Yleinen

Vinkit työnhakuun ulkomaille

torstai, helmikuu 8, 2018

Ulkomailla työskentely on aihe, mistä kysytään toistuvasti ja siksi ajattelinkin tulla jakamaan omia kokemuksia aiheesta. Kohde maasta riippuen prosessi ja itse työympäristö voivat vaihdella varmasti paljonkin. Mitään ehdottomuuksia en ikävä kyllä pysty lupailemaan, mutta hakuprosessin ja muuton kokeneena osaan jakaa omat vinkit sielunsisarille aivan varmasti!

Milloin ja mistä haen?

Itse aloitin aktiivisen työnhaun välittömästi kun päätin haluavani muuttaa ulkomaille. Halusin saada työpaikan ennen muuttoa ja varmistaa, että pääsen aloittamaan työskentelyn mahdollisimman pian. Liityin heti Facebook-ryhmiin, missä työilmoituksia jaetaan säännöllisesti, sekä käytin Googlea ja suhteita apuna. Olin onnekas saadessani työpaikan jo ennen Suomesta muuttoa. Työnhaussa suhteista on paljon apua, mutta välttämättömyys ne eivät suinkaan ole. Töitä on varmasti tarjolla hyvällä tekijälle ilman niitäkin. Suomalaisilla on pääosin hyvä kielitaito ja vaikka kieltä ei säännöllisesti olisikaan käyttänyt alkukankeuden jälkeen kieltä uskaltaa varmasti käyttää rohkeammin. Suomalaista koulutusta arvostetaan ja katsotaan hyvällä. Lähtökohdat työnsaantiin ovat siis hyvä! Jos vastaat työtehtävää koskeviin vaatimuksiin, CV, cover letter ja haastattelu menee hyvin, on työn saanti helppoa.

Monet firmat tarjoavat myös kattavan relocation-paketin mihin voi kuulua yrityksestä riippuen lennot ja asunto ensimmäisiksi viikoiksi. Työnhaku kannattaa aloittaa siis hyvissä ajoin. Itse nappasin työpaikan reilu kuukausi ennen lähtöä. Iso plussa joustavasta aloituspäivästä!

Miten haen?

Panosta hakuprosessiin. Mieti tarkkaan millaisen ensivaikutelman annat. Yleensä juuri siitä on kiinni, ollaanko sinuun yhteydessä. Persoonallinen ja ajantasainen CV on kaiken a ja o. Suomalaisille vieraamman cover letterin kirjoittaminen voi tuntua turhalta, mutta älä aliarvioi sen tärkeyttä. Cover letter kertoo työnantajalla paljon sinusta; hallitsetko kieliopin, oletko lahjakas kirjoittamaan jne. Mitä enemmän panostat, sitä paremman kuvan itsestäsi annat. Pidä huolta, että ensimmäinen yhteydenottosi on asiallinen ja ammattimainen. Älä unohda suosittelijoita! Muutama suosittelija ajantasaisilla yhteystiedoilla on hyvä olla.

Työympäristö ja eteneminen?

Työympäristö on ulkomailla oman kokemukseni mukaan rennompi Suomeen verrattuna. Jokaista työntekijää arvostetaan ja työntekijöiden viihtyvyyteen ja hyvinvointiin panostetaan. Kannustava työympäristö ja mahdollisuus edetä omalla osaamisella, ahkeruudella ja kovalla työllä on mahdollista. Monet yritykset kouluttavat työntekijöitään säännöllisesti ja pyrkivät huolehtimaan omistaan. Liukuvat työajat ja auringonpaiste töihin mennessä tekee jokaisesta viikosta hieman paremman. Kansainvälinen työyhteisö, haasteet, vastuu, mielekkäät projektit, ilmasto ja itsensä toteuttaminen ovat asioita, minkä vuoksi nautin työskentelystä täällä. Halusin eroon oravanpyörästä ja siinä onnistuin!

Palkka ja asuminen?

Verotus on armollisempaa ja käteen jää enemmän kuin Suomessa. Jos tahdot modernin asunnon hyvällä sijainnilla on vuokra aika korkea, mutta välimatkat ovat lyhyitä, joten suosittelen panostamaan asuntoon hyvällä sijainnilla. Olen hyötyliikunnan puolesta puhuja, mutta bussit ja taksit ovat täällä edullisia. Myös ruoka on edullisempaa, erikoistuotteita lukuun ottamatta. Monet yritykset tarjoavat myös kattavat sairasvakuutukset ja yksityisen terveydenhuollon.  Myös liikuntaa tuetaan vuosittaisilla eduilla, jotka on mahdollista käyttää esim. salikorttiin ja treenivaatteisiin. Työntekijöille on virkistäytymispäiviä muutaman kuukauden välein, yhteisiä ulkomaan matkoja unohtamatta, aamupalat ja lounaat, viihtyvä työpaikka, yhteiset illanvietot…

Työtehtäviä on tarjolla laidasta laitaan, joten omaa osaamistaan vastaava paikka löytyy varmasti. Suosittelen pitämään silmät ja korvat auki, koska työtarjouksia on ihan joka paikassa. Jos ulkomailla asuminen kiinnostaa, mutta hyppääminen suoraan kansainväliseen työympäristöön suosittelen tutkimaan suomalaisten yritysten mahdollisuuksia etätyöskentelyyn!

Omat vinkit:

  • Anna rohkeasti oman persoonan näkyä.
  • Panosta ensivaikutelmaan ja etenkin koko hakuprosessiin. Osoita oma kiinnostuksesi ja motivaatio jo heti aluksi!
  • Omatoimisuus. Älä odota, että vain sinua haastatellaan vaan kysy rohkeasti myös itse.
  • Tutustu yritykseen ennalta. Jäät varmasti mieleen kun osaat esittää kysymyksiä/mainita ajankohtaisista yritystä koskevista asioista.
  • Töitä on ihan varmasti aina tarjolla. Älä luovuta vaikkei heti nappaisikaan! Hyvälle tekijälle on varmasti aina kysyntää!
  • CV ja cover letter! Käytä aikaa ja panosta.
  • Suosittelijat. Yleensä suosittelijoihin ollaan yhteydessä, joten pidä huolta, että yhteystiedot ovat ajan tasalla.

 

Millaisia kokemuksia teillä on työskentelystä ulkomailla?

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply