle hyvää vastinetta. Cobone on toinen suosittu saitti. Dubaissa on useampia samankaltaisia diilisaitteja, mutta näissä kahdessa on useimmin laadukkaita kohteita.

DUBAI MALLIN SUIHKULÄHTEET

Ilmainen nähtävyys, joka kannattaa käydä katsomassa. Dubai Mallin alakerrasta pääsee ihastelemaan joka päiväistä suihkulähdeshowta, jossa vesi nousee parhaimmillaan 140 metrin korkeuteen. Shown on suunnitellut sama firma, joka on luonut myös Las Vegasin Bellagio hotellin shown. Monista lähihotellien, Dubai Mallin ja Souk al Baharin ravintoloista on kiva katsella showta, mutta etenkin iltaisin suurin osa niistä on täyteen buukattu. Kannattaa pitää mielessä, että show esitetään myös iltapäivisin 13-14 välillä (riippuen päivästä) ja tällöin pöydän saa huomattavasti helpommin ravintoloista. Lisäksi voit hyödyntää ravintoloiden lounastarjoukset.

Dubai mall Fountain 2

JBR THE BEACH

JBRn beachille avattiin pari vuotta sitten kunnon promenadi The Beach, joka on täynnä kivoja ravintoloita ja kahviloita. Ranta on yleinen ja ilmainen ja siellä on lapsille puisto ja splash-alue (splash alue maksaa 60 dirhamia per tunti).

Jbr

ILMAINEN ULKOILMALEFFA JLT (Jumeirah Lakes Towers)

JLTn puistossa (cluster P:n kohdalla) järjestetään yleensä joulu-huhtikuussa ilmaisia elokuvanäytöksiä. Näytöksiä on pari kertaa kuukaudessa. Kannattaa seurata Free JLT Outdoor Cineman facebook sivustoa.

JLT park

VESITAKSI MARINASSA JA ABRA VANHASSA DUBAISSA

Jos budjetti on rajallinen eikä halua tuhlata rahojaan jahdin vuokraamiseen, voi pienen Marinan tutkailun vesillä tehdä myös vesitaksilla, joka kulkee Marinan päädyn ja Marina Mallin välillä. Yksi suunta maksaa pari dirhamia ja kestää 15 minuuttia. Vesitaksit kulkevat 15-30 minuutin välein, riippuen vähän ajankohdasta (kesällä harvemmin). Abran sen sijaan voi ottaa Creekistä ja matkustaa 1:llä dirhamilla tutkailemaan mauste-ja kultasoukien tarjontaa.

Abra 2

VANHAN DUBAIN SOUKIT

Jos asustelet Marinassa tai Burj Khalifan lähettyvillä, suosittelen käymään vanhan Dubain Soukeissa. Kierrellessä soukeissa, tunnet vanhan ajan tunnelmaa ja tuoksuja. Ja katseleminen ja fiilistelyhän ei maksa mitään ja abralla pääsee edullisesti veden yli.

SoukSoukit

Lopuksi vielä pari budjettivinkkiä.

Metro on näppärä kulkuväline kaupungissa, jossa ruuhkat ovat jatkuvia. Kannattaa ostaa metroasemalta Nol Silver Card, joka maksaa 25 dirhamia (korttiin kuuluu 19 dirhamia käyttövaraa). Lataa rahaa kortille ja säästä aikaa ja hermoja käyttämällä metroa. Kortin saamiseen ei tarvitse näyttää mitään dokumentteja, joten sen saa samantien käyttöön asemalta.

Kaupungissa on paljon hyviä lounastarjouksia viikonpäivinä. Jos haluaa pientä luksusta omaan lomaan hyvään hintaan, katso lounasvinkit jo aiemmin kirjoitetusta jutusta. Business Lunch

Tekemistä nuorelle pariskunnalle – Dubai

Eräs lukijamme kommentoi aikaisempaan Can you keep a Secret – Dubai postaukseen ja kyseli suositeltavia paikkoja nuorelle parille. Koska vastauksesta olisi tullut niin pitkä, ajattelin koota muutamia hauskoja paikkoja, jotka sopivat nuorelle parille niin on helposti luettavissa myös muille. Ohessa siis muutamia vinkkejä teille (tietämättä intressejä sen suuremmin):

Nasimi Beach Club – Atlantis hotelli Atlantis hotellissa sijaitseva tyylikäs beach club, jossa malttaa kölliä koko päivän. Ei sisäänpääsyä, mutta minimikulutus 150 dirhamia viikonpäivinä ja vähän enemmän viikonloppuisin. Saa siis hyviä cocktaileja ja maukkaan lounaan siihen hintaan.

Nasimi

Puro Beach – Conrad hotelli Emme kerenneet koskaan tänne itse, mutta houkutus oli suuri. Olemme käyneet mm. Mallorcalla Puro Beach Clubilla ja tykättiin, joten en usko tämänkään pettävän. Käykää testaamassa ja tulkaa kertomaan oliko maineensa veroinen.

Barasti beach bar (Le Meridien Mina Seyahi Beach Resort) Dubai legenda. Suosittu expattien keskuudessa. Reilua ja rehellistä menoa, ei hienostomeininkiä.

Aavikolla järjestetään perinteisten aavikkoreissujen lisäksi myös muuta hauskaa aktiviteettia. Dune Bagging, Quad Bike, motocross ja enduroreissuja järjestetään paljon. Yksi suositeltavista on SRG Enduro Tours.

Aavikko 1

Ferrari World – Abu Dhabi Jos aikaa riittää ja vauhti kiinnostaa, löytyy Abu Dhabin Ferrari Worldista maailman nopein vuoristorata. Silmämunat pyörähtää ympäri, kun melkein 5Gn voimat ampuu teidät matkaan. Lisää vauhtia muttei toivottavasti vaarallisia tilanteita löytyy Skydive Dubain tarjoamana. Laskuvarjohyppy on aika kallis ja jonot pitkiä, mutta kokemus ainutlaatuinen.

Skydive 2

Yökerhoista/baareista mainitsemisen arvoisia ovat Mahiki (Jumeirah Beach Hotel), Toro Toro (Grosvenor House) sekä Zero Gravity.

Reel Cineman elokuvateattereista löytyy uusimmat hittileffat (paitsi ne, jotka on kielletty alueella). Esimerkiksi Marina Mallin elokuvateatteri on ns. boutique leffateatteri, jossa mukavat penkit ja enemmän jalkatilaa. Lisäksi tarjolla tyyny, peitto ja ruokaa ja juomaa omalle paikalle tarjoiltuna.

Hauskaa matkaa!

Matkailulöytö eurolla

Otsikon ei ollut tarkoitus hämätä lukijaa luulemaan, että bongasin jostain viiden tähden hotellin tai lennot eurolla, mutta jotain matkailuun liittyvää päädyin kuitenkin ostamaan.

Löysin oheisen Maailman Ihmeet korttipelin Cittarin alennuskorista ja matkailuintoilijalle tämä on hauskaa ajanvietettä. Paljon löytyi paikkoja, joita en heti itsekään tunnistanut. Lisäkysymykset olivat paikoittain jopa kinkkisiä. Koska kyseessä on näppärä korttipelikoko, aion ottaa pelin myös seuraavalle matkalle. Helposti mahtuu käsimatkatavaroihin lentomatkan ratoksi.

Maailman ihmeet

Can you keep a secret? – Dubai

Dubain ehkä mielenkiintoisin paikallinen ”salaisuus” on konsepti nimeltä Ladies Night eli ihan suoraan suomennettuna naisten illat. Ei tulisi ensimmäisenä mieleen Arabimaasta vai mitä? Tiistai on perinteisesti ollut naisten iltojen päivä, mutta nykyään konseptia tarjotaan myös muina päivinä. Konseptin idea on yksinkertainen, naiset saa juoda ilmaiseksi tai nimellisellä summalla alkomahoolia. Legendaarisin ladies night paikka on Yacht Club Marinassa, mutta mielestäni siellä on ehkä eniten lihatiskifiilis, eivätkä juomatkaan niin erikoisia ole. Yllättäen näitä naisten iltoja tuli testattua hauskassa tyttöporukassa pari kertaa (lue. aika usein). Ohessa kolme testattua suosikkiani.

