Monikulttuurinen Bosnia-Hertsegovina

Kohdeopas: Bosnia-Hertsegovina

Bosnian suosituimmat lomakohteet

Monille Bosnia-Hertsegovinasta tulee edelleen ensimmäisenä mieleen Balkanin sota tai pääkaupunki Sarajevosta vuoden 1984 olympialaiset.

Harva on käynyt Bosnia-Hertsegovinassa nykypäivänä, mutta onneksi tämä monikulttuurinen maa alkaa vihdoin löytää tiensä myös tavallisten matkailijoiden reiteille.

Sota tuhosi turismin

Balkanin niemimaalla Kroatian, Serbian ja Montenegron välissä sijaitseva Bosnia-Hertsegovina ei viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ole ollut niitä suosituimpia turistikohteita. Balkanin sota tuhosi maan turismin ja sodan jäljet näkyvät edelleen aivan konkreettisestikin tuhotuissa rakennuksissa, talojen seinissä olevissa luodinrei’issä sekä sotaturismissa.

Bosnia-Hertsegovina ei kuitenkaan ole pelkkiä sodan muistoja, vaan paljon enemmän. Pääkaupunki Sarajevon viihtyisät kahvilat, kauniit minareetit, erittäin rikas kulttuurihistoria sekä monikulttuurinen ilmapiiri takaavat elämyksen, jota ei voi kokea missään muualla.

Bosnia-Hertsegovina

Sarajevo ja Mostar suosituimmat kohteet

Bosnia-Hertsegovina tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia luontomatkailuun, koskenlaskuun ja patikointiin upeissa vuoristo- ja metsämaisemissa. Suurin osa turisteista vierailee kuitenkin edelleen pääasiassa Sarajevossa tai Mostarissa.

Sarajevosta löytyy valtavasti upeita historiallisia rakennuksia, eri uskontokuntien pyhiä paikkoja, sotahistoriaa, vilkas kaupunkielämä sekä ainutlaatuinen Baščaršijan alue, jossa on tehty kauppaa jo tuhansia vuosia.

Mostar taas on tunnettu ennen kaikkea Stari Mostin sillasta, joka on kaupungin symboli. Serbit pommittivat sillan hajalle sodan aikana, kuten monet muutkin Mostarin rakennukset, mutta silta rakennettiin uudelleen ja avattiin jälleen vuonna 2004.

Ympärivuotinen matkakohde

Bosnia-Hertsegovinan ilmasto on yhdistelmä välimerellistä ja mannerilmastoa. Kesät ovat kuumia, mutta talvet usein kylmiä. Talvisin sataa lunta, joten Bosnia-Hertsegovina sopiikin hyvin myös talvimatkailukohteeksi. Jos ei ole kiinnostunut talviurheilusta, paras ajankohta matkustaa Bosnia-Hertsegovinana on alkukesästä alkusyksyyn.

Maamiinat edelleen ongelma

Vaikka Bosnia-Hertsegovina onkin nykyään turvallinen maa, ovat maamiinat edelleen ongelma. Matkailijan onkin syytä pysyä vain alueilla, joissa ihmiset muutenkin liikkuvat ja luonnossa retkeillessä on hyvä käyttää paikallista asiantuntevaa opasta. Myöskään sodan vaurioittamiin rakennuksiin ei pidä mennä omin päin.

Etnisiä levottomuuksia saattaa esiintyä aika ajoin, mutta matkailijalle ne eivät yleensä aiheuta turvallisuusriskiä. Englannilla pärjää kohtuullisen hyvin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BOSNIA-HERTSEGOVINASSA

Matkalla Balkanin maissa

Kansainväliset lentokentät Sarajevossa ja Mostarissa

Bosnia-Hertsegovinan kansainväliset lentokentät sijaitsevat Sarajevossa ja Mostarissa. Suomesta ei ole suoria lentoja kumpaankaan kaupunkiin.

Helpointa onkin lentää yhdellä vaihdolla Sarajevoon jonkin Euroopan kaupungin kautta. Sarajevon lentokenttä sijaitsee noin 12 kilometrin päässä kaupungista ja keskustaan pääsee kätevimmin taksilla. Myös bussi tai taksin ja raitiovaunun yhdistelmä on mahdollinen.

Sarajevoon ja Mostariin pääsee myös Kroatian puolelta bussilla tai junalla sekä junalla Budapestista. Matkateko voi olla hidasta, mutta samalla näkee upeita maisemia ja pääsee kokemaan bussi- ja junamatkailua Balkanilla.

Yksityismajoitus suosittua

Bosnia-Hertsegovinan kaupungeista löytyy tavallista hotelli- ja hostellimajoitusta, mutta kannattaa harkita myös yksityismajoitusta paikallisten pitämissä pienissä majapaikoissa.

Hinnat ovat yleensä edulliset ja samalla pääsee näkemään aitoa paikallista elämää. Majoituksen taso vaihtelee kuitenkin suuresti, joten paikan päältä majoitusta etsiessä kannattaa katsastaa huone etukäteen.

Busseilla pääsee useimpiin kohteisiin

Liikkuminen Bosnia-Hertsegovinassa onnistuu parhaiten busseilla, joiden reitit ovat kohtuullisen kattavat. Myös juna kulkee Sarajevon, Mostarin ja Banja Lukan välillä. Auton vuokraaminen voi olla kannattavaa, jos haluaa kierrellä maata omin päin, mutta liikenteessä on syytä olla varovainen ja välttää ajoa pimeän aikaan.

Sarajevossa liikkuminen on helpointa kävellen, mutta myös viehättävät vanhanaikaiset raitiovaunut kannattaa kokea.

BOSNIA-HERTSEGOVINAN MATKAKOHTEET

Sarajevo ja Mostar ovat Bosnian suosituimmat matkakohteet

Sarajevo

Sarajevo on kiistatta Bosnia-Hertsegovinan suosituin matkakohde, ja sitä ei kannatakaan missään nimessä jättää väliin. Sarajevoon saapuessa tuntuu kuin astuisi toiseen, kymmenien vuosien takaiseen maailmaan. Vanhat ränsistyneet raitiovaunut kulkevat pitkin kaupungin katuja, Baščaršijan markkina-alueella tehdään kauppaa samoin kuin jo satojen vuosien ajan ja sodan arvet näkyvät monissa rakennuksissa luodinreikinä.

Sarajevo on kuitenkin nykyään myös moderni kaupunki, josta löytyvät tärkeimmät kauppaketjut, ostoskeskukset, paljon hyviä ravintoloita sekä vilkas ja eläväinen kaupunkikulttuuri. Matkailijoita kiehtoo kuitenkin ehkä enemmän Sarajevon rikas historia, jota ei voi kokea missään muualla.

Baščaršija – muisto menneestä

Baščaršijan alue on Sarajevon ehdoton keskus ja pakollinen nähtävyys. Turkkilaisen korttelin vanhat rakennukset ja kauppapaikat houkuttelevat edullisille ostoksille tai nauttimaan paikallisia erikoisuuksia monissa kahviloissa tai ravintoloissa.

Täällä kannattaa käydä katsomassa ainakin kansalliskirjastoa, jonka serbit pommittivat sodan aikana tuhoten koko mittavan kirjallisen kulttuuriperinnön. Restaurointitöitä tehdään edelleen edes osan pelastamiseksi. Baščaršijan läheltä löytyy myös kuuluisa latinalainen silta, jossa ammuttiin ensimmäiseen maailmansotaan johtaneet laukaukset. Alueella on myös lukuisia kauniita moskeijoita ja kirkkoja.

Mostar ja maailmankuulu silta

Mostariin tullaan useimmiten sen kuuluisan Stari Most -sillan vuoksi. Mostarin kaupungin symboliksi noussut silta ylittää Neretva-joen, ja se pommitettiin hajalle Balkanin sodan aikaan. Nyt silta on kuitenkin entisöity ja sen avaaminen jälleen vuonna 2004 oli tärkeä toivon ja sovinnon symboli.

Mostarin toinen tärkeä nähtävyys on ottomaanien aikainen vanha kaupunki, josta löytyy runsaasti viehättäviä kahviloita ja ravintoloita, pieniä kauppoja ja käsityöläisiä. Mostarissa on myös useita kauniita moskeijoita ja kirkkoja.

Bosnia-Hertsegovinan virallinen matkailusivusto

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr / faceymcface1

Päivitetty: 4.2.2015

Bosnia-Hertsegovina: Lue lisää kohdeoppaita

Mitä mieltä olet?

9 kommenttia

Onhan sitä suomessakin aikoinaan sodittu. Ihme ajattelua tuollainen, ilmeisesti sinua ei kiinnosta liiemmin mitkään muut nähtävyydet tai kulttuurit kuin kotipaikkakuntasi kirkko ja suomen juomakulttuuri?

Nyt ennakkoluulot pois.Koko maa on kaunis kuin mikä ,upeine jokineen ja ihmiset ystävällisiä.Sarajevo puolestaan yksi parhaimpia bilemestoja koko euroopasssa,oma suosikkini.Kannattaa käydä,maa on lisäksi meille tosi edullinen ja kaikki toimii.

Hei! Mihin perustat tämän Mostarin siltaan liittyvän lauseesi: ”Serbit pommittivat sillan hajalle sodan aikana, kuten monet muutkin Mostarin rakennukset,” Wikipedia on tässä kohtaa toista mieltä: http://en.wikipedia.org/wiki/Stari_Most

Mistä sä puhut oikeasti? Ai Serbit pommittivat sillan hajalle?Hyvä ihminen kroatialaiset ovat pommittanut sen hajalle ei serbit

Aivan ihana maa ja ihanat ihmiset. Nähtävyyksiä joka lähtöön. Juuri suunnitteilla jälleen lomareissu siihen suuntaan. Olemme mieheni kanssa lähdössä neljättä kertaa matkalle, myös sinne B-H. Viime kesänä meillä oli ensimmäisen kerran koko 3,5vkoa auto käytössä. Lennot, auton vuokrauksen ja majoittumiset varasimme itse, eikä pienintäkään pettymystä tullut. Kroatiaa, Bosnia-Herzegovinaa on tullut koluttua. Viime kesänä matkustimme myös Montenegrossa. Kun normaalit turvallisuus asiat huomioi ja kun välttää pimeällä ajoa niin hyvin menee. Ensimmäisellä Kroatian matkalla olimme lähes pelkästään rantalomalla. Nyt kun maita on ympärinsä kierretty, voi vain todeta ettei rantakatuja tallaamalla tiedä maasta, ihmisistä ja luonnosta mitään. Autolautoilla eri saarille pääsee tosi näppärästi, siis jos haluaa auton ottaa mukaan ja siirtyä saarellakin jonnekkin. Pari kertaa haettu eräältä (monista) viinitiloista loma -ajan viinit auringon laskujen ratoksi. Kyllä tuntuu kivalta kun Suomalaisiin ei törmää aivan joka paikassa, kyllä ne tuntuvat/kuuluvat siellä rantakadulla tallaavaan.

On kyllä yksi kauneimmista maista missä oon käynyt! Ruoka on herkullista ja edullista. Ihmiset ovat superystävällisiä ja puhuvat englantia! Olemme itse juuri Mostarissa ja Sarajevossa käytiin myös. Pääsee helposti bussilla Kroatian puolelta ja hyvät yhteydet myös muihin maihin. Suosittelen!!!

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *