Kulttuurieroja

Ajattelin seuraavaksi kertoa millaisia kulttuurieroja olen huomannut espanjalaisessa kulttuurissa verratuna suomen kulttuuriin. Mitään varsinaista ”shokkia” en ole kuitenkaan vielä kokenut, vaikka jotkut tavat ovatkin itselle hieman vieraita vielä.

Julkisilla paikoilla hellyyden osoittaminen 

Riippumatta siitä missä ollaan, ihmisillä ei ole mitään ongelmaa osoittaa hellyyttään olivat he sitten metrossa tai kirjakaupassa. Ihmiset suutelevat ja halailevat ja muhinoivat minne ikinä menetkin. Näin suomalaiselle saattaa olla hieman kiusallista välillä seisoa odottamassa metroa kun viereisellä penkillä pariskunta makoilee ja muhinoi.

Ruokailut ja ruokarytmi

Täällä Madridissa espanjalainen saattaa nauttia jopa kolme aamupalaa ja aamupalaksi syödään usein rasvassa paistettuja churroja suklaakastikkeen kera. Vähän tuhdimpi aamupala kuin perus suomalainen kaurapuuro. Kevyt lounas nautitaan siinä 13-15 aikaan ja illallinen vasta kello 21-24. Espanjalaiseen kulttuuriin kuuluu myös iltaisin istuskelu nauttien tapaksia ja alkoholijuomia kuten viiniä, olutta ja sangriaa. Olen itse myös huomannut, että hirveän vähän käytetään mitään levitteitä tai kastikkeita kuten majoneesia. Esim. koulusta kun ostaa bocadillon eli patonkileivän niin siinä on valkoinen patonki ja kinkku välissä. Simple as that.

Suutelu tavatessa

Espanjalaiseen tervehdykseen kuuluu suutelu molemmille poskille tavatessa. Mielestäni kiva tapa, mutta hieman outoa täysin tuntemattomien kanssa. Esimerkiksi siivoojamme tervehti meitä näin mikä tuntui vähän hassulta, mutta why not. Maassa maan tavalla.

Oluen juominen koulussa

Koulussa saa ostaa olutta koulun kahvilasta ja sekä oppilaat että opettajat nauttivat olutta koulupäivän aikana joko välitunnilla tai esimerkiksi ruoan kanssa. Ei menisi Suomessa varmaan läpi tämmöinen ehdotus…

Kiireettömyys

Tuntuu että espanjalaisilla ei ole kiire mihinkään. Itse hermostun helposti jos esim. kaupan kassalla kestää, mutta täällä tuntuu ettei mikään toimi hirveän nopeasti ja ihmiset odottavat kärsivällisesti. Ehkäpä se sitten on vain tottumiskysymys.

Vanhempien kunnioittaminen

Tottakai Suomessakin kunnioitetaan vanhempia, mutta täällä se näkyy niin paljon vahvemmin. Metroissa ja busseissa jos huomaa että vanhempi ihminen tulee kyytiin niin heti noustaan ja kysytään haluatko istua. Välillä Suomessa on somessa levinnyt video kun vanhuksia kiusataan tai muuta vastaavaa, mutta täällä en uskoisi näkeväni sellaista. Iästä riippumatta arvostus vanhempia kohtaan on todella suuri.

Bussiaikataulut

Bussit ovat todella ennalta-arvaamattomia täällä. Välillä tuntuu että ne jättävät kokonaan tulematta ja seuraava tulee 20 min myöhässä. Pysäkillä oleva valotaulu saattaa näyttää 1 min seuraavaan bussiin, ja se tuleekin 15 min päästä. Joten jos liikut bussilla Madridissa, varaudu siihen, että ne kulkevat ihan omia aikojaan.

Siesta

Siesta! Viimeisin tässä omassa listassani, muttei vähäisin. Siestaa vietetään yleensä siis päivän kuumimpana hetkenä tai lounasaikaan. Yleensä sitä vietetään 12-16 välillä ja suurin osa ravintoloista ja kaupoista on siestan aikaan kiinni. Esim. Gran Vialla eli Madridin keskustassa pääkadulla en ole törmännyt siestaan, joten sinne voi lähteä päiväsaikaan shoppailemaan. Kaupat on auki!

Tässä olivat siis omat havaintoni tähän mennessä isoimmista kulttuurieroista. Ja kuten alussa jo mainitsin, mikään näistä ei ole ollut mikään ”shokki” itselle ja olen aika nopeasti adaptoitunut paikalliseen kulttuuriin. Luultavasti shokki iskee vasta Suomen puolella suomalaiseen ”jurouteen” ja ylitarkkaan täsmällisyyteen tämän jälkeen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Suunnaton maanantai, lokakuu 2, 2017 at 06:56

    Olin jo unohtanut osan näistä! Asuin joitain vuosia sitten Espanjassa, ja kyllä, näitä tosiaan näkyi katukuvassa.

  • Leave a Reply