1) Pure Sky Lounge, Hilton Jumeirah
JBR (Jumeirah Beach Residence) alueella Hilton Residences hotellin kattoterassilla sijaitseva baari ei tarjoile ainoastaan herkullisia cosmopolitaneita vaan myös hienot näkyvät. Naisille tarjolla vaaleanpunaisia juomia välillä 9-11pm.
2) The Beach House, Anantara Palm
Palmusaarella sijaitsevan luksushotellin The Beach Housen naisten illassa kuohuvajuomaa saa 75 dirhamilla oman kantokyvyn mukaan. 50 ensimmäistä saa pienen pussukan, jonka sisällä on korukivi. Yhden pussin sisältä löytyy aito sellainen. Pussin sisällön saa käydä arvioittamassa hotellin Dhamanin putiikissa. Rannalla sijaitseva The Beach House on käynnin arvoinen myös muulloin.
3) Z:ONE ja DEK on 8, Media One hotel
Rento business hotelli Media Cityssä Marinan kupeessa. Alakerran Z:ONE baarissa voi aloitella jo kuuden pintaan ja jatkaa sitten THE DEK on 8 allasbaariin jatkoille. Z:ONEssa tarjolla 3 ilmaista juomaa ja lisää altaan vieressä.

Naisten iltojen ajat ja päivät saattavat muuttua yhtäkkiä ja reissussa niitä voi seurata esimerkiksi oheiselta nettisaitilta, joka näppärästi luokittelee naisten iltoja tarjoavat baarit sijainnin tai päivän mukaan, Ladies night Dubai. Sivustolla esitellään myös uusimmat naisten ilta paikat.

Dubaissa ei tunneta sanaa ylipukeutunut, joten tyylikkäät hepenet päälle, parhaat ladyt mukaan ja Jimmy Choot kattoon. Have fun! Pure skyDomDubai night

Shangri-La Barr al Jissah – Muscat, Oman

Olemme käyneet Muscatissa, Omanissa kahteen otteeseen ja asuneet molemmilla kerroilla Shangri-La Barr al Jissah Al Wahassa. Hotelli on valikoitunut kahdesta syystä:

1. Mahtavat puitteet lapsiperheille
2. Entertainer hotellikirjan kupongeilla on saanut kaksi yötä yhden hinnalla

Olemme molemmilla kerroilla saapuneet hotelliin omalla autolla, sillä hotelli sijaitsee kaukana Muscatin keskeisimmistä alueista. Keskustasta en oikein osaa puhua, sillä Muscat jakautuu moneen alueeseen eikä Suomen kaupunkien kaltaista keskustaa oikein ole. Joka tapauksessa auto on aika ehdoton, jos hotellilta meinaa liikkua minnekään. Shangri-La sijaitsee poukamassa vuorten ympäröimänä. Näkymä hotellille laskeutuessa on upea ja sama fiilis jatkuu astuessa Al Waha hotellin aulaan.

Periaatteessa poukamassa on kolme erillistä hotellia, Al Waha lapsiperheille, Al Husn luksuksesta nauttiville ja Al Bandar jotain siitä välistä tykkääville. Al Husn ei tarjoa aktiviteettejä lapsille ja alle 16-vuotiailla ei ole pääsyä Al Husn omalle biitsille ja altaalle, joten jätimme sen suosiolla väliin.Shangri la 1DSC_0961ShangrilaDSC_0337Huoneet

Ensimmäisellä kerralla otimme perushuoneen, mikä ei mielestäni vastannut hotellin 5 tähden luokitusta. Toisella kerralla upgradasimme executive sea view huoneeseen, jossa oli enemmän tilaa ja bonarina upea kattoterassi, josta oli huikeat näkymät. Huone oli kuitenkin hieman kulahtanut, sänky epämukava, huoneessa ei ollut saatavissa tyynymenuta, ei DVDtä ja kahvinkeittimenä toimi vedenkeitin sekä Nescafen halpoja puruja. Ei näin Shangri-La. 15 vuotta sitten tämä olisi ollut ihan ok, mutta ei nykypäivänä, jos huonehinnasta revitään vähintään 350€ per yö.DSC_0214 DSC_0215 DSC_0346Hotellin mukavuudet

Tästä Shangri-La Al Waha saa täydet 5 tähteä ja enemmänkin. Hotellin uima-allas alueet ovat upeita ja niitä löytyy useita, Al Wahasta se lapsiystävällisin ja Al Bandarista vähän rauhallisempi. Lapsille on luonnollisesti oma allas, lazy river ja splash-alue. Hotellilla on oma ranta mukavilla rantatuoleilla ja vesipullopalvelulla. Joinain päivinä rannalle tuotiin lasten pomppulinna ja siitähän riemu repesi. Ensimmäisellä kerralla, jolloin poika oli 2-vuotias, taisi kakatkin livahtaa uimahousuihin silkasta innostuksesta. Aurinkotuoleja on tarpeeksi, eikä niitä tarvitse varailla heti seitsemältä aamulla.

Hotellilla on oma ostoskeskus/Heritage Village, joka ammotti tyhjyyttään. Sisältä kuitenkin löytyi pieni kiipeilyalue ja Adventure Zone, jossa oli vähän vanhemmille lapsille pelejä. Tämän lisäksi Al Wahassa oli perinteisempi, kansainvälinen lastenklubi.

Hotellin Chi Spa on keikkunut maailman parhaiden kylpylöiden listalla, joten hieman harmitti, ettei aika riittänyt kunnon spa-päivään. Aikuisille löytyy lisäksi kunnon kuntosali ja jumppia.Pool 2DSC_0953 DSC_0882DSC_0912Ravinto

Al Wahan aamiainen oli juuri niin kaoottinen kuin lapsihotellissa voi kuvitellakin. Tarjonta oli perinteinen 5 tähden hotellin aamiainen omeletin ja voffeleiden paistopaikkoineen. Maha tuli täyteen ihan suosiolla ja erikoiskahvit kuuluivat hintaan. Ravintoloita riittää kolmen hotellin keitaassa joka makuun. Ravintoloita löytyy  kymmenen ja baarejakin kuusi.

Illallistimme ensimmäisenä iltana Al Mazaar Soukin Asia ravintolassa. Hyvä ruoka (nasi goreng, sweet and sour fish, green curry chicken ja phad thai) ja erittäin mutkaton palvelu (4 pääruokaa, vesi, punaviinipullo ja lapselle höyrytetyt vihannekset 56 rialia). Toisena iltana testasimme Al Bandar hotellissa sijaitsevan Tapas ravintolan, joka yllätti myös positiivisesti. 10 tapasta, churros jälkkäriksi ja pullo punaista kustansivat 55 rialia. Päivisin söimme lounasta yleensä allasravintolassa. Testasimme myös pariin otteeseen huonepalvelua, jossa ei ollut moittimista. Ruoka maittoi ja hymy tuli kaupanpäälle. Edellisellä kerralla meillä oli pieniä ongelmia huonepalvelun kanssa (aterimet puuttuivat etc.), mutta tällä kertaa huonepalvelu oli priimaa.DSC_0895

Palvelu

Palvelu ei ole ihan viiden tähden tasolla. Ensimmäisellä kerralla olin turhautunut palvelun tökkimiseen ja kyllähän se tökki vieläkin. Sisäänkirjautuminen otti aikaa ja palvelu rannalla oli töykeää. Sen sijaan huonepalvelun pojat ja siivoojat olivat oikealla asenteella liikkeellä. Valet palvelu (mikä ihme tämä on suomeksi? Parkkipalvelu?) oli täysi nolla. Jouduimme jahtaamaan parkkipoikia, jotta he parkkeeraisivat auton. Ensimmäisellä kerralla tällaista ongelmaa ei ollut. Hotellin sivuilla mainostettiin ilmaista ruokaa lapselle kahden maksavan aikuisen seurassa buffetravintoloissa ja pool cafessa. Kun mainitsin tästä pool cafessa, minulle sanottiin kyseisen tarjouksen koskevan vain buffetravintoloita. Suomessa tätä kutsuttaisiin harhaanjohtavaksi markkinoinniksi, sillä sama lauseke on vieläkin heidän nettisivuillaan. Uloskirjautuessa väitettiin tarjouksen koskevan myös vain buffet ravintoloita, kun taas omaan Tripadvisor palautteeseen saamani vastaus taas väittää toisin ja meidän olisi pitänyt saada tarjous myös pool cafessa.

Shangri-La Al Waha on kaikesta huolimatta upea hotelli. Jos palvelu saataisiin hiottua oikealle tasolle ja huoneet kunnostettaisiin, olisi se ehdottomasti koko 5 tähden arvoinen. Puitteet ja paikka ovat ainutlaatuisia ja lapsiperheelle hotelli on aika helmi. Palveluita riittää myös pariskunnille, mikä tarkoittaa sitä, ettei hotellialueelta tarvitse kyllästymisen takia lähteä pois ollenkaan, vaikka koko viikkoon.

Destination LOMA arvio 4* (puitteet 5+*, huoneet 3,5*, palvelu 3,5*).

Sheikh Zayed Grand Mosque – Abu Dhabi

Maailma on täynnä hienoja rakennuksia, joista monissa olen käynyt vain mielikuvitusmatkoilla. Katselin vanhoja valokuvia ja totesin, että tämä paikka veti kyllä niin hiljaiseksi, että ansaitsee ihan oman postauksensa. Kyseessä on Abu Dhabissa sijaitseva Sheikh Zayed Grand Mosque. Arkkitehtuurisesti massiivisen upea moskeija on onneksi avoinna myös naisille ja ei-muslimeille.

Oheiset käytös- ja pukeutumissäännöt tulee pitää mielessä jo ennen reissua:

 • Naisten vaatetuksen tulisi peittää abouttirallaa kaiken eli ei hameita, jotka paljastaa sääret, lyhythihaisia puseroita eikä myöskään liian tiukkoja vaatteita, vaikka peittäisivätkin jalat ja kädet.
 • Pää tulee peittää huivilla. Moskeijassa on tarjolla abaya tai huivi lainaan, jos omat jäi kotiin. Itse suuntasin lainavarastoille ihan vaan mielenkiinnosta. Jätin muistaakseni ajokortin pantiksi.
 • Pukeutumiskoodi koskee myös miehiä eli ei shortseja eikä ”vaimonhakkaaja/unoturhapuropaitoja”
 • Moskeijan sivuilta löytää demonstroivat kuvat, jos pukeutuminen mietityttää.
 • Sulje/vaimenna kännykkä.
 • Ei ruokaa eikä juomaa sisälle.
 • Jätä kailottaminen muualle eli ihaile hiljaa.
 • Jos tekee mieli osoittaa aviomiehelle/vaimolle yhtäkkisesti kiintymystä niin ”get a room” pätee täällä ihan kirjaimellisesti. Moskeijassa halailut ja suukottelut on ymmärrettävästi kielletty.

SZGM 3SZGM 16 SZGM 15SZGM 1Itse teimme reissun Abu Dhabiin päiväreissuna Dubaista omalla autolla ja olimme liikenteessä aikana, jolloin turistibusseja ei näkynyt monta. Tietoa arkkitehtuurista ja muista yksityiskohdista, löytyy hyvin heidän omilta sivuiltaan. Huomasin myös, että nykyään heidän sivuiltaan voi varata itselleen ohjatun kierroksen (en muista nähneeni aiemmin tätä mahdollisuutta).

Ohjatulla kierroksella moskeijasta saa kuulla varmasti paljon tärkeää tietoa, mutta kannattaa tutkailla mokeijaa myös omassa hiljaisuudessa. Itselleni suurimpia ihmetyksen aiheita olivat maailman suurin käsinkudottu matto, ne valtavat kristallikruunut ja upea marmori. Jos olette siellä suunnalla reissulla, älkää jättäkö tätä kohdetta välistä.

SZGM 12 SZGM 5 SZGM 9 SZGM 6 SZGM 11

Kreikan ja Turkin tuliaiset, mitä sitä tulikaan ostettua?

Palatakseni vielä kesän matkafiilistelyihin. Mitäs sitä tulikaan ostettua reissusta?

Turkin ostokset jäivät hieman vajaiksi muutamaa vaatetta lukuunottamatta. Keskityimme lähinnä nähtävyyksiin. Lempiostokseksi muodostui yllättäen pari liiraa maksanut punottu käsikoru, joka on päässyt koristamaan rannetta säännöllisesti.

image

Kreikasta mukaan lähti perinteinen Korres-hamstraus. Useasta paikkaa löytyi suihkushampoita kaksi yhden hinnalla, mikä Kreikan Korres-hinnoilla on aika edullinen (kaksi suihkushampoota maksoi yhteensä 5,40€).

image

Oliiviöljyä, joka oli voittanut parhaan makuisen oliiviöljyn tittelin, jossain kilpailussa. Kehtaanko myöntää, että itse ostin sen vaan kauniin pullon takia..

image

Fouta, joka saa toimia myös piknic-mattona.

image

Kreikkalaisia viinejä ja kefalogravieeraa. Eiköhän näillä pärjää ensi vuoteen.

imageimage

 

Mitä tehdä Dubaissa lasten kanssa?

Dubai on loistokohde lasten kanssa matkatessa. Se on ainakin tähän mennessä ollut turvallinen ja siisti. Känniääliöitä ei myöskään näy katukuvassa. Normaalin rantaloman lisäksi kaupungista löytyy tekemistä monen ikäisille lapsille. Ohessa muutama kiva kohde loman ratoksi.

Aquaventure ja Wild Wadi vesipuistot

Olemme testanneet molemmat ja molemmissa on puolensa. Atlantiksessa on enemmän tekemistä, isompia slideja ja tietty ”leap of faith”, johon en lähtenyt omaa kohtaloani testaamaan. Pienemmille löytyy Splasher’s alue ja isommille aaltokoneet etc. Välillä voi hengähtää vesipuiston omalla rannalla. Päivälippu Atlantikseen maksaa yli 1,2 metrisestä tällä hetkellä 260 dirhamia ja pienemmiltä 215 dirhamia. Alle kaksi vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. 250-310 dirhamin yhdistelmälipulla saa sisäänpääsyn myös Lost Chambers akvaarioon. Aquaventurista löytyy 16 ravintolaa/kioskia. Meidän ollessa Atlantiksessa, moni ravintola oli remontissa ja auki olevan ravintolan löytämiseen haaskaantui paljon aikaa. Sharks Bite ravintolassa jouduimme palauttamaan hampurilaiset, jotka oli nostettu lautaselle jäisenä. Ruoka oli todella mitäänsanomatonta hintaansa nähden. Suosittelen varaamaan paljon aikaa eli koko päivän tähän vesipuistoon, sen verran tekemistä sieltä löytyy huonosta ravintolakokemuksesta huolimatta.

Asuessamme pari yötä Jumeirah Beach hotellissa, hotellin asukkaat pääsivät ilmaiseksi Wild Wadi vesipuistoon, joten tuli testattua sekin. Wild Wadi on kompaktimpi version näistä kahdesta vesipuistosta ja jos käytettävissä ei ole montaa tuntia, kannattaa valita Wild Wadi. Meidän silloin 3-vuotias viihtyi parhaiten Juhan dhow-laivaa tutkiessa sekä lazy riverissä. Wild Wadi kustantaa tällä hetkellä 275 dirhamia yli 1,1m pitkältä ja 230 dirhamia alle 1,1m. Tämä tuli ehkä pienoisena yllätyksenä itselleni, sillä oletin sen olevan huomattavasti edullisempi kuin Atlantis.

23

Lost Chambers ja Dubai Aquarium/Underwater Zoo

Lost Chambers sijaitsee Atlantis hotellissa ja se onkin helppo liittää yhteen vesipuistopäivän kanssa, jos vaan energiaa riittää. Akvaario on rakennettu hämyiseksi ja perustuu Atlantiksen myyttiin. Me saimme kevyesti kulumaan pari tuntia ihmetellessä erivärisiä kaloja. Erikseen maksettuna aikuisen lippu maksoi viime kerralla 120 dirhamia, mutta kannattaa hyödyntää pakettiedut, joita tarjotaan vesipuistolipun kanssa.

Dubai Mallissa sijaitsee Dubai Aquarium ja Underwater Zoo, jonka suuresta akvaarioseinästä voi nauttia ihan ilmaiseksikin ostoskeskuksessa vieraillessa. Itse sisäänpääsypaketit alkavat 100 dirhamista ja sillä pääsee ihastelemaan 10 miljoonan litran akvaariotankissa uiskentelevia lajeja tarkemmin. Me viihdyimme ehkä hitusen paremmin tuolla Lost Chambersissa. Se oli tunnelmallisempi ja siellä oli vähemmän porukkaa. Dubai Mallin akvaario voi ajoittain olla todella hektinen ja täynnä porukkaa.

1 DSC_0412 Akvaario Akvaario 3 Akvaario 2

Global Village

Dubain ”keskustojen” ulkopuolella sijaitsevassa Global Villagessa vierähtää mukavasti ilta. Global Village rakennetaan joka vuosi osittain uudelleen ja sieltä löytyy maanosittain ostettavaa ja syötävää. Lapsille löytyy huvipuisto maailmanpyörineen. Kannattaa muistaa, että Global Village avaa ovensa vasta noin neljän pintaan iltapäivällä ja on viikonloppuisin erittäin suosittu vierastyöläisten keskuudessa. Kannattaa seurata heidän nettisivustoaan aukioloaikojen suhteen. Alue sijaitsee keskellä ei mitään, joten turhaan sinne ei kannata taksilla suhata. Mitään aitoahan tässä paikassa ei ole (mutta kuka sitä nyt odottaakaan Dubailta), mutta itse löysin sieltä kauniita marokkolaistyylisiä astioita ja leppoisan tunnelman. Ravintoloita löytyy Papa Murphyn pizzoista Biriyaniin. Sisäänpääsy pyörii yleensä 15 dirhamissa per henkilö.Global villageAl Ain Zoo

Jos aikaa on tuhlattavaksi ja lapset pitävät eläimistä, Al Ain Zoo sijaitsee noin puolen toista tunnin ajomatkan päässä sekä Dubaista, että Abu Dhabista. Al Ainin eläinpuiston sisäänpääsymaksu on edullinen, 30 dirhamia aikuisilta ja 10 dirhamia yli 3-vuotiailta lapsilta. Puisto oli mielestämme helppokulkuinen ja siellä riitti ihasteltavaa.Kuva 1 Kuva 2 DSC_0066KidZania, NJOY ja Kiddies Cafe

Dubai Mallissa sijaitsevassa Kidzaniassa lapset voivat kokeilla aikuisten maailmaan astumista. Valittavana on 80 eri ammattivaihtoehtoa. Hinta per lapsi on 140 dirhamia, mutta kouluikäiselle varmasti hauska paikka, jos taitaa englannin. Dubai on täynnä lasten sisäleikkipaikkoja, joita tarvitaan etenkin kesähelteillä, jotta naperot voivat kiivetä seinille, kirjaimellisesti.

NJOY sijaitsee Marina Mall:n ylimmässä kerroksessa ja tarjoaa pehmeän leikkikiipeilypaikan, trampolinin ja Game Zonen. Pääsymaksu leikkipaikkaan oli viimeksi 50 dirhamin paikkeilla. Trampolini ja pelit maksavat erikseen. JLTn alueella (Cluster Y, Lake Shore Tower) sijaitsee Kiddies Cafe, joka sopii etenkin pienemmille lapsille. Vanhemmat voivat rauhoittua kaffelle samalla, kun lapset leikkii. Sisäänpääsy 45 dirhamia per tunti (lisätunnit 25 dirhamia).NJOY

Bounze

Bounzesta tuli hitti heti, kun se saapui Dubaihin. 80 dirhamilla saa hyppiä sielunsa kyllyydestä, sekä aikuiset, että yli 110 cm lapset. Pienemmille on erillinen miniBounce alue. Bounze sijaitsee hieman hankalassa paikassa, keskellä teollisuusaluetta, eikä ole näppärästi metron varrella. Taksilla tai omalla autolla sinne pääsee helpoiten (Building 32, 4B Street, Behind Ace Hardware – Sheikh Zayed Road, Al Quoz 1).

Leikkipuistot

Ulkona sijaitsevia leikkipuistoja ei ole joka nurkan takana, mutta viime aikoina sinne on rakennettu pari isompaa puistoa, joissa on tekemistä monen ikäisille. Meidän omat lempipuistot olivat asuinalueesta johtuen JLT Park ja The Beachillä Jumeirah Beach Residence alueella sijaitseva puisto. Viikonloppuisin noihin voi olla tunkua. JLTn ison puiston vieressä on yleensä ollut lisäksi pomppulinnoja/liukumäkiä usea kappale sekä muutama huvipuistolaite. Niihin on ollut 15 dirhamin sisäänpääsymaksu.

imageimageimageimage

Madrid – positiivinen kaupunkiyllätys

Viimeksi kirjoittelin paikasta, johon tuskin tulee mentyä enää uudelleen. Samalla aloin pohtimaan niitä paikkoja, jotka ovat oikeasti olleet positiivisia yllätyksiä. Paikkoja, joista ei oikein ollut selkeää mielikuvaa, joten ei tiennyt mitä odottaa ja sattuuko tykkäämään. Sellaisia paikkoja on useita, joista odotukset ovat olleet korkealla ja paikka onkin lunastanut ne, mutta mitä jos paikasta ei ole odotuksia? Joskus yllättyy siis positiivisesti. Meille näin kävi Madridin kanssa.

Olimme käyneet usessa muussa Espanjan kaupungissa, mutta Madrid ei ollut ihan ensimmäisenä listalla. Kunnes päätin ostaa isälle 60-vuotis lahjaksi pidennetyn viikonloppureissun katsomaan hänen (ja itseni) fanittaman Real Madridin peliä. Lopulta matkaseurue täydentyi myös äidillä ja omalla miehellä.

Mikä Madridissa sitten yllätti? Ehkä eniten siisteys ja hienostunut fiilis. Enkä nyt tarkoita mitään kermaperseilyä vaan upeita rakennuksia ja yleisilmettä. Meidän hotellivalinta oli lisäksi nappivalinta. Grand Via:lla sijaitseva Hotel De las Letras oli persoonallinen ja hyvä sijainniltaan. Kävelimme kengät puhki kolutessamme Madridin keskustan katuja, istuimme Plaza Mayorilla nauttimassa lasilliset ja katselemassa ihmisvilinää. Ihastelimme Plaza de Orienten puutarhaa ja menimme lounaalle San Miguelin kauppahalliin. Harmi, etten tajunnut silloin laittaa ylös niitä ihania tapasbaareja, joissa kävimme illallisella, sillä niitä riitti, etenkin Calle de la Cava Bajan alueella.

Sunnuntaina oli tarkoitus nauttia viimeisestä päivästä kaduilla kuljeskellen, mutta satuimme kävelemään Museo del Pradon ohitse ja päädyimme jonon hännille. Sisäänpääsy oli tällöin jostain syystä ilmainen. Pradon tarjonta oli kattava ja listaisin sen omassa museolistassa heti toiseksi New Yorkin MoMan jälkeen.

DSC_0099 DSC_0300 DSC_0271imageDSC_0284image

Lauantain kohokohta oli tietenkin Santiago Bernabeulla pelattu Real Madrid vs. Atletico del Bilbao. Täytyy myöntää, että UEFAn biisin vallattua stadionin tuli silmäkulmaan tippa, jos toinenkin, sillä olin pystynyt toteuttamaan yhden oman ja isäni unelman. Olla katsomassa matsia paikan päällä, kun 90-luvulla vain unelmoimme siitä fiiliksestä, millaista olisi olla katsomassa oman lempijoukkueen matsia 80 tuhannen muun kanssa. Aivan huikeaahan se oli ja kirsikkana kakun päälle, Real voitti matsin runsaalla maali-iloittelulla. Näiden kokemusten ja unelmien mahdollistamisen takia matkailu on niin sairaan siistiä.

 

DSC_0133  DSC_0147 DSC_0155 DSC_0164

Sentido Orka Lotus Beach, Icmeler, Turkki

Tästä hotellista jäi jotenkin ristiriitaiset fiilikset. Hotelli on tietyissä kohdissa aivan täydellinen ja taas jotkut perusasiat puuttuvat täysin. Me etsimme all inclusive hotellia, joka olisi lähellä kaupunkia ja sen me kyllä saimme.Sentido pierDSC_1943 (1) DSC_1940 (1)

Huoneet

Olimme varanneet kaksi merinäköalalla olevaa huonetta ja toivoneet viereisiä huoneita. Ensimmäinen niistä sijaitsi ensimmäisessä kerroksessa ja oli hieman toisessa kerroksessa olevaa suurempi. Tästä ensimmäisen kerroksen huoneesta oli upeat näkymät merelle. Huoneiden sisustus oli ihan mukavan freesi ja niissä oli paljon puisia yksityiskohtia. Kylppäri oli pieni ja sieltä löytyi vain perussetit eli shampoosetit ja rasva. Huoneissa on teen/kahvinkeittomahdollisuus ja minibaarista pitäisi löytyä vettä, olutta, mehua ja muita virvokkeita.

Meillä ei huoneeseen tullessa löytynyt ja edellinen asukas oli nyysinyt viimeiset kahvitkin, jättäen vain jäljelle puiset sekoitustikut. Ihan selkeästi huonetta ei oltu tarkastettu ennen kuin saavuimme sinne. Jouduimme pyytämään tuotteita kolme kertaa ja saimme ne vasta seuraavana päivänä. Minibaari pitäisi täyttää joka päivä kaikilla tuotteilla, mutta me saimme aina vain vettä, paitsi kun älysimme alkaa vaatia muutakin.

WIFI oli niin surkea, ettei oikein löydy sanoja. Jos markkinoit huonetta, johon kuuluu WIFI, sen pitää toimia edes tyydyttävästi. Meidän huoneessa ei toiminut ollenkaan. Selitykseksi ei käy se, että hotellilla on niin monta käyttäjää. Se ei toiminut aamulla, päivällä eikä yöllä.